Šta je novo?

20 godina Amige 1200

U pravu si tajming Paule zavisi iskljucivo od Agnusa tako da tu nikakve veze CPU nema. Tj. nekim eventualnim akceleratom se postojeci CLK sa Agnusa multiplicira da bi se dobio potreban CLK za novi procesor. U isto vrijeme potpuno nezavistan CLK se od strane Agnusa generise za Paulu tako da ona ostaje na istom taktu kao i skoro svi ostali podsistemi. S tim da na clk paule odnosno CCKQ ima uticaja i Gayle sa svojim generisanjem E clk signala odnosno 1/10 originalnog 7.09MHZ clk-a kod A600. Slicno je i sa ovom A1200 s tim da je SYS clk duplo brzi.

Poslednja izmena:
U pravu si tajming Paule zavisi iskljucivo od Agnusa tako da tu nikakve veze CPU nema. Tj. nekim eventualnim akceleratom se postojeci CLK sa Agnusa multiplicira da bi se dobio potreban CLK za novi procesor. U isto vrijeme potpuno nezavistan CLK se od strane Agnusa generise za Paulu tako da ona ostaje na istom taktu kao i skoro svi ostali podsistemi. S tim da na clk paule odnosno CCKQ ima uticaja i Gayle sa svojim generisanjem E clk signala odnosno 1/10 originalnog 7.09MHZ clk-a kod A600. Slicno je i sa ovom A1200 s tim da je SYS clk duplo brzi.

taman sam hteo to da kazem.... :)

Ne zezaj coveka Delija.
Atari je bio glavni na polju rada s midi uredjajima a to nema veze sa proizvodnjiom zvuka na jamahi koja se nalazi u atari st modelu. Atari je imao mator zvucni cip , koji je bio ok za osmobitnike ali ne i za moderniju 16-bit masinu.Cak i xl/xe modeli proizvode lepsi zvuk,noviji,precizniji. Pojavom STE modela su stvari malo popravljene da bi falcon doneo vrhunski zvuk za kucne racunare.
Realno gledano cak i na aga amigama zvuk je zastareo pa su stvari delimicno softverski ispeglane.

Poslednja izmena:
Zivot te nije stedeo :D

:D :D

...btw bolje i sintetika nego 8bitni shu-shu semplovi :p

Ovo su bila vremena...

Fini klipovi, uvek me razgale i probude nostalgiju. :)
Ovih dana sam baš u Amiga fazonu, trenutno ponovo igram jednu od neopravdano zapostavljenih igrara OnEscapee, treći nezvanični nastavak iz serijala u kojem su čuveni Another World i Flashback.
Prelepa igra sa ručno crtanom grafikom, odlične animacije i sjajna atmosfera, kao i kod prethodnika.
Što je najlepše radi dobro i bez turbo kartica, dovoljno je samo A1200 i 4mb memorije.
Igra je povrh svega i free, a takvih je malo koje vrede, možda samo još Genetic Species i Perihelion.
Posebno mi se dopada muzika, koje ima baš dosta jer je igra izdata na cd-u.
Evi i linkova za free download, cd kao i hdf verzija za emulatore:
http://amigasys.ultimateamiga.co.uk/download/AmigaSYS-OnEscapee Amiga Full-ISO.zip
http://amigasys.ultimateamiga.co.uk/download/AmigaSYS-OnEscapee UAE Full-HDF.zip

Poslednja izmena:
Zar nije Fade to Black nastavak Flashback-a? :)

interesantno... nisam ni znao da ima toliko "nastavaka" Another Worlda... tek od skoro sam otkrio OnEscapee ... na iOSu :D

Zar nije Fade to Black nastavak Flashback-a? :)

Zvanično da, ali je Dolphin igru smestio u 3d, čime je izgubila veliki deo one atmosfere koju su imali prethodnici.
Verzija za Amigi naravno nije ni urađena (samo pc i ps1), a sama igra iako nije bila loša, ostala je u senci mnogo boljih igara kao Tomb Raider recimo.
Sa druge strane OnEscapee je pravo malo remek delo mađarskog tima Invictus i suštinski je pravi nastavak AW i FB uz još bolju grafiku.
Vidim da sada rade samo za mobilne platforme, ali treba obratiti pažnju na njih i dalje.
To nije bio jedini uspešan mađarski projekt za Amigu, pomenuo sam Perihelion, jednu od prvih rpg igara koje sam igrao.
Više o ovoj sjajnoj igri na stranici autora:
http://edvardtoth.com/games/perihelion/#.UJt8LGR4LwQ

interesantno... nisam ni znao da ima toliko "nastavaka" Another Worlda... tek od skoro sam otkrio OnEscapee ... na iOSu :D

Ako misliš na portove, igra postoji i za PC, tako da je mogu probati svi koji nisu verzirani u UAE ili pravu Amigu.
Inače, Flashback je za mene najbolja igra u ovoj trilogiji, posebno zbog fenomenalne atmosfere, veliki hit u svakom smislu.
Prava je šteta što je Dolphin nije uradio recimo za Atari ST, a mogli su jer ta grafika nije neostvariva na Atariju, zvuk manje više.
Vidim da se i danas na Atari forumima javlja pitanje, da li je moguće uraditi konverziju ili rimejk, ali do sada to nije učinjeno.

^
FlashBack nikada nisam zavrsio... :/

a mnoge igre su na Atariju mogle biti uradjene mnogo bolje... mada 1993. vise nisu ni izlazile u verziji za ST :(

btw skoro se javio lik koji je radio konverziju Shadows Of The Beast za ST i kaze da je imao mnogo bolju verziju koja je bila blizu Amigine ali je zahtevala 1MB RAMa zbog preshitovanja sprajtova. Izdavac je odlucio da se napravi verzija za 512KB RAMa jer je procena bila da ima dosta ST masina sa 0.5MB memorije.

RIP A1200 najbolja sprava koja mi se desila u zivotu tj mom srecnom detinjstvu :)

Voleo bi da nadjem neku da valja ida radi:)

Pa svremena na vreme pojavi se neka na oglasima. Ali ode brzo jer je Amiga 1200 deficitarna roba i na ceni je, kako kod domacih entuzijasta tako i preko...

Amiga 1200 moze se i moze naci za neku ok cenu, ali acceleratori, bar oni jaci, '040, '060 i powerpc... da se smrznes. Skoro sam trazio po ebayu i naletim na blizzard 603e sa 060 i bvision grafikom 1060e!!!

Pa to je DraCo i cena je vise nego realna :)

Au bre kako siju :)) kao singerice

Auu a prosle godine mi jedan nudio draco za 200 jevra nisam hteo, inace ne znam koje to PC komponente posle 1 god vrede duplo a jedna karta koju sam prosle godine uzeo za 50 evra sad vredi 4 puta vise...

btw

ko je Petro Tyschtschenko? vidim da se spominje cesto u poslednje vreme ali da li je imao veza sa Commodoreom (bio zaposlen)?

Ne kapiram sta se desava s natami projektom. Nekako kao da je sve stalo......

Vrh Dno