Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Popunio sam formular za produzenu tv garanciju i dobio neki ispunjen obrazac na mejl. Jel to original produzena garancija ili treba jos nesto? Kontaktirati radnju? Pise
da je za produzenu garanciju servisu potrebno: original garantnog lista i original ili kopiju računa.

Pozdrav.

Reklamirao sam TCL televizor (kupjen pre mesec dana) jer deo ekrana nije pricvrscen za nosac i ugiba se prema unutra prilikom manjeg pritiska. Ovde na forumu je objasnjeno i ima video i slika: Post in thread 'TCL televizori' https://forum.benchmark.rs/threads/tcl-televizori.475475/post-7607181

Odgovor koji sam dobio iz radnje je sledeci:

Postovani,

Tokom testiranja uredjaja nije ustanovljena nesaobraznost koju ste reklamirali.

Prema informacijama koje smo dobili od strane ovlascenog servisa, dijagnostikom nije utvrdjena nesaobraznost proizvoda.

U skladu sa Zakonom o zastiti potrosaca i definisanim zakonskim rokovima obavestavamo Vas da su Vasa reklamacija i zahtev odbijeni.

U skladu sa clanom 55. Zakona o zastiti potrosaca imate mogucnost resavanja spora vansudskim putem posredstvom nadleznih tela:

Vas Gigatron
-----------------------

Problem je neverovatno ocigledan, isti su primetila dva radnika u radnji i potvrdili da to nije normalno, snimili su video a ja sam moj video i sliku koji su postovani na linku iznad zakacio u reklamacioni ticket na Reklamacije.rs da sve moze da se vidi i oni od svih mogucih razloga napisu da NISTA nisu primetili...

Moje pitanje, sta dalje? Da li da trazim sefa ekspoziture da on licno 'uoci' problem i da zahtevam da se ponovo reklamira (jer je problem toliko ocigledan da ja neznam da li je radnik u servisu uopšte pogledao tv ili je neko lud) ili odmah da kontaktiram zastitu potrosaca i advokata?
Da javim da su mi danas napokon odobrili reklamaciju i povrat novca. Sad moram da jurim sto bolji TV sa IPS/ADS ekranom.

Danas sam preuzeo knjige koje sam poručio online.
Knjige su komplet u dekorativnoj kutiji.
Ambalaza nije ostecena ali dekorativna kutija jeste. Pocepana celom duzinom jedna ivica.
Pretpostavljam da je tako poslano, zajedno sa koturom od istrošene lepljive trake.
Moram da napomenem da prilikom poručivanja su me obavestili da nemaju vise dekorativnu kutiju.
Kad sam odustao javili su mi da ocekuju novu turu.
Poklon je za moju suprugu koja je obozavaoc.
Posle 5-6 dana od prodavca nisam dobio nikakvu informaciju vec od Dexpres-a da je posiljka primljena od prodavca.
Zvao sam na broj sa kog sam dobio poruku da nema kutiju i rekao mu da je ostecena kutija na sta me ubedjivao da je oštećenje nastalo u transportu. Sto nema šanse.
Imam li pravo na povraćaj robe i kome da se obratim?

Po zakonu za kupljenu robu poslatu kurirskom službom, odgovara samo i isključivo prodavac, ti sa d-expressom nemaš ništa, adresa za tvoju žalbu je prodavac.

Nisam ni ciljao na kurirsku službu.
Interesuje me da li mogu da vratim u njihovoj poslovnici ili je druga ije za online prodaju?

Pošto nije u pitanju klasičan odustanak od kupovine na daljinu, jer si već uložio usmeni prigovor, imaš dve opcije:
1. Napraviš se lud, popuniš obrazac o odustajanju i vratiš im robu
2. Uložiš pisani prigovor i tražiš nov neoštećen proizvod

Interesuje me da li mogu da vratim u njihovoj poslovnici ili je druga ije za online prodaju?
Neke prodavnice dozoljavaju da vratiš lično ako imaju svoje predstavništvo u tvom gradu. Nije pravilo tako da ih moraš pitati

Nisam ni ciljao na kurirsku službu.
Imaj u vidu da se mogu praviti ludi kako su ti oštetio dekorativnu kutiju i da ne budu hteli da prime nazad i da moraš da i u tom slučaju da se zezaš sa njima i dokazuješ stvari.

Kako god okreneš imam utisak da ti nažalost ne gine natezanja sa njima.

Pošto nije u pitanju klasičan odustanak od kupovine na daljinu, jer si već uložio usmeni prigovor, imaš dve opcije:
1. Napraviš se lud, popuniš obrazac o odustajanju i vratiš im robu
2. Uložiš pisani prigovor i tražiš nov neoštećen proizvod
Nisam dobio u mejlu obrazac o odustajanja.

29.11.2025. su preuzeli robu.
Imaju li obavezu da me obaveste (i do kada) ili i tu nema druge nego čekati?
Epilog priče je da su postali poslovni kada sam im poslao mail: "Smatrajte se obaveštenim da ću kontaktirati tržišnu inspekciju."
Na šta su oni pitali za kod pošiljke, naravno interesovao ih je zbog inspekcije, to jest imam li dokaze.
Kada su ga dobili posle toga je sve išlo kao podmazano, i sredstva su uplatili na račun.

Za to možeš da ih tužiš, jer je to obaveza prodavca kada kupac kupi od njega nešto na daljinu.

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav
Reklamirao sam tv pre 10 dana. Inace tv ima na dbu ekrana crne fleke tj senke koje su se pojavile. Tv je kupljen pre 5 meseci i danas stize odgovor da je reklamacija odbijena a kao razlog se navodi spolji faktor sta god to znacilo. Sta da radim sada? Kazu da tv ide kao na dodatna ispitivanja ali to samo kupuju vreme

Moraju da ispoštuju Zakon i daju ti neki odgovor u kratkom roku. TV verovatno još uvek niko nije pogledao.

Evo vec 17 dana i nista, tj ja im poslao mejl kazu da su omasili broj telefona
Da li neko ima mej na koji da se zalim? Poslao sam danas jos ujutru ali niko ne odgovara

I meni niko nije odgovorio. Poslao mail Efektivi i zastiti potrošača.
Zovem Zaštitu potrošača, telefon zvoni do kraja. Na kraju se ukljucuje sekretarica i kaze da zovem broj koji sam inače zvao.

Posto je bilo dosta pitanja da li se roba porucena online, a placena u radnji tretira kao online kupovina, evo sta mi je Gigatron poslao:

1769590336237.png

Ovo naravno vazi za Gigatron, mada ne znam zasto ne bi vazilo i za druge.

Ovo je sjajna informacija, treća stavka je uglavnom bila "problematična" kod pojedinih prodavaca 😉

Nije to univerzalno, Gigatron prihvata da je i to roba kupljena na daljinu, sto ne obavezuje nijednog drugog prodavca. To je stvar tumacenja zakona, sto je trebalo da uradi zakonodavac, cije bi tumacenje bilo univerzalno. Ali posto znamo ko je danas zakonodavac, necemo gubiti vreme na raspravu o tome.

Kome jos da se obratim, zastita potrosaca kaze da vidim u garantnom listu sta pise, a pise da popravka nije vremenski ogranicena, i oni su se ogradili, inace od 19.12 je prijavljen kvar na Beko masinu za susenje, i jos nemam nikakav odgovor. 🙂

Odgovor si trebao dobiti u roku od 7 dana od prodavca, ako si kod njega reklamirao.
Ako si nosio direktno u servis jer su ti tako rekli - to već ne pokriva zakon o zaštiti potrošača, to spada u prevare.

Kome jos da se obratim, zastita potrosaca kaze da vidim u garantnom listu sta pise, a pise da popravka nije vremenski ogranicena, i oni su se ogradili, inace od 19.12 je prijavljen kvar na Beko masinu za susenje, i jos nemam nikakav odgovor. 🙂
Popravka mora da se obavi u razumnom roku. Odgovor na tvoje naredno pitanje je: fleksibilan i zavisi od situacije do situacije i procene suda(sudskog vestaka).

zvao sam telefonom Beko servis koji je naveden na garantnom listu, ali i dalje nema odgovora nikakvog 🙂 ne ide mi se bas na sud za te stvari, ali izgleda da nemam zakona i da moze da radi ko sta hoce.

19.12. si prijavio kvar kol centru na 0800 800 008 i ništa se ne dešava ako sam ja dobro razumeo?

Jel ima neko iskustva sa prevremenim raskidom ugovora kod operatera? Podnela sam zahtev za raskid ugovora (3 meseca od potpisivanja). Naveli smo dokaz o lošem internetu i da smo voljni da vratimo modem u poslovnicu kad se ugovor prekine. Oni mi traže 8 000din samo za zte modem bez penala na popust poslednja 3 meseca. Poslala sam im prigovor da ne želim to da platim i sad čekam odgovor. Šta je sledeće? Da se podnesem ratelu prigovor?

Ukoliko si imala neki popust u toku ta 3 meseca, moras da platis razliku. Na primer, cena paketa je 5000din, a placala si 2500din, znaci moras da platis 2500x3 meseca koriscenja.

Ne traže joj to već koliko razumem traže joj 8000 za uređaj koji bi ona da vrati jer joj nije potreban.

Nazad
Vrh Dno