Šta je novo?

Midea Breezeless

Moja 12-tica za 24 sata potrošila 11kw,setovana na 27C. Planiram kasnije da je spustim na 26C i da tako tera celu noć i sutra ceo dan pa ćemo videti koliko će onda potrošiti, ali veoma fino modulira,nema velikih skokova potrošnje. Kako skače temperatura tako skače i potrošnja i to najviše danas bila oko 600W sada već polako pada dok je noću modulirala na 250W. Inače hladim oko 36m2,unutrasnja izolacija 5cm,pvc stolarija, sunčana strana od 12 do zalaska sunca, 7 sprat zgrada, iznadene krov tako da ne mogu da izolujem plafon.

Evo meni je ceo dan bilo na 26° i teralo je oko 1200w i sad prebacim na 27° i spustilo se na 50w.Gde je logika?

Evo meni je ceo dan bilo na 26° i terali je oko 1200w i sad prebacim na 27° i spustilo se na 120w.Gde je logika?
Vukla 1200w sto verovatno nije uspela uopste da postigne kod klime gore 26c (senzor) 🙂
Jos ako bije prema neka vrata ---> hladan vazduh pici konstantno kroz vrata, a kod klime gore nikako da ohladi i da postigne zadatu!
Pusti je na 27c i sutra bice sigurno skroz drugacija potrosnja 😉

Poslednja izmena:
Ja sam smanjio potrosnju jer sam prebacio na Midei Extreme da daljinski bude kao senzor temperature, a ne da vuce sa same klime.
Kada je senzor na klima uredjaju kontrolisao kolika je temperatura u prostoriji znala je da radi nepotrebno znatno vise i trosila oko 11-12kW kada su jake vrucine. Sada preko daljinskog mnogo vise modulira i drzi lepo temperaturu na oko 24-26 stepeni u svim prostorijama, a potrosnja ide od recimo 6kW kako je bilo danas (i to je jos danas bio upaljen sat vremena turbo mod) , do 8-9kW na dan kada su bas jake temperature. I pri tome pricam o 18-ici sa potrosnjom oko 130-180w u modulaciji, hladi 52 kvadrata i ventilator uglavnom drzim na 50%.

Hmm meni se činilo dosta skoro 5kWh za 80m2 (Gree Soyal) u mansardi jer ovi dole za istu kvadraturo potroše oko 3kWh sa budget Mideom (oko 14 sati na dan radi i 95% vremena na nekih 220W). I isto imaju na follow me i svakih 10 min šalje daljinac temperaturu, ovo baš super radi, ne gasi se uopšte. Vani je danas bilo 35, a unutra hladim na 24-25 i 50% vlaga. Ali imam sa vanjske strane svih prozora zaščito protiv sunca i 25cm izolacije izpod krova, možda vi nemate to, pa onda više troši?

Opet ja.🤣Koliko vam troši po ovoj vrućini?Moja 18ica danas najviše potrošila,skoro 14 kWh.Ali nisam gasio,na Cool režimu je i uključen ventilator na 60%.
😳
Evo meni je ceo dan bilo na 26° i teralo je oko 1200w i sad prebacim na 27° i spustilo se na 50w.Gde je logika?
Nema je 😅😆

Šalu na stranu, daj opis prostora/skicu, poziciju i podešavanje klime - pa da vidimo "gde je logika", jer nešto tu ne pije vodu.

Ja sa 5 komada u akciji juče i danas -> prosek 11kWh, efektivno hlađeno oko 170m2 na 23.9-24.5C, bez gašenja.

Prilozi

• Screenshot 2026-06-29 at 00-48-15 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-06-29 at 00-48-15 Climate – Home Assistant.webp
    65.1 KB · Pregleda: 43
  • Screenshot 2026-06-29 at 00-48-50 Energy – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-06-29 at 00-48-50 Energy – Home Assistant.webp
    58.5 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot 2026-06-29 at 00-49-07 Energy – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-06-29 at 00-49-07 Energy – Home Assistant.webp
    48 KB · Pregleda: 11
  • Screenshot_2026-06-29_01-00-36.webp
    Screenshot_2026-06-29_01-00-36.webp
    28.3 KB · Pregleda: 41
Ako želite da smanjite potrošnju, stavite klimu na Dry mod (obično je to dve kapljice na displeju ili DRY dugme ili tekst na dislju kod onih sa velikim LCDom na daljinskom).

Prvo će da izbaci višak vlage iz zraka, pa će subjektivna i objektivna percepcija vrućine da bude manja, odnosno biće manje nepodnošljivo (to je možda najbolaj definicija), ali i prijatnije zasigurno.

Drugo, neće biti konstantnog naleta hladnog zraka, ali će ipak da hladi. Na većini klima uređaja može da se podešava temperatura na dry modu i to u plus i u minus, opseg se kreće uglavnom (koliko sam primjetio po mojim i tuđim klimama) između 8 i 12 stepeni (od “+4 do -4” do “-6 do +6”). Ono što na dobrom dijelu klima ne može da se podešava je brzina ventilatora, koja je često zakucana u Auto.

Treće, smanjiće se potrošnja (trebalo bi na minimum, jer i hlađenje ide kao minimalno) zbog posljedično manjeg ataka na kompresor.

Četvrto, klima će mnogo lakše da podnese ovaj režim dugotrajno i sveukupno bi trebala manje da troši tokom cijelog perioda rada u dry režimu i da lakše održava stanje/temperaturu.

E sad, jedini problem koji ja tu vidim je kako je to regulisano u samoj klimi, a ja to ne znam da objasnim i nisam ni istraživao ni kako je, ni zašto je to tako. Neke klime temperaturu u dry modu određuju na osnovu zadate temperature u cool modu, a neke u odnosu na ambijentalnu temperaturu ili već nešto treće.

Opet ponavljam, ne znam ništa, samo iskustveno do sada iz korišćenja različitih modela klima, ali sam primjetio da različite klime istu stvar rade drugačije iako je u osnovi isto - dry mod.

Dry mod bi trebalo da je najneefikasniji mod na klimi. Tada klima malo hladi, malo greje.
Da bi uklonila vlagu iz vazduha mora unutrašnja jedinica da hladi da bi se vlaga kondenzovala. A onda se upali grejanje, da bi temperatura u prostoriji ostala ista tj. da klima ne bi ohladila prostoriju (zato što si izabrao da "Dry", što znači "ne diraj temperaturu prostorije, samo vlagu").

Dry mod bi trebalo da je najneefikasniji mod na klimi. Tada klima malo hladi, malo greje.
Da bi uklonila vlagu iz vazduha mora unutrašnja jedinica da hladi da bi se vlaga kondenzovala. A onda se upali grejanje, da bi temperatura u prostoriji ostala ista tj. da klima ne bi ohladila prostoriju (zato što si izabrao da "Dry", što znači "ne diraj temperaturu prostorije, samo vlagu").
Nisam u pravu za ovo. Dry mod ne greje. To radi samo kod odvlaživača gde je sve u istoj jedinici.

ALi dry mode ubedljivo trosi vise struje od cool moda, bar je tako na Midea i TCL klimama.
Na TCL ni ne modulise kompresor na dole... vec pici svom snagom... Mideu nisam detaljno pratio, jer u stanu gde ih imam (Brezzeless+ i Breezeles-E) je vlaga uvek 30-40% max

Probaj da pretisnes unutrasnju(dole) prema zidu ili lagano povuci prema tebe!
Lagano ne cimanje!
Pogledajte prilog 544241

Da li se menja zvuk ili je konstantan?
Tesko da kod nove vec cvili/zuji neki lezaj, doduse bilo i toga ali kod drugog brenda 🤔
Ako te ne mrzi snimaj kad krene...
Kako sam ovo bio napisao, tako se više nije čulo ni na jednom podešavanju - ni dry, ni cool (sa ili bez breezeless). Tako da pratim i dalje, pa javljam.

Hvala puno za sugestiju!

Jučerašnja i trenutna ,cela kuća oko 90 kv. sve otvoreno i radi ko sat. Samo da napomenem izolacija po P.S pvc stolarija,podovi i ploča isto izolirani. Midea brezaSS 12-tica.

Prilozi

• Screenshot_20260630_162644_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.webp
    Screenshot_20260630_162644_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.webp
    35.5 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20260630_163103_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.webp
    Screenshot_20260630_163103_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.webp
    30 KB · Pregleda: 39
@simmke
Potroši ti više zato što ili imaš lošiju izolaciju, ili više držite vrata i prozore otvorene, ili vam je kuća na osunčanom mestu.

Mi imamo dobru izolaciju, ali ova druga dva nam navuku potrošnju leti za hlađenje. Ali i dalje nije tako strašno na računu. Ovog meseca će nas hlađenje izaći nešto preko 3000 dinara, što je 100 dinara na dan. A terasna vrata su otvorena skoro preko celog dana.
Zimi trošimo manje zbog toga što smo na osunčanoj poziciji i solarni dobici nam smanjuju račun za grejanje. Ali zato leti je teško da se odbrani od sunca. Posadio sam o svom trošku drveće ne ulici sa južne strane, ali nikada neće biti visine da baca senku i na krov kuće, najviše će napraviti senku na prozorima. Leta nikada više neće biti hladnija i treba se pripremiti.

Evo kako smo trošili struju za hlađenje u junu:
1782889113287.webp
U pitanju su dve Midea Breezeless+ i jedna toplotna pumpa koja hladi vodu u podu i plafonu.
I gledam da u kući temperatura ne bude previše niska. Kada su ovakve vrućine u kući je 27-28°C (osim u spavaćoj sobi gde je 24-25°C). Deluje previše, ali je u stvari prijatno i nije šok za organizam kad stalno izlaziš i ulaziš.

Nazad
Vrh Dno