Šta je novo?

Mašine za sušenje veša - sušare, sušilice - sa toplotnom pumpom

Beko TP ne izbacuje nista ili skoro nista. Svakako nije normalno. Mogao bi krenes skupljas paperje i punis jastuke koliko ga ima 🙂

Ne bi ni jedna mašina trebala da izbacuje prašinu napolje, to nema veze sa tipom mašine njen posao je da sakupi prašinu u filteru.

Ali mi nije jasno kuda prašina može da izadje napolje osim da je mašina negde šuplja.

Jel ti sad jasno zašto se dpf ne skida sa mašine 😀

Ha, ha...
Ljudi skidaju dpf, a ja otišao i kupio dodatni sunđerasti filter što se stavlja u otvor kondenzatora toplotne pumpe. Sinoć žena sva srećna, nema prašine, ali na žalost ne zbog filtera, već zato što je sušila neki prekrivač koji se ne linja 😂.
Danas pamučni veš, i odmah ovo sa slika...

Pogledao sam malo bolje, deluje mi da na vratima loše dihtuje, ima samo neku pretanku gumicu loše konstrukcije i deluje mi da plastika naleže na plastiku, i to jadno... Kada je zatvorena mašina, vrata na blagi dodir rade, probaću da zadihtujem ja to bolje, ako bude uspeha, podeliću ovde rezultate 👍

Ja bih da se prijavim da sam kupio mašinu, sa grejačem. Gorenje, 5 godina garancije, juče isprobana, tzv. beli veš i neki peškiri. Ciklus nešto manje od 2 sata, 2,5 kWh potrošeno, tapo utičnica.
Sve je bilo skroz suvo.
Verovatno može bolje da se podesi, žena istražuje.

moja polovna Aeg ni trunke prasine ne izbacuje
Ha, ha...
Ljudi skidaju dpf, a ja otišao i kupio dodatni sunđerasti filter što se stavlja u otvor kondenzatora toplotne pumpe. Sinoć žena sva srećna, nema prašine, ali na žalost ne zbog filtera, već zato što je sušila neki prekrivač koji se ne linja 😂.

Pogledao sam malo bolje, deluje mi da na vratima loše dihtuje, ima samo neku pretanku gumicu loše konstrukcije i deluje mi da plastika naleže na plastiku, i to jadno... Kada je zatvorena mašina, vrata na blagi dodir rade, probaću da zadihtujem ja to bolje, ako bude uspeha, podeliću ovde rezultate 👍
Gde ima da se kupe ti sundjerasti filteri?

upravo guglam i ladno radnja pored koje prolazim 2x dnevno ih prodaje 🙂
Mislio da ga pojacam zenskim unihopom ili ubacim izmedju sundjer/filter koji se koristi za usisivac(stavlja se ipred motora)

Što se tiče tih filtera kondenzatora...
Proizvođači su tu malo bezobrazni.

Kod kondenzacionih nije bio problem izvaditi kondenzator i oprati, kod ovih novih sa TP on je deo sistema, i predvideli su filter, ali ga ne daju uz mašinu, a i što bi...interes im je da preguraju garanciju i onda da se kupuje nova.

Gorenje, original filter po modelu mašine, 600 dinara, servisiranje mašine sa TP...ko zna koliko...a pre toga će mašina sve gore i gore raditi.

Pitanje za druge koji imaju gorenje sa TP, da li vi imate gumu/dihtung na vratima, ili na obruču otvora?
Kod mene ništa...
Na staroj kondenzacionoj je na vratima bio okrugli gumenasti penasti dihtung, evo kako je na ovoj novoj:IMG_20260116_162252791_HDR.jpg

Samo ovaj plastični rub na otvoru, a na vratima ništa i to je to..

Ha, ha...

Залепи врата у круг папирном траком и види. Тотално је глупо решење без филтера испред кондензатора.
А ако није до тога отвори онај део код вентилатора и види шта се ту дешава. Можда се тотално запрашила унутра.

Vrata moraju odlično da dihtuju, ako je u garanciji to je za reklamaciju

Kod kondenzacionih nije bio problem izvaditi kondenzator i oprati, kod ovih novih sa TP on je deo sistema, i predvideli su filter, ali ga ne daju uz mašinu, a i što bi...interes im je da preguraju garanciju i onda da se kupuje nova.

Gorenje, original filter po modelu mašine, 600 dinara, servisiranje mašine sa TP...ko zna koliko...a pre toga će mašina sve gore i gore raditi.

Pitanje za druge koji imaju gorenje sa TP, da li vi imate gumu/dihtung na vratima, ili na obruču otvora?
Kod mene ništa...
Na staroj kondenzacionoj je na vratima bio okrugli gumenasti penasti dihtung, evo kako je na ovoj novoj:Pogledajte prilog 523856

Ја уз Беко добио 2 комада (један у машини и један резервни)

Vrata moraju odlično da dihtuju, ako je u garanciji to je za reklamaciju
Šta imam od reklamacije ako je to konstrukcioni problem? samo bih dobio takvu istu...

Sad sam zadihtovao, pa ću da vidim,ako je do vrata problem, ovo će ga rešiti.

IMG_20260116_162313570_HDR.jpgIMG_20260116_162301268.jpg

Ako ga ne reši, onda je negde drugo problem, svejedno, uskoro ide opet na stepenište, neću više ni da se cimam sa njom uopšte...

Ako pomogne, javljam

Залепи врата у круг папирном траком и види. Тотално је глупо решење без филтера испред кондензатора.
А ако није до тога отвори онај део код вентилатора и види шта се ту дешава. Можда се тотално запрашила унутра.
Zadihtovao sam, a taj deo kod ventilatora napred se ne otvara, ako misliš na onaj sa rupicama.
Filter sam naknadno kupio, a cisto sumnjam da je puna prašine za 17 dana, to je potpuno nova mašina

Filteri rade, hvataju, posle svakog sušenja pošto usisavan nju i oko nje, usisam u filtere i kondenzator, tako da jedino kuda bi čestice mogle napolje je kroz loše zadihtovana vrata.

To da nema nikakvu gumu na vratima je totalna glupost, možda su i u montaži zaboravili, zato sam i pitao da li neko ima ovakvu 😬

Ma sve razumem, imam prava, sve ok.

Ali cimanje brate, zovi njih, čekaj, odnesu, pa nemaš mašinu neko vreme, vrate je pa opet bude isto...

A ovih dihtung traka uvek imam(impulsna kupovina, kad je jeftino, neće da se baci 😂 ), nije me ništa koštalo da probam, 5 minuta vremena da zalepim.

I najbolje od svega, RADI !!!
Trunke prašine više nema.

A najgore od svega je što ja nisam imao pojma da to nije normalno, ni supruga ni ja, da mi niste rekli, usisavao bih hodnik posle svake ture kao i do sad 😫😫😫😫

Zahvaljujem svima na pomoći 🍺😎

Stigla Electrolux EW6D384AE 14.01 ali je tek danas isprobana, sušeno je na programu "Mix Care" šareni veš puna mašina, pri uključivanju je izbacila vreme od 3:30 alu je na kraju smanjila 30 minuta. Za 3 sata sušenja potrošila je 1.22kWh što je odlično, a sledeći put proveravam potrošnju na programu ECO, pa na Cotton kada dodje red na peškire. Veš je lepo osušen za orman, onako malo je bučna zbog ventilatora jer sam podesio ventilator na "2" a i malo lupkaju rajfešlusi ali stoji na terasi pa se i ne čuje. Kada zamenim bojler sa horizontalnim ići će omda u kulatilo, za sada je privremeno na terasi(zatvorenoj).

Prilozi

• Screenshot_20260117_113952_com_tuya_smartlife_GZLActivity.jpg
    Screenshot_20260117_113952_com_tuya_smartlife_GZLActivity.jpg
    32.8 KB · Pregleda: 43
Radila je na 1200 obrtaja, mašina je odlicna stvarno. Naručen je i filete za kondenzator da je još više zaštitimo od prašine. Inače potrošnja je išla sve vreme ispod 500W.

Ja bih da se prijavim da sam kupio mašinu, sa grejačem. Gorenje, 5 godina garancije, juče isprobana, tzv. beli veš i neki peškiri. Ciklus nešto manje od 2 sata, 2,5 kWh potrošeno, tapo utičnica.
Sve je bilo skroz suvo.
Verovatno može bolje da se podesi, žena istražuje

Kod mene ništa...
Na staroj kondenzacionoj je na vratima bio okrugli gumenasti penasti dihtung, evo kako je na ovoj novoj:Pogledajte prilog 523856

Da li ste imali taj sunderasti filter sto se nalazi dole kod izmenjivaca toplote? Nasa nema, a prilikom vadjenja mrezastih filtera, cesto se desi odlete cestice prasine dole ka kondezatoru tj. izmenjivacu toplote.Razmisljam se, da li ga treba dodatno kupiti ili je ok ovako kako jeste..

Da li imaš nosač za filter? Kod mene na Beko mašini filter se mora smestiti u nosač i tek onda gurnuti ka izmenjivaču. Na mestu spoja nosača i izmenjivača se nalazi diht guma koja sprečava da vazduh prođe mimo filtera. Ako nema nosač, ne znam šta bi držalo filter i šta bi sprečavalo da vazduh prolazi pored filtera

Ja sam ga juče naručio, možeš za bilo koju mašinu samo izmeri dimenzije filtera kod tebe I po tome traži. Ja sam našao filter dimenzija koje meni odgovaraju, inače je za Beko mašinu.

Da li imaš nosač za filter? Kod mene na Beko mašini filter se mora smestiti u nosač i tek onda gurnuti ka izmenjivaču. Na mestu spoja nosača i izmenjivača se nalazi diht guma koja sprečava da vazduh prođe mimo filtera. Ako nema nosač, ne znam šta bi držalo filter i šta bi sprečavalo da vazduh prolazi pored filtera
Držao bi ga poklopac filtera.

Meni Beko TP 7kg masina na ECO programu kad je ukljucim napise uglavnom nesto manje od 3h (2:50h). Bas sam jutros gledao zavrsila je za okruglo 1:15h.
Od samog pocetka vec godinu dana ima toliku disproporciju pocetnog i zavrsnog vremena na ECO programu, druge programe nismo ni probali. Meni ne smeta cak sta vise, dobro je 🙂
Ves nije idealno suv deblje stvari duks, trenerke recimo oko struka i dzepovi bi mogli jos, ali recimo majce, potkosulje i takve stvari suvo skroz.
Ali mislim kad bi susila 2:50h to bi bio totalni overkill i nepotrebno. Ne treba mi barut 🙂
Ves peremo sa centrifugom 1200 obrataja. Nisam merio potrosnju.

Dlacice prolaze do izmenjivaca. Filtere cistimo svaki put, izmenjivac na 4-5 susenja.

Poslednja izmena:
Da li ste imali taj sunderasti filter sto se nalazi dole kod izmenjivaca toplote? Nasa nema, a prilikom vadjenja mrezastih filtera, cesto se desi odlete cestice prasine dole ka kondezatoru tj. izmenjivacu toplote.Razmisljam se, da li ga treba dodatno kupiti ili je ok ovako kako jeste..
Nisam ga imao, već sam podelio ovde na temi svoju frustraciju tom praksom mnogih proizvođača, taj filter kupuješ zasebno, košta 600 dinara, original gorenje. Isto i kod mene, kada se vade ona dva filtera, uvek nešto upadne dole, to i nije toliko strašno, ali u radu sitnije čestice prolaze na sastavima plastika i to sve ide u kondenzator.

Filter je obično parče nekog sunđera, isečeno na meru, brendirana kesa gorenje 😫

Montiraš ga tako što ga prisloniš skroz uz kondenzator, i onda zaturiš tih 4-5mm viška unutra:
IMG_20260118_192400467.jpg

Nisam ga imao, već sam podelio ovde na temi svoju frustraciju tom praksom mnogih proizvođača, taj filter kupuješ zasebno, košta 600 dinara, original gorenje. Isto i kod mene, kada se vade ona dva filtera, uvek nešto upadne dole, to i nije toliko strašno, ali u radu sitnije čestice prolaze na sastavima plastika i to sve ide u kondenzator.

Filter je obično parče nekog sunđera, isečeno na meru, brendirana kesa gorenje 😫

Montiraš ga tako što ga prisloniš skroz uz kondenzator, i onda zaturiš tih 4-5mm viška unutra:
Pogledajte prilog 524230
Filter nije samo sunđer.
Moja Gorenje ima i nosač sa usmerivačem vazduha i još jednom mrežom pre sunđera.

Prilozi

• IMG_3719.jpeg
    IMG_3719.jpeg
    311.6 KB · Pregleda: 33
  • IMG_3720.jpeg
    IMG_3720.jpeg
    419.2 KB · Pregleda: 24
  • IMG_3721.jpeg
    IMG_3721.jpeg
    452.3 KB · Pregleda: 25
  • IMG_3722.jpeg
    IMG_3722.jpeg
    700.1 KB · Pregleda: 28
Ja sam ga juče naručio, možeš za bilo koju mašinu samo izmeri dimenzije filtera kod tebe I po tome traži. Ja sam našao filter dimenzija koje meni odgovaraju, inače je za Beko mašinu.

Držao bi ga poklopac filtera.
To nije dovoljno.
Mada razumem i logiku bolje išta nego ništa

Kada ga fabrika nije planirala onda daj sta das, sto kažeš bolje išta nego ništa, bar će da štiti više nego da ga nema uopšte.

Filter nije samo sunđer.
Moja Gorenje ima i nosač sa usmerivačem vazduha i još jednom mrežom pre sunđera.
Zavisi od modela mašine.

Ovaj filter sam dobio po modelu mašine.
Ja imam dva mrežasta filtera ispod vrata u prednjem panelu mašine, a ovaj je opcioni.

Što se mene tiče, trebalo bi da ga daju uz svaku mašinu, ili da barem ponude pri kupovini.

Svakako bi bilo bolje da je i moj takav, ali nije ebg...

To mu dođe kao klasični primer planiranog životnog veka uređaja. Namerno izostaviš deo (filter i nosač) koji u proizvodnji košta ne više od 5 Eura kako bi skratio životni vek za 50 %.

Nazad
Vrh Dno