Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav.

Reklamirao sam TCL televizor (kupjen pre mesec dana) jer deo ekrana nije pricvrscen za nosac i ugiba se prema unutra prilikom manjeg pritiska. Ovde na forumu je objasnjeno i ima video i slika: Post in thread 'TCL televizori' https://forum.benchmark.rs/threads/tcl-televizori.475475/post-7607181

Odgovor koji sam dobio iz radnje je sledeci:

Postovani,

Tokom testiranja uredjaja nije ustanovljena nesaobraznost koju ste reklamirali.

Prema informacijama koje smo dobili od strane ovlascenog servisa, dijagnostikom nije utvrdjena nesaobraznost proizvoda.

U skladu sa Zakonom o zastiti potrosaca i definisanim zakonskim rokovima obavestavamo Vas da su Vasa reklamacija i zahtev odbijeni.

U skladu sa clanom 55. Zakona o zastiti potrosaca imate mogucnost resavanja spora vansudskim putem posredstvom nadleznih tela:

Vas Gigatron
-----------------------

Problem je neverovatno ocigledan, isti su primetila dva radnika u radnji i potvrdili da to nije normalno, snimili su video a ja sam moj video i sliku koji su postovani na linku iznad zakacio u reklamacioni ticket na Reklamacije.rs da sve moze da se vidi i oni od svih mogucih razloga napisu da NISTA nisu primetili...

Moje pitanje, sta dalje? Da li da trazim sefa ekspoziture da on licno 'uoci' problem i da zahtevam da se ponovo reklamira (jer je problem toliko ocigledan da ja neznam da li je radnik u servisu uopšte pogledao tv ili je neko lud) ili odmah da kontaktiram zastitu potrosaca i advokata?

Meni najjače što u Gigatronu insistiraju na otvaranju tehnike, raskupusaju sve i onda kao potpis da je sve ok.
Ispred mene bio neki indus kupuje za poklon neki uređaj (fen) i 5 minuta objašnjava da neće da mu otvaraju, oni ne ebu - kao mora 🙂

Što je najjače ajde kad su već otvorili kutiju od 2 metra (TCL 75C765), rekoh da uđem u service menu da vidim da li je TV stvarno nov - mali što radi se čudi, kao šta je to, što to, nema potrebe zar ne vidiš da je nov!? 😀

Poslednja izmena:
I ovaj tv su otvarali pre kupovine, ali je bio sav u zastitnim folijama, upalili da vide da li je ekran citav i to je to. Isto sam potpisao papir. Naravno da nisam pipkao ekran da vidim da li je odlepljen i sl.

Kad sam reklamirao, bilo je dvojica radnika, jedan od njih je bio isti radnik koji je raspakivao tv prile kupovine, kaze seca se da smo gledali i kaze ovako nesto se ne proverava pri kupovini, gde da pustimo kupcima da pritiskaju ekran.

Znaci obadvojica su odmah uocila problem i jedan je snimio telefonom dok sam ja pokazivao tj pritiskao ekran.

I onda ovi iz servisa, kao nista nisu primetili...jel me *****avate...

Znaci pitanje sa moje strane, da li vredi da ne prihvatim tv i da se ponovo posalje na reklamaciju uz izricitu potvrdu da je problem primecen i u prodavnici od strane radnika?

Pa to je i poenta priče, čisto zbog potpisa na blic otvaraju kutiju da se ograde. A realno brdo problema može tek kući da se uoči kada se gleda TV...
Srećom sa mojim tv-om nije bilo nikakvih problema, ali mi je ta praksa bezobrazluk.

Što se tiče reklamacije, ne znam šta da ti kažem - ako je problem baš uočljiv budi uporan i spremi se da neko vreme budeš bez TV-a.

Nisu se oni ni jednog trenutka pozvali na taj papir sto sam potpisao, cak je i isti radnik bio i sve je proslo ok.

Ovde je problem sto u servisu NISU PRIMETILI problem!!!! Da su bilo sta drugo napisali kao razlog odbijanja reklamacije, ukljucujuci i taj papir sto sam potpisao, pa bih mozda i razumeo, ali da nisu primetili toliko ocigledan problem, neverujem...

jesu te zvali da preuzmes TV? Ako nisu onda je to samo genericka poruka da bi ispostovali zakon i produzili sebi rok za resvanje reklamacije.
Nisu se oni ni jednog trenutka pozvali na taj papir sto sam potpisao, cak je i isti radnik bio i sve je proslo ok.

Ovde je problem sto u servisu NISU PRIMETILI problem!!!! Da su bilo sta drugo napisali kao razlog odbijanja reklamacije, ukljucujuci i taj papir sto sam potpisao, pa bih mozda i razumeo, ali da nisu primetili toliko ocigledan problem, neverujem...

Pa i nije bas genericka. Genericka je nesto u fazonu, nismo primetili nesaobraznost ali cemo poslati uredjaj na dalje testiranje. A ovi mu vec nude gde da ih tuzi

jesu te zvali da preuzmes TV? Ako nisu onda je to samo genericka poruka da bi ispostovali zakon i produzili sebi rok za resvanje reklamacije.
Nije me niko kontaktirao.

Dobio sam sms da je reklamacija odbijena i da cu dobiti email sa vise informacija, uskoro je stigao i email. Isto pise i u mom reklamacionom ticketu na reklamacije.rs gde sam ja poslao video i sliku i gde su isto napisali i gde sam im na sve to napisao da provere video koji sam poslao i da je nemoguce da nemogu da uoce problem a ucili su ga radnici u radnji. Takodje u statusu ticketa pise da je dostavljen tv u logisticki centar.

Jos jedna stvar, nigde nevidim da je zakacen snimak i slike koje su radnici snimili tokom reklamacije, kao da nisu ni poslali to.

Nemas brige sve to spada u proceduru. Javice ti se ponovo sa vise informacija i odlukom u narednih 30 dana.

Cekaj bre, hocete da kazete da sa ovakvom porukom produzavaju sebi vreme? Pa da li su oni normalni ako je stvarno tako...

Zanimljivo, reklamirao sam 03.12 a 10.12 tj danas stigao odgovor 7 dana od reklamacije. Pregledao sam sve stare tickete koje sam imao od ranije, na svima su posle tacno 7 dana nesto odgovorili...

Ah...i posle 5 godina od moje reklamacije TV-a kupljenog u gigatronu, i dalje se dešava užas zvani NEPO system i reklamacije.rs....

@m1tsu je potpuno u pravu, ovo liči na njihovu genetičku poruku pošto nešto moraju da odgovore u prvih 8 dana i samo produžavaju priču.

Ali dali je moguce da bas salju ovakvu genericku poruku od koje ja poludim jer su odbili reklamaciju. Kao da neko nije dobru genericku poruku odabrao prilikom odgovora...

Poštovani,

Vaša reklamacija xxxxxxxxje odbijena, ali ovo nije konačni odgovor po pitanju Vaše reklamacije.

Ovlašćeni servis brenda SEAGATE navedenu nesaobraznost/kvar još uvek nije potvrdio dostavom radnog naloga.

Kako bi izbegli da Vi, kao naš potrošač budete oštećeni, servisu je prosleđena molba da se uređaj što pre detaljno testira, pa Vas molimo za još malo strpljenja do dostavljanja konačnog odgovora po pitanju Vaše reklamacije.

Krajni rok za konačni odgovor i rešenje Vaše reklamacije je 30 dana.

Hvala Vam na razumevanju i potrudićemo se da nastali problem na obostrano zadovoljstvo rešimo u najkraćem roku.

Obaveštavamo Vas da u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača imate mogućnost pokretanja postupka vansudskog rešavanja potrošačkog spora pred nadležnim telima odnosno posrednicima za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, a tela za vansudsko rešavanje sporova se nalaze na sledećem linku: https://must.gov.rs/extfile/sr/590/ЛИСТА ТЕЛА ЗА ВАНСУДСКО 14.07.2023..pdf

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.
Evo kako Ananas odbija reklamaciju u roku od 8 dana.
Posle nedelju dana su prihvatili reklamaciju i sad se jurim sa kurima posto me danima zovu na pogresan broj navodno.
A kad mi stigne paket po svemu sudeci moracu da se jurim ponovo sa Ananasom posto najverovatnije necu prihvatiti to sto mi salju a vrlo verovatno salju polovan hdd koji inace prodaju kao nov verovali ili ne.

Ovo je kriminalno. Citam ovde na forumu da su im slali iste genericke poruke kao meni sad u rec iste i da su ljudi ludeli jer su imali ocigledan kvar (tipa bojler ne greje vodu i sl) a ovi posalju ovakvu poruku.

@Pegazbre
Da sam na tvom mestu ja ne bih čekao dalje odgovore prodavca ni servisa, već bih kompletnu prepisku uz tvoje pojašnjenje prosledio “Efektivi”.
Možeš prvo telefonski da ih kontaktiraš i da ih upoznaš sa problemom pa će te oni dalje usmeriti šta da radiš.

I Efektiva kaze sve moze, dok ne dodje do dela gde ti saopste da ako ipak izgube spor placas sve troskove koje su imali.

Ovo je kriminalno. Citam ovde na forumu da su im slali iste genericke poruke kao meni sad u rec iste i da su ljudi ludeli jer su imali ocigledan kvar (tipa bojler ne greje vodu i sl) a ovi posalju ovakvu poruku.
Ne dozivljavaj to previse licno. Zakon je nakaradno napisan i njime se vode. To sto na tarabi pise ne znaci da treba da se izgulis 🙂

Zakon je dobro napisan, a ovo što rade je prekršaj istog. Ako nameravaju da rade na rešavanju problema, umesto da odbiju, treba da napišu da prihvataju reklamaciju i onda zakonski imaju tih 22 dana da je i reše.

Zakon u pitanju se i zove "Zakon o zaštiti potrošača", a time se bavi i ova tema. a ne zaštitom trgovaca. Zakon je na snazi i očigledno je prekršen ponašanjem trgovaca kako je navedeno gore, a i bezbroj puta u ovoj temi. Saopštavanjem drugom članu da je "zakon nakaradno napisan" i sugerisanje da treba da prihvati uskraćivanje prava koja mu zakon pruuža je već zlonamerno.

Da je li clan dobio odgovor u 8 dana? Jeste.
Koji je rok resavanje reklamacije? 30 dana.
Da li je proslo 30 dana? Nije.
Da li mu je neko pravo uskraceno? Nije jos.

Tako da sam misljenja da bi prvo trebao da poradis na emocijama i licnim frustracijama prijatelju i da steknes razumevanja kako sistem funkcionise, umesto da tumacis sta pise na papiru kako tebi odgovara.

Ubacujem se kao padobranac, dobio jeste odgovor u tih zakonskih 8 dana ali kakav? Da se reklamacija odbija. Logičan sled stvari je da mu jave gde može da preuzme svoj uredjaj.
Zašto bi ga prosledjivali servisu ako su odbili? To jeste kršenje propisa, iako "svi znamo da se tako radi" i da će reklamacija možda i biti usvojena u konačnici.

^Upravo tako

Zato i kazem da je zakon nakaradno napisan, sto kolega razbojnik osporava jer se vodi licnim tumacenjem i emocijama.

Nigde u zakonu ne pise da prodavac mora da prihvati reklamaciju u 8 dana od podnosenja iste, da bi je potom resio pozitivno u periodu koji je to zakonom propisan a koji je 30 dana.

Ubacujem se kao padobranac, dobio jeste odgovor u tih zakonskih 8 dana ali kakav? Da se reklamacija odbija. Logičan sled stvari je da mu jave gde može da preuzme svoj uredjaj.
Zašto bi ga prosledjivali servisu ako su odbili? To jeste kršenje propisa, iako "svi znamo da se tako radi" i da će reklamacija možda i biti usvojena u konačnici.

Logičan sled stvari
To sto je tebi nesto logicno ne znaci da sa pravne tacke gledista nije ispravno.

Ovde je jedino lično tumačenje tvoje. Kada trgovac odbije reklamaciju, ona je završena. Nema "30 dana" ni za šta, trgovac nema ovčašćenja da radi ikakav "zahvat" po predmetu reklamacije.

4. Reklamacija

Reklamacija i način rešavanja reklamacije

Član 55

...

Prodavac je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovori potrošaču na izjavljenu reklamaciju. Odgovor prodavca na reklamaciju potrošača mora da sadrži odluku da li prihvata reklamaciju, obrazloženje ako ne prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu potrošača o načinu rešavanja i konkretan predlog u kom roku će i kako rešiti reklamaciju ukoliko je prihvata. Rok za rešavanje reklamacije ne može da bude duži od 15 dana, odnosno 30 dana za tehničku robu i nameštaj, od dana podnošenja reklamacije.

...

Poslednja izmena:
Ovde je jedino lično tumačenje tvoje. Kada trgovac odbije reklamaciju, ona je završena. Nema "30 dana" ni za šta, trgovac nema ovčašćenja da radi ikakav "zahvat" po predmetu reklamacije.
Prijatelju predlazem ti da prvo naucis da citas sa razumevanjem a potom otvoris udruzenje za zastitu potrosaca. Onda ti samo preostaje da se obogatis na tuzbama za odbijene reklamacije u prvih 8 dana i od tih para uzivas bez frustracija na Bahamama.

Ovaj savet je besplatan i nema na cemu.

Da li negde stoji da u slucaju da je ne prihvati, istu ne moze da rasi u zakonom predvidjenom roku?

Poslednja izmena:
  • Funny
Reagovanja: Ira
Da li negde stoji da u slucaju da je ne prihvati, istu ne moze da rasi u zakonom predvidjenom roku?
Upravo u delu zakona koji je citiran. Rešavanje reklamacije može samo kada je ista prihvaćena od strane trgovca.

Nazad
Vrh Dno