Šta je novo?

Clair Obscur: Expedition 33

• Začetnik teme Začetnik teme Alex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mogu je proglasiti i za najbolju igru svih vremena ali ja je ne mogu igrati, ne leži mi nikako.
Sasvim normalna stvar. Ukusi su različiti.
Kada sam prvi put odigrao "Star Wars Knights of the Old Republic" 2003. godine, "turn-based" RPGovi sa odličnom pričom su mi postale omiljene igre. Pored RDR2 i W3. KotOR 1 i 2, obe Divinity Original Sin igre, Baldur Gate 3 i sada Expedition 33 je nešto što mogu da igram bilo kada i da mi ne bude dosadno. I ono što obožavam kod Expedition 33 je ta ludačka mešavina oružja i piktosa, skrivenih prolaza, koje tek u trećem prolasku uspevam da pronađem i opet daleko od toga da nalazim sve. Jednostavno, zahteva vremena i koncentracije da bi se iskusilo sve što nudi i nekima to ne prija.

@Sean - Obožavam prva tri Indijana filma, gledao sam ih po deset puta najmanje, znam da je igra odlična, ali ja, lično, ne podnosim igre iz prvog lica. Iako sam imao silnu želju da odigram i to i Cyberpunk 2077 nisam mogao da izdržim duže od dva sata igranja ukupno, samo zato što je iz prvog lica.

@Sean - Obožavam prva tri Indijana filma, gledao sam ih po deset puta najmanje, znam da je igra odlična, ali ja, lično, ne podnosim igre iz prvog lica. Iako sam imao silnu želju da odigram i to i Cyberpunk 2077 nisam mogao da izdržim duže od dva sata igranja ukupno, samo zato što je iz prvog lica.
Ja sam batalio kao ti dosta igara iz prvog lica, pa cak i KCD 2...Ali onda je dosao Indi i bilo je potrebno 10, 20 ili 30 mina da udjem u fazon... Uzivao sam igrajuci u prvom licu, majstorski su odradili to. Dosta znaci i prebacivanje u trece lice kada se penjete ili ste na lijani ili sl. Probacu sad nakon Indija ponovo i KCD 2, ali verujem da i dalje necu moci da ga igram... 😉

Kada sam prvi put odigrao "Star Wars Knights of the Old Republic" 2003. godine, "turn-based" RPGovi sa odličnom pričom su mi postale omiljene igre.
Probaj Arcanum 🙂 Moras da se izboris sa ocajnim UI/UX-om, ali je igra ispod toga odlicna

Probaj Arcanum 🙂 Moras da se izboris sa ocajnim UI/UX-om, ali je igra ispod toga odlicna
Aj da posle ovoga ne skrećemo sa teme. Sećam se Arcanuma, bio mi je previše komplikovan u ono vreme. Ali nije turn based. U to doba sam uživao u Diablo 2, Planescape Torment, Baldur`s Gate i prvom Fallout-u što se tiče izometrijskih RPGova.

Arcanum jeste turn based.

Moze da se prebaci na turn based. Po defaultu nije. Necu ni ja vise u offtopic 🙂

Potpuno zasluženo. Uživao sam u igri.

Martin Scorsese Cinema GIF

Ja krenuo da brisem, rekoh samo jos jednom da udjež i cujem onu stvar u meniju, namestim ba Exp. težinu i ostanem 5h u igri, kliknula nakon onog Village 😁. Isto sam usao u Elden ring samo vidim nesto na mapi i da brisem i klik... Završio je..😎

Sadrzaj novog updatea:

• A new, playable environment, taking the characters to new adventures...
  • Brand new music tracks by award-winning composer, Lorien Testard.
  • Challenging boss battles for late-game players to overcome within the Endless Tower.
  • An official Photo Mode, allowing players to get creative and capture their favourite moments from the game’s story and battles.
  • New text and UI game localizations into Czech, Ukrainian, Latin American Spanish, Turkish, Vietnamese, Thai, and Indonesian, bringing the total number of supported languages to 19.
  • New Quality of Life improvements, other new features, and additional improvements to the game’s performance across platforms, including on handheld PC systems.

Kuku lele, mogu da pokušavam ceo život, ali džabe 😕

Yup, ti opasni delovi se igraju u kasnijem delu igre, kad mapa bude 100% dostupna, nema poente ranije jer te ubiju iz jednog udarca.
Čik to objasni Souls igraču, pokušavao sam 30x ubiti onog prvog jakog

Neverovatno koliko je uticaja na ovu igru imao Souls serijal, uostalom Guillaume Broche je speed runner Sekira tako da braćo nemoj nikog da čudi pakao od parry za prvih 10-20h igre, a mnogi nikad ne skontaju.
Problem je što mi posle 7h igranja parry window i generalno parry deluje totalno ne konstantno, kao da je više puka sreća ubosti.
Malo konfuzno sa Souls vetarana od 2009te samo Sekiro nisam igrao,ali planiram.
Velika mana igre možda jedna od 2,3 je što nema mape, nemam pojma gde se nalazim niti kako posle da se vratim kod uber neprijatelja, side bosses.

Inače prologue igre je verovatno najbolji ikad, skoro sam zaplakao, muzika neverovatna a ne slušam nikad tu vrstu muzike.
Koje emocije izaziva prvih sat vremena igre to je neverovatno, svaka im čast.
Sama radnja kako te uvuče u taj svet to je genijalno udarili su na jaku emociju da je svako od nas izgubio nekog bliskog.
Muzika pogotovo glavna numera oduševljen sam, slušao sam je 50x na YouTube.
Pogledao sam razvoj igre i istoriju studija i sve deluje kao neka bajka u današnjem svetu bezdušnih korporacija gde se gleda samo prokleti profit.
Igre upravo ovakvu vrstu emocija treba da izazovu, fenomenalan film, knjiga u kojoj ti učestvuješ.
Kakva glumačka glasovna ekipa glumaca, koliko emocije u muzici, art direction, koliko živ svet, kako grafički to izgleda na 5g starom Xbox X.
Umalo da mi promakne ovaj biser od igre, nisam igrao JRPG od FF13, FF7 OG mi je jedna od najboljih igara ikada uz sve svoje ludosti. Planiram remake kad završe celu priču.
Moj savet svima je da daju šansu igri tih prvih sat dva ako vas ova majica ne uvuče na ne znam onda možda nemate emocije 😂
Nisam ni ja lud za poteznim RPG, ali ovo je mnogo dinamičnije od klasičnih naslova, hibrid FF i souls igara.
Ne sećam se da me neka priča ovako uvukla i tera da razmišljam o igri ceo dan kao npr u Witcher 3 onaj Red Baron quest koji mi je verovatno najbolji ikad u igrama, plus generalno W3 mi u top 5 igara ikad upravo zbog priče, atmosfere, fenomenalne muzike koju I dan danas volim slušati u kolima.
Već posle ovih 7h mi je jasno 9 nagrada na Game awards, a još mnogo više drago što je studio sa 30tak ljudi napravio ovakav master piece i da su ljudi tako dobro prihvatili igru tako da je ispala fantastičan financijski uspeh i ovo je tek početak magije Sandfall Interactive!

Par nekih mana sto sam do sad primetio:
  • nepostojanje mape me tera da se vrtim kao lud po inače veoma malim i linearnim mapama
  • mapa na kontinentu je užasna, ne sećam se gore u nekoj igri i oba problema sa mapom bi bila lako rešena da su stavili strelicu koja ti pokazuje gde da se krećeš (on/off u settings velik problem u PM)
  • ceo parry sistem kao da se oslanja vise na sreću nego na reflekse jer npr na boss ovima radi extra, dok kod ovih mobova bukvalno deluje puka sreća, slično važi i za dodge ali to zavisi i od vrste napada
  • leteći UI da ubodeš perfect je užasno nepregledan, većinu puta uopšte ne vidim tu strelicu od efekata na ekranu
  • onaj mob kad baca munje kamera se namesti tako da ga ne vidiš od zadnjeg člana party ako ti napada srednjeg člana, neverovatno glupost
  • kamera ima često bagove u uglovima na kontinentu
  • HDR ne postoji i postoji previše nenormalno svetlih i mračnih delova sveta, a imam LG C1 OLED, igrao sam se sa podešavanjima slaba vajda, vidim da se mnogo ljudi žali na to, očigledno je podesiti HDR kako treba nemoguća misija za većinu developera danas
  • fast travel je jako loše urađen, a hteli su da kopiraju Souls igre, neverovatno je da nema zastava na kontinentu da možeš uraditi upgrade skills, attributess, leveling zahteva često suludo backtracking, morali su staviti jedno 5 zastavica na kontinentu
  • difficulty gap je ogroman između expeditioner i expert, mobove uglavnom lagano derem na expert, ali boss ovi zahtevaju pravi combo, chain mogućnosti, jako teško i za prvi prolaz deluje gubljenje vremena jer onda na pratiš za sad fenomenalnu priču
  • level design mi deluje malo previše u fazonu "kilo granja lešim" pa crtam tripove vasione
  • ne sviđa mi se ono selo i onaj ometen u razvoju govor, mogli da stave da jednostavno pricaju kao deca
  • ogromna šteta što nema mnogo više da se igra u onom gradu gde se počinje jer je tu toliko dobro dočaram živi svet

Deluje dosta mana ali nije deal breaker da se igra, grafika je uglavnom na Xbox Series X vrhunska na 60 FPS, te napredne grafičke dodatke ja Ili primetim 5s ili uopšte ne jer mi je PC 15g star pa ni ne znam za bolje.
Svakako na mom IPS AOC monitoru igra izgleda krš, kao da nema boja naspram LG C1.

Kako me ova igra prevarila očekivao sam neku melaholično romantičnu limunadu Na osnovu početka, kad ono igra hardcore Souls JRPG, znači neki bossovi oko sredine igre na expeditioner su ozbiljno mučenje, na najvećem nivou težine ne želim ni da probam jer su napadi i animacije toliko drugačije da I posle 40h uglavnom ne uspevam povezati parry za 3-7 napada, ludnica bukvalno kad krene combo gaženje.
Koliko je samo combat sistem kompleksan to je neverovatno, stotine pictos i luminas, sve to testirati neverovatno koliko vremena zahteva, moram se fokusirati da završim priču.
Svet je ogroman kad je otključaju neke mogućnosti u Act 2, plus svako istraživanje je odlično nagrađeno pa uopšte nije dosadno.
Igra udara ozbiljno na emocije već 2,3x suza hoće da krene, gutam knedle, dal je ikad igra imala ovako zanimljive glavne likove, atmosferu, mislim da mi od FF13 ništa ovako pomalo ludo i čudno nije bilo toliko intrigantno.
Muzika fenomenalna nekad u kampu pustim i slušam, koliko te igra uvuče u ceo taj svet to je apsolutno genijalno, još mene ovako recimo matorog gamera koji je odigrao 10 igara zadnjih 5g.

Ako ti se sad ovoliko dopada ima da prsneš od utisaka kad budeš završio igru. Ja sam baš zato i glasao za nju na Game awards, jer udara na emocije. Recimo smatram da je KC2 Deliverance kompletnija igra ali priča mi ne izaziva toliko osećanja kao Expedition 33.

Tanka je linija između ljubavi i mržnje prema ovoj igri 😃
Kao i svaka Souls igra

Inače neverovatno bitna stvar oko glavne stvari u igri parry ako igrate na gamepad promenite da je na npr Y (trougao PS5) umesto na RB (R1) jer ta to dugme ima neki kljakav reaction
Čim sam promenio sabio sam onog parry only bossa, prosto dugme daleko bolje reaguje
Nije mi bilo jasno da se sa tim mučim već 40h, a iza mene verovatno 1000h u Souls igarama zadnjih 16g

Prvih sat vremena i Prologue ove igre je nešto najbolje u istoriji gaminga, kakva magija se doživi to je neverovatno.
Gledam malo YT reakcije ljudi koji nikada nisu igrali JRPG igre koliko budu oduševljeni sa ovom bukvalno magijom od sveta.
Drago mi je sto je igra i fantastičan finansijski uspeh iako JRPG igre nisu ni blizu popularne kao neki drugi žanrovi.
Ovu igru apsolutno svako treba da proba bar tih prvih sat, dva. Ako vas to ne uhvati ne morate učiti poprilično kompleksan I zahtevan fighting sistem.
Ja ovako nešto nisam doživeo od kad igram SP igre, bukvalno mi ne izlazi iz glave.
Videću kakav će biti kraj, ne verujem da je neko razočarenje pa da mogu da svrstam ovu igru među top 3 ikada, možda i broj 1.

BTW ono ostrvo sirena je baš baš teško, kontam da tu većina ljudi odustaje, koliko su me mučila 2,3 bossa pakao jer mi je parry na RB koje ima očajan klik sa nikakvim odzivom.
Kako sam stavio na Y uspeo sam preći opcionog bossa onaj Grosse Tete, ko je igrao zna o čemu se radi koliko strpljenja i refleksa zahteva.

Što se tiče parry i dodge mehanike ja se nisam oslanjao samo na reflekse, igra ima sjajan audio que i po zvuku mogu u većini borbi da odredim kada će da padne udarac.

BTW ono ostrvo sirena je baš baš teško, kontam da tu većina ljudi odustaje, koliko su me mučila 2,3 bossa.
Šališ se?? To ostrvo sirena nije toliko teško i ima jednog OPCIONOG bosa (kojeg nisam uspevao da pobedim nikako) a kada ga utepaš daje samo neki semi-valuable pictos koji nisam koristio. "Problem" je što kad prođeš 98% igre otvaraju ti se mnogi novi nivoi i mogućnosti zahvaljujući Esquie. I ovo:

"nepostojanje mape me tera da se vrtim kao lud po inače veoma malim i linearnim mapama"

Totalno "old school" i meni se to silno sviđa. Misliš da su prvi Tomb Raider, Splinter Cell, Doom i drugi klasici imali mape koje te vuku za rukav gde da ideš ?? Ne, lepota i izazov igara je bila u istraživanju, a ne da ti pokazuje strelicom gde i kako, meni to ubija uživanje. Pogotovo kod tih linearnih nivoa.
Ukratko, ukusi su različiti.

"fast travel je jako loše urađen, a hteli su da kopiraju Souls igre, neverovatno je da nema zastava na kontinentu da možeš uraditi upgrade skills, attributess, leveling zahteva često suludo backtracking, morali su staviti jedno 5 zastavica na kontinentu."

Čemu zastave kad je dovoljno pritisnuti jedan taster da se vratiš u kamp gde god da si na mapi kontinenta. Na tastaturi je to G. Očigledno nisi pratio tutorijal na početku igre. Pola mana koje navodiš su, verovatno, samo tebi mane. Meni HDR radi normalno na PC-u, kamera se nigde ne zaglavljuje ni u kakvom ćošku, nikad mi se ne dešava da mi neko napadne tim a da nemam sve njih "na izvol`te"...

Što se tiče parry i dodge mehanike ja se nisam oslanjao samo na reflekse, igra ima sjajan audio que i po zvuku mogu u većini borbi da odredim kada će da padne udarac.
Probao sam tako nema šanse. Previše različitih napada, I mobova, bossova, promene brzine napada, broj combo udaraca, a tek kad neki kad onako natekne oružje pa nikad da udari, a ja lupim parry već 3x 😂
Možda na sluškama to pomaže, meni je TV & soundbar a oni uglavnom udaraju po basu.
Pokušavam da se oslonim na to pre nego što će udarac da me pogodi i ona promena kamere, ali mi se više čini da je prva stvar kao i u Souls igrama poginuti par puta i videti attack pattern.

Šališ se?? To ostrvo sirena nije toliko teško i ima jednog OPCIONOG bosa (kojeg nisam uspevao da pobedim nikako) a kada ga utepaš daje samo neki semi-valuable pictos koji nisam koristio. "Problem" je što kad prođeš 98% igre otvaraju ti se mnogi novi nivoi i mogućnosti zahvaljujući Esquie. I ovo:

"nepostojanje mape me tera da se vrtim kao lud po inače veoma malim i linearnim mapama"

Totalno "old school" i meni se to silno sviđa. Misliš da su prvi Tomb Raider, Splinter Cell, Doom i drugi klasici imali mape koje te vuku za rukav gde da ideš ?? Ne, lepota i izazov igara je bila u istraživanju, a ne da ti pokazuje strelicom gde i kako, meni to ubija uživanje. Pogotovo kod tih linearnih nivoa.
Ukratko, ukusi su različiti.

"fast travel je jako loše urađen, a hteli su da kopiraju Souls igre, neverovatno je da nema zastava na kontinentu da možeš uraditi upgrade skills, attributess, leveling zahteva često suludo backtracking, morali su staviti jedno 5 zastavica na kontinentu."

Čemu zastave kad je dovoljno pritisnuti jedan taster da se vratiš u kamp gde god da si na mapi kontinenta. Na tastaturi je to G. Očigledno nisi pratio tutorijal na početku igre. Pola mana koje navodiš su, verovatno, samo tebi mane. Meni HDR radi normalno na PC-u, kamera se nigde ne zaglavljuje ni u kakvom ćošku, nikad mi se ne dešava da mi neko napadne tim a da nemam sve njih "na izvol`te"...
Meni je onaj sto sije na Siren ostrvu bio pakao, sirena i ne toliko uz pomoć onog pictos za nju ubio sam je dal iz 3,4tog puta.

U pocetku nekih 20h nisam imao pojma gde se nalazim, mapa je jako loša nepregledna da se ne lažemo.
Što se tiče fast travel nevira me da dugo nisam mogao sa bilo koje zastave back to continent da odradim upgrade.
Dosta puta sam se sa debelim vraćao iz onih delova gde su ostrva, Old Lumier na početni deo jer nisam imao neki bitan pictos i to jako smorilo nepotrebna backtracking, mogli su bar za to neki fast travel.

I dalje npr nisam skontao sta se dobija kad se nađe pictos višeg nivoa? Jači benefit kad se koristi?
Često nađem dobijem neki i izbaci mi da sam dobio upgrade sa lvl 1 na npr lvl 15

Nazad
Vrh Dno