Šta je novo?

šta ide sa čim?

Proslo to sutra, kako ti se cini? Ajde neki review sa fotkama :)

Evo ovako:

Kao sto se moglo i pretpostaviti, ova kombinacija dalje neuporedivo bolji zvuk od Z5500, sada se cuju detalji u produkciji za koje ranije nisam ni znao da postoje. Visoki i gitare dobro zvuce, vokal nije los. Jedino mi je bas pomalo nedefinisan, odnosno, nije dovoljno dubok (a i ne trese prozore kao Z5500 :d).

Zvucnici su dosta surovi prema losoj produkciji i losim snimcima, bas se oseca velika razlika izmedju pojedinih diskova (originali). O MP3 da i ne govorim, posto ce me to baciti na muke, jer mi je 98% kolekcije MP3.

Ipak, nemam jos potpuno definisan utisak o ovoj kombinaciji. Razlog za to je sto ponesto perfektno zvuci (Vivaldijeva 4 godisnja doba su da se smrznes) dok je ponesto blago priguseno (malo jaci rok), kao da su zvucnici nekako stegnuti i da ne mogu da se razmahnu. Nadam se da ce to nestati posle perioda usviravanja a za to vreme cu se i navici na njih, pa cu moci da prepoznajem nijanse. Takodje, treba da pogledam neki film, pa da vidim kako ce i to zvucati. Ono sto mi se ne dopada je sto moram malo vise da pojacam nivo zvuka da bih cuo detalje.

Inace, ovo su utisci od jedno sat i poslusanja, nisam imao vremena za vise. Kao sto rekoh, mislim da ce prava ocena doci za jedno mesec dana. Onda cu i proceniti koliko dugo ce se zadrzati kod mene :D.

Trebace mi mesec dana da pohvatam sve opcije na risiveru, svasta ima. Tu je cak i USB dock, tako da moze da pusta muziku direktno sa flash diska (osecam da se flejm audiofila priblizava :D), ali cu tu funkcionalnost tek da probam.

Za fotke cete morati da sacekate, nisam u stanu sledecih par dana

Poslednja izmena:
Opisao si zvucnike maltene kao i What HiFi, samo se nadam da ce proci sa usviravanjem. Sto se tice basa ne zaboravi da je 563 AVR i pogledaj da nije ukljucen crossover za niske frekvencije. Naravno, kada ti i SW dodje sve ce zvucati dosta drugacije. Takodje, ako mozes nabavi AVIA ili neki slican disk, mozda THX za podesavanje slike pa proveri da li vidis najfinije nijanse crne i bele boje, preko HDMI naravno.

Poslednja izmena:
Evo ovako:

Kao sto se moglo i pretpostaviti, ova kombinacija dalje neuporedivo bolji zvuk od Z5500, sada se cuju detalji u produkciji za koje ranije nisam ni znao da postoje. Visoki i gitare dobro zvuce, vokal nije los. Jedino mi je bas pomalo nedefinisan, odnosno, nije dovoljno dubok (a i ne trese prozore kao Z5500 :d).

Zvucnici su dosta surovi prema losoj produkciji i losim snimcima, bas se oseca velika razlika izmedju pojedinih diskova (originali). O MP3 da i ne govorim, posto ce me to baciti na muke, jer mi je 98% kolekcije MP3.

Ipak, nemam jos potpuno definisan utisak o ovoj kombinaciji. Razlog za to je sto ponesto perfektno zvuci (Vivaldijeva 4 godisnja doba su da se smrznes) dok je ponesto blago priguseno (malo jaci rok), kao da su zvucnici nekako stegnuti i da ne mogu da se razmahnu. Nadam se da ce to nestati posle perioda usviravanja a za to vreme cu se i navici na njih, pa cu moci da prepoznajem nijanse. Takodje, treba da pogledam neki film, pa da vidim kako ce i to zvucati. Ono sto mi se ne dopada je sto moram malo vise da pojacam nivo zvuka da bih cuo detalje.

Inace, ovo su utisci od jedno sat i poslusanja, nisam imao vremena za vise. Kao sto rekoh, mislim da ce prava ocena doci za jedno mesec dana. Onda cu i proceniti koliko dugo ce se zadrzati kod mene :D.

Trebace mi mesec dana da pohvatam sve opcije na risiveru, svasta ima. Tu je cak i USB dock, tako da moze da pusta muziku direktno sa flash diska (osecam da se flejm audiofila priblizava :D), ali cu tu funkcionalnost tek da probam.

Za fotke cete morati da sacekate, nisam u stanu sledecih par dana

Zar si ocekivao da ce da ti trese prozore?! To se zove prefinjen bass i ne treba da tutnji kao bilo koji woofer. Ne valja ti posao sa mp3 fajlovima... Menjaj navike ako zelis da ta kupovina ima smisla. Svaki iole bolji pravi zvucnik ne prasta los snimak, a o mp3-u i da ne pricamo. Da su samo detalji razlika izmedju KEF-a i logitech-a...ima puno toga sto ces tek da otkrivas vremenom dok budes bildovao sluh i osecaj za zvuk.

Svaki iole bolji pravi zvucnik ne prasta los snimak, a o mp3-u i da ne pricamo. Da su samo detalji razlika izmedju KEF-a i logitech-a...ima puno toga sto ces tek da otkrivas vremenom dok budes bildovao sluh i osecaj za zvuk.

Tu se slazem, ali kada budes sakupio 5.1 sistem AVR i zvucnici uporedi cenu sa Z-5500 i kazi za 25k da li ima nesto bolje?

Zasto niko ne hvali Marantz ili Denon AV risiver ? :trust:

Pa nije sve u parama... Zasto svi polaze od neke referentne sume novca koju hoce da potrose i onda gledaju neki optimalni da ga nazovemo best buy i ne daju ni dinar preko predvidjene sume za tu namenu? Ja na primer vidim, cujem neki uredjaj/zvucnike koji mi se stvarno svidjaju zvucno, i kad saznam koliko kosta taj "dobar zvuk" onda krenem da skupljam pare, pa makar to bile i stotine i stotine evra, a usput ne bacam pare na neke igracke. Referenca mi nisu pare, vec pojam zvuka.

Zasto niko ne hvali Marantz ili Denon AV risiver ? :trust:

Marantzovi modeli daju topao i "najmuzikalniji" zvuk (tradicionalno za Marantz), ali nazalost, barem kod nas, kostaju previse za opcije koje konkurentski modeli imaju u par stotina evra nizoj klasi. :(

Denon, ne izdvaja se nesto posebno (daleko od toga da je los) u odnosu na Onkyo/Yamahu. Citao sam da su ljudi imali problema sa garancijom kod nasih uvoznika.

Poslednja izmena:
Pitanje je sta koliko vredi. Meni licno za kucni bioskop u mojim uslovima nesto poput 663 Yamahe radi odlican posao, dok bi 863 doneo vrlo malo poboljsanja sa 250e vecom cenom a da ne pominjem skuplje modele. Osim toga ako bih gledao dalje od MA BR zvucnika, komplet bi me iskostao nekoliko puta vise a to bi isuvise prolongiralo vreme kupovine.

Zar si ocekivao da ce da ti trese prozore?! To se zove prefinjen bass i ne treba da tutnji kao bilo koji woofer. Ne valja ti posao sa mp3 fajlovima... Menjaj navike ako zelis da ta kupovina ima smisla. Svaki iole bolji pravi zvucnik ne prasta los snimak, a o mp3-u i da ne pricamo. Da su samo detalji razlika izmedju KEF-a i logitech-a...ima puno toga sto ces tek da otkrivas vremenom dok budes bildovao sluh i osecaj za zvuk.

Ne volim samocitiranje, ali zar nisam stavio :D kod komentara za tresenje prozora? Naravno da ne ocekujem tako nesto.

Sto se tice bildovanja sluha, vrlo dobro znam sta mi se dopada a sta ne, znam kakav zvuk trazim. Zato sam i krenuo u celu pricu oko nabavke bolje opreme, ici cu korak po korak dok ne dodjem do onoga sto mi odgovara.

Takodje, ne zanima me ni da li ce krajnje resenje biti KEF, Epos, B&W ili Ei Nis, bitno mi je da dobijem zvuk kakav se meni svidja.

KEF 3005 SE je u pitanju

Mogu li se , ako je prioritet gledanje HD i sat kanala, da se upregnu 4 bookshelf zvucnika kao na primer MA RS1 , centar i naravno subwoofer preko AV risivera ?
Ne menja nista sto prednji nisu floor ?

Ne menja nista, floorstandere uzmes za prednje ako ti je soba dosta velika, inace u suprotnom slucaju, bookshelf vrse posao kao prednji.

Kada sam se na Hi-Fi forumu svojevremeno raspitivao oko zvucnika za prednji par u 5.1 varijanti neki su rekli da prednji pozeljo je da budu podni jer imaju mnogo veci autoritet. U 5.1 tu je i SW koji preuzima ulogu pumpanja najnizih frekvencija.

Da, ali podni su za vece sobe kao sto rece nikk. Jednostavno, mali zvucnici su za male sobe, veliki za velike :). Mali mogu u velike, ali veliki u male nikako. :d

Evo ovako:

Posto sam malo sredio utiske, mislim da je red da dam update ovog posta.

Posle nekoliko dana slusanja, ukupni utisak je znatno pozitivniji. Zvuk se nekako otvorio i sve to mnogo bolje zvuci nego na pocetku. Ko zna, mozda je na prvi (ne bas pozitivni) utisak imalo uticaja sto su zvucnici bili hladni, tek izvadjeni iz kutije :p.

Razlike u kvalitetu zvuka sa pojedinih diskova se sasvim lepo cuju i bas se oseca kada su produkcija ili snimak nesto slabijeg kvaliteta. Takodje, neke vrste muzike se odlicno cuju (laganiji zvuk, klasika) dok za druge treba SW, jer zvucnici ne mogu da daju dovoljno basa (npr. Chemical Brothers, drum n' bass). Slicna stvar se desava i kod filmova - zvuk je dobar i cist ali bi SW definitivno zaokruzio utisak.

U svakom slucaju, zvuk je izuzetno cist (sto je meni jako vazno), i zvucna slika je neuporedivo kvalitetnija od one sa Z5500, mada se to i ocekivalo. Sve u svemu, mislim da ova kombinacija (Yamaha RX-V563 i KEF C5) zasluzuje jednu lepu cetvorku i da ce se ovaj sistem (bar neko vreme) zadrzati kod mene. Sada mi sledi da vidim kako zvuci u bi-wiring kombinaciji i ako bude nekih primetnih pomaka, javicu.

Poslednja izmena:
eto, pokrenuh ovu temu dok sam verovao da neke razlike u zvuku postoje, da su "separates" bolji od "all in one" sistema..pa me je i interesovalo šta ide sa čim.

Posle mnogo preslušavanja kutija, pojačala, čuljenja ušiju, dal je placebo-dal nije placebo dilema..došao sa do par zaključaka, kojima naravno ne nameravam da osujetim bilo čiji ukus, već eto..mislim da je red da kažem nešto sada i sam na temu koju sam počeo.

Od svih zvučnika koje sam imaoprilike da poslušam u Bg, najbolji utisak na mene su ostavile Dali ikon 2 kutije.

Za nokat su bolje od Aurum Cantus Leisure 2. (AC ima manu da troši samo i s.a.m.o. najkvalitetnije snimke. Sve što nije dobra produkcija, zvuči upravo tako - kao loša produkcija)

Pojačala mi (nek mi audiofili oproste) nisu pravila nikakve razlike u zvuku.
Plejeri takođe.
Tu sam lutao od dizajna do dizajna.

Ipak, igrom slučaja, kupio sam HT LG (5.1, onaj što ga je kao dizajnirao Mark Levinson lično, trt mrt..I to na nagovor žene, jer joj je lepo izgledao)
Kupih dakle to, sa idejom da kasnije pazarim i nešto za sebe, što će biti "samo za sušanje" .

Međutim..
Sa ovim HT, shvatih da za sve one zvukove, kojima proizvođači zvučnika nastoje da daju "lični pečat" svojim proizvodima (bilo da su KEF malo masniji, bilo da su Dali malo otvoreniji, MA malo utegnutijeg basa itd itd) mogu da dobijem jednim dugmetom!

Dugo sam muzičar, znam kako šta treba da zvuči i za moje uši, ovo je jednostavno - perfektno.

Ne želim da ovom prilikom hvalim LG, već da iskažem da mi se nameće zaključak kako je na nekim stvarima lakše zaraditi ako se prodaju "na parče", nego odjednom.

Otud i imamo horde audiofila koji lutaju od jednog do drugog pojačala, uvereni da će dobiti bolji zvuk, menjaju im tranzistore, kablove..Menjaju zvučnike, traže sa više basa, svetlije, sa manje basa..ovakve onakve..veruju svojim ušima, ne veruju svojim ušima..a ovamo, ispade da sve to ima na jednom mestu..

Jedno dugme, nekoliko opcija: hoćeš svetlije, hoćeš sa više basa, hoćeš sa super stereo slikom, hoćeš bez slike, kako god hoćeš - sve je tu.

I onda, shvatiš da je industrija zvuka zaista toliko napredovala, da možeš i one snimke koji na klasičnom Hi Fi sistemu zvuče loše - pretvoriš da zvuče super.

A super zvuk je ono što se jedino pika, valjda..a?

:wave:

Najbitnije jeste da se tebi zvuk dopada i ako si ti zadovoljan onda je to to. Samo, iz licnog iskustva, preslusavanja i uporedjivanja... kako ti all i one LG kucni bioskop zvuci slicno (da ne kazes isto) kao i komponentski sistem?? Ja def cujem ogromnu razliku u detalju, dinamici, kvalitetu samog zvuka koji izlazi iz posebnih sistema. Opet, nek' ti je sa srecom i u zdravlje da se sluzis.

e txs gvlado, samo vidi..sve te razlike u zvuku dobrim delom zavise od toga šta mećeš u CD.

Nema tih zvučnika koji će da te zadovolje ako ti staviš da svira neki muljavi CD.

Opet, čini mi se da je sva gnjavaža oko podešavanja zvučnika, usviravanja, pentranja na viskove, punjenja stalaka peskom i olovom..nišanjenje sweet spotova, bacanje tepiha, ubacivanj cveća, odmicanja i primicanja uređaja od zidova, menjaža kablova..čini mi se da je sve to bilo bespotrebno kada sam pustio muziku sa ovog HT-a. Verujem da i drugi zvuče isto tako dobro. Jednostavno - soba puna zvuka, detalja, opšte slike i dinamike i nema šanse da posle slušanja svoje omiljene muzike kažeš "nešto mi tu fali..".

Ne fali ništa.
Čak neke stvari (koje su u davna vremena snimane sa nekom tankom tehnologijicom) sada dobile na punoći i verujem da bi se i samim autorima dopalo više kako zvuče danas, nego kako zvuče sa uređaja iz njihovog vremena.

Zamisli situaciju da dirigent da znak basovima da malo naglase neku deonicu..jer dirigent oseća da ta stavr tako treba da se svira.

Zamisli sad da poželiš da i sam malo ofarbaš zvuk kako bi istakao neke delove, ali na pojačalu imaš samo dugme za Volume..i zvučnike preko kojih (ako želiš da dobiješ malo basa) možeš ili da baciš ćebe ili da kreneš da kalkulišeš sa zidovima isl..

E takve šandrmacije ovde nema. Ima dugme za sve, pa ko i kako voli i onda - uživancija :)

Posebno mi odgovara što su zvučnici na ovom HT-u florsi, podignuti na sasvim pristojnu visinu

Najbitnije u celoj prici oko zvucnika i sistema je da se coveku zvuk dopada. Nema nikakve veze da li je to sistem od 100 ili 10000 evra, licna percepcija zvuka je najbitnija.

@gillette Koja je oznaka tog LG sistema, bas me zanima?

Aragorne, to ti je neki HT 762 PZ

evo i kako izgleda

lg-ht-762pz.270428.jpg

Da se pohvalim, sa akcije u 4audio stogao je komplet Monitor Audio Bronze Reference 5 + 1 + LCR + Yamaha SW YST216 :) Ostaje mi samo da sacekam nove AVR za 2009. i da prenesem utiske o zvuku. Slusao sam ih ja ali ne jos u svojoj sobi ;)

Poslednja izmena:
Da se pohvalim, sa akcije u 4audio stogao je komplet Monitor Audio Bronze Reference 5 + 1 + LCR + Yamaha SW YST216 :) Ostaje mi samo da sacekam nove AVR za 2009. i da prenesem utiske o zvuku. Slusao sam ih ja ali ne jos u svojoj sobi ;)

Lepo lepo.

Kako mozes da cekas nove serije AVR, ja ne bih mogao da izdrzim ni 2 sata da to sve pustim u rad? :p

Pa zato sto mi se uopste ne svidja sta nude AVR do 600e. Ili imaju neke mane ili im fale neke osobine. Yamaha 663 ne propusta pun opseg video signala (nema BTB i WTW) i ima samo 2x HDMI, ne radi mix 7.1 zvuka sa BD na 5.1 i sl. dok Onkyo 606 ima previse zalbi na stranim forumima, te se pregreva, te klipuje zvuk i sl. Yamaha 1900 je perfektna ali kosta 1250e :( Tako da nemam izbora, moram da cekam.

Da radi poput 1900 modela tj da radi ono za sta je predvidjeno sa 4x HDMI i ja sam zadovoljan.

Vlado,znaci Yamaha "lezi " lepo uz MA ?

Da radi poput 1900 modela tj da radi ono za sta je predvidjeno sa 4x HDMI i ja sam zadovoljan.

Ima li nesto takvo u najavi ili cekas dok se ne pojavi?

Ne znam sta da ti kazem, koji god AVR izadje,u najavi ce biti neki bolji i tako u krug...

Mislim da treba da kupis ono sto je najblize tvojim potrebama i mogucnostima u ovom trenutku pa ako se nekada pojavi to idealno pojacalo, prodas staro i kupis novo. Ovako ti sasvim lep sistem zvucnika samo stoji i skuplja prasinu.

Hehe, trenutni modeli mi def ne leze. 663 ima HD decodere ali ima samo 2x HDMI, ne propusta pun opseg video signala, ne radi mix 7.1 zvuka sa BD na 5.1 i sl. 1900 sve to radi, sacekacu jos par meseci dok ne izadju novi modeli. Da treba cekati god dana pa ajde ali sve ispod 663 meni ne zadovoljava potrebe. Nije razlika samo u jacini w po kanalu izmedju 463, 563, 663, 863, 1900 itd. Da je tako niko ne bi kupovao skuplja i za 10ak w jaca pojacala i AVR. Sama elektronika, kvalitet komponenti unutra itd. A da kupujem recimo 663 sada za 590e pa da ga prodajem za 400-450e za 2-3 meseca ne pada mi ni na kraj pameti.

Meni se dopao zvuk Yamahe sa MA BR serijom. Na Hi-Hi forumu rekose da ide i uz RS seriju ali opet sve to moze zavisiti od ukusa i sluha osobe.

Poslednja izmena:
Vrh Dno