Šta je novo?

Pitanja u vezi sa forumom

Nadam se da shvataš da banovi se ne dele tek tako i da postoji sistem bodova koji dodeljuju ban. Takodje nadam se posto si dugo tu da znaš kako funkcioniše.
Dobro je ako je tako. Dakle, kumulativno.

Ne bi verovao koliko se dobrim starim članovima gleda kroz prste i ne samo starim u smislu kad su se registrovali nego i onima koji su doprineli znanjem na ovom forumu.
I ima smisla. Do određene granice.

To što ti vidiš, to je samo delić onoga što vidiš, a gomilu stvari ne vidiš i zato jelte ti možeš da vidiš da ima banovanih ljudi, a npr ti ne možeš da vidiš gomile obrisanih postova i svega šta tu ima.
Jasno je da se ne vidi sve i vrlo često se nalijeće na postove koji su kasnije nepostojeći, tj. ne mogu da se isprate, a i postoje rupe koje tako nastaju. Na nekim forumima sam viđao da se poruke koje imaju negativne bodove ili su dovele do banovanja spakovane u spojler ili “skupljene”, pa moraš da klikneš jednom ili dva puta da ih pogledaš. Ali su tu, pa nema rupa. Samo kažem.

Isto tako ima dosta postova korisnika kojima ima ponešto nejasno, a razjašnjavanje ide malo poteško.

S obzirom da radimo na dobrovoljnom nivou,, a ipak pristupamo prvenstveno kao ljudi, veruj mi, svi imamo godina da se ne ponašamo kao deca i jako dobro rasudjujemo kako šta i gde. Nijedna odluka moderatora nije samo njegova odluka, nego je odluka zajednička.

To što je jedan moderator banovao ne znači da je samo njegova odluka, gde se često greši i misli neko me je uzeo na zub i taj samo vija mene.

Problem najveći kod čoveka generalno je daš mu prst, on hoće celu šaku. Popustimo malo, a onda kolaps. Zbog toga moramo da doziramo.

Ako dobiješ poene, nije smak sveta i treba iha haj do perma bana, a ako neki ljudi preteraju umesto da se zapitaju pri prvom banu od 7 dana, oni nastavljaju po svome. Jednostavno neki ljudi su takvi i nema pomoći, a većinom se takvi i žale.

Ja uvek kažem internet i online svet nije za svakoga kao što nisu ni deca.

Nekad na žalost, nekad na sreću, ali tako je. Što moj stari voli da kaže: “Slastičar svaki put u kolač stavi jednako šećera, ali nisu svima jednako slatki.”

Da li sam trebao da stavim [sarcasm][/sarcasm], da bude kristalno jasno svima da je sarkazam? Izvinjavam se svima koji su se “pronašli” - nije mi bila namjera da uvrijedim bilo koga, niti sam mislio da ću bilo koga da uvrijedim sa “po meni šaljivim opisom”.

Otkud ti informacija da nemaju problem? Možda ljudi ne žele da se istaknu, jer je obarač lagan? Možda se ljudi boje posljedica? Znaš za onu “kad si čekić, sve što vidiš su ekseri”? Čudno, zar ne…

Za sve ove godine koliko sam ovdje, nije bilo ovoliko banovanih koliko za ovaj period koliko je alex303 bio moderator, koliko mi se čini. Možda griješim dušu, ne znam sve okolnosti, nisam bio stalno prisutan (nakon dobijanja bodova za ono što napisah, sam sam sebe banovao dok se dotični gospodin ne udalji, pa koliko god to trajalo), a ima banovanih i onih koji su tu duži period vremena, ali rekao bih da mu je trigger bio podešen na težinu komarca. Veći dio tema koje pratim maltene da nema strane, a da nema neko banovan. Stariji članovi se uzdržavaju od postovanja i neke šire rasprave da ne bi popili bodove ili bili banovani. Imam osjećaj da se forum pokušava održati sterilnim u svakom mogućem smislu, da se rasprava bilo kog tipa mora održati strogo u granicama naslova teme. Malo van naslova, odmah je “klepanje po ušima”.

Poenta je da niko nije bezgrešan - ni mi, ni vi. Ljudi smo svi, u prirodi nam je da pogriješimo. I ovo nije prvi put da se ovo spominje, ni od strane mene, ni od strane nekog drugog. Ali vi ste stalno pod plaštom mantre “nemamo mi šta kome da se objašnjavamo i pravdamo” i “samo mi smo u pravu i sud moderacije se ne dovodi u pitanje”. I tako će biti dok god ne odlučite da se spustite “medu raju” i barem pokušate da prihvatite nešto drugo osim “kadija te tuži, kadija ti sudi” i “hitler režima”.

I sad ću opet/vjerovatno da popijem bodove, upozorenje ili ban, jer sam drznuo da “dirnem u osinje gnijezdo” zvano stav i mišljenje moderacije.

Na kraju pitanje/prijedlog - zašto ne probate da se otvori tema pod nazivom npr. “Mišljenje moderacije” ili kako već u kojoj bi se (barem pokušalo) voditi konstruktivna rasprava/dijalog između vas “sudija” (moderatora i ostalih “iz vlasti”) i nas “raskalašne raje” (“ubogih korisnika”) u kojima bi svi mogli da shvatimo i sagledamo “drugu stranu”? Mislim da je to bolje rješenje od stalnog banovanja korisnika. Da, jasno je da će to zahtijevati nešto više angažovanja sa vaše strane, ali je to jedna tema, a mislim da bi donijela više koristi nego štete i da bi više nas, ali i vas bilo zadovoljno.

Pozdrav.
Djole
Kakva drama...
Djilke ti je sve lepo objasnio,
Dodao bih: posto si tu 20+ godina, seti se perioda kada maltene moderacija nije postojala, kada su oglasi bili otvoreni za sve i jedva da je neko bio opomenut, kamoli banovan.
Ne moze bolje u raju, ne?
I sta je bio rezultat toga?
Pad kvaliteta foruma, prevare, drastican pad aktivnih clanova itd...
Od kada je zaveden ponovo red (uz mnogo rada i zivaca) stvari su se drasticno popravile i od tada ide samo na bolje.
Toliko.

Znači ako se bilo šta napiše to je drama? Toliko o tome…

———

Nego, šta se dešava sa RSSom? Pratim vijesti i forum preko RSSa, ali kanda je nešto pokvareno, jer redovno nema svih vijesti sa sajta, a ni tema sa foruma. Takođe, izgleda da postoji mali raskorak u linkovima, jer kada se klikne na Opširnije, to vodi u temu na forumu, a da se klikne na Pridruži se diskusiji, to onda vodi na skroz drugu temu za tu vijest opet na forumu.

To što je jedan moderator banovao ne znači da je samo njegova odluka, gde se često greši i misli neko me je uzeo na zub i taj samo vija mene.
Samo bih se nadovezao na ovo, da bi bili otvoreni, fer i korektni - da, pojedinac moderacije ima svaku mogućnost da dodeli poene ili banuje korisnika ako pretera svojim neprimerenim ponašanjem. Ali, isto tako, kolektiv neretko reaguje i, ako smatra da je odluka previše nagla ili neprimerena, preinači to skidanjem poena ili skidanjem bana.

Ovo se dogodilo nebrojeno puno puta, pogotovu u proteklih par godina. Niko nije nepogrešiv, ali teži se ka tome da postoji balans i fer odnos.

Tako da nije sve ili crno ili belo. Mnogo stvari se ne vidi javno i puno se diskutuje o svakoj (pogotovu strožijoj) odluci.

Znači ako se bilo šta napiše to je drama? Toliko o tome…
Procitaj sta si i kako si napisao, pogotovo:
I sad ću opet/vjerovatno da popijem bodove, upozorenje ili ban, jer sam drznuo da “dirnem u osinje gnijezdo” zvano stav i mišljenje moderacije.
i onda kazes nije dramatizacija... 😀

Matori smo i ti i ja za ovakve gluposti. Poeni su na mestu, Alex vise nije moderator, poeni ce isteci i nikom nista, idemo dalje...

Alex nije više moderator, od kada? Nadam se da nije napustio forum, imao je jako korisne savete.

Otkako je ostao bez svojih moderatorskih moći izgubio mu se svaki trag sa foruma (nije postovao već skoro dva meseca) i pitam se šta se stvarno tu desilo - mada činjenica je da su i moderatori verovatno uvideli neke stvari koje je pomenuo i Corvus (bilo je sve više promptnih banova bukvalno za sitnicu koji su sigurno dodeljivani pojedinačno bez konsultacije sa ostalim moderatorima a onda i relativno brzog skidanja poena/bana) i da se to uglavnom dešavalo kod jednog te istog moda. Ne mogu da kažem da li je situacija na forumu sa tačke gledišta modova sada bolja, ista ili lošija ali mi se čini da ima manje tenzija (ako izuzmemo ono "zašto više ne mogu da kačim oglase").

Što ne znači da je morao da prestane da piše kao član...
Pa ne znaci, ali mozda ga ne zanima da pise kao clan.
Samo bih se nadovezao na ovo, da bi bili otvoreni, fer i korektni - da, pojedinac moderacije ima svaku mogućnost da dodeli poene ili banuje korisnika ako pretera svojim neprimerenim ponašanjem. Ali, isto tako, kolektiv neretko reaguje i, ako smatra da je odluka previše nagla ili neprimerena, preinači to skidanjem poena ili skidanjem bana.

Ovo se dogodilo nebrojeno puno puta, pogotovu u proteklih par godina. Niko nije nepogrešiv, ali teži se ka tome da postoji balans i fer odnos.

Tako da nije sve ili crno ili belo. Mnogo stvari se ne vidi javno i puno se diskutuje o svakoj (pogotovu strožijoj) odluci.
Slazem se da treba da bude fer, evo citam ovo sve. Fer bi bilo onda da moderator takodje moze da dobije poene, ako pretera i ako se ne sabere nije vise moderator, ako se opet ne sabere ban. Eto to je fer. Da nema nedodirljivih. Samo kazem bez namere da veredjam osudjujem i sl. ako sve to ima u pravilima ogradjujem se. Naravno nemam nista protiv ni poena ni opomena reda mora da bude i to je srkoz legitimno ali to mora da vazi za sve. To se zove fer, barem ja to tako vidim...
Da pojasnim "poeni u statusu moderatora a ne u statusu clana" To bi onda bilo skroz ok.

Poslednja izmena od urednika:
Fer bi bilo onda da moderator takodje moze da dobije poene, ako pretera i ako se ne sabere nije vise moderator, ako se opet ne sabere ban. Eto to je fer.
Moderator dobije mnogo vecu paljbu ako ako zaredja gluposti, poeni bi mu bila olaksica.
Ali srecom nema takvih situacija jer kada pogresimo jer smo ljudi a ne masine, zdrav razum kolektiva to vrlo brzo ispravlja.

Posto sistem odlicno funkcionise godinama, bilo bi lepo da vasa misljenja sta bi bilo fer i kako bi nesto trebalo da zadrzite za sebe.
Kada se javi potreba, pitacemo.
Hvala na razumevanju

И даље постоји проблем окретања фотки када се убацују на форум. Не знам дешава ли се на осталим телефонима или је само до Самсунга. Мислио сам да је до PWA, али исто се дешавало када сам убацивао преко десктоп верзија Опере и Хрома(мењао сам и прегледач). Проблем сам решио тако што сам фотке пребацио на лаптоп, па направио копије истих, онда је убацивање прошло како треба. Може ли се средити ово, или остаје да се довијам(О) овако... 🙏

И даље постоји проблем окретања фотки када се убацују на форум.
Plus od skoro i problem sortiranja okačenih fotki.
Prilikom pisanja i nakon postovanja poruke redosled bude kako treba i kako je željeno, a nakon osvežanja strane (naizgled) random.

Primer kako je trebalo 👇 i kako je nakon osvežavanja strane 👉 https://forum.benchmark.rs/threads/midea-breezeless.479748/page-37

Prilozi

• Screenshot 2026-01-10 at 13-37-04 Midea Breezeless Strana 37 Benchmark Forum.png
    Screenshot 2026-01-10 at 13-37-04 Midea Breezeless Strana 37 Benchmark Forum.png
    635.4 KB · Pregleda: 32
I kod mene na Samsung se isto to desava.

Ako se ne varam i kod mene sa Honora kada sam postavljao.

Ja radim copy/paste slika, do sada nisam imao problem.
Za ubacivanje cu probam

Sad sam probao drugu fotku i ne okrene je uvek na desktopu, sa telefona uvek okrene

Jedno pitanje: da li sam jedini kome se fluid width nasumično resetuje tj. gasi?

Nisi jedini
I meni se to dešava nasumično.

Što se fotki tiče, forum ui ih nasumično okreće. Kako sa kompa tako i sa mobilnog (iPhone i Xiaomi) i ne uvek. Nema pravila 🙁

Poslednja izmena:
u vezi tema za odgledane filmove i serije, ionako treba da se navedu i naziv i godina, ne samo link pri čemu link ne mora da bude IMDb, može Wikipedia npr.

sad ću da probam sa varijantama IMDb linkova

Kod:
https://www.imdb.com/title/tt31710822/

Kod:
https://imdb.com/title/tt31710822/

Kod:
https://m.imdb.com/title/tt31710822/

varijante sa www. i m. u "prefiksu" rade, pri čemu prva ne radi odmah

Nazad
Vrh Dno