Šta je novo?

šta ide sa čim?

Sa toliko iskustva vi niste u stanju da preporučite sistem ili kombnaciju koja će da zadovolji normalnog slušaoca? Vi više i ne znate šta je to normalan slušalac?

Pazi ovako - hajde TI definiši ko je to normalan slušalac!
Ako pitaš deset ljudi, dobićeš najmanje deset različitih odgovora.
Nemoj da se ljutiš ali sve ono što si napisao - ne stoji.
Ljudi su hteli da ti pomognu, svako sa svojim pogledom na slušanje muzike.
Kako je tebi prvenstveno potrebno nešto za slušanje radio programa i MP3 muzike (predpostavljam sa kompa), najbolje da pogledaš po oglasima neki stariji STEREO receiver od Pioneer-a, Marantz-a, Kenwood-a (onaj Kenwood što si predlagao je AVR receiver, nije stereo i ne znam šta će ti).
Toliko za početak. :wave:

Posto niko nece da konkretnu preporuku evo ti dve, koje obicno drze vodu:

1. HK receiver i Dali Blue zvucnici
2. Rotel stereo pojacalo i KEF zvucnici iQ za koliko imas love.

Yamaha AVR izbegavaj kao i Bose zvucnike (tu treba mnogo stvari da se pogode) posto sumnjam da volis sterilan zvuk, i kako ti je ovo prvi sistem. Za njih treba i vremena za uparivanje i prostora itd...

ej ljudi, ma kaka crna ljutnja, super ste..nego biće da mene više nervira to što ne vladam materijom pa se ponašam ko slon u staklenoj radnji ;)

ček sad da vidimo nešto..Dali Blue zvučnici? Iskreno, nisam ni čuo za tu marku..pa ne znam da li to ima da se nađe u ponudi npr u Megastores Electronica? (preko puta hale)

I sad, stereo risiver AV risiver, šta se više ispalti uzeti? Ako bih npr vremenom hteo da na risiver prikačim i LCD i DVD? (a da mi ostanu dva stereo zvučnika pošto ne bih da gomilam kutije po sobi).

i opet, nešto mi je sve logično da više para izdvojim za zvučnike, a da risiver bude zadovoljavajući...

I sad, stereo risiver AV risiver, šta se više ispalti uzeti? Ako bih npr vremenom hteo da na risiver prikačim i LCD i DVD? (a da mi ostanu dva stereo zvučnika pošto ne bih da gomilam kutije po sobi).

AV risiver ako hoces kasnije da dodas jos par zvucnika za surround, u suprotnom integrisano pojacalo i teraj. ;)

hvala puno
pazi kad tek sada vidim da neka integrisana pojačala u sebi sadrže FM, a to mi je najvažnija polazna tačka...

Mislio sam da FM imaju samo risiveri a ne i pojačala..

Uclani se ti lepo na www.HiFi-Forumi.com, pa kad provedes neko vreme tu medju kompanijom, sa vecim poverenjem ces da stupas u akciju. Tamo ces tek da se nacitas filozofija o zvuku. Inace, Hi-Files izdaje Ljuba, koji je na HiFi forumu glavni administrator.

Poslednja izmena:
ma kako crno svetlo..
kad sam reko ovoj mojoj (the ženi) da samo risiver i par zvučnika koštaju oko 40 iljadarki ona počela da prevrće očima..tako da ću po sovjoj prilici morati da pazarim neki kućni bioksop..

kolko li košta ovaj i da li ima negde kod nas?
Do skoro je Sony imao svoje predstavništvo u Nušićevoj, sada ne znam gde su..a na sajtu kontakt ne radi..

http://www.sony.co.yu/view/ShowProd...e=Main&category=HCS+Surround+Kit+&+DVD+Player

Ako vec zelis igracke, pogledaj u TM Samsung sisteme. Imaju za nekih 200e (a i manje) all-in-one sa DVD playerom, radiom, opt in, HDMI up opcijom i "podnim" zvucnicima.

hvala gvlado, da ne širim sad diskusiju na igračke, ali izgleda da se Samsung tu pokazao kao solidan?

mada, možda jednog dana samo poblesavim od tog dvd-ja i naprasno donesem kući ovako nešto...umeto mikro rerne, recimo..;)

http://www.4audiofil.com/caruso.php

:d

Ovaj Sony je bas sasav:d
"Neočekivano dobar zvuk sa zvučnika veličine loptice za golf. Manje je zaista više za 4,3 x 5,6 x 3,9 cm"
"450 W (5x50 W) plus 2x100 W za subwoofer, uz efikasnom visokokvalitetno S-Master digitalno pojačalo"

Svaka cast ako iz loptice za golf izvuce 50W(i to kakvih 50W):D

E nesreco, pa zena se pita za kujnu, zavese i prica sa molerom oko krecenja a ne pusta se u HiFi vode. Sto jadan ne rece da si ozenjen, tu postoji druga taktika :(

E nesreco, pa zena se pita za kujnu, zavese i prica sa molerom oko krecenja a ne pusta se u HiFi vode. Sto jadan ne rece da si ozenjen, tu postoji druga taktika :(

Sad me podseti na onu reklamu za neku marku TV-a, kad muz gleda neka sirotinjski tv i ne odvaja se od njega, a zena pocupa tv, i baci ga kroz prozor. Onda on kupi duplo veci tv i zezne je da ne moze da prodje kroz prozorski okvir.:D

pa onda ispade da je bolje nemati nikakve referentne vrednosti i biti zadovoljan ? :)

po sistemu "što manje znam to bolje"?

ispade da svi vi koji ste duboko u svetu hi-fi-ja nikada niste u stvari zadovoljni i večito imate velikih problema dok nađete šta vam odgovara, a i to što vam odgovara nikad neće biti ono pravo jer ćete uvek čačkati nešto novo iz sveta hi-fi-ja, nešto bolje, nešto što će vaše uvo konačno zadovoljiti?

Izvinjavam se ako će da zvuči malo grubo, ali po mom mišljenju tu je potpuno glupo, da ne kažem opsesivno.

Sa toliko iskustva vi niste u stanju da preporučite sistem ili kombnaciju koja će da zadovolji normalnog slušaoca? Vi više i ne znate šta je to normalan slušalac?

Treba li da se toliko pogubimo u besomučnom tranžiranju opreme na zvučne membrane, omove i megaherce, na sinuse i (kosinuse?) ostala picajzliranja da bi dobili šta? Zvuk koji je..kakav?

Podvlačim još jednom: ako stalno ponavljate "kolko ljudi tolko ukusa" onda bolje da se zatvore ovakve "diskusije" koje ne vode ničemu. Diskusije koje nisu u stanju da daju definiciju "normalnog zvuka" Diskusije koje nisu u stanju da preporuče "optimum" (ili, što je još crnje - "minimum") kvaliteta i koje se sode na nekakvu hi-hi radi hi-fi-ja mentalno-inženjersku onaniju..

Ide li Yamaha uz Kef? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..
Ide li Pioneer uz Bose? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..
Ide li Denon uz Jamo? Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..

Možda ide, možda ne ide, sve zavisi šta voliš..-ako je to definitivni odgovor koji ovde može da se dobije, postavlja se pitanje šta ste uopšte naučili iz tolikog kombinovanja raznih uređaja, za šta ste trošili pare, vreme, informacije..?

Zasto me sve ovo sto si napisao podseca na pricu o racunarima?
A kod racunara (skoro) sve mozes da izmeris i uporedis?
I opet, milion rasprava na temu sta je bolje?

da znaš :)

sećam se kad sam se raspitivao da kupim monitor..

prvo krenem da gledam koji je "lep", pa mi se naravno činilo da su svi lepši od lepšeg.

pa krenem da gledam koji je veći za manje pare

pa onda malo uđem u materiju, pa krenem da kao brojim piksele i tu naravno oni koji su bili lepi otpadnu jer nemaju više piksela od onih koji su isto bili lepi..

pa krenem da se raspitujem o proizvođaćima, njihovim uspesima, usponima i padovima..dal su i od pre 9 generacija proizvodili monitore ili su možda u međuvremenu proširili proizvodnju na miksere i manje kućne aparate (što je naravno jeres)

i na kraju kao sve saberem i odaberem, taman rešim da odem u prodavnicu.. al mi u prodavnci prodavac pored mog odabranog modela preporuči neki koji ima bolji "odziv"!

trči, vraćaj se kući da vidim šta je to odziv..

I onda besomučna poitraga za onim koji ima što manji odziv.

"dobar dan, jel imate monitore LG od 17 inča sa Div kablom, 1200 rezolucijom, crne boje, mat skrin?- Imamo.
kolika mu je cena - 300 evra
a koliki je njegov odziv? - 12 ms
" e ****ga..nije 8ms..ništa izvinite"

i sve tako..dok na kraju ne pošandrcam..;)

kao,do juče mi najgori tft bio bolji od mog nekog muzejskog kolor-triatronika, a sad su odjednom svi oni koji nemaju 8ms kante i krševi..:) mislim, upiš..

`Oce to...a sa Hi-Fi tehnikom i naukom je sve to jos gore(komplikovanije).:wall: A sto je najveci fazon, dzabe ti i specifikacije i casopisi dok nesto ne cujes uzivo, tj. da bi imao predstavu o necemu i uporedio neke stvari, moras da promenis XX uredjaja.

Kad god sam nesto pazario od komponenti ili kada bi napravio nesto od istih ,prolazio sam kroz manje-vise slicne faze...

Prva faza je odusevljenje.
Ovo pogotovo vazi ako kupujes prvi set "ozbiljnijih" hi-fi sprava.Drzi te jedno dve nedelje do mesec dana ili ako slucajno imas nekog kolegu "audiofila" verovatno i krace.
Druga je sumnja.
Pitas se da li si se zeznuo i razmisljas se a sta bi bilo kad bi bilo...
Treca faza je razocaranje.
Obicno sledi kada cujes neki dobar(drugaciji) sistem i onda zakljucis da tvoj svira "kao kanta".Ovo je naravno cisto subjektivna stvar.
Ovde sledi prelomni momenat u kom se odlucujes sta da radis ,da li da menjas nesto u svom sistemu ili da zivis sa njim kakav je-takav je.
Ako se odlucis za drugu varijantu ,onda si srecan covek :d
Prva varijanta te salje u poteru za sistemom koji ce zadovoljiti tvoje ukuse koji se mogu vremenom menjati u zavisnosti kako vetar duva (ili kako ti neko soli pamet) :zgran: .Ovo se moze smatrati jednom vrstom prokletstva ili ajde da budem malo blazi ,opsesije.
Kada konacno dodjes do zeljenog zvuka ,pocinjes da shvatas da je jedino bitno uzivanje u muzici.Naravno ,sada posto imas "hi-end" sistem ,hteo ne hteo uzivaces u zvuku nadr**ne produkcije i doci ces do zakljucka to sto sada slusas nema nikakve veze sa onim sto si slusao pre nego sto si imao ovaj sistem.
***. mozda sam maaaaalko vise filozofirao (da ne kazem :wc:) ,ali eto cisto da znas kroz sta sam ja sve prolazio...

E da ,pioneer+mission po meni ne idu bas najbolje :D

pioneer + mission ne idu najbolje ? ,)

a znamo li kako ide najbolji zvuk uopšte? :smash:

imamo li neko super-uvo ili smo jednostavno samo zombirani potrošači skloni (pazi sad..) vešto zapakovanim sugestijama? :wave:

Sve je to subjektivno, ako ti se svidj ai mini linija kako zvuci zasto kupovati komponentski sistem? Secam se recenice iz What Hi-Fi ako i dalje ne primecujete razliku kvaliteta zvuka izmedju mini linije i Hi-Fi sistema dobicete na poklon cepove za usi, jer vam ne funkcionisu, heh.

Nema ti druge nego da ides lepo po prodavnicama i poslusas sve moguce kombinacije za pare koje mislis da izdvojis i na kraju lepo odlucis.

pioneer + mission ne idu najbolje ? ,)

a znamo li kako ide najbolji zvuk uopšte? :smash:

imamo li neko super-uvo ili smo jednostavno samo zombirani potrošači skloni (pazi sad..) vešto zapakovanim sugestijama? :wave:

Za pioneer i mission ti kazem jer imam pioneer A757 amp i imao sam mission m35i zvucnike...
***.znam bez veze zvuci kada neko generalizuje stvari i kaze nesto poput ovoga sto sam ja rekao ,ali posle nekoliko isprobanih kutija i pojacala mogu da stanem iza ove tvrdnje ,bar sto se ove dve komponente tice...
Ne sumnjivo je da pioneer ima bolja pojacala u ponudi i da mission ima boljih zvucnika u ponudi koji bi se verovatno vrlo dobro slagali ;)
Bilo kako bilo ,ne zaleci se ,poslusaj samog sebe i uzmi ono sto ti se najvise svidja i posle toga gledaj da uzivas u muzici :banana:

da znaš..

mada, odveo sam ženud a vidi neki šarpov 2.1 kućni bioksop, pa kad je shvatila de je sve plastika i da deluje vrlo neubedljivo, situacija je opet počela da se okreće u pravcu "nekog risivera" i "nekih drvenih kutija" :banana:

tako da, ako bude sve ok..možda ipak završim na nekom risiveru i b&w ili wharferdale-u :-devil-:

da znaš..

mada, odveo sam ženud a vidi neki šarpov 2.1 kućni bioksop, pa kad je shvatila de je sve plastika i da deluje vrlo neubedljivo, situacija je opet počela da se okreće u pravcu "nekog risivera" i "nekih drvenih kutija" :banana:

tako da, ako bude sve ok..možda ipak završim na nekom risiveru i b&w ili wharferdale-u :-devil-:

Odvedi je sledeci put u 4audio da joj puste bilo koji sistem, i eto ti resenja. Garant nece ostati ravnodusna posle tih plastikanera sto je videla. Odlazis kuci sa brandom i zadovoljnom zenom:-devil-:

Pa to je extra ako ti se zena lozi na dobar zvuk, heh. Vecina je zadovoljna i radiom samo da se vrte omiljene pesme.

Tajna dobre prodaje/kupovine HiFi opreme u slučaju prisustva supruge/žene/švalerke/devojke ..... iliti neke druge osobe koja misli da odlučuje kako se pare troše:

Iz tajne pregrade vade se originali ili lossless sabrana dela sa snimcima ozloglašene trojke:
Z.Čolić, V.Georgijev, Ž.Joksimović.... zavisno od godišta proizvodnje lepše polovine, i to pušta na ciljanom uredjaju a na neželjenom ________________ ( popunite sami ).

PS
(pali u 95% slučajeva)

Poslednja izmena:
Tajna dobre prodaje/kupovine HiFi opreme u slučaju prisustva supruge/žene/švalerke/devojke ..... iliti neke druge osobe koja misli da odlučuje kako se pare troše:

Iz tajne pregrade vade se originali ili lossless sabrana dela sa snimcima ozloglašene trojke:
Z.Čolić, V.Georgijev, Ž.Joksimović.... zavisno od godišta proizvodnje lepše polovine, i to pušta na ciljanom uredjaju a na neželjenom ________________ ( popunite sami ).

PS
(pali u 95% slučajeva)

Svaka cast na taktici! Slazem se da garant pali!

Vrh Dno