Radice testove sa tim novim biosima... Nisi ih izbacili zbog briga za potrosace, tu su najvise zbog toga da bi za testiranje prikazli veliki skok performansi u odnosu na predhodnu generaciju... To sto su ti isti procesori kada su se pojavili testirani sa 100c kako bi pokazali sto vecu razliko u odnosu na 12gen ili neki AMD pandam, to vise nije bitno, tada je R23 rez bio 41~42k a to je u odnosi na 45k koliko pravi 285 zanemarljiva razlika... Sada je 14900k R23 36000 vs 285 R23 45000, to je ono sto nas ceka u testovima skok od +25%Zanima me, kako ce da rade testove za novu platformu Core Ultra 200 ? na ovim intelovim skaradnim default podesavanjima, bice svakako zanimljivo videti za par dana
Ja ozbiljno razmišljam da kažem Intelu goodbay za sva vremena posle 15 godina i sklopim novu konfiguraciju, s obzirom da je posle 4 meseca 14900k počeo da trotluje iz čista mira. Radio je “lepo” tih par meseci, ako zanemarimo naglo skakanje i padanje temperature sa 40 na 70-80 stepeni pri otvaranju recimo Chrome-a ili bilo kog drugog programa, pa i kad je u idle-u, što me je užasno nerviralo, ali bar nije ni jednom resetovao komp. U poslednje vreme klinac se žali da se to sve češće dešava, od jednog puta na tri dana, do tri puta dnevno, pa čak i kad ga je undervoltovao (doduše ređe), što me tek nervira. Pogotovo što se to dešava sa WOW, koja i nije toliko zahtevna, a on tu igricu jedino igra. Sad stabilnije radi, ali teško mi je prihvatiti da ne radi dobro sa default podešavanjima, a za konfiguraciju sam se istresao oko 4000 eura. Čekam januar da izbace 9950x3d, pa da konačno prelomim. Što je najgore, ja koristim skoro 4 godine mašinu sa 10900k i ni jedan problem do sada nisam imao, a komp je brz ko munja.😉 Nije mi teško da priznam da sam se kleo sam se u Intel, ali ovo je sramota. Kupio sam Grizzly Kryonaut termalnu pastu i torque adapter od 0,6nm da sa njim tačno ponovo zategnem kuler u slučaju da je pretegnut kad odem krajem decembra u Beograd i ako ni to ne pomogne da normalno radi bez bilo kog čačkanja, Intel me definitivno više neće videti.😁Ako neko namerava da menja 14900k/13900k za 9800x3D da ima u vidu šta dobija takvim potezom... Namerno je akcenat na OC rezultat jer 14900k svakako je na svom maksimumu default. Default VS default razlika je nešto manja.
Ram je uzrok ako je training profile pomogaoNemam računar ispred sebe pa da ja to detaljno isproveravam, ali što se tiče podešavanja, sinoć sam se ponovo čuo sa sinom i kaže da je svašta pokušavao i na kraju vratio sve na default i podesio “Training profile” u biosu jer se ispostavilo da sa tom izabranom opcijom najbolje radi i za sad je stabilan.
Slika HWmonitora u idle i koliko vidim bar ovo što je na njoj, sve je u granicama normale.
Pogledajte prilog 470040
A sve i da mi je CPU ispravan, 14900K definitivno jeste poluproizvod sa kojim se Intel zaigrao, pa sad ni sami ne znaju kako će i da li će se iz ovoga izvući. Šteta.😢
Inžinjeri znaju, ali moraju da nasviraju kad marketing pritiska.Ceo sam život u fazonu da inžinjeri najbolje znaju šta su i zašto konstruisali, i da je to naoptimalnije rešenje, ali ispade da su ovog puta debelo omanuli.
Degradiran cpu ne prolazi nikakve testove - tj, nasumični restarti u light load-u nisu indikator da je cpu degradirao.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari