Šta je novo?

Pitanja u vezi sa forumom

Ali kada postaviš link koji je kao onaj sa www. i m. u "prefiksu" tu se vidi i naziv i godina te ga u tom slučaju nije potrebno posebno navoditi.

Postoji li mogućnost da se omogući stavljanje Staff member moderatora na ignore?

@Martin Mystere neki od razloga zašto je potrebno navesti i naziv i godinu filma/serije:
  • IMDb može biti nedostupan pa će se videti samo link a možda ni to
  • IMDb može da ukine takav prikaz linkova pa će se videti samo link
  • takav prikaz linkova može biti isključen na nivou foruma iz raznih razloga pa će se videti samo link
  • postoji više filmova/serija sa istim nazivom a razlikuju se po godinama, mada se može desiti da u istoj godini budu istoimena ostvarenja

OK, sa prva tri se slažem mada odavno nisam video da je neko pored linka naveo naziv i godište ali ako bi to bilo obavezno pravilo, ali i bukvalno obavezno mislim da nema problema ni da pišemo te dve stvari.

Četvrti razlog sa druge strane nema smisla jer ako ih i ima više, svako linkuje onaj na koji je mislio.

Kazne i poeni su nesto sto se radi u distopijama i totalitarnim sistemima (npr Kina i drustveni kredit). Dovode do straha i samocenzurisanja sto pretpostavljam nije cilj ovde.

Mislim da nije prikladno kaznjavati clanove. Moderacija bi mogla da bude mozda brisanje poruka ako su neprikladne uz jasno (ne uopsteno) objasnjenje clanu, porukom.

Bilo sta osim brisanja je neprikladno za forum pogotovo ako se radi zbog sitnica.

Takodje brisanje normalnih komentara i pitanja o postupku moderatora nije prikladno.

Poslednja izmena:
Ne postoji šablon opomena i kazni za baš svaku poruku i zato nekad izgleda da nema smisla. Postoji custom warning i kazna, ali je znalo da brljavi, pa se poeni nisu brisali. Nemojte se baš svaki put žaliti zbog toga.

@zorz72
Možeš da vidiš kad si izlogovan, otvori private window/tab i to je to.
Moralo bi se tacno znati sta je prihavatljivo a sta nije sa jasnim objasnjenjem korisniku. Takodje bi posledice morale biti unapred jasne a ne proizvoljne. Ako korisnik ne zna zasto je opomenut, to onda dovodi do mogucnosti zloupotrebe ili istresanja na korisnika od neraspolozenog moderatora kome se svidja moc.

Ako neko npr gleda vise postova pa posle odredjenog vremena da 6 poena koja traju godinu dana zbog veceg broja postova a korisnik ne zna koji su to postovi... Ne znam da li je to taj sistem? To nije ni jasno ni prikladno i opet spada u neki totalitarni pristup (tj tako bi radio neki diktator).

Sce je to prežvakano milion puta, ne verujem da bi se išta promenilo, teško da može da se predvidi svaka situacija pa da se upiše u kamenu.

Niste svi losi. Deluje vise kao da su u pitanju pojedinci. Sistem poena je neprikladan. Forum je naravno koristan, ima dobrih informacija i dobrih strana.

Tema ima 82 strane i 2240 postova a samo 10 zadnjih je dovolnno da se pročita. Ko čita, ne "skita". a imam biblioteku sa preko 2000 kmjiga koje sam većinom pročito, Ima nas dosta matorih koji smo pismeni mada nismo modovi 😁

Niste svi losi. Deluje vise kao da su u pitanju pojedinci. Sistem poena je neprikladan. Forum je naravno koristan, ima dobrih informacija i dobrih strana.
Mogao bi da se ugledas na nacitanog kolegu Pauka pa lagano da prelistas ovu temu gde ces (nadam se) uvideti kakve si gluposti napisao.

a imam biblioteku sa preko 2000 kmjiga koje sam većinom pročito, Ima nas dosta koji smo pismeni
Ok, ako ti tako kazes...

Kazne i poeni su nesto sto se radi u distopijama i totalitarnim sistemima (npr Kina i drustveni kredit). Dovode do straha i samocenzurisanja sto pretpostavljam nije cilj ovde.

Mislim da nije prikladno kaznjavati clanove. Moderacija bi mogla da bude mozda brisanje poruka ako su neprikladne uz jasno (ne uopsteno) objasnjenje clanu, porukom.

Bilo sta osim brisanja je neprikladno za forum pogotovo ako se radi zbog sitnica.

Takodje brisanje normalnih komentara i pitanja o postupku moderatora nije prikladno.
Ne brini se, znamo kako treba da se vodi forum i sprovode mere održavanja reda i mira. Nisu ove metode pale sa neba juče, već su rezultat 26 godina dugačkog procesa unapređenja sistema moderacije. Preživeli smo do sada jedno 200 ciklusa u kojima su raznorazni likovi smatrali da smo svirepi, da gušimo slobodu mišljenja i da baš oni imaju pravo na ovo ili ono. Mišljenje je kao dupe, svako ga ima, a jako mali % istih ima bilo kakav značaj.

u vezi tema za odgledane filmove i serije, ionako treba da se navedu i naziv i godina, ne samo link pri čemu link ne mora da bude IMDb, može Wikipedia npr.

sad ću da probam sa varijantama IMDb linkova

Kod:
https://www.imdb.com/title/tt31710822/

Kod:
https://imdb.com/title/tt31710822/

Kod:
https://m.imdb.com/title/tt31710822/

varijante sa www. i m. u "prefiksu" rade, pri čemu prva ne radi odmah
Sad probao - meni ne radi nijedna od tri varijante

Uvek njega postavljam tako što na aplikaciji idem na tri tačke u gornjem desnom uglu, pa na share i odatle kopiram link i do pre par dana je sve radilo bez problema.

Sada ni taj link ni bilo koji način od onih koje je postavio možda više ne rade.

Je l' otvorena tema Popusti tokom 2026., ne nalazim je?

nije, biće

samo bih hteo da kazem da sam i ja prestao sa cescim ulaskom na forum (inace mi je ranije prijatelj predlozio ovaj sajt,hvala mu na tome) i zeleo bih da citiram sto je ovaj clan napisao,slazem se u potpunosti sa njim posebno sa ovim Delom:
[...]
Otkud ti informacija da nemaju problem? Možda ljudi ne žele da se istaknu, jer je obarač lagan? Možda se ljudi boje posljedica? Znaš za onu “kad si čekić, sve što vidiš su ekseri”? Čudno, zar ne…

[...] Stariji članovi se uzdržavaju od postovanja i neke šire rasprave da ne bi popili bodove ili bili banovani. Imam osjećaj da se forum pokušava održati sterilnim u svakom mogućem smislu, da se rasprava bilo kog tipa mora održati strogo u granicama naslova teme. Malo van naslova, odmah je “klepanje po ušima”.
mislim da stvarno sada clanovi ne zele da daju svoja misljenja i kritike jer stvarno moze doci do problema sa trenutnom moderacijom,adminima itd...vidite da je i taj stariji admin otisao Alex,mozda je i njemu preko glave da se cuti o necemu ili ko zna sta je razlog,nikad necemo znati heh

Ali eto Ja bih imao kritiku za DukeLandera, i verovatno cu dobiti minus poene i kazne kao sto castor kaze ali valjda je poenta da svi kazemo misljenja na normalan, ljudski nacin. problem je sto stalno vidim da kad neko ima primedbu na vas rad (ne mislim na samo tvoj vec celog tima foruma) ti stalno potenciras "Opaaaa drama, opa djurdjo" ali niko ne zeli dramu vec pricamo normalno o tome. takodje si i na mom postu pisao u slicnom kontektstu, da sam ja kao zrtva a nigde nisam rekao to vec da je moja kazna bila pogresna (svkako sam je zasluzio ne spori niko to jer sam pisao u pogresnoj temi), izvinjavam se ako to nije bilo ocigledno, nije bila ideja da te uvredim ja ili bilo ko. meni to smeta, jer tvoj odgovor u ovoj situaciji (a listanjem foruma postoje i jos neke situacije gde si tako po meni neprimereno odgovarao) govori da je bolje ljudima da cute,trpe i da niko ne daje svoje misljenje. ovo je ta poruka od relativno skoro:

po meni je to glavni i razlog zasto vise ne obilazim ovaj forum a imao sam interesovanja da cesce citam,pisem, ucestvujem u diskusijama. naravno drugi clanovi mozda iz drugih razloga ne posecuju vise ovaj forum.... Znam da cu dobiti dosta negativnih poena na ovu moju duzu poruku, ali ne znam zasto je samo @castor javno ovo rekao i skoro niko vise...svakako ocekujem ban da cu dobiti u skorije vreme zbog ove "drame" i direktoj kritici adminu, ali kao sto kazete "nismo svi roboti" i mi nekad pogresimo hehe svako dobro zelim svima naravno!

Priznajem, sve manje imam strpljenja za nebuloze koje se ovde pisu, pogotovo od jadnih i ugnjetavanih clanova, koji trpe teske torture i ponizavanja jer mi, (pogotovo ja) lecimo komplekse ovde na forumu...

Ali cu zadnji put lepo nacrtati i to je to, dosta je bilo. Na svaku dalju neosnovanu dramatizaciju cu/cemo reagovati bas tako kao sto se ovde navodi od pojedinih clanova.

Pa da krenemo:

vidite da je i taj stariji admin otisao Alex
Alex nikada nije bio admin vec medju najsvezijim moderatorima. Zasto je otisao/nije vise moderator je privatna stvar koja se nikog ne tice

ti stalno potenciras "Opaaaa drama, opa djurdjo"
Nikada nisam rekao Opa djurdjo. Za dramu itekako stoji, sto ce se videti iz ovog posta

takodje si i na mom postu pisao u slicnom kontektstu, da sam ja kao zrtva a nigde nisam rekao to vec da je moja kazna bila pogresna
Kazna jeste bila pogresna jer da se primenila klasicna praksa, ti bi bio momentalno banovan za najteze krsenje pravila foruma.

po meni je to glavni i razlog zasto vise ne obilazim ovaj forum
Po meni je sto si momentalno bio blokiran sa oglasavanjem i neuspeli pokusaj izigravanja zrtve

Moj zakljucak:
Iz gore navedenog se jasno vidi da uopste nisi u toku, da nisi ni najosnovnija pravila foruma procitao, da nisi cak ni redovno prelistao forum gde bi uvideo da postoji posebna sekcija za oglasavanje gde su takodje navedena pravila za oglasavanje, sve si to preskocio (necu bez osnova da sumnjam da si namerno "prevideo" sva pravila i koncepte foruma) udarivsi posebnu temu kako nudis neku "robu" i posle brisanja i dodeljivanja najblaze moguce kazne ti se jos ovde bunis nesto i sada jadan, neces zbog mene (ili bilo kod ugnjetaca) vise toliko da posecujes forum, sa sve 3 meseca staza...
I onda kazes da ja preterujem kada kazem da neko drami.
Brate mili... ja stvarno ne znam vise kako drugacije da reagujemo a da nije instant ban na ovakve postove.

Sto se tice buducih dramaturga:
Bacio sam danas popodne pogled na statistiku i najslabiji mesec u zadnjih 10 godina, ponovicu - najslabiji MESEC u zadnjih DESET godina je imao 15.000 postova. Slovima - petnaest hiljada postova.
Od tog momenta koji nije bio skoro, broj postova ide samo na vise iz meseca u mesec..

Ja bih stvarno voleo da mi neko objasni logickom dedukcijom kako je moguce da TOLIKO ljudi pise bez ikakvih problema, posto ista ta dedukcija nalaze da je nemoguce da toliko postova konstantno pise mala grupica ljudi.
Nadam se da vam ne treba crtati koliki je broj ljudi u pitanju. Takodje vazi i za koliki se broj ljudi oglasava, takodje bez ikakvih problema.
I kada uposlimo 2 sive celije, lako se dolazi do zakljucka koliki broj ljudi se ovde javno i/ili preko pm/maila zali.
To je toliko mizeran procenat u pitanju da je na nivou statisticke greske i da ocigledno nisam ni malo preterao kada sam vec naveo da je u pitanju manje od 1%, a u stvari je tacnije da je manje od 0,01%.
Inace interesantno je da se javno ljudi mnogo vise zale nego privatno... cudno zar ne?

Kao sto je Kutija vec lepo napisao nedavno - sistem i metode moderacije foruma su rezultat 26 godina uspona i padova foruma a ne necija ideja ili zamisao.
Zahvaljujuci bas tom sistemu i metodama, 99,99% ljudi sasvim normalno komunicira i mi imamo malo posla ako se uzme u obzir broj aktivnih clanova.
Bukvalno smo dosli do tacke da jednostavno ne moze bolje od ovoga (po mom skromnom misljenju).

Posto je sve lepo objasnjeno, sledi sledece:
Kao i uvek, konstruktivna kritika je uvek dobro dosla i otvoreni smo za sve predloge.
Javna bespotrebna (i uopste) dramatizacija, Kalimero sindromi i etiketiranje vise nece biti tolerisani.

Hvala na razumevanju

Svaka čast na živcima.
Hvala, bogme, treba ih imati.

Bonus item - citiram deo PM, takodje dramaturga iz ove teme, cisto da se vidi sira slika, naravno necemo navoditi ko je u pitanju:
"Hoces li da mi , molim te, odobriti Oglase uz duzno moje obecanje i postovanje da cu objaviti 1 ili, mozda, 2 za ceo mesec (mozes slobodno da propratis)?"

ja nikada nisam procitao pravila foruma jer smatram da su me roditelji vaspitali i naucili postovanju. nemam problem na forumu jesam jednom imao sa likom koji .... kasnije sam shvatio da covek verovatno ima neku sifru i to je jedan jedini put da me je neko izmestio iz zone komfora.
uvek se vodim jednom recenicom koju mi je psiholog rekao ne postoje kompleksi vise vrednosti sve su to kompleksi nize vrednosti.
nadam se da mi se nece uzeti za zlo ima jedam admin mod sta li je po funkciji ali me potseca na komsinicu koja je zivela u prizemlju i jedva cekala da neko sutne loptu ili glasno prica pa da krene ne sme da se vice ne sme da se sutira lopta ka zgradi imate poljanu tamo pa sutirajte ...... mislim ne zameram samo mi je smesno a i jako zabavno.
davno sam bio operater na jednom od najposecenijih chatova u srbiji takodje i mod na forumu i neka hvala nikada vise.

po meni je to glavni i razlog zasto vise ne obilazim ovaj forum a imao sam interesovanja da cesce citam,pisem, ucestvujem u diskusijama. naravno drugi clanovi mozda iz drugih razloga ne posecuju vise ovaj forum....

Tebra, da li si realan? 22 godine sam na forumu, ne poznajem ni jednog moderatora, niko od njih me nije ni jednom opomenuo.

Nazad
Vrh Dno