Šta je novo?

GeForce 8800 series

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Postoji na nekom od sajtova test 8800GTX u igri Flight Simulator X, i nije se proslavio, nekih 30ak frejmova, ako se secam dobro (sto je najgore, nista bolje od konkurencije prethodne generacije). Sto se tice ostalih testova, zaista nista impresivno, generalno 30ak% boljitak je prosek. U igrama nove generacije (Crysis, UT2007 itd.) ova kartica nece sigurno biti dovoljna za maximalni uzitak, iskljucivi razlog pojave ove kartice na trzistu je da se uzmu pare jer konkurencije nece biti prilicno dugo sto se tice DX10 proizvoda. Sa pojavom recimo jednog Crysisa, budite sigurni da ce nas docekati opaka revizija G80, plus, sa druge strane R600, koji ce, pretpostavljam, biti prilicno kvalitetnije odradjen od G80.
Ostaje samo da vreme to i pokaze, a i iskustvo do sada ukazuje na isto ...

Poslednja izmena:
@.:GoRaNStEin:.
brrr... kakva neistina!!!

@.:GoRaNStEin:.
brrr... kakva neistina!!!

Ne znam za sta si rekao neistina, zar ne mislis da bi bilo fer, i kulturno, kad tako nesto izricito tvrdis, a pritom ne dajes objasnjenje, konkretno uperis prstom sta je to neistina????

Dokaz br.1 (flight simulator x)

http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTIxOCwxMywsaGVudGh1c2lhc3Q=
(setovanja nisu ista, priznajem, medjutim, ono sto najvise jede framerate nije na maximumu ni kod jedne kartice, a nije prikazan ni test 7950GX2)

Sta, high + AA i AF nenormalno? Nenormalno bi bilo kad bi ukljucio CSAA 😀

Ne, nego treba da vidiš moj config za Oblivion i CoD2 pa bi ti bilo jasno. To je viši kvalitet od onoga što može da se podesi u igri. Zar ti nije čudno što su rezultati u tim nekim igrama niži od rezultata koji su prikazani na ostalim sajtovima? Nije isto kad ti Oblivion od 100 metara počne da prikazuje 2D sprajtove umesto pravog drveća i kada i na 3 kilometra iscrtava 3D objekte kao kod mene. Ili CoD2, kod koga je disableovano prikazivanje detaljnih senki na udaljenim objektima i isključen uticaj za više od 3 izvora osvetljenja na animirane objekte. Uključivanje toga drastično obara performanse, ali se tako bolje vidi razlika između recimo 7950GX2 i Radeona X1950 XTX ili između G80 i kartica prethodne generacije. Drugima je lako, samo furnu 2560x1600 i misle da su završili sa pričom. ***a, nemam 30 inčni LCD 🙁

@Goran - mislim da je 33.3% u FSX odlično za ovu igru, uzevši u obzir da je sve na ultrahigh i da je uključen maksimalni AA i AF... Jel si ti probao to uopšte na 7950GX2?

11628543947eYeHcawZU_13_4_l.gif

Poslednja izmena:
Debilni pristup [H]ardOCP-a koji samo zbunjuje ljude i krajnje je besmislen s aspekta testiranja grafickih kartica. Sta vise ovo je pre testiranje igara nego hardvera!

@Goranstein:
Sto se tice ostalih testova, zaista nista impresivno, generalno 30ak% boljitak je prosek.

Ja sam gledao testove (ima ih svuda na netu) koji pokazuju da je G80 2x brzi od najjace kartice prethodne generacije. Ima negde situacije gde je CPU limitirana pa ubrzanje nije drasticno. Sto se FS-a tice, mozda nije optimizovan?

U igrama nove generacije (Crysis, UT2007 itd.) ova kartica nece sigurno biti dovoljna za maximalni uzitak, iskljucivi razlog pojave ove kartice na trzistu je da se uzmu pare jer konkurencije nece biti prilicno dugo sto se tice DX10 proizvoda. Sa pojavom recimo jednog Crysisa, budite sigurni da ce nas docekati opaka revizija G80, plus, sa druge strane R600, koji ce, pretpostavljam, biti prilicno kvalitetnije odradjen od G80.

Da li si probao ove igre pre nego sto si izneo ovakve tvrdnje? I da li imas nekog u AMD/ATI-u koji ti je sapnuo da je G80 ****** i da ce ga R600 polomiti kad poraste? Sta znaci "biti prilicno kvalitetnije odradjen"?
Sto se G80 revizije tice, vrlo je moguce da ce NVidia za koji mesec (verovatno kad ATI predstavi R600) izbaciti 80nm proizvode (vec se suska da spremaju 5 novih proizvoda baziranih na G80)

Poslednja izmena:
U igrama nove generacije (Crysis, UT2007 itd.) ova kartica nece sigurno biti dovoljna za maximalni uzitak,

bogami lik na gayspot-u u onom interview video-u (posted nov 10) rece pri kraju snimka da je sve sto smo videli na single 8800gtx-u i da je to "highest possible in-game settings".doduse nije pomenuo (verovatno) i quad core proc. itd...ali nema veze uostalom pogledaj gears of war (ut2007 engine) radi prilicno dobro na hardware-u matorom preko godinu dana.da rezimiram:8800gtx je zverina od karte a sad sto se tice isplativosti kupovine sada odmah i moje misljenje je da treba malo kasnije kupiti (bar kad padne na ispod 500e min/gts na oko 350e) uostalom kad se pogleda sta se moglo do pre godinu dana kupiti za tu kintu (x1900xtx na primer je kostao oko 600e kad se pojavio) mnooogo bolje stvari se mogu kupiti sada za istu kintu,hebiga napredak (seti se recimo 6600gt-a koji je kostao 220-250e kad se pojavio pa 7600gt sa istim cenama a pre mesec+ dana si mogao za te pare da kupis recimo 7900gto koji otkida za 2 klase recimo 6600gt koji je tada bio "best buy")

Debilni pristup [H]ardOCP-a koji samo zbunjuje ljude i krajnje je besmislen s aspekta testiranja grafickih kartica. Sta vise ovo je pre testiranje igara nego hardvera!

totalno se slazem. svaka kartica ima drugacija setovanja i kako onda da vidim koja je brza u apples to apples poredjenju... totalan debilizam!

recimo ja bas volim kako to rade na [H] 😀
pored testova gde se koriste ista podesavanja obavezno pogledam i taj u kom se vidi sta dobijas novom karticom. kao sto nedjo rece test igara i ne znam zasto ste da postoji i jedan takav pored gomile klasicnih.

recimo ja bas volim kako to rade na [H] 😀
pored testova gde se koriste ista podesavanja obavezno pogledam i taj u kom se vidi sta dobijas novom karticom. kao sto nedjo rece test igara i ne znam zasto ste da postoji i jedan takav pored gomile klasicnih.

ma i ne treba da budu svi testovi isti, kapiram da to moze nekome da odgovara, ali meni se ne svidja...

Poslednja izmena:
@Goranstein:

Ja sam gledao testove (ima ih svuda na netu) koji pokazuju da je G80 2x brzi od najjace kartice prethodne generacije. Ima negde situacije gde je CPU limitirana pa ubrzanje nije drasticno. Sto se FS-a tice, mozda nije optimizovan?

Morao bi biti precizniji kada tvrdis da je G80 2x brzi od najjace kartice prethodne generacije. To je apsolutno netacno. Tacno je da je do 2x brzi, sto je sasvim nesto drugo. Ali prosek, ono o cemu sam ja govorio je negde oko 30ak %. To je ista stvar kao kada na TVu vidis da neko daje popust do 50%, sto je najbezobraznija navlakusa. Uradio sam malu analizu testa sa benchmark sajta byMax 🙂 .... Rezultat govori da je prosek 30% .... 🙂

Pogledajte :
http://www.pcigre.com/temp/video/8800GTX.swf

postoji samo jedna stvar koju nisi uzeo u obzir... testirao si sa igricama iz starije generacije...
probaj da radis test na demo programima koji dolaze uz 8800 na starijim generacijama grafickih a da mogu da se pokrenu na istim..
primer aplikacija koja zahteva mnogo vs proracunavanja a malo ps puca na grafickim kartama koji imaju malo vs procesora i bilo koja kombinacija....

Poslednja izmena:
postoji samo jedna stvar koju nisi uzeo u obzir... testirao si sa igricama iz starije generacije...
probaj da radis test na demo programima koji dolaze uz 8800 na starijim generacijama grafickih a da mogu da se pokrenu na istim..

Pa naravno da se testiranje vrsi na "upotrebljivim" aplikacijama a ne tech demoima ... Ne znam sta si hteo da kazes ovim ... Dok izadje nesto sto ce koristiti DX10 potencijal (sto je ustvari glavni adut ove kartice), proci ce dosta vremena, a 6 meseci u ovoj industriji danas predstavlja vecnost.

Prvo , sta si ti testirao? Performanse graficke nisi sigurno..... u dve linije algoritam rada igrice je sledeci
1. pripremi,izracunaj, bla bla bla, ai...
2. izrenderuj scenu....
3. goto 1...
to sto si ti merio je vreme i 1 i 2 ... ono sto je najblize performansama graficke je samo korak 2...
kada poredis dve graficke poredi samo vremena 2.... jesi li to uradio.. mislim da ne...
ako tebi vreme 1 iznosi 80% a vreme dva za graficku G1 je tri puta manje od graficke G2 koliko ce to uticati na broj frejmova po sekundi... tako da si ti u stvari merio performanse kompletnog sistema u kome graficka karta ima manji ili veci udeo...

demo-i su mnogo bolji zato sto bacaju akcenat na graficke karte.. pogledaj nvidiine demoe i videces da sve sto se proracunava skinning, mala fizika i sl.. radi graficka pa je to mnogo merodavniji test jer je udeo procesora i memorije znatno manji nego u igricama...

Please.. ako neko moze neka testira te demoe jer oni jedu procesor manje od 10%

Prvo , sta si ti testirao? Performanse graficke nisi sigurno..... u dve linije algoritam rada igrice je sledeci
1. pripremi,izracunaj, bla bla bla, ai...
2. izrenderuj scenu....
3. goto 1...
to sto si ti merio je vreme i 1 i 2 ... ono sto je najblize performansama graficke je samo korak 2...
kada poredis dve graficke poredi samo vremena 2.... jesi li to uradio.. mislim da ne...
ako tebi vreme 1 iznosi 80% a vreme dva za graficku G1 je tri puta manje od graficke G2 koliko ce to uticati na broj frejmova po sekundi... tako da si ti u stvari merio performanse kompletnog sistema u kome graficka karta ima manji ili veci udeo...

demo-i su mnogo bolji zato sto bacaju akcenat na graficke karte.. pogledaj nvidiine demoe i videces da sve sto se proracunava skinning, mala fizika i sl.. radi graficka pa je to mnogo merodavniji test jer je udeo procesora i memorije znatno manji nego u igricama...

Please.. ako neko moze neka testira te demoe jer oni jedu procesor manje od 10%

Pre svega treba da shvatis da je osnovna namena 8800GTX gaming, ostalo je zanemarivo. A performanse graficke najbolje ces izmeriti u onome u cemu ces ih najvise koristiti a to su REAL Aplikacije, igre, ne demoi. Hoces da kazes da ovo vredi uzeti kako bi vrteo 3 demoa koja ce NVIDIA da izbaci za njen izlazak na trziste? Ne kapiram sta zelis da mi objasnis. Cak i fu**ing 3dmark je apsolutno nebitan u ovoj prici. Zar je meni bitno sto G80 moze "to i to" ako u sustini nije primenjivo u praxi? Po specifikacijama trebao bi da razvaljuje, a on bezi tek nekih 30ak % od prethodne generacije ... Jedini ko ce ovde da pokupi kajmak jeste NVIDIA. Nemaju konkurenciju trenutno, prvi izbacili dx10 karticu (koga briga sto nema dx10 igara), i imaju kralja brzine. Tri elementa koja ce prodavati ovo cudo kao alvu. ATI pravi cudoviste, a NVIDIA mora za to vreme da ispegla G80, na 8800GTX nece moci da racuna kao pravu konkurenciju 😛

Ako je prosek ubrzanja 30%, onda i nisu nesto pobegli ps3-ci!😀

Brate ne razumes o cemu ja pricam... Ako ti imas igricu kojoj treba 4 sekunde da proracuna sve sto treba i 1 sekundu grafickoj da prikaze koliko tebi performanse celog sistema donosi graficka koja duplo brze radi recimo 0.5s....
1. slucaj ukupno 5 sekundi
2. slucaj ukupno 4.5 sekundi...
dobitak ti je relativno 11%... to znaci da sistem sa duplo brzom grafickom daje 11posto bolje performanse.... graficka je duplo brza ali ukupne performanse nisu.... pitanje je isplati li se kupovati duplo brzu graficku za igrice koje nisu u stanju ni da iskoriste potencijale dual-core procesora ... odgovor je verovatno ne ..barem sad... dx10 nema veze sa ovim... ako bi poredio performanse u dx10 igrama bile bi beskonacno puta vece u odnosu na graficke koje ga ne podrzavaju 🙂 🙂 🙂 yooyo je mislio na performanse same graficke kartice... a ne na ukupan sistem...
inace sto samo za igrice.. ima puno ljudi koji se bave modeliranjem,animacijama i sl....

Morao bi biti precizniji kada tvrdis da je G80 2x brzi od najjace kartice prethodne generacije. To je apsolutno netacno. Tacno je da je do 2x brzi, sto je sasvim nesto drugo. Ali prosek, ono o cemu sam ja govorio je negde oko 30ak %. To je ista stvar kao kada na TVu vidis da neko daje popust do 50%, sto je najbezobraznija navlakusa. Uradio sam malu analizu testa sa benchmark sajta byMax 🙂 .... Rezultat govori da je prosek 30% .... 🙂

Ja sam rekao:

http://www.hexus.net/content/item.php?item=7177&page=9
http://www.hexus.net/content/item.php?item=7177&page=10 (obrati paznju na Oblivion)
http://techreport.com/reviews/2006q4/geforce-8800/index.x?pg=11
Na dnu pise:
"Yes, you read that right. A single GeForce 8800 GTX is as fast as two Radeon X1950 XTs running in a CrossFire configuration."
Znam.. sad ces da kazes da CF nije isto sto i 2x.. ali ako pogledas grafikone videces da je 8800GTX 1.86x brzi od 1950XTX.

Brate ne razumes o cemu ja pricam... Ako ti imas igricu kojoj treba 4 sekunde da proracuna sve sto treba i 1 sekundu grafickoj da prikaze koliko tebi performanse celog sistema donosi graficka koja duplo brze radi recimo 0.5s....
1. slucaj ukupno 5 sekundi
2. slucaj ukupno 4.5 sekundi...
dobitak ti je relativno 11%... to znaci da sistem sa duplo brzom grafickom daje 11posto bolje performanse.... graficka je duplo brza ali ukupne performanse nisu.... pitanje je isplati li se kupovati duplo brzu graficku za igrice koje nisu u stanju ni da iskoriste potencijale dual-core procesora ... odgovor je verovatno ne ..barem sad... dx10 nema veze sa ovim... ako bi poredio performanse u dx10 igrama bile bi beskonacno puta vece u odnosu na graficke koje ga ne podrzavaju 🙂 🙂 🙂 yooyo je mislio na performanse same graficke kartice... a ne na ukupan sistem...
inace sto samo za igrice.. ima puno ljudi koji se bave modeliranjem,animacijama i sl....

I opet kazem, koji moj ja imam od toga sto ona u teoriji moze nesto sto nije primenjivo u praxi? Evo i SC : DA je najavljen kao igra optimizovana za dual core procesore, pa nista od toga, pitanje je da li ce to uskoro i zaziveti, odnosno verovatno hoce, ali bice primenjeno u praksi tek recimo pred leto, ili samo leto 2007. Do tada, 8800GTX postace izbljuvak (mozda malo preterah). Ne treba ljudima nesto sto moze a ne pruza to sto moze, vec nesto sto moze i pruza to sto moze 😀

A sto se tice modeliranja, za takve stvari su namenjene usko profilisane kartice ...

Poslednja izmena:
Slazem se sa tim, ali cinjenica je da graficka ima vece mogucnosti i jace performanse od prethodnika.... to sto programeri komplikuju zivot ostatku sveta je druga prica...🙂

Ja sam rekao:

http://www.hexus.net/content/item.php?item=7177&page=9
http://www.hexus.net/content/item.php?item=7177&page=10 (obrati paznju na Oblivion)
http://techreport.com/reviews/2006q4/geforce-8800/index.x?pg=11
Na dnu pise:

Znam.. sad ces da kazes da CF nije isto sto i 2x.. ali ako pogledas grafikone videces da je 8800GTX 1.86x brzi od 1950XTX.

Ali pobogu, u vezi sa techreport testom, pa X1950 Crossfire je 24% brzi od 7950GX2, sto znaci da je 8800GTX brzi od 7950GX2 18% u Q4 testu koji si linkovao (cak je i opste poznata cinjenica da crossfire do sada nije uspeo da profunkcionise ni blizu kao sli, pa to nije ni pravi reper). Ne znam gde vidis tih 2x ... A sto se tice Hexus.net testova, to primam sa dozom rezerve, recimo Max je izvrteo CoH benchmark i boost je u odnosu na prethodnu generaciju 13%, dok je kod njih to drasticno vise. A sto se DarkMessiah testa tice, apsolutno nije tacno, bar sto se tice kartica prethodne generacije, suvise mali skor za recimo rezoluciju 1600x1200, pogotovo sto ta cifra treba da docara prosek frejmova u benchtestu ... Pre bih se oslonio na maxov test, jer iza njega (nadam se 😛 ) ne stoji nikakav lobi, nego na neki tamo Hexus.net ciji se testovi drasticno razlikuju od testova ostalih sajtova ...

Poslednja izmena:

Pogledajte :
http://www.pcigre.com/temp/video/8800GTX.swf

Ne znam kako ti citas i racunas, ali 8800GTX je u odnosu na prethodnu generaciju brza 3-4 PUTA!!!
Prethodna generacija je NV40! Ja sam za test koji ce biti objavljen u sledecem Digitalu nabavio jednu NV40 karticu i ubacio je u mix sa ostalima, bas da bi precizno utvrdili ubrzanje u DirectX9 i OpenGL okvirima, koj eje nova generacija donela u odnosu na prethodnu.
BTW
Nemojte propustiti beHardwareov odlican test:
http://www.behardware.com/art/imprimer/644/

Poslednja izmena:
Ne znam kako ti citas i racunas, ali 8800GTX je u odnosu na prethodnu generaciju brza 3-4 PUTA!!!
Prethodna generacija je NV40! Ja sam za test koji ce biti objavljen u sledecem Digitalu nabavio jednu NV40 karticu i ubacio je u mix sa ostalima, bas da bi precizno utvrdili ubrzanje u DirectX9 i OpenGL okvirima, koj eje nova generacija donela u odnosu na prethodnu.

Najbrza kartica prethodne generacije ... Jel to toliko nejasno? ... Znaci poredim najbrzu karticu prethodne generacije (X1950XTX ili 7950GX2) sa najnovijom perjanicom (8800GTX) ... A to sto ti zelis da ilustrujes nista ne pokazuje u sustini ... Ono sto ljude zanima jeste koliko je 8800GTX superiornija u odnosu na najbrze sto je trziste nudilo pre njenog izlaska, a kada govorimo o SINGLE resenjima, znaci ne SLI, niti Crosfire. Znam, sada ce reci mnogi da 7950GX2 onda isto ne moze da se racuna, medjutim, 7950GX2 je jedna kartica, ubada se u jedan slot, tako se i ponasa, i nije nikakvo custom resenje proizvodjaca kao sto su Gigabyte, MSI ili ASUS koji su imali cesto naviku da prave svoja DUAL GPU resenja. Isto kao i DualCore ... To je jedan procesor sa dva jezgra ...

Poslednja izmena:
naravno da 7950GX2 ne moze da se racuna kao jedna kartica!
pogotovo sto izrada iste kosta kao i izrada jedne 8800GTX ako ne i vise.
to je SLI i tako se i ponasa!

Ok, moja greska, zaista se ponasa kao SLI, ali je jedna kartica, i kosta kao jedna kartica, poredeci je sa najbrzim resenjem konkurentske kuce 🙂 ... I koristi jedan jedini slot ... Kul 🙂
Dakle, uzima se u obzir 🙂

Malo da se ubacim posto me doticna karta vrlo zanima. Ovo sto napisa Ser Zile je potpuno tacno, pa 7950 gx2 koju sam ja jurio da kupim kostala je skoro pa ko sad 8800GTX..

Ja jedva cekam da vidim sta ce ati da smozga i za koje pare. Osecam da ce biti skoro 2 puta brzi od 7950 gx2 a pri tome ladno jeftiniji.

Inace Maxin test je odlican. Maxo keep good work! Samo bojim se da ce zakljucak testa dovesti dragog nam Drajvera do samoubistva - ccc Maxo, Maxo de ce ti dusha :d Kako ti mislis da ce ON ovo preziveti:
by Max: GeForce 8800GTX u čiji je razvoj uloženo preko 400 miliona dolara, a i Radeon X2 koji će se tek pojaviti dovoljan su dokaz da PC nikako ne izumire kao igračka platforma, ma šta pričali ostrašćeni fanovi PlayStation i Xbox konzola. Štaviše, usuđujemo se da kažemo da su Core 2 Duo / Quad i GeForce 8800GTX učinili da PlayStation 3 deluje zastarelo i pre nego što je stigao na tržište.

Pa strefice ga srcka 😀..

Sam pisah neki detaljan opis kucista na forumu - i zesce ali zesce se smorih. Ovi likovi sto pishu opise za bench - krvav je njihov leba 🙂..

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno