Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ferarijev profit raste i dalje iz godine u godinu. Nigde logike uz sve elektro aute koji ga stižu po merenjima performansi ali dobro, kao torbica skupa od 10k brend je oglasna tabla za bankovni račun.

Komparativna prednost jakih SUS motora se izgubila sa poplavom EV-a... Mada vidim da su i drugu prednost, Ferrari dizajn, napustili i napravili još jedan "kineski auto".
Samo se nisu zbunili oko cene - i dalje je pola milke.

Pa možda,ali tamo negde 2100 godine....narednih par decenija se sigurno ništa posebno neće desiti što će uticati da troškovi SUS automobila budu baš nenormalno visoki...
Ja ne znam da li si primetio ali to se vec desava. Jesi li video cene goriva na pumpama? Pojedine drzave su uvele ekstra poreze na SUS automobile. U Britaniji znam da postoje neki gradovi gde u uzi centar grada mozes samo sa EV da udjes. Ocekuj da ce sve vise drzava uvoditi ekstra poreze na SUS vozila vremenom. Za 10tak godina moze se desiti da cemo placati ogromne takse ako zelimo u EU da udjemo sa SUS vozilom.

Pitanje za forumaše kojima je bitna autonomija, ali ne žele previše komplikacija oko planiranja rute i pronalaženja punjača na dužim putovanjima: da li je upravo sada možda najbolje vreme za plug-in hibride?

Dok se infrastruktura za punjenje ne razvije na ozbiljniji nivo, meni se čini da je dobar plug-in hibrid trenutno vrlo racionalno rešenje.

Kao što sam ranije pisao, odlučio sam se za BYD Seal U DM-i. Naravno, ne mora konkretno taj model, već generalno govorim o vozilima tog tipa. U ovom slučaju dobija se oko 70 km čiste EV vožnje po gradu, što je za svakodnevni odlazak na posao i povratak više nego dovoljno. U praksi, za gradsku vožnju može da se koristi gotovo isključivo struja, bez svakodnevne potrošnje benzina.

Sa druge strane, za duža putovanja postoji rezervoar za gorivo i benzinski motor koji, kada je potrebno, preuzima ulogu generatora/pogona. Autonomija je oko 1.000 km, što praktično uklanja glavobolju oko toga da li će punjač raditi, da li će biti slobodan, da li će biti red ili da li će uopšte biti dostupan na željenoj lokaciji.

Konkretno, ja dnevno od kuće do posla i nazad prelazim oko 11 km. To jeste malo i jasno mi je da mnogi prelaze više, ali u mom slučaju bi punjenje jednom nedeljno bilo sasvim dovoljno. Za svakodnevnu upotrebu praktično bih vozio na struju, a za duži put ne bih morao da planiram svaki kilometar oko punjača.

Na primer, ako na putu stanem da odmorim, popijem kafu ili nešto pojedem, pa se ispostavi da punjač radi i da je slobodan — odlično. Ako nije, nema nikakve drame: tu je benzin, auto nastavlja dalje i to je to.

Naravno, postoje i mane. Prva je veća potrošnja goriva na autoputu u odnosu na klasične dizel ili neke ekonomične benzinske automobile. Istina, nije mnogo više, pogotovo kada se uzme u obzir komfor. Do sada sam vozio Hondu Civic iz 2012. godine, sport 1.8 benzin, 142 konja, vrlo ekonomican hatchback, i na autoputu sa 130-145kmh prosecne brzine na nekih 600km potrošnja mi je bila oko 7.3 - 7.8l/100km. Po real life testovima koje sam gledao za ovog BYD-a, 130km/h sa klimom po lepom vremenu potrošnja goriva je oko 8.5l/100km (ovde je baterija naravno "prazna"). U ekstremnim uslovima i pri brzinama oko 140km/h ume da se popne i na 10l/100km. To jeste osetna razlika, ali u najgorem slucaju je oko 2-2.5l vise na 100km. Za moj put koji vozim svake godine je to nekih 12-15l goriva vise. Ako jednom stanem negde usput i dopunim bateriju na max, potrosnja će na kraju biti skoro pa ista...

Ali realno, pitanje je koliko često većina ljudi ide na duža putovanja. Druga mana je ako nemate mogućnost kućnog punjenja. Ako zavisite isključivo od punjenja po tržnim centrima, pumpama ili javnim punjačima, a dnevno prelazite 40+ km, onda plug-in hibrid verovatno gubi dobar deo smisla.

Zato mi se čini da je za ljude koji mogu da pune kod kuće, a žele električnu vožnju po gradu i bezbrižnost na dužim relacijama, plug-in hibrid trenutno možda najpraktičniji kompromis.

Pa, iskreno, uz ime Ferari ne ide elektroauto. Ali s druge strane moraju da se hvataju u kolo, da se ne desi jednog dana zabrana SUS, a oni bez ikakvog iskustva u toj oblasti. Mada pitanje da li bi bilo zabrane za takvog maloserijskog proizvođača, jer ni flotni CO2 ne važi za njih.
Plus naravno momenat uzimanja tržišnog kolača.

Sam dizajn auta nije loš, ali nije za Ferarija.

Da su uradili 'reimagine' retro modela kao Reno, da su napravili vizuelno jedva modernizovanu verziju 308/328.. Svi bi hteli da ga imaju.

1779867888139.webp

To je verovatno sledeće, koštaće milion, ali samo ako si već bio kupac ev Ferarija, prc.

Ja ne znam da li si primetio ali to se vec desava. Jesi li video cene goriva na pumpama? Pojedine drzave su uvele ekstra poreze na SUS automobile. U Britaniji znam da postoje neki gradovi gde u uzi centar grada mozes samo sa EV da udjes. Ocekuj da ce sve vise drzava uvoditi ekstra poreze na SUS vozila vremenom. Za 10tak godina moze se desiti da cemo placati ogromne takse ako zelimo u EU da udjemo sa SUS vozilom.
A kada većina, ili primetan deo, predje na EV, struja neće da poskupi? I to svima i onima kojima imaju EV i onima koji nemaju.

A meni će auto da ostane bez goriva i stane negde, pošto sam bio na službenom putu, a žena kao da ne zna šta je beznska stanica. Ako ja ne napunim, niko neće.
Jedva čekam EV i da punim u svojoj garaži.

Struju može svako da napravi, @DusaN , gorivo ne može. Ako toliko poskupi, isplatiće se život van grada u kući sa solarom i možda će malo ljudi da se razvuku po Srbiji.

Aha,znaš u kom životu će ove beskonačne mase koje su se samodeportovale u npr Beograd iz istog da se vrate u svoje zavičaje?.....možda kad budu trebali da idu u penziju ili na večni počinak...

I scenario kad gorivo poskupi znamo kako izgleda,tj sad gledamo u prkasi i vidimo da se (nekako) ama baš ništa ne dešava,gužve su ili iste ili veće nego ranije.....što znači da ljudi ne da ne odustaju od prevoza sa SUS vozilima,nego i još inteziviraju taj prevoz......a imaju npr besplatan gradski prevoz koji je često poluprazan (?!)

A kad bi struja poprilično pokupela,to bi stvorilo mnogo veće (finasijske) probleme u raznim oblastima,ne samo u autoindustriji i korišćenju EV

A meni će auto da ostane bez goriva i stane negde, pošto sam bio na službenom putu, a žena kao da ne zna šta je beznska stanica. Ako ja ne napunim, niko neće.
Jedva čekam EV i da punim u svojoj garaži.

Pa tu nije problem do auta i benzinske stanice,nego do žene 😏

Većina ljudi i nema svoje garaže.....npr u milionskoj megakasabi Berogradu većina ljudi živi po zgradama i kojekakvim stančićima....i sad zamisli da većina njih vozi EV,pa gde bi se to sve punilo,čak i da ima mnogo više mesta za punjenje po gradu......čekaš u koloni da napuniš auto a svako puni po 15 minuta,i posle pola dana stigneš na red 🤔

Poslednja izmena:
Ja i dalje kalkulišem i nikako da se prelomi čak i sa solarom jer su EV skupi, nov ne bih svakako, polovni svi dolaze sa nekim manama i rizicima a popravke u manjim gradovima niko ne radi i koštaju ko generalka na SUS i to za svaku popravku. Imam Pežo 307SW karavan 1.6HDI 2008, jedan od najpouzdanijih motora i sem skupog dizela održavanje mi je toliko jeftino da je to neverovatno, pogotovo što ne plaćam ruku jer mi drugar to radi. Pređemo oko 10-11k godišnje sa odlaskom na more što svakako ne bih sa EV tako da za sad isplativosti nema sem Reno Zoe za gradsku vožnju i kad klinac stasa što neće još bar 4god.
Pitanje, koliko je registracija za neki manji tipa Zoe, to ide po kilovatu snage motora ili kako? Za moj 307 je 26k.

Imaju veliku grešku u računici, čudi me da im niko nije skrenuo pažnju.

Opcija 2. punjenje kod kuće, plava zona, noćna tarifa ne može nikako biti 4000din za 450kWh.
1kWh je 3.6din +akciza+ pdv, ukupno 4.64din ili 2090din za ovih 450kWh. Upola manje.

Čak i sa fiksnim troškovima koji idu uz račun (angažovana snaga, RTS, naknade za oie...) račun je 3122din. Ovo je hipotetički, ako bi brojilo bilo samo za EV. Inače je 2090.
Moguće da su oni prozjumeri pošto imaju solare pa da su sa nekim pogrešnim ciframa množili.

Opciju 1, kombinaciju sa solarima, ne mogu proveriti jer ne znam da li su prozjumeri, ali mi se čini da su i tu pogrešili

Bottom line: još je isplativije...

Poslednja izmena:
Ja i dalje kalkulišem i nikako da se prelomi čak i sa solarom jer su EV skupi, nov ne bih svakako, polovni svi dolaze sa nekim manama i rizicima a popravke u manjim gradovima niko ne radi i koštaju ko generalka na SUS i to za svaku popravku. Imam Pežo 307SW karavan 1.6HDI 2008, jedan od najpouzdanijih motora i sem skupog dizela održavanje mi je toliko jeftino da je to neverovatno, pogotovo što ne plaćam ruku jer mi drugar to radi. Pređemo oko 10-11k godišnje sa odlaskom na more što svakako ne bih sa EV tako da za sad isplativosti nema sem Reno Zoe za gradsku vožnju i kad klinac stasa što neće još bar 4god.
Pitanje, koliko je registracija za neki manji tipa Zoe, to ide po kilovatu snage motora ili kako? Za moj 307 je 26k.
Ide po kilovatu snage, ali kontinualne snage, a ne maksimalne. Znaci za Zoe R110 konkretno max je 80kW, ali upisano je 51kW kontinualne snage u saobracajnu dozvolu. Ne placa se porez na upotrebu motornog vozila. Registracija je oko 13500-16500din + tehnicki.

A kada većina, ili primetan deo, predje na EV, struja neće da poskupi? I to svima i onima kojima imaju EV i onima koji nemaju.
Većina znači preko 1.200.000 EV na putevima Srbije (trenutno smo stigli na oko 7.000). Ovim tempom to će se desiti posle 2100. godine. Dotle možemo napraviti 10 puta više solarnih elektrana i vetroparkova nego što je potrebno. Ma dok u Srbiji EV bude većina, normalne zemlje će dobijati struju iz fuzionih reaktora.

Daj da gledam kako da kupim nov auto, a ne da vozim 13 godina star.

Struja stvara jednu vrstu nezavisnosti koju sa naftom ne mozemo da imamo vrlo lako (osim USA koja klepi po usima i uzme sta joj treba 🙂 )

@jorgovan, cena struje je jos uvek jako niska pa solarni paneli nemaju toliki benefit u ceni. Ja trosim zimi oko 1000-1100kwh pa razmisljam o panelima ali prvenstveno zbog grejanja i crvene zone od 1200kwh jer cu za sledecu zimu imati i auto koji ce potrositi bar jedno 150kwh mesecno.
Inace u svim drugim slucajevima pricamo o ceni od 750 dinara za punjenje tog auta nocu taj mesec i 1000km voznje.

Ne uzimajuci u obzir novac, solarne panele smatram za must have opciju jer dobijas energiju koja ne kosta (osim startne investicije).

Kada razgovarate o struji za automobile, imajte na umu da 100km u proseku trosi 15-17kwh energije. Cisto da uporedite sa necim kada krenete u diskusiju gde naci svu tu struju i sta ce biti, itd, itd.

Apsolutno nisam protiv fosilnih goriva niti smatram da se mogu u potpunosti zameniti, ali kako vreme prolazi sve vise uvidjam prednosti elektro pogona kod osnovnih prevoznih sredstava. Hocu reci da nisam ja sad najpametniji ili neko drugi samo zasto sto je presao na elektro auto. Jer kada se cita forum sa strane ima se utisak o jakoj podeli za i protiv.

U Srbiji je struja jeftina pa opet ogromna većina ljudi neće da se bakću sa EV (autom) kao detetom. Zato rani prihvatioci neka trpe a mi ostali kad povoljni <10k eur elektricni polovnjak bude prelazio 1000km odjednom za male pare.

@PanonskiNS, to je baš druga krajnjost. Dok dođe takav polovan, niko neće ni heti da kupuje SUS. kao što sad niko, osim zaljubljenika, ne želi da vozi auto iz 80-tih.

@ackopk@, apsolutno isto razmišljamo. Jedino što ti zimi solarni paneli ne pomažu baš nešto puno. A kao što si napisao, trenutno za EV nisu ni potrebni.

Nemoj da misliš da će vožnja na struju da nude džabe ili mnogo jeftinija od benzina još dugo.
Akcize i druga davanja u ceni litra goriva će brzo da se pojave i u ceni struje u istoj meri kao sad u benzinu. Plus ćeš opravke da radiš isto samo u visokoopremljenim radionicsma, otprilike isto kao što novi mb, BMW ili tako nešto sad većinom moraš da radiš kod hitech stručnjaka za elektroniku. Maltene, najjeftiniji je sad uraditi generalnu na takvim motorima.
Plus opšta kontrola korišćenja, servisa itd koja je sve lakša i lakša sa uvodjenjem novih tehnologija.
Vozikanje ide na skuplje, ne na jeftinije.

Struja kod nas nece poskupeti jer se njome drzi mir. Vec smo o tome pricali.
1779879893903.webp
1779879982543.webp

Evo ti iznad trenutno stanje. Struju uvozimo i placamo skuplje da bi je po najnizoj ceni prodali gradjanima.
Ali zato ne mozes da podignes elektranu dok ne podmazes koga treba i po tarifi koja se vec zna. Ne bih da dalje komentarisem odluke nase drzave.

Neke evropske zemlje vec imaju probleme sa viskom struje u sunacnim danima.

Čudno kako nikome od ljudi koji se sekiraju oko potrošnje struje ne smeta ogromna količina struje koja se troši za preradu nafte, a to je trenutno daleko više nego što EV potroše za vožnju.

Čak i banana kao što smo mi bi se verovatno smilovala da u narednih 50 godina dok EV postanu dominantni napravi neku nuklearku ili šta god treba da se zadovolji potražnja.
Mada pošto ćemo tada imati duplo manje ljudi možda i nije potrebno.

Naftna industrija mora da ostane pa makar nikad vise niko ne koristio ni litar goriva. Jer od te nafte samo jedan deo ode na gorivo, plasticne mase i sve ostalo sto ide uz to su vecinski deo proizvodnje.
Ne mogu ni da pobrojim sta sve izlazi iz rafinerije. Ima i sta mazemo na kozu, i sta jedemo i sve sto pipnemo skoro da je od nafte.

Pogotovo recimo medicinske stvari, dosta toga je sada neizostavno.

Za Seal su mi rekli izričito da je 30k/2g.
Danas sam bio u TDV Servisu na Zrenjaninskom putu da mi vide zašto ne radi prskalica za zadnje staklo i zašto mi izbacuje pri startovanju auta da nema tečnosti.
Brzo su namestili zadnju prskalicu, a senzor treba da se zameni samo mora onda da se menja ceo rezervoar, pa će naručiti i zvaće me kad stigne (baš da vidimo koliko se dugo čeka deo).
Bili su super ljubazni i čekaonica je fina (klima, tv, wi-fi, wc, kuhinja sa vodom i kafe aparatom, bombone) sa pogledom na servis.

Jedino mi se nije svidelo to što po mom mišljenju obmanjuju ljude (i TDV i ACIS) i teraju ih faktički zbog garancije da servisiraju i potpuno elektične automobile minimum jednom godišnje odnosno na 15.000km. Iako sam im spomenuo da im na sajtu lepo stoji za EV vozila 30.000km ili 2 godine ubeđivao me je kako treba jednom godišnje zbog zamene filtera jer živimo u zagađenim gradovima bla bla i da bi se sve pratilo i kontrolisalo na vreme i da bi i dalje bila aktivna garancija. Predstavljaju to kao da im nalaže BYD i da je to uslov za garanciju iako im lepo u dokumentima zvaničnim piše 30.000km ili 2 godine.
Taj prvi servis je kažu oko 9.000 dinara što je stvarno smešno, ali opet i ne rade ništa verovatno osim zamene filtera kabine i opšteg pregleda vozila.

Pitao sam ih za V2L adapter koliko košta pošto uz Atto 2 ne ide uz auto i rekao mi je da je oko 61-62.000 dinara (došlo mi je da se nasmejem i da ih pitam da li su normalni kada Slovenački Metron to isto prodaje za 130-140€).

@PanonskiNS @Ulrich
Ne kapiram zašto ste uopšte u ovoj grupi na forumu koja je o EV automobilima, ako ste toliko protiv istih. Uz dužno poštovanje Vaš doprinos grupi je 0.

Naftna industrija mora da ostane pa makar nikad vise niko ne koristio ni litar goriva. Jer od te nafte samo jedan deo ode na gorivo, plasticne mase i sve ostalo sto ide uz to su vecinski deo proizvodnje.
Ne mogu ni da pobrojim sta sve izlazi iz rafinerije. Ima i sta mazemo na kozu, i sta jedemo i sve sto pipnemo skoro da je od nafte.
Niko to nigde nije osporio niti mašta da će nestati naftna industrija.

Da ne pričamo o brodovima i avionima koji su daleko od elektrifikacije ko zna koliko još.

Ali i sa svim tim vole da troše svoje beskonačne pare na lobiranje protiv EV koliko god mogu.

Nije echo chamber grupa @GMT II. Posebno kada neko čita može da uđe u zabludu ako se samo entuzijasti jave sa svojom računicom.

Nazad
Vrh Dno