Malopre sam imao mini ludilo sa racunarom i resio sam polovicno (na srecu meni bitniju polovinu) ali ne kapiram sta se desilo (navodno sinhronizacija izmedju GPU, drajvera i monitora) ali opet, apsurdna situacija.
Komponente:
GPU - Powercolor Fighter 6700XT - undervoltovana underclockovana
Monitor - Gigabyte GS27QC 27" 165Hz 2K uboden preko Displayport-a
PSU - FSP HV Pro 550W - okvirno C tier ali gura sve ovo
Opis situacije:
7 dana nisam palio racunar jer sam bio na letovanju, vratim se kuci, upalim standardno racunar da Macrium Reflect odradi automatski bekap dok popijem kafu s rodjakom.
Vratim se za komp posle 30ak minuta, probudim monitor iz sleep-a, prikljucim telefon da se puni i krece ludilo.
Posle manje od 30 sekundi odjednom slika na monitoru nestaje kao da grafika umire, bukvalno je fade out i prelaz u zeleno i izlazi mi No display detected.
Gasim racunar na silu, palim ga, izbaci No display ali slike nema, cuje se Welcome zvuk Win 11 i to je to.
Gasim ga opet, palim, pali se VGA dioda, jedan dugi i dva kratka beep-a ali sad vise nema ni No display detected na monitoru i to me jos vise zbunjuje.
Proucim patern beep-ova i navodno problem je sa GPU (ali ne mora da znaci) pa krenem redom:
- probam drugi slot - isto,
- zamenim redosled kablova napajanja na 8+6 pin konektorima - isto
- izvadim sve RAM stapice i probam druge pozicije jedan po jedan - isto
- ugasim racunar, izvucem kabl iz napajanja, probam praznjenje kondenzatora sa 60 sec drzanja power dugmeta - isto
- izduvam slot za GPU - isto
- probam druge portove za display - isto
- otkacim displayport kabl sa 6700XT - isto
Ovde vec krecem da se mirim sa sudbinom da neocekivano moram da pljunem kes za GPU iako mi racunar treba odmah.
Ali, ocajnicki potez - hajde da probam da povezem PC na TV preko HDMI porta.
Racunar se prokleto upali bez problema, nema upaljenog VGA LED-a, nema bipova osim standardnog jednog beepa pri POSTovanju i sve radi normalno.
Medjutim, monitor odbija poslusnost i i dalje ne izbacuje nista iako sam probao da bacim signal sa laptopa na HDMI port.
LED dioda na monitoru treperi, racunam da ceka signal ali jos ne pokusavam da ponovo povezem GPU na displayport monitora za svaki slucaj.
Posto sam ovde totalno sludjen, treba mi objasnjenje pametnijeg - sta se desilo ovde, neki problem sa sinhronizacijom koji je zbunio i GPU i monitor?