Šta je novo?

GeForce 8800 series

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nego ko zna da mi objasni kako ako se igrau u rezolucijama nizim od 1600x1200 sa 8800 karticom cpu se mnogo vise koristi i predlazu cak E6600, a ako se koriste velike rezolucije sa puno efekata, eye candy i sl. i neki Athlon64 zavrsice fenomenalan posao. Ok, graficka radi posao ali kako ne moze da radi posao i sa malim rezolucijama?

Nego ko zna da mi objasni kako ako se igrau u rezolucijama nizim od 1600x1200 sa 8800 karticom cpu se mnogo vise koristi i predlazu cak E6600, a ako se koriste velike rezolucije sa puno efekata, eye candy i sl. i neki Athlon64 zavrsice fenomenalan posao. Ok, graficka radi posao ali kako ne moze da radi posao i sa malim rezolucijama?

Ma moze, nego u nizim rezolucijama mnogo vise zavisi od procesora pa je tu igra CPU limitirana, dok u visim mnogo vise zavisi od graficke. Npr, E6600 i X1950 u 1900x1200 bice recimo duplo sporiji od E6600 i 8800GTX u istoj rezoluciji, sto znaci da u visokim rezolucijama sve zavisi od graficke 😉

Moze neko da mi obajsni kako su igre toliko cpu zavisne na nizim rezolucijama a gpu zavisne na visim tj. kako to da gpu ne moze da odradi neke stvari pa mora cpu i obrnuto mislim da me shvatate sta me interesuje.

pa stvar je samo o tome sta je usko grlo.. na malim rezolucijama je cpu na visokim je graficka...
cpu radi isti posao u oba slucaja stim sto na malim rezolucijama je udeo u ukupnom poslu za cpu veci nego za graficku i obratno...

Ok, da vidimo sto se tice DX10 varijante....iskreno i naravno jos uvek nisam imao prilike da odigram neku igricu ali slike koje sam video su impresivne, pa ako igrice na Visti budu stvarno tako izgledale ko je jos lud da igra u DX9 (u suprotnom Vista i sve vezano za nju pasce u vodu, pa mislim da to MS nece dozvoliti). Likovi i detalji si skoro stvarni! Odnos 8800GTX i GTS u odnosu na GF7900GTX i GT je duplo bolje, a ako se ista tehnologija iskoristi i za 8600GT ta karta ce pored DX10 doneti mnogo vise bar 50% bolje rezultate od 7900. Sto se tice opet igrica bice ih sve vise i vise, do polovine godine najavljuju makar 10-ak blockbustera a iskreno do kraja 2007. bice ih mnoogoo. Isto zasto sada nema drivera za Vistu (mislim na zvanicne i full varijante) tako nema ni igrica. 7900GTO ce biti za (skoro) svaku DX9 igricu extra graficka, ali onog trenutka kada izadju DX10 igre (mart-april) postace iskopina iz Pompeje u poredjenju sa igrom u DX10 foramtu na 8600GT. Ne morate se sloziti ali razmisljajte logicno. Kao da neko tvrdi da su HDTV plazme i lcd sada nesto bez premca i da nove generacije tv nece doneti napredak u vidu rezolucije i kvaliteta slike. MS gasi podrsku XP do 2008. (zasto inace odlazu SP3?) a sa time i DX9 igrice. GF8 je revolucija, a kao sto rekoh ako je prikaz igre kao na slinim fotkama, moj glas ide na DX10.
Ako prelistas koje postove neku stranicu iza videces da sam ja nahvalio maksimalno G80,slazem se da je revolucija.Medjutim,ne slazem se da ce 8600GT biti za 50% brzi od npr. 7900GTX-a.Negde sam procitao izjavu programera Crisis-a da ce sa solidno visokim detaljima igra raditi lepo na 7800GTX-u,tako da se ja ne brinem 🙂
A sto se DX-10 tice,ja se iskreno nadam da ce igre izgledati bar za klasu bolje od sadasnjih.Mada kada pogledamu razvoj igra sa pojavljivanjem novih Direct X-ova vidimo da je to teklo sporo,pa sumnjam da ce i u ovom slucaju biti bitno drugacije...

Ako moze neko da me prosvetli? Da li je potreban DX10 da bi sekao palme mecima, ili da bi se lisce pomeralo kad prodjes pored? Koliko sam video, to je jedna od revolucionarnih stvari u crysis-u...Sta je bio ogranicavajuci faktor realnosti? Nije valjda DX9? Ako je zbog toga sto su kartice bile "slabe", onda nista ispod 8800GTS ne vredi kupovati...Jedva cekam da izadju G84 i G86 modeli da ih uporede sa 7900GT i da vidimo kako ce raditi u crysis-u......

Recimo da DX10 donosi mnogo vise detalja tako da ce prikaz biti neverovatno realniji (makar to su najave) G80 ima novu tehnologiju na sebi i sam broj tranzistora je udvostrucen pa su i dosta jace. DX9 nije mogao doneti toliko detalja tj prikaz bi se neverovatno usporio a na zalost niko jos nije video uzivo na delu (verovatno radnici nvidie i ati jesu).

Pa za te palme bi i onaj cip za fiziku (AGEIA) pomogao rekao bih

Ako moze neko da me prosvetli? Da li je potreban DX10 da bi sekao palme mecima, ili da bi se lisce pomeralo kad prodjes pored? Koliko sam video, to je jedna od revolucionarnih stvari u crysis-u...Sta je bio ogranicavajuci faktor realnosti? Nije valjda DX9? Ako je zbog toga sto su kartice bile "slabe", onda nista ispod 8800GTS ne vredi kupovati...Jedva cekam da izadju G84 i G86 modeli da ih uporede sa 7900GT i da vidimo kako ce raditi u crysis-u......

Samo da podsetim...SVI dosadasnji demoi koji su prikazival crysis sa svojim cudima, izmedju ostalih i sa tim Predator-rokanjem po vegetaciji bili su na Dx9 😉 ...tako da DX nije ogranicavajuci faktor...🙂

DX10 ima novi API a stari koji kod DX9 nije dovoljno dobar da uz toliko kolicinu detalja cak i uz najbrzi hardware se vuce i ide sporo.

Jedno pitanje, cime si mislio da je hladis?

Da se i ja pohvalim, stize mi 8800GTX za ~15 dana 🙂
(nisam ni razmisljao da je kupujem sada, ai je iskrslo po extra ceni),
i nesto razmisljao dal da menjam i platformu, i odlucio da zadrzim SanDiega dok ne crkne,
a da pare bacim na veci monitor.

Inace, rupe za kacenje kulera na G80 su razmaknutije od G70,
tako da je malo zeznutije kaciti stare vodene blokove bez DIY-a, ili
narucivanja kompatibilne plocice izvana...

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, cime si mislio da je hladis?
Moze li ovim? :smoke:

13543el4.jpg

Cena - sitnica.
Svega 119€ u Svabiji :d

P.S. SilenX 8800GTX WaterCooler 😉

Auh.I BFG ima nesto slicno ovome, cini mi se....

Moze li ovim? :smoke:
P.S. SilenX 8800GTX WaterCooler 😉

Moze i tim, ali mi ne uliva poverenje, a objasnicu i zasto. 🙂
Danger Den ima identicni bakarni kuler, i takav blok nikada nece imati
protok kao Swiftechov MCW60 ili DD Maze 4...
A i malo je suvisno hladiti memoriju i ramdac kad su
i obicna samolepljiva (svinjska) bakarna rebarca vise nego odlicna za to.
Trece i ne manje bitno, za naleganje takvih "neravnih" kulera (vise stepenica)
prisiljen si da koristis one termosundjere koji provode toplotu kao vuneni dzemper 😀

Malo smo posustali sa tredom... Mogao bi neko ko ima 8800GTX da nam kaze da li je zadovoljan karticom. Ne mislim rezultate, nego uopsteno, da li je bolja slika, da li se vidi razlika u kvalitetu 2D prikaza, da li se vidi razlika u kvalitetu kad se ukljuci CSAA recimo. Jos bolje ako neko ima 8800GTS, da podeli sa nama iskustvo...

Malo smo posustali sa tredom... Mogao bi neko ko ima 8800GTX da nam kaze da li je zadovoljan karticom.

Khm - pa ovako:

Dok sam cekao 1950 XTX furah neki nesretni 7300 GT koji mi je bio ustupljen na koriscenje i koji je pored losih performansi imao mega losu sliku - ne samo 3d vec i 2d (slike, filmovi, desktop itd..). Kad mi je stigao 1950 XTX oci mi se preporodile. Ja sam nekako navikao na ATI-jevu top model sliku i on je tu stvarno zakon. Performanse 1950 xtx su strava, mada razocarava to da u sad vec famoznom 3dmark-u 06 je zesce seckao te doticni nije mogao da se pokazuje komsijama :d. Bez obzira na shalu - na 1950 je sve radilo extra sto se tice igara (mada niti jednu odigrah na doticnoj karti 🙁 - nemadoh vremena) . E sad, cim prodadoh 1950 xtx tog istog dana zabodoh 8800 GTX. Prvo sta primetih - zesci kvalitet slike! U stvari IDENTICNA slika kao na 1950 xtx sto se meni neopisivo svidja. Graficka je monstrum, nije glasna - cak je neuporedivo tisa od 1950xtx jer ovom treba malo 3d opterecenja pa da krene da urla a na 8800 gtx je stvar skroz drugacija - ona trpi veci prag opterecenja. Kartica se enormno greje (vent ubrzava na 115 c!) i mozete se ispeci ako je pipnete hladnjak! Osim sto je monstruoznih velicina, uzasno se greje. Ko nju pazari neka zaboravi neka malecka kucista - evo fotke kako je to stalo kod mene: http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=982664&postcount=110. Ma cela graficka je monstrum! Nikad vecu i zagrejaniju karticu nisam drzao. Osim vrhunskog, dobro provetrenog i prostranog kucista: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=110439&page=4 trebace vam i kvalitetno napajanje! Sa napajanjem nema zezanja! Ja sam imao chieftec-a od 360W realne snage koji je u pikovima isao ko zna kolko i masinu iz potpisa occ sa 1950xtx je guralo bez ikakvih problema! Cim sam zabio gtx - cao. Nema shanse - ceo komp se resetuje, hardovi se gase itd. Stoga uzeh LC od 850W isto sto i TT Toughpower W0131RU 850W koji je verifikovan od nvidije za sli g80 - evo vam link da se lakse snadjete: http://www.slizone.com/object/slizone_build_psu.html#certified_powersupplies inace i LC i TT TP te jace serije - 700 pa navise, radi ista firma, iste su komponente, raspored, ventovi, specifikacije, kablovi pa cak i ambalaza! Tu nema sumnje..

Sto se performani tice - sta reci - duplo brza od 1950 xtx! Doduse nemadoh bas vremena da se ozbilnije poigram sa testovima - testirah je samo u 3dmax06 u kome je 1950xtx seckao (negde ispod 15fps!) a 8800 gtx mozete slobodno da pokazujete komsijama :d jer fps retko padne ispod 30! Jednom recju zver, menjam za 2-3 dana ovog Asusa za Gainward 8800 GTX goden sample pa cu onda da mu detaljnije izvadim creva - do skora nemah ni napajanje kako treba :d..

Eto - nadam se da sam vam malko pomogao..

Poslednja izmena:
Na tebe sam i mislio da podelis iskustva sa nama, jer sam video da si imao 1950XTX. Poteraj i koju igru, poukljucuj sve sto se moze, pa vidi da li se kvalitet slike drasticno poboljsava. Ako bi mogao da proveris kako pusta hd materijal, s obzirom da je bilo vesti da ne mogu da puste full hd bilo bi dobro. Mozda malo davim, ali planiram da pazarim 8800GTS, pa bih voleo da znam sto vise iz prve ruke.

Evo jos malo da vam pomognem:

Ovo je sa oficijalnog foruma:

It's a little hidden in the specifications...

The GTS requires... (1) 6 pin power connector, minimum 400W power supply with a 12V current rating of 26A.

It looks like you should probably upgrade your PS with all the components you are running.

NOTE: the GTX requires (2) 6 pin power connectors, a minimum 450W power supply with a 12V current rating of 30A.

Cisto da vam bude jos lakse kad birate napajanje. Sa GTX-om sto se tice napajanja - nema zezanja i tu se nemojte stekati, inace ce karta i sitem biti nestabilni! A ako uzmete neko kung-fu napajanje bez zastite itd - moze vam se desiti da pri vecem opterecenju, kad karta povuce, da napajanje crkne - baci veci napon i spali vam komponente sa sve hard diskovima! Stoga pamet u glavu. Takodje obratite paznju na amperaze napajanja i da ima 6 pin pci-e kabl jer uz kartu dobijate samo jedan..

Eto. Nastavak sledi..

Poteraj i koju igru, poukljucuj sve sto se moze, pa vidi da li se kvalitet slike drasticno poboljsava.

Ja drugacije igre i ne pokrecem zadnjih par godina :d. Znaci ako ima podesavanja low - medium - high i ultra high - ultra high normalno sa max aa i af - sve igre za sada na 8800 gtx lete - ko da na nekoj jakoj mashini igras gl quake 1 pa tripujes - ma de je ovo zahtevna igra :d.. A recimo fear ep demo
soft shadows - sve max - aa i af max sve sve - bilo je nivoa gde je fps znao da padne ispod 30-40 - onaj zadnji sa providnim
duhovima bla na 1950xtx..
. Sa gtx - nam shanse! Isto tako call of juarez - ako stavis sve na max + one senke na 2048 tako nesto. Na 1950xtx isto je fps padao ispod 30-40 na gtx - nema shanse.. Eto ja na tim igrama provalih razliku. Ostalo sve prey, doom, hl2 - radi isto - tj ta razlika se ne uocava jer je fps > 50-60..

Poslednja izmena:
Ma neka kuva i kafu ako 'oce :d Nisam gledao temperature sutra cu
:wave:

Prilozi

• 3D 06.JPG
    3D 06.JPG
    148 KB · Pregleda: 137
Poslednja izmena:
Yoti je primio paket i zabo nam knedlu u grlo (novinare koji ove karte dobijaju na koroscenjene racunam, treba imati muda i dati pare, a ne dobiti kartuna test pa je staviti u potpis :d )

Komsija, eto mene kod tebe da radimo testove da ima bench sta da vidi posto ti nisi neki gamer 😀

PS. Haludza sto menjas kartu posle nedelju dana?!?

Ma spor mi nesto ovaj asus 8800GTX, secka mi Quake3 😉..

Pa bench dobavlja taj Gainward 8800GTX golden sample pa cu zameniti, jer golden sample je golden sample 😉. Mnogo se bolje occ itd. Ne bi dzabe bio "golden" :eyebrows:..

Ali kolika je ovo karta :zgran: idem da je stavljam u makinu :d
:wave:

Mashala Yoti - znaci konacno je stigla! Secam se kad si mi pokazivao onu narudzbenicu 😉. Nek te sluzi u zdravlju i veselju :wave:..

Pa bench dobavlja taj Gainward 8800GTX golden sample pa cu zameniti, jer golden sample je golden sample 😉. Mnogo se bolje occ itd. Ne bi dzabe bio "golden" :eyebrows:..

Bolje nabodi neki vodeni blok na nju, sve kartice unazad 2 generacije su genericke, ovi samo lepe druge nalepnice i hladnjake...
Razlika eventualno jos moze biti u latencijama memorije u biosu kartice, pa da neka
omogucava malcice bolji klok od druge, ali i sa tim vecim klokom je pitanje
da li bi uopste bilo razlike u performansama. Sto ne platis na mostu, platis na cupriji.

Poslednja izmena:
Bolje nabodi neki vodeni blok na nju, sve kartice unazad 2 generacije su genericke, ovi samo lepe druge nalepnice i hladnjake...
Razlika eventualno jos moze biti u latencijama memorije u biosu kartice, pa da neka
omogucava malcice bolji klok od druge, ali i sa tim vecim klokom je pitanje
da li bi uopste bilo razlike u performansama. Sto ne platis na mostu, platis na cupriji.

Khm - golden je golden 😉 a procitaj na ovom primeru ovde i zasto: http://www.mvktech.net/content/view/3462/38/

Ovo ti je link za 7950GT.
Sa G80 Nvidia je zabranila "prodavcima" da svoje karte klokuju iznad ref. vrednosti.
Daj neki link ka tom golden samplu.

Nista ti se taj golden sample nece vise klokovati od drugih sa istim hladjenjem.

Poslednja izmena:
Da, interesuje me da li ce CUDA moci da se "spusti" i na slabije verzije GPU

Nece moci da se spusti.

Stavis je u masinu koja ukupno kosta mnogo manje od 8800 i vozis.

Masina za takvu kartu tesko da moze da kosta manje. Podji od 80€ za kvalitetno, dobro provetreno kuciste, preko 130€ za napajanje koje ce raditi stabilno, ploce od jedno 150€ i procesora koji ne sme biti usko grlo, na primer E6300 za 190€ ako ces da ga dignes barem na 2.2GHz. Gde ti je 2GB DDR2-800 RAM-a za priblizno 320€, pa HDD od 250GB jos 90€, pa DVD-RW za 30€ i to sve zajedno kosta koliko?!?

~1000€ bez monitora, tastature, misa i naravno same kartice.

Znaci ako si mislio da to moze da radi u Neo kucistu sa no-name napajanjem od shatro 400W na ASRock ploci prevario si se.

Ljudi ako je to tacno da je 8800 47x brzi od E6700 u ovoj konkretnoj primeni, to je revolucija. A tek SLI, posto ono malo sto videh CUDA je superskalarna, i kako dodajes ALU jedinice brzina raste.

47x je preterivanje. SLI se slabo skalirao do sada za GPGPU (oko 25% samo ubrzanja).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno