Šta je novo?

20 godina Amige 1200

Daj nemoj me zezati da ne znas ko je Tyschtschenko ??

ozbiljno, ne znam a nemam vremena da istrazujem. (najverovatnije ni ti ne znas ko je Rodolphe Czuba ili Didier Méquignon)... :)

ozbiljno, ne znam a nemam vremena da istrazujem. (najverovatnije ni ti ne znas ko je Rodolphe Czuba ili Didier Méquignon)... :)

Ti si jedini covek na svetu koji ima 2 i vishe Amige na gajbi a ne zna ko je Petro moj frend sa fb-a.

Petro the Amiga Cola man :). Car!

Ti si jedini covek na svetu koji ima 2 i vishe Amige na gajbi a ne zna ko je Petro moj frend sa fb-a.

:D

ok predajem se!

btw amige sam kupio da bih se igrao ;) ...to su neozbiljne masine :d

cisto poredjenja radi:

DRACO CUBE Amiga Clone
68060 50MHz
128MB 60ns FastRAM, 72-pin EDO RAM
MacroSystem Altais graphics card 4MB video RAM
MacroSystem V-Lab Y/C realtime digitizer card
+ periferije i cool, cool kuciste!
--------------------
1250e. (kostao 15.000$ !!)

HADES 060 Atari Clone
68060 64MHz
128MB EDO
ATI Mach 64 2MB VRAM PCI card (4x PCI slots)
+ periferije i ruzno kuciste
--------------------
655e.

Dobro DraCo, bila profesionalna masina za video editing, niko to nije kupovao da bi igrao igrice, otud "malo" visa cena. Sad koliko je realna cena za ovaj sa ebaya, stvarno ne bih mogao da kazem, nostalgija je faktor koji ne udara u glavu svima podjednako :) Gledao sam skoro taj Hades, samo povrsno, 2x060 moze da vozi? MC68060 je i dalje veoma skup procesor, i tesko se nalazi odtud i jace cene za masine i acceleratore bazirane na njemu. Inace Petro je bio direktor Amiga Technologies posle propasti Commodorea, ugovorio deal sa Escomom, pa sa Gateway itd

To je preterivanje sve od cena realno za te budzevine :) ja sto bi uradio jedino to je da bio uzeo originalnu A1200 da me podseti na lepa vremena kada sam isao u ACZ kod Nese i provodio sate vremena da mi snima igrice :) kralj od coveka, uopste cela ekipa, svi su bili veliki gotivci, to su bila vremena a ne ovo sada!

Jeste sve je ovo upravo zbog nostalgije. Ja uopste vise ne znam da se obradujem kad kupim novi PC bez obzira koliko mocan bio. Onog momenta kad crkne bez ikakvih emocija ga bacim sto je interesantno i bez ikakve zelje da popravljam plocu iako mogu i imam uslove. U principu malo toga na PC-u me iznenadilo, mozda kad se sjetim od igrica worms, quake i slicno, a od programa mozda jedina stvar koja je korisna word :) Ovo sve ostalo je iskljucivo mehanicki bez ikakvih ideja, sve se dasava sablonski. Jednostavno ni nema vise ekipa koja se okuplja po garazama i pokusava nesto kreativno da uradi. Najgore od svega je sto danas stvarno svako misli da je tata mata za racunare, i vise se niko ni ne pita kako to sve radi. U ona neka vremena kad si prelazio pola grada da dodjes do kasete za igrice ili kad si sam kucao kod iz neke knjige i poslije 2 sata odusevljeno gledao u ekran, ta vremena se nece vratiti. Upravo zato je ova retro scena u svijetu veoma jaka. Kod nas je zbog ovih silnih ratova propusteno mnogo i mozemo reci da nas je tehnologija udarila u glavu tek prije nekoliko godina onako iznenada mozda i nismo bili ni spremni pa zato sada ni nemamo nikakvih ideja sem da budemo obicni korisnici necega sto ni ne razumijemo. Ja sam malo otisao od teme al sta ces...

Dobro DraCo, bila profesionalna masina za video editing, niko to nije kupovao da bi igrao igrice, otud "malo" visa cena. Sad koliko je realna cena za ovaj sa ebaya, stvarno ne bih mogao da kazem, nostalgija je faktor koji ne udara u glavu svima podjednako :) Gledao sam skoro taj Hades, samo povrsno, 2x060 moze da vozi? MC68060 je i dalje veoma skup procesor, i tesko se nalazi odtud i jace cene za masine i acceleratore bazirane na njemu. Inace Petro je bio direktor Amiga Technologies posle propasti Commodorea, ugovorio deal sa Escomom, pa sa Gateway itd
hvala na infou! jel se zna sta je radio pre propasti Commodorea? da li je bio zaposlen u istom?

Mislim da nikada nije napravljen Hades sa dve MC68060. Phenix60 jeste ali software nikad nije zavrsen.

btw MC68060 rev.6 je sigurno ispod 100e. - prodaje se na alibabi :D (ceo CT63 akcelerator za F030 kosta 300e., nova verzija ce kostati jos manje)

btw2 da li danas neko proizvodi PPC ili 68060 akceleratore za Amigu? ako ne, kada su se poslednji put proizvodili?

Indivison computers jedina sada pravi akcelatore za Amigu. Ali samo 020 i 030 verzije.
PPC verzije su pravile dok Phase5 nije otisao u bankrot 2000.godine. Mada je imalo i posle novih akcelatora na lageru da se nadje.

Poslednja izmena:
Da, na phoenix sam mislio, krecana :) Radio je nemackom odeljku Commodorea '80-ih, nisam siguran sta tacno.

Kao sto rece Mige, Indivision sad pravi acceleratore i flickerfixere. Ne verujem da postoji neko trziste za 060 i PowerPC azdaje, svako ko je hteo vec je to kupio, mozda bi isle serije od par desitina komada i to papreno skupe, jer jel' te u Amiga svetu samo derikoze operisu. Sto se tice PowerPC, ja bih uvek pre isao na varijantu Macmini g4 + MorphOs, stotinak eura trosak i milina, sve leti. A i cemu PowerPC na Amigi, gotovo da nicega i nema od softvera.

Poslednja izmena:
Sada se nesecam bas najjasnije ali mi se cini da je bilo par igrackih naslova koji su bili samo ppc. Ozbiljnog ppc softvera je i bilo po nesto.Najveci problem je bio upravo u nemogucnosti dogovora phase5 i H&G kako ce se ppc softver izvrsavati na amigi. Phase 5 je zagovarao da se softver izvrsava preko poverup (ppclibrary) http://en.wikipedia.org/wiki/PowerUP_(accelerator) , dok je drugi sistem bio warpos http://en.wikipedia.org/wiki/WarpOS. Treba li pominjati da je pokretanje ovog drugog iskljucivao mogucnosti prvog sistema. I tako od propasti commodorea o amiga tehnologiju su se ocesali mnogi da zarade neku sicu. Verovatno je da je gomila nesuglasica i zaelja za svojim delom kolaca i ostavila amiga ppc platformu bez dovoljno softvera.

Poslednja izmena:
Ne verujem da postoji neko trziste za 060 i PowerPC azdaje, svako ko je hteo vec je to kupio,

ja bih rekao da nije tako:
- da je svako kupio ono sto je hteo (68060), akceleratori za amigu ne bi kostali toliko!

mozda bi isle serije od par desitina komada i to papreno skupe,

za Atari 200 koamda CT63 kosta 300e. (u preorderu bude moze 50 komada...!!!)

jer jel' te u Amiga svetu samo derikoze operisu.
na osnovu ovoga sto si napisao, tj. realnog stanja: samo mogu 100% da se slozim sa tobom.

Sto se tice PowerPC, ja bih uvek pre isao na varijantu Macmini g4 + MorphOs, stotinak eura trosak i milina, sve leti. A i cemu PowerPC na Amigi, gotovo da nicega i nema od softvera.
ni to mi nije bilo uvek najjasnije: MorphOS = AmigaOS ali samo za "clean" aplikacije (one koje koriste sistemske APIje, one koje idu direktno na hardware nece raditi??)?

@dejan secam se toga. isto tako je i na atari sceni: a isto tako je i u zivotu: svako bi hteo da bude reziser; svako ima svoju agendu. ...

Poslednja izmena:
Da se ispravim, svako ko je voljan da se odvoji od cetvorocifrene sume za PowerPC accelerator vec je to uradio, kad bi kostli 200-300e isli bi kao alva :) AmigaOS 4.1 pokrece preko Petunie (emulatora) nativne Amiga aplikacije, on je jos gori po tom pitanju od MorphOSa. Hardver za MorphOs je jeftin, dostupan, a sam Os je brz kao munja. Ako imas PowerPC Mac probaj, moze i live da se pokrene.

Da se ispravim, svako ko je voljan da se odvoji od cetvorocifrene sume za PowerPC accelerator vec je to uradio, kad bi kostli 200-300e isli bi kao alva :)
mozda i moze! Lotharek i jos jedan lik imaju potrebnu opremu: rekli su da ce proizvoditi sve za sta postoji potraznje i naravno, ako je dostupna dokumentacija/sheme for free!

sad cu da nadjem linkove:
- http://lotharek.pl
- http://retrologycomputing.blogspot.ca

AmigaOS 4.1 pokrece preko Petunie (emulatora) nativne Amiga aplikacije, on je jos gori po tom pitanju od MorphOSa. Hardver za MorphOs je jeftin, dostupan, a sam Os je brz kao munja. Ako imas PowerPC Mac probaj, moze i live da se pokrene.
znaci tako su resili kompatibilnost sa OCS/ECS/AGA: preko emulatora :D ...isto kao i na Atariju. Za FireBee postoji Hatari emulator ST-a/~Falcona.

btw sta se desava sa AmigaOne X1000? koliko je komada do sada prodato? koja je cena?

@Dr.Mracni Ja sam prije nekoliko dana pisao da sam instalirao MorphOs na Mac G4 400Mhz sa nesto preko 1 giga rama. Sve izgleda nevjerovatno brzo ali sam imao problema sa stimanjem mrezne karte. Na isti racunar bez problema ide i ubuntu. Citav racunar se moze nabaviti za 15 tak eura tako da ne znam koja je poenta nabavljati veoma skupe akceleratore ako vec postoji nesto ovako. Pri tome masa starih korisnika uopste nije ni zainteresovana za PPC. Sto se tice PPC rjesenja za amigu jedino sada ozbiljno je ULTIMATEPPC mada su ljudi dosta rezervisani, a i ja sam nasao par propusta u njihovim komentarima. Bojim se da ce i ovo zavrsiti kao i prethodni projekti, previse je obecanja u Amiga svijetu tako da niko vise nista ne vjeruje.

@kovacm sto se tice X1000 problem je sto koristi PPC procesor Xena koliko se sjecam koji se nece vise ni proizvoditi. Problem je cijena od skoro 2800Eura tako da ne znam ko ima toliko novca da to sve kupi samo da bi se igrao. Nije mi jasno ni ko je ciljna grupa, nije mi jasno ni to zasto to toliko kosta, mislim realno gredajuci proizvodnja 8 layer ploce u nekoj vecoj seriji i nije toliko skupa. Nije mi ni jasno ako vec nisu imali sredstava da uloze u vecu seriju zasto nisu sklopili ugovor o odlozenom placanju jer je to lako izvodljivo ako imas siguran,testiran proizvod. Da je cijena ovoga oko 300eura sto je po meni realna cijena Amiga bi se preko noci vratila iz mrtvih.

^
2800e .!!! ? wow! :( ? :zbunj:
...doduse taj PPC sto je stavljen u X1000 je najjaci, a ujedno i poslednji PPC (zaboravio sam tacno koliko je brzi od G5) ali sa tom cenom je cela akcija van svake pameti.

Nazad
Vrh Dno