Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

^ pitanje da li će postojati ta opcija u bios? Po svemu što smo videli je da ga smire u odnosu na 13/14-tu seriju a da performanse budu malo veće.

Mislim da ce biti opciono, ali default ce biti ono sto najavljuju i sto su vec stavili poslednjim bios-om za 13/14 seriju

Zanima me, kako ce da rade testove za novu platformu Core Ultra 200 ? na ovim intelovim skaradnim default podesavanjima, bice svakako zanimljivo videti za par dana
Radice testove sa tim novim biosima... Nisi ih izbacili zbog briga za potrosace, tu su najvise zbog toga da bi za testiranje prikazli veliki skok performansi u odnosu na predhodnu generaciju... To sto su ti isti procesori kada su se pojavili testirani sa 100c kako bi pokazali sto vecu razliko u odnosu na 12gen ili neki AMD pandam, to vise nije bitno, tada je R23 rez bio 41~42k a to je u odnosi na 45k koliko pravi 285 zanemarljiva razlika... Sada je 14900k R23 36000 vs 285 R23 45000, to je ono sto nas ceka u testovima skok od +25% :ROFLMAO: nema veze sto je ralno 10~15% mozda ni toliko.

^ na taj način će i opravdano imati skok performansi za ljude koji ne prate situaciju ili nemaju mozga u glavi. Na tim intelovim podešavanjima 14900k daje 36-37.000 dok kad se čovek malo poigra lagano daje 41-42.000. Po meni ako bude razlika od 10% prelazak na novu platformu je čisto bacanje para.

Ako neko namerava da menja 14900k/13900k za 9800x3D da ima u vidu šta dobija takvim potezom... Namerno je akcenat na OC rezultat jer 14900k svakako je na svom maksimumu default. Default VS default razlika je nešto manja.

Prilozi

• IMG_1201.png
    IMG_1201.png
    89.3 KB · Pregleda: 98
  • IMG_1203.jpeg
    IMG_1203.jpeg
    293.4 KB · Pregleda: 93
Potrosnja dva ipo puta veca , bespotrebno je ih uporedjivati vise....

Ako neko namerava da menja 14900k/13900k za 9800x3D da ima u vidu šta dobija takvim potezom... Namerno je akcenat na OC rezultat jer 14900k svakako je na svom maksimumu default. Default VS default razlika je nešto manja.
Ja ozbiljno razmišljam da kažem Intelu goodbay za sva vremena posle 15 godina i sklopim novu konfiguraciju, s obzirom da je posle 4 meseca 14900k počeo da trotluje iz čista mira. Radio je “lepo” tih par meseci, ako zanemarimo naglo skakanje i padanje temperature sa 40 na 70-80 stepeni pri otvaranju recimo Chrome-a ili bilo kog drugog programa, pa i kad je u idle-u, što me je užasno nerviralo, ali bar nije ni jednom resetovao komp. U poslednje vreme klinac se žali da se to sve češće dešava, od jednog puta na tri dana, do tri puta dnevno, pa čak i kad ga je undervoltovao (doduše ređe), što me tek nervira. Pogotovo što se to dešava sa WOW, koja i nije toliko zahtevna, a on tu igricu jedino igra. Sad stabilnije radi, ali teško mi je prihvatiti da ne radi dobro sa default podešavanjima, a za konfiguraciju sam se istresao oko 4000 eura. Čekam januar da izbace 9950x3d, pa da konačno prelomim. Što je najgore, ja koristim skoro 4 godine mašinu sa 10900k i ni jedan problem do sada nisam imao, a komp je brz ko munja.😉 Nije mi teško da priznam da sam se kleo sam se u Intel, ali ovo je sramota. Kupio sam Grizzly Kryonaut termalnu pastu i torque adapter od 0,6nm da sa njim tačno ponovo zategnem kuler u slučaju da je pretegnut kad odem krajem decembra u Beograd i ako ni to ne pomogne da normalno radi bez bilo kog čačkanja, Intel me definitivno više neće videti.😁
IMG_4505.jpeg

Svasta si napisao nista rekao nisi, na kojoj verziji bios-a je ta ploca, da li ti je ram na xmp i na koliko ako jeste, preporucio bi da pogledas od buildzoida yt video kako podesiti bios u ploci , dva drugara su imala nestabile 14900k i posle pracenja kako je on postavio nemaju vise probleme sa svojim cpu, doduse jedan je bas imao problema ali se ispostavilo da je zato sto ima 4 stika rama i drzao je na xmp sto je big no no
PS da ti je cooler prejako zavrnut odma bi imao probleme ne bi se pojavili posle x vremena...
PSS evo video za Asus ploce, ima na kanalu i za MSI I Gigabyte

Na poslednjoj, logično. Ver. 1703 sa Intel microcode 0x12B.
Ram nije na XMP-u pošto su četiri stika od po 32GB, pa ukoliko se uključi na baca sliku.
Opšte poznati problem sa DDR5.🤣😂🤣
Mada je isti slučaj i kad se izbace dva stika i upali XMP, opet nestabilno radi bez undervoltovanja. Dakle, sva podešavanja u biosu su bila fabrička i radilo je jedno vreme, kako bi i trebalo da bude. Da li je CPU u međuvremenu degradirao, ne znam (svakako je u “garanciji” do 2029).😁 Inače, po biosu nikada ništa nisam čačkao ni na jednoj mašini poslednjih 15 godina, sem da uključim XMP, niti me to zanima. Meni nekoliko procenata gore dole ništa ne znači, zato uvek i kupim high-end komponente i ta brzina koju imam po defaultu mi je više nego dovoljna. Povežem sve, upalim mašinu i to je do sada bilo to, pa čak i sa ovom.🤔
Naravno, sada je klinac kao što rekoh uspeo da podesi bios po nekom od milion uputstava koje je probao (drndao se tri dana) i trenutno koliko toliko radi stabilno (ne krešuje 3 puta dnevno).😅
Poenta je u tome što ne želim da prihvatim, da CPU ne radi kako treba u plug&play varijanti. Mašinu sa 10900K koju ja koristim sam na isti način sklopio kao i mnoge druge i do dan danas radi ko singerica i izvršava sve zadatke bez problema, a da ne spominjem temperature koje su duplo niže.
Znam da se to verovatno može “srediti” sa raznoraznim podešavanjem, ali zašto bih to radio? I sam kažeš da su ti drugari imali problema, a nisu jedini. Intel je definitivno mnogo zasrao sa ovim serijama 13th/14th i teško će se oprati, a koliko vidim već upadaju u finansijske probleme i pitanje kako će se stvari dalje odvijati. Što se mene tiče, zasluženo.
Mnogo je to zezancija za tolike pare, pa zato i kažem da me Intel neće videti u skorije vreme. Dakle, ako ja kao njihov “nazovi” fan to priznajem, ne vidim problem da i to drugi urade.
Očigledno su ti procesori lutrija, i to treba da se jasno i glasno konstatuje, a ne da se sve uvija u oblande, pa ako postoje neki poput mene (naravno da sam pročitao pre kupovine gomilu pritužbi kupaca što je već bilo alarmantno) koji se lome da li da mu daju šansu i rizikuju po principu neće se to meni desiti, definitivno ne treba to da rade.

BTW, đavo mi nije dao mira i danas kupih ASUS PROART X870E-CREATOR WIFI kao i AIO ASUS ROG RYUJIN III 360, što znači da polako pripremam novo sokoćalo.😉

(PS) Evo te konfiguracije, ako je to uopšte bitno.
Matična ploča: ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming WIFI II
CPU: INTEL i9 14900K
Hladnjak za CPU: DeepCool Mystique 360
RAM: 2 x Kingston FURY Renegade 64GB 6000MT/s 16Gbit DDR5 Ukupno: 128GB
Grafika: Gigabyte GeForce RTX4090 GAMING OC 24GB GDDR6X
SSD1: Samsung 980 PRO, 2TB, NVMe M.2
SSD2: Samsung 990 PRO, 4TB, NVMe M.2
Kućište: Fractal Design North XL Charcoal Black TG Dark
Napajanje: Corsair RM1200x SHIFT 1200 Watts
Ventilatori za AIO: 3 x NOCTUA NF-A12x25 LS-PWM
Ventilatori za kućište: 3 x NOCTUA NF-A14 PWM
HUB za ventilatore: Noctua NA-FH1

Poslednja izmena:
@Shomi22

Ukoliko ti cpu na default-u nije stabilan, reklamiraj ga. Ne znam sto bi se bilo ko zamarao koristenjem poluisoravnog proizvoda koji je u garanciji.

Jedino logično i ispravno. Svako ko ima grama mozga to treba iz cuga da uradi.😉
Mora da radi stabilno na defaultu i tu je kraj priče.😤
Ali… pošto ga je sin za sad “normalizovao” jer nije bio baš srećan idejom da ga izvadim kad dođem za novu godinu u BGD i odnesem u Holandiju, reklamiram, pa kad mi daju novi, pošaljem nazad, neka ga još malo na stendbaju.
BTW - zato je i očajnički tri dana drndao ne bi li “rešio” problem.🤣😂🤣

Doduše, spomenuo sam u prethodnom pastu da ću promeniti pastu na AIO (namontirao sam ga sa fabričkom na bloku za CPU), jer sam na nekoliko mesta pročitao da hoće temperature da spajkuju po 10-15 stepeni i od neravnomerno nanesene paste i pretegnutog kulera, pa čisto da probam (ako se to uopšte dešava zbog temperatura).😁Naravno da ću vratiti bios na default i reinstalirati clean Windows iako je on to već uradio, ali ne verujem da je znao da skocka drivere kao što ću ja.

I da nije dobro nanijeta pasta, racunar se ne bi restartovao, imao bi samo nesto vise temperature i cesce bi radio thermal throttling.

Znam, al’ ajde. Pogotovo što je nisam nanosio, nego samo prilepio blok na kome je već bio tanak sloj nanete paste i pritegao za CPU.
Ali to me najmanje košta da probam, čisto da proverim da li će ponovo raditi na defaultu.😉

PS (čuo sam se sa sinom i kaže da od kad je podesio bios za sad nema nikakvih problema)

99% degradiran cpu.

Postoji xyz razloga zasto PC moze biti nestabilan, i sad neko bez ikakvih testova izjavi 99% cpu je smesno... ja eto imam jedan 7950x koji radi na 130w limitu a na default krenuo da zakucava, dal je losh VRM ili cpu nemam pojma dok ne zamenim komponente i sve lepo istestiram, tako isto i za intel
Do pre 2-3 godine uglavnom je ram ili ploca otkazivala u 99%, cpu jako retko, sad se skart povecao i kod intela i kod amd ali memorije i ploce i dalje crkavaju

@techone

Ja sam se susreo (do sada) sa 6 slucajeva degradiranih 13900K/14900K, a ti? Od ovih 6, samo 1 je bio potpuno degradirao, da ne prolazi ni stress testove, niti je stabilan u idle. Ostalih 5 se ponasalo kao kod @Shomi22 - u stress testovima su stabilni po 24/48h, nevezano za to koji test je pusten - sve prolazi. U Idle isto stabilni. Medjutim, svaki je imao random restarte pri light loadu, nekada jednom dnevno, nekada vise puta dnevno, a bilo je i dana kada ne bude restarta.
Dalje, kod njega ne moze biti VRM problem, jer je Strix Z790-F II u pitanju.
Podesavanjem u biosu, tacnije, jednostavnim dizanjem napona, 3 od ovih 5 je bilo 100% stabilno za svaki dan, dok se na preostala 2 morao uraditi i underclock. Uglavnom, svih 5 se moglo dovesti u 100% stabilno stanje, sto ne znaci da su ispravni. Svi su neispravni, reklamirani i zamijenjeni novima.
Vjerovatno je isti slucaj i sa tvojim 7950X, samo sto oni ne degradiraju vremenom, nego u 99% slucajeva budu fabricki neispravni.

Degradiran cpu ne prolazi nikakve testove - tj, nasumični restarti u light load-u nisu indikator da je cpu degradirao.

@Splinter, @techone Nemam računar ispred sebe pa da ja to detaljno isproveravam, ali što se tiče podešavanja, sinoć sam se ponovo čuo sa sinom i kaže da je svašta pokušavao i na kraju vratio sve na default i podesio “Training profile” u biosu jer se ispostavilo da sa tom izabranom opcijom najbolje radi i za sad je stabilan.
Slika HWmonitora u idle i koliko vidim bar ovo što je na njoj, sve je u granicama normale.
IMG_4506.jpeg

Poslednja izmena:
^ čim je max 253w i 400A to je intelov default profil. Po njima bi ovde trebalo da bude sve ok samo što je u poređenju sa OC profilom od Asus ploče slabiji nekih 10% u multi core. Single je isti.

Nemam računar ispred sebe pa da ja to detaljno isproveravam, ali što se tiče podešavanja, sinoć sam se ponovo čuo sa sinom i kaže da je svašta pokušavao i na kraju vratio sve na default i podesio “Training profile” u biosu jer se ispostavilo da sa tom izabranom opcijom najbolje radi i za sad je stabilan.
Slika HWmonitora u idle i koliko vidim bar ovo što je na njoj, sve je u granicama normale.
Pogledajte prilog 470040
Ram je uzrok ako je training profile pomogao

@Lemaja Ma neka je slabiji 10%, to je zanemarljivo, samo da ne krešuje.😅
@Mali HoBiT ali kao što sam rekao, radilo je sve bez problema 3-4 meseca sa četiri stika od po 32GB bez XMP-a na 4800Mhz, sve na default, pa počelo iz čista mira da brlja i to me buni i nervira.😉 Sad je izbačeno 2 i uključen XMP (radi na 6000Mhz).
Ne verujem da je neispravan RAM, jedino ako je nekompatibilan, ali za taj model Kingstona KF560C32RWAK2-64 piše da je XMP 3.0, zato sam ga i izabrao od gomile RAM-ova koje sam mogao kupiti. Svakako još dva stika su trenutno u fijoci.🙂

Poslednja izmena:
^ generalno ne bi trebalo. Ja sam koristio nekih mesec dana pod zadnjim bios 1703 i microcode 0x12B. Nikakvih problema, samo ja ima 32gb memorije u dva štapa. Testirao sam ih kroz bios 8h bez i jedne greške. Znam da je kod tebe teško xmp zbog 4x32gb. Čisto sa podešavanjima koje imaš probaj u biosu da vidiš i memoriju za svaki slučaj.

Ne da je teško, nego XMP sa 4x32GB ne može nikako, jer u tom slučaju komp ne baca sliku niti može da se uđe u bios. Jedino rešenje je da se ugasi komp, izvade dva stika i na taj način uopšte uđe u bios, isključi XMP, pa ponovo vrate ta dva stika. Zato i dok je radio sa 4 stika nije biu uključen XMP. Sada je uključen jer je sin izvadio dva stika i ostavio 2x32GB.
Zezaću se kad odem krajem decembra, jer ovo me toliko nervira, da nemaš pojma.

^ verujem. Daš tolike pare i zeza, posebno što su uzete sve najbolje komponente.

👏 To i jeste poenta pisanja ovih postova.
Uvek sam gledao da kupim što je moguće bolje komponente po principu “kad ode konj, nek ide i uže” i ovo mi je prvi put za 30 godina da me nešto zeza. Čak mi se nikad ništa nije pokvarilo godinama od isteka garancije (lažem, jeste MSI monitor, ali za to sam sam kriv kad ne kupim neki od relevantnih brendova 😁).
Nije da kukam, iskreno boli me uvo, rešiće se, ali osetio sam obavezu da ovo moje iskustvo podelim sa zajednicom. Ipak je 14900K lutrija.😉
Jedino što ne mogu da se oslobodim utiska da sam možda trebao da uzmem 12900K umesto ovog za koga sam tri meseca pre kupovine čitao da tu postoji gomila problema.
Pogotovo što nit mi znači, niti se ložim na nekoliko % veće brzine.😉
O overklokovanju da ni ne govorim. Kao što nikada ne bih budžio auto da bih dobio par konja više, tako ne bih ni komp.
Ceo sam život u fazonu da inžinjeri najbolje znaju šta su i zašto konstruisali, i da je to naoptimalnije rešenje, ali ispade da su ovog puta debelo omanuli.
Za ovako nešto zaista treba da si mazohista. Što kaže @Splinter
@Shomi22

Ne znam sto bi se bilo ko zamarao koristenjem poluisoravnog proizvoda koji je u garanciji.
A sve i da mi je CPU ispravan, 14900K definitivno jeste poluproizvod sa kojim se Intel zaigrao, pa sad ni sami ne znaju kako će i da li će se iz ovoga izvući. Šteta.😢

PS (Moj otac i dan danas koristi desktop sklopljen 2000-te sa Windowsom 7 na njemu.🙂)

Ceo sam život u fazonu da inžinjeri najbolje znaju šta su i zašto konstruisali, i da je to naoptimalnije rešenje, ali ispade da su ovog puta debelo omanuli.
Inžinjeri znaju, ali moraju da nasviraju kad marketing pritiska. :)

Problem je dimm socket koji nije ok za DDR5 zato i za DDR6 ko zna sta ce biti... zato i 4 modula zezaju, inace na AMD je daleko gora situacija po pitanju brzine rama

Degradiran cpu ne prolazi nikakve testove - tj, nasumični restarti u light load-u nisu indikator da je cpu degradirao.

Ok. Sta ti onda kazes da je, s’ obzirom na:
1. su svi sistemi radili po 6-18 mjeseci prije problema
2. ubacivanjem novih 14900K iz kutije, problema vise nije bilo.
3. Problematicni procesori su se isto ponasali na druge 2 testne masine.
4. svih 6 procesora je reklamirano i dobijeni su novi.

Nazad
Vrh Dno