Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

I kakva je presuda na kraju, undervoltovati ili im dati malo napona...? Ili nema pravila?

Opa rešeno 🤣

^ ima problema ali ljudi nisu čitali šta sam pisao dok je bilo vreme za to nego tukli kontru gde sam se upljuvao od pisanja da to odrade i na kraju dobio ban, poene... što je i kolega @d0minat0r rekao koji post u nazad, svi koji su ručno odradili nemaju probleme do sada sa 13900k i 14900k.

rucno je smesno da je bolje, samo jer se intelova automatika napona zetoko izivljavala, ne znam kakvih sve debila ima tamo pa da tako odrade, iskreno i AMD ima tih problema ali je intel preterao

^IMG_1021.jpegTo rešava problem 🤣

Da za oksidaciju nema puno infa, verovatno nije zbog napona, ali ko zna, intel je samo za manju seriju prvih 13xx K procesora priznao da je imao problema u procesu izrade koja moze dovesti do oksidacije, ali to je sve

generalno ako problem postoji mogli su da objave serijske brojeve istih, ali pitanje sta je tu po sredi mozda i false flag pa je kasnije uocen pravi problem

da ne bude zabune cela industrija IT ima tonu manjih i vecih probelma, svi ama bas svi idu uvek na poricanju, ispravljanju problema ako je moguce i naravno samo PORICI, tako da je ovo oko intela vise napad na isti od nekih (verovatno nisu zadovoljni OEM cenam itd ili tretmanom ili im je AMD ponudio bolje dilove itd)

primer NV debakl sa sugavim 12pin kontrom je 10000x gori pa se jedva prica o istom (taj konektor ce spaliti ili je vec spalio necije kuce, itd)

Poslednja izmena:
A sta je sa oksidacijom ? ... to vise ne spominju?
Zvanično saopštenje je da je samo neki mali batch 13xxx imao problem u proizvodnji.
Kolko je "mali" taj batch verovatno nikad neće da objave.

konacno Gigabyte izbacio bios/e za microcode 0x12B

^ jel beta, kod asus su uglavnom sve beta verzija

Evo sta sam primetio sa ovim update, default bios settings performance Intel profil (nema custom loop za extreme) na 14900ks random max vcore spike je 1.494v ali to su jos sa predhodnom revizijom kao fix ono sto mi sada bas upada u ocije je da v current max sto je isao je 218.xxx v iako je po biosu max 350(400 u extreme profilu) interesantno

Lemaja

nije beta, prva verzija od kako je krenu ovaj fijasko da nije beta bios pre 125 je bio 125 je bio i 129 je bio beta

Poslednja izmena od urednika:
Evo sta sam primetio sa ovim update, default bios settings performance Intel profil (nema custom loop za extreme) na 14900ks random max vcore spike je 1.494v ali to su jos sa predhodnom revizijom kao fix ono sto mi sada bas upada u ocije je da v current max sto je isao je 218.xxx v iako je po biosu max 350(400 u extreme profilu) interesantno

Lemaja

nije beta, prva verzija od kako je krenu ovaj fijasko da nije beta bios pre 125 je bio 125 je bio i 129 je bio beta
Evo kod asusa šta kaže

Prilozi

• IMG_1027.jpeg
    IMG_1027.jpeg
    129.9 KB · Pregleda: 72
Šta je sa Duletom? Pogledajte rezultate 14900K, nešto ovde ne štima... Ili on ne zna da radi test ili...?

Prilozi

• IMG_1029.png
    IMG_1029.png
    485.8 KB · Pregleda: 65
Definitivno su sa zadnjim micro code promenili i boost tabelu za cpu, pre sam hard lockom da ne prelazi 1,4v llc high i ac/dc loadline 55 bez problema imao 2 core boost na 6.2 sada ni za zivu glavu nece preko 6.1 sa tim podesavanjima na 0x12B

Definitivno su sa zadnjim micro code promenili i boost tabelu za cpu, pre sam hard lockom da ne prelazi 1,4v llc high i ac/dc loadline 55 bez problema imao 2 core boost na 6.2 sada ni za zivu glavu nece preko 6.1 sa tim podesavanjima na 0x12B
6.2ghz sa Noctua D15 Chromax... Pa to je odlicno :)
Daj ako ti nije cimanje neki rez R23 bas me zanima koja je max potrosnja i temepratura sa tako podesenim procesrom, i ako ti nije tesko neki ekran iz igre gde se vidi 6200mhz i potrosnja procesora kada je na 6200mhz ili 6100mhz...

6.2ghz sa Noctua D15 Chromax... Pa to je odlicno :)
Daj ako ti nije cimanje neki rez R23 bas me zanima koja je max potrosnja i temepratura sa tako podesenim procesrom, i ako ti nije tesko neki ekran iz igre gde se vidi 6200mhz i potrosnja procesora kada je na 6200mhz ili 6100mhz...
Ni u jednoj 3d aplikaciji nije presao 5,8 tako da ne mogu da ti dam ss neceg sto ni ja nisam video, 6.2 udara samo na nekim taskovima tipa paljenje neke aplikacije itd znaci short burst, 6.2 u loadu mislim da ne postoji hladjenje da to moze da postigne

Uglavnom drzi od 5,2 do 5,5 u igrama i temp od 55-75c

Sto se r23 tice ovo mi je daily pc tako da ima milion programa u pozadini i procesa daje oko 36k temp ne prelazi 89c kao sto sam vec napoemnuo u performance intel profilu je jer ne moze D15 da ladi extreme potrosnja je max bila 268w dok je vrteo r23, krece r23 sa 4.9 stabilizuje se na 4.4ghz

@Nekron
Okvirno sa tim hlajdenjem to je to ako sve prepustis automatici, sa vodenim dobaci do 300w... Nego po onome sto si napisao u predhodnoj poruci delovalo je kao da cpu radio opusteno na 5.5 a gura do 6.1~6.2, mislio sam da nisi zabo neki zlatni primerka :)
Nisi pribao sve da fiskiras ? Malo sam se igrao sa tim i kad se podvuce crta daleko bolje i efikasnije radi sa fiksnim paremetrima, frekfencija procora, napon, temperatura je bolja itd. Bost kolk ne znam cemu sulzi sem da napon divlja jer nigde ga nisam video duze od par sekundi, u iole zahtevnijim igrama gde najvise treba nema nista od bost kloka. Neko moje zapazanje, a vdim i na neti malo njih koji su pravili testove tog tipa vezano za podesavanja kazu isto, da je to u proseku najbolje resenje.

Slagao sam te za potrosnju u r23 ono je bilo max nesto sto je peakovo za vreme nekog shader comp, 258w max peakuje stabilizuje se na 233w do kraja testa izbace 36-37k na daily sistemu

Izašao je novi bios za Asus Dark Hero z790, 1703, odmah sam ga probao, i zasad deluje da je sve u redu sa mojim standardnim podešavanjima. Ono što mi je veoma drago je da se sistem podiže brže nego zadnja 3 biosa, gde je trebalo baš puno vremena da se podigne sistem, što nije bio slučaj sa 1402 biosom. Ostavio sam računar da se istestira, trebalo bi da bude u redu

Izasao bios iz bete...stavljen, sve isto, isti rezultati...multiscore povecan 10%...manje vise isti djavo :D

^ Hehe znači brisač patos sa 285K. Sve je isto sa novim bios osim što je napon se smirio

Kod mene jos uvek beta bios, ako koristite vasa custom podesavanja, nema nikakvih promena u odnosu na ranije, jedino je za 1 sec. boot duzi.
glavna promena koju su stavili je u opciji "intel default settings ! ta podesavanja su katastrofa u mom slucaju 13600KF PL1/PL2 181W sto i nije neki problem, ali su zato ICCMAX spustili na 200A ! u CB23/CB24 pod opterecenjem effective clock je 4.9GHz ! Znaci, ne moze da izvuce ni default clock 5.1GHz
Naravno, sve radi normalno kao i pre kada se rucno podesi !

241011234858.jpg

241011235722.jpg

^ ja i koristim ručna podešavanja. Ova intelova preskačem.

Pa da, ali ovo je bas uzasno, napon pri random spike ide do 1.47v vece su teperature, a rezultati prilicno nizi !
Zanima me, kako ce da rade testove za novu platformu Core Ultra 200 ? na ovim intelovim skaradnim default podesavanjima, bice svakako zanimljivo videti za par dana

Nazad
Vrh Dno