400 miliona dolara??? Pa kad ce oni vratiti te pare.......
brze nego sto mislis 😉
Uh, bre! Pa kako AA nema smisla na TFT-u? Bas naprotiv!Inace ja se palim na AF a ne na AA posto on nesto i nema mnogo smisla da bude odvrnut na TFTu..
Ono sto mene zanima - da li je 8800GTX brza od dva 7900GTX-a u SLI-ju?"Yes, you read that right. A single GeForce 8800 GTX is as fast as two Radeon X1950 XTs running in a CrossFire configuration."
Video, testirao, probao (bice u decembarskom Digitalu!) i 8800GTX je brzi od 7900GTX u SLI-u!Ono sto mene zanima - da li je 8800GTX brza od dva 7900GTX-a u SLI-ju?
Postoji na nekom od sajtova test 8800GTX u igri Flight Simulator X, i nije se proslavio, nekih 30ak frejmova, ako se secam dobro (sto je najgore, nista bolje od konkurencije prethodne generacije). Sto se tice ostalih testova, zaista nista impresivno, generalno 30ak% boljitak je prosek. U igrama nove generacije (Crysis, UT2007 itd.) ova kartica nece sigurno biti dovoljna za maximalni uzitak, iskljucivi razlog pojave ove kartice na trzistu je da se uzmu pare jer konkurencije nece biti prilicno dugo sto se tice DX10 proizvoda. Sa pojavom recimo jednog Crysisa, budite sigurni da ce nas docekati opaka revizija G80, plus, sa druge strane R600, koji ce, pretpostavljam, biti prilicno kvalitetnije odradjen od G80.
Ostaje samo da vreme to i pokaze, a i iskustvo do sada ukazuje na isto ...
-C C C !ATI pravi cudoviste, a NVIDIA mora za to vreme da ispegla G80, na 8800GTX nece moci da racuna kao pravu konkurenciju 😛
Auu,sta ovaj prica?! Pa dobro,ovo ne treba da nas iznenadjuje-uvek je bilo iskompleksiranih ATI-jevaca koji su spremni da pljuju kad nVidia izbaci nesto spektakularno(a G80 to svakako jeste).Prva stvar:kojih 30% ubrzanja,o cemu ti pricas?U svim novim igrama nisam nigde video ispod 50% ubrzanja u odnosu na X195XTX(ako pretpostavimo da je ovo najbrza kartica iz prethodne generacije;7950 se svakako ne racuna).A evo ti u dve igra,koje smatram da su jedne od najzahtevnijih,i preko 100% ubrzanja:
Oblivion:http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2870&p=24
Company of Heroes:http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2870&p=21 (preko 130% brza).
A evo ti i za Dark Messiah-ju,posto si trazio:http://www.firingsquad.com/hardware/nvidia_geforce_8800_preview/page12.asp
To je preko 120% ubrzanja,a vec te vidim kako pricas za zadnju rezoluciju,ali to je skoro sigurno bag u drajverima.
Druga stvar:kako mozes da tvrdis za Crisis i za UT2007 kad igre nisu izasle? Za sada imamo samo informaciju da su filmovi iz Crisisa radili na 8800GTX i to na max podesavnjima-znaci ni ovo ti ne ide u prilog.
Treca stvar:Ovo za R600 vs G80 sam cuo hiljadu puta.Ajde shvatam ljude koji su,prema spekulacijama,pricali da ce G80 biti patchwork,da ce biti neka vrsta Dual-chipa-jedan deo GPU-a samo za DX-10 a drugi deo DX-9 i slicno(mada sam ja pretpostavljao da to ne moze biti istina i da nVidia ne bi tako nesto dozvolila).Ali sad kad je G80 izasao svi su odusevljeni,jedino ti pricas kako nije nista posebno.Sto se tice R600-dobro ti je rekao yooyo,jel t to imas nekoga u ATI-ju pa tako tvrdis? Opet izvodis zakljucke za stvari koje se nisu pojavile.
-C C C !
ROFL, zar ja koji poslednjih 5 rokada kupujem NVIDIA bomboncice???? 😀
Ne znam brate,to je bila moja prva pretpostavka 🙂
Sta drugo da pretpostavim kad kazes da je ubrzanje samo 30%(sto je daleko od istine) i kad kazes da G80 nije nista spektakularno(jos dalje od istine)?! Ne znam na osnovu cega si dosao do ovih zakljucaka,prvi put cujem ovako nesto od nekoga za G80.
Ja priznajem da navijam za nVidiju ali kad ATI izbaci nesto spektakularno to uocim,a G80 je po meni jedan od najvecih skokova od pojave GPU-ova,i kao takav moze da se poredi sa Ati-jevim R300 kad se pojavio ili prvi Geforce-om.
Ono sto mene zanima - da li je 8800GTX brza od dva 7900GTX-a u SLI-ju?
Dakle, jednostavno... najbrza karta prethodne generacije iz te kuce (ne racunam 7950GX2, ono je u najmanju ruku "hibrid"), stavljena u mod koji ta ista kuca propagira. Dakle, da batalimo sada to sto je brza od dva X1950XT-a u CF-u... a imajuci u vidu da su dva 7900GTX-a u SLI-ju brza od jednog 7950GX2 (jel' tako?).
Nisam gledao testove, muku mucim sa netom ovih dana, nemam zivaca za otvaranje svih onih sajtova sa gomilom slika i ogromnih grafikona... ako je neko video i zna stanje, neka napise ovde.
Ja ne znam kako ti citas textove, ali kad kazem da je prosecno ubrzanje 30ak%, onda to znaci da je prosecno ubrzanje... Sta to moze da znaci? To moze da znaci da ce u jednoj igri (jedna lasta ne cini prolece) biti brza 100%, u jednoj 25%, u drugoj 6%, u trecoj 10%, i onda izvuces prosek ... Ne mozes na osnovu jedne igre u kojoj je 2x puta brza a u ostale tri ispod 40% brza (ovo je samo primer, ilustracija) da kazes da je ta kartica 100% brza od najbrze kartice do tada ... Zar to nije malo neozbiljno, sta ti mislis?
I,konacno,kada se budu pojavile DX-10 igre,ubrzanje ce biti jos vece,jer je DX-10 pisan,ne da uvede nove efekte u odnosu na DX-9 vec da razbije bottleneck-e sto se performasi tice(naravno ovo ce verovatno biti anulirano time sto ce programeri to iskoristiti da uvedu vise efekata i kompleksije scene,ali to je jos bolje jer ce igre izgledati lepse bez gubitka performansi.
Morfius bi rek'o: "to nema veze sa mojim verovanjima"... u ovom slucaju tvojim!dao bog 🙂 ali nesto ne verujem da ce biti tako 😉
Sta mislite o testiranju na sledeci nacin... u pitanju je hibrid postojecih bechmarka..
Prvo.. ajde da definisemo sta je igrivo... npr... 50-60fps. Dakle... tester podesava igru i driver
tako da uvek cilja da dobije fps izmedju 50 i 60.
Poredjenje bi se svelo na rezoluciju, AA, AF i nivo detalja igre. Tabela bi bila jednostavna...
Da bi igru XXX igrao u 60fps na kartici A podesi je na x*AA, y*AF, rez = WWWxHHH, +/- HDR.
Da bi istu igru igrao u 60fps na kartici B podesi je na x*AA, y*AF, rez = WWWxHHH, +/- HDR.
Razlika je N puta veci/manji AA, M puta veci/manji AF, P puta vise megapixela, sa ili bez HDR-a.
Test bi pokazao da li je neka kartica sposobna da odrzi nivo igrivosti i sta korisnik dobija sa
novom karticom, a da bi zadrzao staru igrivost.
Morfius bi rek'o: "to nema veze sa mojim verovanjima"... u ovom slucaju tvojim!
To su chinjenice! DirectX 10 je tako projektovan da ce dramaticno uticati na izgled igara pisanih za njega.
I jo sjedna jako bitna stvar koju treba razumeti da bi se mogli raspravljati dalje:
Poslednji API koji je "donosio efekte" je bio DirectX 7!
Pocevsi od DirectX 8-ce, koja je omogucila programiranje GPU-ova, efekte vise ne donosi API. Efekte pisu programeri, koristeci HLSL ili Cg. Pre su efekti bili "fiksirani" odnosno nekakav bumpmapping je morao biti predefinisan, a u slucaju programabilnih APIja i akceleratora, dizajnerima igara je stavljeno na raspolaganje da sami definisu bilo kakav bumpmapping koji mogu da napisu koristeci pomenute jezike.
E sad, sa novim API-em se pomeraju granice fleksibilnosti, pa ono sto je bilo moguce, ali je bilo komplikovano i skupo u performansama, za napisati pre, sa novom verzijom je objektivno upotrebljivo...
slazem se ali nesto (citaj zarada) mi govori da nece sad valjda 8800gtx trajati "godinama" i da ces moci igrati sve dx10 naslove u 1600+ rez-ovima sa aa i af nabudzenim na max to je bila moja poenta u postu iznad a dosadasnje iskustvo mi kaze da ce 99% biti:ajmo opet nova (brza) karta za 6 meseci i vec vidim situaciju na leto 2007-me gde se 8800gtx "vuce" u 1280x1024 u nekom "dx10 giga mega zbudzi ga sto brze da zaradimo (mi i ati/nvidia) pare pa cemo da ga patch-ujemo naslovu" 😉
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari