Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Bilo je jasno da se sprema phase out diska.

Mislio sam samo da će biti postepenije da će i na PS6 postojati ali samo kao eksterni drive.

Znači sve igre sa PS5/4 koje imamo na disku nećemo moći da koristimo na PS6, backwards compatibility sa diskom je zvanično mrtav na sledećoj generaciji.

Verovatno će nove generacije biti debelo bazirane na cloud + AI strimovanju. Gde će samo deo informacija biti pohranjen na samoj konzoli.

Taman onoliko koliko je potrebno da se izbegne input lag koji je inače vezan za cloud gaming.

U suštini time bi sebi omogućili da izađu sa konzolama sa tipa 500GB prostora i da to "bude dovoljno", a da pri tome ubiju bilo kakvu mogučnost piraterije u daljoj budućnosti. Što će biti smrt za očuvanje igara za neke buduće naraštaje.

Taman onoliko koliko je potrebno da se izbegne input lag koji je inače vezan za cloud gaming.
Koristim GeForce Now godinu dana sa 1GBit optikom, kakav crni input lag, posebno na TV-u (koji sam po sebi nije brz kao monitor), 99% ljudi neće primetiti ništa osim daleko više cene, ponovo neprijatne za ove prostore. 1000 EUR streaming box + 100 EUR po igri, zbogom konzole na Balkanu.

Koristim GeForce Now godinu dana sa 1GBit optikom, kakav crni input lag, posebno na TV-u (koji sam po sebi nije brz kao monitor), 99% ljudi neće primetiti ništa osim daleko više cene, ponovo neprijatne za ove prostore. 1000 EUR streaming box + 100 EUR po igri, zbogom konzole na Balkanu.
pa da, posto je 1gb optika bas onako rasiren consumer proizvod

pa da, posto je 1gb optika bas onako rasiren consumer proizvod
Pre 3 godine imao sam 10 Mbit, tako da čim sam mogao da uzmem najveći moguci paket, uzeo sam.

Ali fora je što takodje igram i preko Smart Tv-a, a tada je WiFi konekcija, 100 Mbit/s, takodje radi odlično.

Možda ne Counter Strike ali Alan Wake 2 klizi. Ostaviću do kraja godine jer je Microsoft najavio neke dobre igre na Gamepass-u ali možda i sve to pogasim, nove igre ne zanimaju me 3%, iako mogu da ih igram i ne bi me čudilo da je ovo budućnost konzola - cloud. Sa ovim cenama od 1000 eur po konzoli I 100 EUR po igri, bolje da se plaća 50 eur na 6 meseci za Playstation stream i PS+ ali onda dolazimo do "you own nothing".

Mene je GeForce Now zanimao i ja ne mogu manu da mu nadjem, posebno ta kauč varijanta sa gamepadom.

Ja nešto ne verujem da će sledeća generacija biti jako orijentisana na cloud. Native je native i tako je nabolje.

Neće biti primarno orijentisana na cloud ali će zagaziti više nego trenutna.

Native uređaj je realniji i dalje, da oni ne plaćaju struju i skupe servere nego mi platimo hardver i struju i svoj nternet. Uz ove AI upscalove i čuda frame gen itd ne moraju da naprave preskup uređaj da bi izgledao kao next gen a CPU jači je stvar protoka vremena i to će biti povoljno

Ovo što gase store za konzolu izašlu 2006-e ne mogu da kažem da je stvarno neki problem. Tu ko uopšte koristi skoro sigurno ima CFW.

Native uređaj je realniji i dalje, da oni ne plaćaju struju i skupe servere nego mi platimo hardver i struju i svoj nternet. Uz ove AI upscalove i čuda frame gen itd ne moraju da naprave preskup uređaj da bi izgledao kao next gen a CPU jači je stvar protoka vremena i to će biti povoljno
Nemaju trošak konzole i distribucije

na temu fizickih kopija:
  • za buduce naslove ne vidim neki preterani problem. svima je jasno da se u tom pravcu islo i da ce se pre ili kasnije desiti. izdavac ima pravo kako ce svoj proizvod da prodaje. kao sto i kupac ima pravo da svojim novcanikom kaze sta misli o tome
  • kupac moze da reaguje tako sto ce da kaze je*i se sony, idem ja kod gabena da na miru kupujem svoje fizicke kopije...oh wait
  • ja problem vidim u postojecim fizickim kopijama koje su ljudi vec kupili. ako buduca konzola nece imati fizicki drajv, onda se pravi velika steta tim vlasnicima. ako postoji dobra volja, kontam da moze da se napravi neka varijanta gde se digitalizuju/licenciraju postojece fizicke kopije . mislim da je xbox pominjao nesto na tu temu, posto i oni naravno planiraju all digital konzolu
  • meni licno ovo ne pravi neki problem, kupio sam svega jedan disk u poslednjih 10-12 god i pojma nemam gde je. ali mi je jasno problematika vlasnistva koja se ovim cinom produbljuje

Nema vlasnistva ako Sony moze da povuce bilo sta sto si platio svojim novcem, tu je najveci problem. Treba izbaciti rec "kupovina" i staviti "iznajmljivanje".

E kad bi se desilo da možes da prodajes legalno igru sa svog naloga na drugi to bi bila milina. To ćemo da dočekamo meseca Ljunberga.

@MegaSkot
ali to ti pise svuda, nema sony ekskluzivu na to
isto je i kod PC Master Gabena...samo sto on eto nije distribuirao neke glupe filmove, koje je nakon isteka licence morao da sklanja
mislim da jedino GOG nema ta sitna slova

Mimo te debate o vlasništvu, drugi najveći problem u ovoj all digital budućnosti je što fizičke igre neće više uticati na cenu i "rasprodaje i sniženja" digitalnih igrica, što u kombinaciji sa ovim targeritranim dinamičkim ponudama i sniženjima koje testiraju je baš crna budućnost ka kojoj težimo.
Nintendo ne prati tržište fizičkih igara, retko snižava digitalne igre i zastupljenost je oko 50/50 digital vs physical korisnika.
Sony je do sad pratio cene fizičkih igara i spuštao cene na storu slično cenama polovnih diskova, pa je zastupljenost 85/15 digital vs physical.
Kako neće biti diskova, ništa ne sprečava Sony da prestane da nudi popuste na storu, tako da ne sumnjam da će 1st party naslovi biti prodavani po punoj ceni jako dugo bez ikakvih sniženja.

E kad bi se desilo da možes da prodajes legalno igru sa svog naloga na drugi to bi bila milina. To ćemo da dočekamo meseca Ljunberga.
Igra je softver, bar bi to nama sa foruma trebalo da bude jasno. Mi kupujemo licencu za koriscenje softvera i to je to.

Zamisli kupis windows, norton, adobe, pa ih posle preprodas...

Mene cudi da nisu ranije ukinili diskove.

lici mi da ce se sony u buducnosti takmiciti pre svega sa nekom boljom verzijom Steam Machine-a
sto mozda i ne ispadne tako lose
iz tog ugla gabenova ideja je imala dosta smisla, samo tajming i realizacija ***

Igra je softver, bar bi to nama sa foruma trebalo da bude jasno. Mi kupujemo licencu za koriscenje softvera i to je to.

Zamisli kupis windows, norton, adobe, pa ih posle preprodas...

Mene cudi da nisu ranije ukinili diskove.
Pa šta što je software, to što su nas na budale napravili ne mora da znači da drugačiji princip nije moguć. Iako se nikada neće desiti. Prenošenje prava sa jednog korisnika na drugog.

Zanimljivo je da su cene igara na ps3 store i dalje po 50-60€ umesto da ih daju za 2-3€ kada već zatvaraju. Nadam se da će backlog kupljenih igara i dalje moći da se skida jer ih imam preko 600+ na glavnom nalogu i ps3 i dalje koristim povremeno, još sam od ps3 ere otišao digitalno. Na ps4 realno imam možda 10tak diskova a na ps5 možda 4-5 koje sam ubacio u konzolu možda 5 puta. .Na ps6 ne vidim uopšte poentu diskova. Možda će i dozvoliti neki vid pozajmljivanja digitalnog naslova na određeno vreme na ps6 😀. Ko zna kakve će sher opcije biti i da li će ih biti uopšte.

Verovatno će nove generacije biti debelo bazirane na cloud + AI strimovanju. Gde će samo deo informacija biti pohranjen na samoj konzoli.

U suštini time bi sebi omogućili da izađu sa konzolama sa tipa 500GB prostora i da to "bude dovoljno", a da pri tome ubiju bilo kakvu mogučnost piraterije u daljoj budućnosti. Što će biti smrt za očuvanje igara za neke buduće naraštaje.

Go full digital
Pravi igre od 100+ GB
Ljudi nemaju dovoljno prostora na konzoli za više od nekoliko igara
Iznamljuj ljudima cloud storage
Profit

All according to keikaku.

Nazad
Vrh Dno