Ni najmanje obeshrabren.
Čak štaviše - veoma zadovoljan.
Hvala!
To je i bilo moje pitanje i dilema - ima li smisla ovakve snimke svrstati u putopisnu fotografiju?
Odlično da imamo viđenje da ne možemo.
A da su meni za uspomenu, to takođe stoji. Rekao sam.
Ni jedna nije bila sa namerom da bude fotografija u punom smislu te umetnosti.
Tako da - dobro da sam razrešio svoju dilemu.
Bila mi je znatiželja kako ih drugi vide i doživljavaju.
E sada.. kompozicija, obrada, oprema.. o tome možemo diskutovati.
Svaki frame je bio promišljen.
Verovatno da ne ostavlja taj utisak, verujem na reč, ali da je bilo uloženo više truda (rada na sceni).. tada bi verovatno došli do toga da je više liči na fotografiju, a manje na snapshot.
Mada, meni.. ne bih ga nazvao ni baš snapshot-om, jer ja ne vidim niti jednu meni očigledan propust u kompoziciji, čak i da uzmemo u obzir da je sredina dana u pitanju (svetlost).
Ali, ako sugestija, tj mišljenja i viđenja ima - tu sam.
Obrada..
Možemo reći da je ovo moj stil - out of camera, uglavnom.
Mogu promeniti i obraditi po nešto što želim istaknuti (senke, kontrast), zameniti (WB i sl).. ali, uglavnom gledam da sve podesim u kameri. Pa, ako nije kako sam zamislio - bude dorade.
RAW ne koristim. Barem ne više ili ne trenutno.
I znam, znam.. ali, verujte da nisam od onih: "Ja slikam samo onako kako kamera vidi. Ništa obrada, ništa ovo, ono.. to su sve obmane.."
Obrađivao sam ja fotografije dugo. Bio i u Google Snapseed spoljnom timu svojevremeno i pomagao u razvoju te aplikacije. Ali danas.. danas je ovako. Uglavnom.
Jako volim crno-belu fotografiju. I takve slike, iako odavno nisam išao u lov na scene, sve su prošle dodatnu obradu. Baš iz razloga da iz njih izvučem ono što mi je i namera reći.
Oprema.. je.. skroz diskutabilno.
Bio sam dugo u hobiju mobilne fotografije i upoznao radove ljudi koji su bili na zavidnom nivou.
U smislu, da sam paralelno pratio i radove stadalone kamera fotografa i - nije tu bilo neke razlike.
Iskustvo, kreativnost, realizacija.. to je bilo isto bez obzira na opremu.
Ali, da ne bude da branim ovu ili onu kameru, kao.. i najmanja i najgora je najbolja u rukama pravog umetnika (što možda i jeste, ali..),
meni je ovo hobi i prosumer kamera je po mojoj proceni dovoljno dobra za ono čime se i zbog čega bavim.
Kompakt preko, kako bi uvek bila uz mene.
Opet, ako ima drugačijeg, većeg iskustva i da kažem boljeg mišljenja - uvek sam rad čuti i novo saznati.
Tako ja i drugima delim svoje viđenje i razmišljanje, pa im, nadam se, bude od koristi.
A hoću pogledati ranije postove.
Mislim da jesam ranije (obično to radim), ali sada ne mogu da tvrdim da (baš sve) jesam.
Hvala još jednom na mišljenju.
Tuđa viđenja su zlata vredna.
A meni znači da i drugima moje uspomene zaista i izgledaju baš kao uspomene. Ništa više od toga.
Ostalo oko njih konkretno - objasnio sam iznad.