Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

• Začetnik teme Začetnik teme sam633
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iskreno mislim da ce poceti da skace cena polovnih AM4 procesora ako se oduzi ovakvo stanje sa DDR5 memorijama. 5700x3d je vec preskup u odnosu na ono sto nudi, ali moze da parira 6-core AM5 procesorima u svemu, pa me i ne iznenadjuje toliko. Kazem, samo se bojim da su 5600(x) i 5700x sledeci.

Iskreno mislim da ce poceti da skace cena polovnih AM4 procesora ako se oduzi ovakvo stanje sa DDR5 memorijama. 5700x3d je vec preskup u odnosu na ono sto nudi, ali moze da parira 6-core AM5 procesorima u svemu, pa me i ne iznenadjuje toliko. Kazem, samo se bojim da su 5600(x) i 5700x sledeci.

Nema šta da se bojiš, oba su u zadnjih četiri meseca već poskupela za oko 40 evra.

Novi da, ali mislio sam bas na polovne, retko ko ih prodaje, a cena novih je skocila tih 30-40%.

Ljudi sa starijim racunarima jednostavno nece ulaziti u veliki upgrade sa ovakvim cenama DDR5, a b350/b450 i 16gb ddr4 i dalje mogu da se nadju za relativno sitnu lovu kao prelazno resenje. Problem ostaju procesori - 5700x konkretno je u Nemackoj (tray verzija) u prethodnih 6 meseci padao i ispod 100eur, sada je na tih 140. Za ocekivati je da ide jos gore kako dalje bude padala proizvodnja, a to ce za sobom povuci cene polovnih.

I sebi sam odradio "upgrade" pre neka 2, 2.5 meseca kada sam shvatio sta ce se desavati - u glavni racunar ubacio 5700x, klincu prebacio 5600, a njegov 3100 prebacio kod zene 😂

Pa teško će neko da prodaje pošto sad bilo šta novo što traži DDR5 nema smisla osim ako ti nije baš hitno za posao i zaradićeš uloženo. A da se ne lažemo AM4 čak i 5500 nudi dovoljno za većinu primena, a 5600 i jači su i više nego OK.

5700x3d uzet da zameni 5800x, Brzi u desktop i pod rukom je 5800x, 5700x3d mislim da je placen 200e i hteo sam ga odmah prodati ali sam odustao i ostavio ga sebi - mislim da je uzet preko KP a nisam zeleo gubiti novac, sad ispada da bi jos i profitirao 😉, Sa ovakvim cenama 5700x3d ostaje jos 5 godina.cpu.jpg

Ali koji je smisao zameniti 5800x sa 5700x3d?.......msm u cemu je ovaj drugi toliko bolji da je vredan zamene?

U nekoliko veoma cache-sensitive igara u 1080p 😂

koristio sam fullhd monitor sa 5800x i tada sam uzeo 5700x3d, u medjuvremenu rotirao monitore tako da je na 5700x3d 2k/4k a 5800x ostao na fullhd , trebao bi sve rasklopiti i presloziti ali me mrzi, u kuci 3 pc,... , stoji ovako kako je. Bilo bi super da skinem 5700x3d i stavim na pc 2 sa fullhd i rtx3070 ali me mrzi da se bakcem . Plus klinci hoce sad i odmah pc, svakako nece primetiti , niti znati razliku kad ih apsolutno ne zanima, vole da vide kako to izgleda ali obrisati i odrzavati nema sanse...

tako da je PC2 obogacen sa 5800x i rtx3070

Ne diraj nista, nekad kad se bude cistilo pa onda razmisli da napravis rokadu i to ako uopste primete.

Prosto mi deluje neverovatno/nemoguce da ce AMD tek tako da nastavi sa proizvodnjom i prodajom Ryzen 5000 serije kao da nikada nije ni prekidao proizvodnju istih

Traženi su sbog DDR4 memorija a tehnologija i mašine su već spremni.

Prosto mi deluje neverovatno/nemoguce da ce AMD tek tako da nastavi sa proizvodnjom i prodajom Ryzen 5000 serije kao da nikada nije ni prekidao proizvodnju istih
5-6 za redom B550 ploca koji je dobila relaunch u zadnjih nedelju-dve:

https://www.expreview.com/103638.html

Mozda nece biti 5000 serije procesora koje hocemo da kupimo, al ce sigurno biti ponovo onih koje necemo xD

U najboljem slucaju mozda 5500x3D dobije Globalni launch!

Poslednja izmena:
Da krpimo AM4 konfiguracije, pošto će o prelasku na AM5 moći samo da se mašta.

Nista ne fali AM4 konfama. Ja sam isto bocnuo 5700X3D da bi platformi produzio zivot i to je jedan od boljih upgrade-a u zivotu.

Ja sam se bio primio da svoj 5700x zamenim sa 5700/5800X3D. Medjutim kako su ove cene otisle u nebesa ni ne pomisljam vise o tome. Ionako je samo hir jer bi imao dobit u igrama koje igram otprilike nekih 10-15 fps-a. 5700x mi radi veoma lepo, hladi ga budzetni Arctic Freezer 34 i jos ga nisam uhvatio da je presao preko 62 stepena, a Arctic kuler preko 1100 obrtaja.

X3D su topliji

5700x mi radi veoma lepo, hladi ga budzetni Arctic Freezer 34 i jos ga nisam uhvatio da je presao preko 62 stepena, a Arctic kuler preko 1100 obrtaja.

Napravljen je kao 65W CPU (tj. "podešen").

5700X može da radi na "default", "auto"(u zavisnosti od matične ploče) podešavanjima, na brzinama od oko 4.0ghz-4.2ghz( svih 8c/16t), sa temperaturama od oko 60c°, potrošnjom ni blizu 100W.

Ako se postavi "PBO"(bez dodatnih UV...podešavanja) za 5700x na "enabled", može da radi svih 8c/16t na 4.6ghz i temperature se povećaju značajno više od 60c° sa potrošnjom preko 100W.

Zato, i postavljamo pitanja...
Da li je bolje zs igranje (u 2160p) da svih 8 jezgra na ryzenu 5700x rade na 4200/4300 ghz ili kako je na defaultu samo jedno jezgro na 4600ghz?

U prvom slucaju,procesor radi na manjem naponu i manje se greje u loadu....a i cooler ne urla

Zavisi od upotrebe, ako je program ili igra optimizovana za single core (uglavnom stariji) onda pustiš na auto ili čak zaustaviš 4 jezgra i nadaš se da će OS i software da prvo upotrebe to jezgro. Negde je radilo bolje sa isključenim tredovimaali pro ovakvim frekvenciijam, eventualnih 300-400MHz ne pravi neku veliku razliku.
4200/4300MHz znači nešto samo ako je ručno namešteno za stalno, klasičan OC.

Ja na 5700x ostavio da rade sva jezgra na 4,2ghz sa manjim naponom...

Procesor se primetno manje greje nego kada je sve na auto,kuler dosta manje urla a u igrama nisam primetio neku razliku....mada,ja igram u 2160p gde procesor ima manju ulogu pa je mozda i to razlog

Vise sam se plasio da li ce 5700x moci ok da radi sa 7900xtx ali ispalo je da u 2160p prihvatljivo i ok radi

Poslednja izmena:
AM4 je sasvim dovoljan. 5900x gura sve na max i to na 4K. Kao i render to je jos dobro. Sto se tice AM5 presao sam ali iskreno mislim da nisam ni trebao.

Pre neki dan je bilo tačno 5 godina od kako imam 5900x i B550. Do sada sam uradio RAM upgrade (na 64Gb) i par GPU upgrade-a. Koristim PC za CAD, 3D modelovanje i gaming pretežno, još uvek nisam stekao subjektivni utisak da bilo šta kaska ili se ovaj setup bori sa istim. Čak sam nešto pre godinu dana razmatrao 5950x, međutim... stvarno kapiram da nema smisla, naročito sada. 🙂

Generalno Zen3 je bio jako dobra generacija i trenutni 'napredak' SW i HW samo dokazuje da je još uvek validna opcija. Ko zna šta će nas dočekati u sledećoj i da li imamo čemu da se nadamo, ali će mi definitivno biti drago uvek setiti se Zen3, i kada dođe zamena.

Pre neki dan je bilo tačno 5 godina od kako imam 5900x i B550. Do sada sam uradio RAM upgrade (na 64Gb) i par GPU upgrade-a. Koristim PC za CAD, 3D modelovanje i gaming pretežno, još uvek nisam stekao subjektivni utisak da bilo šta kaska ili se ovaj setup bori sa istim. Čak sam nešto pre godinu dana razmatrao 5950x, međutim... stvarno kapiram da nema smisla, naročito sada. 🙂

Generalno Zen3 je bio jako dobra generacija i trenutni 'napredak' SW i HW samo dokazuje da je još uvek validna opcija. Ko zna šta će nas dočekati u sledećoj i da li imamo čemu da se nadamo, ali će mi definitivno biti drago uvek setiti se Zen3, i kada dođe zamena.
Ja imam taj 5900x sada ga vise ne koristim presao sam 9950x3d. I da su presao na 5950x ne bi dobio skoro nista.
9950x3d jeste brzi ali ja to realno ne vidim. Mozes da vidis na primer ako okreces model imao si npr 120 slicica sada imas 140-150. Sto se mene tice od 70 do 150 da ne padne ispod 60 recimo meni je skroz ok. AKo je model Textuisan recimo imao sam mozda stotinak sada nopr 120 130, nekad ima i vise sve zavisi od velicine modela nivoa detalja i sl. Cad radi isto i to 3d. Jeidno mozda render ubrzan ali i to je onako po meni vidi se ako obratis paznju. Jeste brze ali kada markujes, to se okom ne vidi. Evo ja relano. Istu grafiku koristim i kao i na am4 sto sam koristio to nisam menjao. ISkreno nema realne potrebe AM4 radi i vise nego dobro. A AM5 socket je tako jadno napravljen oni listici. AM4 je je bolje dizajniran socket. AM5 ddeuje mocno kada vidis ali je AM4 mnogo prakticniji. AM4 pokriva i igrice i rad sta god to radi odlicno.

Poslednja izmena od urednika:
Znači vaš predlog je da ne menjam moj 5900X?
2026-01-10 13_12_03-CPU-Z.png

Ako ti završava posao, što bi.

Znači vaš predlog je da ne menjam moj 5900X?
Pogledajte prilog 522874
Jel radi sve? Nemas nikakav razlog sta god da radis.
Radi isto sto i AM5 taj procesor i ta ploca su vise nego dobri. Ja ti govorim iz preve ruke. Imam taj procesor i plocu x570 samo ASROCK Taichi i 64GB rama na 3200 i to je radilo sve sto radi i na AM5 sada. Jeste brze ali brzo je i ono bilo. Sta tio znaci stro ce nesto da skoci sa 120 slicica na 200 tebi je isto.

Poslednja izmena od urednika:
Napravljen je kao 65W CPU (tj. "podešen").

5700X može da radi na "default", "auto"(u zavisnosti od matične ploče) podešavanjima, na brzinama od oko 4.0ghz-4.2ghz( svih 8c/16t), sa temperaturama od oko 60c°, potrošnjom ni blizu 100W.

Ako se postavi "PBO"(bez dodatnih UV...podešavanja) za 5700x na "enabled", može da radi svih 8c/16t na 4.6ghz i temperature se povećaju značajno više od 60c° sa potrošnjom preko 100W.

Zato, i postavljamo pitanja...
Pa ne bi trebao biti problem jer taj Arctic Freezer 34 ima TDP 150w. Tako i da predje 100w, dogod je u toj nekoj granici do 150w smatram da bi to bilo ok.
Meni, a verujem i za veliku vecinu ljudi nema neke velike potrebe za diranjem fabrickih podesavanja jer nema neke ogromne razlike u svakodnevnom koriscenju ili igranju igara.
Ja sam upario 5700x sa 6900XT. Pre nekih 10 dana sam povezao racunar sa starijim Samsung 4K tv-om koji ima osvezavanje 60hz. Pokrenuo God of War, Horizon Zero Dawn i Ghost of Tsushima, FSR ukljucen bez frame gen-a minimum oko 65-70 fps-a dobijem. Ako upalim frame gen (nazalost dobije se ghosting) dobijem otprilike duplo toliko. Probao sam i Indiana Jones and the Great Circle Native AA oko 35-40 fps-a, sa FSR-om i frame gen-om oko 80-90. Naravno u svim igrama su podesavanja otpanjena na najvece moguce podesavanje.
Ko ima neki noviji OLED tv sa 144hz ili jos jacim osvezavanjem naravno on ce gledati neku AM5 platformu i nekog giganta poput 5080-5090 da izgura toliki FPS u 4K rezoluciji.
Ja vecinom tu konfiguraciju koristim na 1080p 200hz monitoru i ja sam veoma zadovoljan. Probao sam neki blagi OC (a i undervolt graficke) graficke i procesora, ali ja nisam dobio nikakvu razliku u FPS-u. Tako da drzim sve kako je na default podesavanjima sto se procesora tice i veoma sam zadovoljan. Naravno da bi moglo bolje sa jacim procesorom ali u trenutku kupovine istog nisam imao veci budzet, a sada da prodajem svoj 5700x i doplacujem za nesto jace tipa 5900/5950x, mislim da je to bacanje para za kezual gejming i multitasking posao sa par programa, dosta prozora u browseru otvorenih i povremenim video editovanjem.

Nazad
Vrh Dno