Šta je novo?

Banka Intesa

Banke bez ikakvih problema menjaju ostecene novcanice naravno one koje se pojave kod njih.
Samo nama prodaju neke tuzne price i primoravaju nas da se snalazimo.

" Narodna banka Srbije, na osnovu Zakona o Narodnoj banci Srbije, ima obavezu da vrši zamenu oštećenih i vanopticajnih novčanica domaće valute bankama (kao i druge centralne banke u svetu), ali ne i stranog novca. Banke su dužne da izvrše zamenu novčanica dinara kada se na zamenu donese deo novčanice koji ima najmanje 51% površine cele novčanice, zatim kada je novčanica zaprljana, kada su na novčanici uočljive mrlje, kada je uočljiva dodatna slika ili slova ili neki drugi znaci ispisani ili na bilo koji način naneseni, kada ima jedno ili više zacepljenja, kada ima jasno uočljive rupe, ako je izbledela, što se najčešće dešava usled pranja, kada je novčanica okrnjena po marginama i sl. Narodna banka Srbije prenela je tu obavezu na poslovne banke upravo zato da bi olakšala građanima zamenu, s obzirom na to da u svakom gradu postoji Uprava za trezor i makar jedna banka.
U slučaju evra zamena je moguća kod svih nacionalnih centralnih banaka zemalja koje koriste evro kao zajedničku valutu, naravno ako je novac oštećen tako da se po kriterijumima koji su navedeni u Odluci Evropske centralne banke može zameniti. "

Извршио сам две уплате преко Интезине апликације за децу на рачун школе (родитељски динар), међутим једна уплата ми се вратила односно прво је скинут износ па уплаћен назад. На основу видљивих података уопште не могу да одредим за које дете ми се уплата вратила. Што се тиче обе уплате износ је исти, прималац и рачун су исти, једина разлика је у имену детета и разреду који похађа. Међутим ја не видим начин како да одредим која уплата ми се вратила.
Да ли неко има идеју како да одредим која уплата је у питању?

Да ли је позови на број исти, да ли си ставио "плаћам у име".
У школи се може проверити.
Плати још једном, онда ће бити две уплате.

Претпостављам да ти је "шифра плаћања добра".

Jel ima neko Magnifica status, da mi kaze kolika je kamata na online kes kredit i koji je eur kurs?

@faca
На жалост у повраћају уплате не могу да видим ниједан податак на основу којег бих утврдио која уплата је враћена.
Сада када сам проверавао уплате видим да нисам код једне уплате написао позив на број, можда ми се та уплата због тог превида вратила?

@faca
На жалост у повраћају уплате не могу да видим ниједан податак на основу којег бих утврдио која уплата је враћена.
Сада када сам проверавао уплате видим да нисам код једне уплате написао позив на број, можда ми се та уплата због тог превида вратила?
То би требало да вам из банке могу проверити.
А и у школи, ја проверавам у школи да ли сам нешто остао дужан.

Позив на број би требало да представља на кога тачно гласи уплата.
Може и да прави проблем шифра плаћања ако спада под буџетска плаћања.

Samo Intermezzo nude u aplikaciji, ali postoje neke dve klase (granica je 100k zarade). Dobro ti je sve rekao. Kamata se određuje prema visini kredita i roku otplate, a najmanja je 7.5 (nks).

Da li je na Intezinim bankomatima moguća uplata/isplata bez ubacivanja VISA kartice?

Ja sam probao da prislonim karticu dole levo i ništa se ne dešava (naravno ne na ovom bankomatu, slika je sa foruma 🙂).
Da li treba da probam desno, ispod mesta gde se kartice ubacuju?

Prilozi

• 0-02-05-107328841a6b3271d4d792205a4e7629882e8267a016ac092e7ae2bea66602e1_b46386deeb3edc3c.jpg
    0-02-05-107328841a6b3271d4d792205a4e7629882e8267a016ac092e7ae2bea66602e1_b46386deeb3edc3c.jpg
    71.2 KB · Pregleda: 34
Zavisi gde je lociran. Na nekima je levo, starim uglavnom, a desno je recimo kod novih teget bankomata. Za konkretan tip je ovakav:
sparkasse-nfc-automat.jpg

Ako se ništa ne dešava, onda su ga na tom bankomatu isključili, inače rade tagovi.

Ako mi verujete, ja sam mislio da to ne radi ni na jednom bankomatu... Probao sam pre X godina vise puta, ni jednom nije radilo...

Jeste, prošle godine su uključili, ja mislim, ali istina je da dugo nije radilo.

За то треба #withCASH,
Уплата у динарима ради, уплата у еурима не ради.

• Like
Reagovanja: uji
Да ли интесина ДИНА картица има заштиту приликом куповине на интернету као њихова ВИСА и стиже 6-цифрени СМС код за потврду трансакције?

Zar nije virtuelna kartica daleko bezbednija opcija?
Nikad nisam probao Dinu online, ali generalno, 2FA prvenstveno zavisi od trgovca.

Meni jos nije stigla internet kartica na kućnu adresu. Lepo od njih što nisu skinuli naknadu za održavanje deviznog računa za januar kad već ne mogu da koristim.

Zar nije virtuelna kartica daleko bezbednija opcija?
Nikad nisam probao Dinu online, ali generalno, 2FA prvenstveno zavisi od trgovca.

Kako od trgovca?

Online shop najčešće preko skripte vrši preusmeravnje, uz prethodnu autentfikaciju prodajnog mesta, na stranicu tipa Intesa NestPay. Šta se tamo dešava sa transakcijom je van domašaja prodajnog mesta. Nakon obavljene transakcije na stranici banke, vrši se preusmeravanje nazad na sajt trgovca uz povratnu infromaciju da je transakcija uspešno/neuspešno prošla. Nakon toga online prodajno mesto šalje potvrdu o transakciji kao i potvrdu porudžbine. Online prodajno mesto ne barata karticama i ne vidi broj kartice ili bilo kakve podatke sa kartice. Postoji posebna stranica gde prodavac može da prati transakcije, vrši refundacije, strono itd. Tu se takođe ne vide podaci o kupcu, već samo poslednja četiri broja sa kartice i broj porudžbine sa samog prodajnog mesta. Ti podaci se komuniciraju preko API-ja.

Da li postoji ili ne 2FA zavisi od npr. Intesa NestPay stranice, ne online shop-a. Npr. na Intesa NestPay stranici ukucavaš 2FA ili koristiš token. Intesa može da izmeni tu stranicu, promeni način autentifikacije i sl. Trgovac ne menja ništa na svojoj strani, niti ima uticaja na to. On samo preusmerava na plaćanje i čeka povratni info o transakciji.

Postoji i mogućnost da prodajno mesto u potpunosti implementira na svojoj stranici sistem plaćanja, ali i tada preko API-ja poziva banku koja obrađuje transakciju. Takvo rešenje kod nas nije često, jer zahteva kompleksnu implementaciju i bezbednost na sajtu.

Nisam ni jednom video 2FA za dinu. Vise puta sam ima problem da skontam da je transakcija prosla. Jer uglavnom se zabuni i pokaze beli ekran.

Poslednja izmena:
Nisam ni jednom video 2FA za dinu. Vise puta sam ima problem da skontam da je transakcija prosla. Jer uglavnom se zabuni i pokaze beli ekran.

Ако нема још боље, треба старијем човеку да аутоматизујем процес уплате кредита на Глобалтел картици и аутоматску обнову пакета. 2ФА би овде правио проблем…

Izmedju ostalog i tu sam stavio dinu, i radi bas kako hoces. Ako se ne varam sa visom bi trazila 2fa samo prvi put, a posle ide isto automatski.

Opet intesa stuca...
Mob app nekako i radi, web nikako...
Za web dobijam login failed, check your credentials

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno