Šta je novo?

Prepaid u Srbiji: tarife, promocije, iskustva, problemi..(FAQ u 1.postu)

E pa prenosim na mts prepaid oni su mi trazili kontakt telefon i mail i sad gledam omasio kontakt mesto 064 upisao 063. Pa sad da ne idem zbog toga ponovo ako ne moram.

da li je VoLTE automatski omogućen
Trebalo bi da se aktivira automatski, ali mnogima ne uspeva, pa onda moraš da se žališ. I to najbolje ne preko kontakt centra, jer su oni slabi sa tim, kako je i naveo jedan član pre mene. Oni kažu da je sve u redu i teško ih je naterati da proslede žalbu tehničkoj podršci, pa sumnjam da im je nekim internim pravilnikom propisano da moraju da to što manje rade.

Ili zavisi od kredita možda?
Ne mora da bude aktivan kredit. On traje tri meseca od poslednje uplate (ili prenosa, to se isto računa, iako nisi zvanično ništa uplatio), a onda još jedan mesec imaš samo dolazni saobraćaj, nakon čega ti suspenduju broj. VoLTE radi sva ta četiri meseca od poslednje uplate (ili prenosa) do suspenzije.

da li donosi neke probleme povodom prijema poziva/SMS, čuo sam da je znalo da se dešava?
Dobro si čuo/pročitao, ali to je kocka i cena koju potencijalno moraš da platiš. Iskustva su razna, od toga da nije bilo nikakve frke, preko toga da je bilo frke i da je rešena kroz dan-dva, pa sve do toga da je bilo frke i da nikad nije rešena, pa su korisnici nakon dva meseca prešli u drugu mrežu da bi im broj uopšte bio upotrebljiv.

Понудили су ми продужетак Мега плана, кредит истиче 28.11., а МП 3.12., и то на броју који сам највише користио, на другом нису.
Да ли се зна колико дуго стоји у понуди, уколико допуним кредит, а не бих га активирао сада, већ кад ми истекне МП на трећем броју, за 2 месеца?

Prilozi

• IMG-10f2d3f88f4652c003f11d173284864f-V.jpg
    IMG-10f2d3f88f4652c003f11d173284864f-V.jpg
    80.2 KB · Pregleda: 70
Ako može i meni pomoć oko pripejda, uzeo bih novi broj, dakle ništa ne bih prenosio...

Glavni kriterijum mi je pouzdanost, znači ako je moguće da bude egal sa postpaidom, prvenstveno da nema problema sa dolaznim verifikacionim i servisnim SMS porukama, da radi VoLTE, ako je moguće bez lutrije da ne skrši nešto drugo... Ako sam razumeo A1 nije baš 100% sigurica sa VoLTE? Da napomenem da trenutno na postpaid A1 broju isti uopšte ne mogu da verifikujem kao recovery broj za Google, piše da provajder nije podržan, pa pretpostavljam da je isto na pripejd?

Yettel ne bih jer njihove pripejd ponude uopšte nisu ekonomične... Osim ako im pripejd ne radi savršeno?

Kakvo je stanje sa MTS-om? Da li kod njih pripejd radi disciplinovano u smislu da sve navedeno radi pouzdano, uključujući VoLTE?

A za Globatel, ako sam u toku, nije baš najsigurniji izbor ako je pouzdanost SMS servisnih i verifikacionih poruka prioritet?

Zahvalan sam svakome ko može da odgovori tj. potvrdi da li sam dobro protumačio opcije.

Kakvo je stanje sa MTS-om? Da li kod njih pripejd radi disciplinovano u smislu da sve navedeno radi pouzdano, uključujući VoLTE?
Na PayPal 2fa poruke zaboravi, takođe imaju problema i neophodno je da prebaciš nalog na Authenticator (ili Passkey ako ti je tako lakše, meni nije, zato što Google nalog ne volim da poistovećujem sa privatnošću).
A za Globatel, ako sam u toku, nije baš najsigurniji izbor ako je pouzdanost SMS servisnih i verifikacionih poruka prioritet?
Ja sam preneo kod njih broj iz Yettel-a i interesantna stvar je da su mi radile PP 2fa poruke, ali mi samo nije stizao sms otp kod za Raiffeisen eBanking i ne mogu da se setim šta beše još, ali moglo je da se premosti. Uglavnom, mnogi koje znam su izvisili po tom pitanju pa čak je i moj drug morao da zove Irsku i traži promenu broja pa je naveo cimerov koji je u Yettel-u.
Zahvalan sam svakome ko može da odgovori tj. potvrdi da li sam dobro protumačio opcije.
Mislio sam da dodavanje broja za Google nalog je vezano za numeracije, ali ako nekim čudom prepoznaju operatora, što je vrlo verovatno, jer sam uneo 064 i 065 A1 brojeve. Za sada se na tim spam nalozima snalazim tako da preskačem taj korak, ali dosadni su sa tim proverama da se makar pošalje sms na broj, a po broju je limit na 2 Google naloga godišnje.

Rekao bih da si dobro protumačio i da ti je stvarno MTS najsigurnija opcija, mada ima i on svojih mana, kako je navedeno u poruci pre moje. Ono što bi svakako mogao da uradiš jeste da uzmeš sve kartice, pa da isprobaš. Ne računajući Globaltel kao specifičan slučaj, a i objektivno najnesigurniju opciju za ono što tebi treba, svako ima neku dobrodošlicu, pa bi mogao sve da testiraš samo po ceni kartice. Pošto su neke stvari neizvesne, tj. zavisiće od toga kako ti se zalomi, to je možda i najbolja opcija, iako zahteva malo više kupovine.

MTS ovde ima dve ponude, a klasična je ovaj Moj pripejd za 600 dinara i sa 15 dana dobrodošlice (300 min/SMS, 10 GB interneta, 10 GB za društvene mreže). A1 ovde ima jednu ponudu, to je Mega plan za 500 dinara i traje 30 dana (500 min/SMS, 10 GB interneta, 10+5+5 GB za društvene mreže). Yettel ovde ima više pripejd ponuda i njihove su najzamršenije, jer ti daju više kredita nego što platiš, a promotivno već unedogled (trenutno kaže do 1. decembra, ali to stalno produžavaju) mogu i da se produže pod istim ili sličnim uslovima.

Mislio sam da dodavanje broja za Google nalog je vezano za numeracije, ali ako nekim čudom prepoznaju operatora, što je vrlo verovatno, jer sam uneo 064 i 065 A1 brojeve.
Prepoznaju operatora, makar je to bio slučaj kada je RCS bio živ. Tada su broj i automatski mogli da verifikuju (pa čak i dodaju samoinicijativno), bez potrebe za kucanjem bilo čega. Možda se nestankom RCS-a to poremetilo, nisam otad ništa dodavao, ali eto, pre toga su mi se sami brojevi dodavali kada se prijavim na nalog preko telefona u kom je SIM kartica, što uključuje A1 pripejd. Svakako je simptomatično što mu ne dozovljava dodavanje A1 postpejd broja, osim ako ga je već koristio, to nije pomenuo.

• Like
Reagovanja: uji
A za Yettel prepaid... Oni nemaju mesečne planove ovako standardno kao A1 i Mts? Samo ove dodatke posebno za net, posebno za poruke... Nemaju ništa za minute?

Što ti se nudi na nedelju dana u zavisnosti od segmentacije (Mobi 063, Telenor, Yettel) i kratkotrajnih personalizovanih ponuda kao Pripejd trojka, to je.

Za nekoliko dana mi istice postapid Soko lite ugovor, ako bih kontaktirao A1 koja je najbolja ponuda sa njihove strane? I sta MTS tada nudi kao kontra ponudu?
Cemu da se nadam?

Ovo je tema za pripejd. U skladu sa tim, prelaskom u A1 dobijaš šest meseci besplatnog Mega plana, nakon čega razmatraš šta dalje. Ako hoćeš postpejd, pogledaj odgovarajuće teme, ovu za MTS, a ovu za A1. Ukratko, u oba slučaja možeš očekivati 50% popusta u toku cele ugovorne obaveze, a MTS ti može ponuditi i više od toga da bi te zadržao.

Ovo je tema za pripejd. U skladu sa tim, prelaskom u A1 dobijaš šest meseci besplatnog Mega plana, nakon čega razmatraš šta dalje. Ako hoćeš postpejd, pogledaj odgovarajuće teme, ovu za MTS, a ovu za A1. Ukratko, u oba slučaja možeš očekivati 50% popusta u toku cele ugovorne obaveze, a MTS ti može ponuditi i više od toga da bi te zadržao.
Džaba je sve to kada prepaid ne možeš da koristiš u regionu Zapadnog Balkana kao kod kuće.

Prebacio ćerku prošle godine 4. nobembra na besplatan mega plan. Znači prošlo više od godinu dana. Vidim ne žali se, znači i dalje radi. Uzmem telefon, uđem u A1 aplikaciju kad tamo piše da važi do 19.12.2025. Nije nikakvu novu promociju odabrala. Kako, zašto, nemam pojma. Videćemo 19.12. dal će i dalje produžiti

Da nije imala neke prekide zbog neuplaćivanja kredita? Mada i tako ispada prevelika razlika. Između 4. novembra prošle i 19. decembra ove godine ima 410 dana, što nije deljivo sa 30, tj. nije pun broj Mega planova. Da je sve išlo redovno, njoj bi dvanaesti Mega plan istekao 30. oktobra, nakon tačno 12 × 30 = 360 dana. A pojavilo se nekih 50 dana viška. Doduše, lako je to proveriti ako ne briše SMS-ove od njih, jer za svaki Mega plan šalju po dve poruke. Prva je da je plan aktiviran i dokad važi, a druga podsetnik dan ranije da ističe i da se automatski obnavlja. U svakom slučaju, nešto se tu čudno desilo, jer se datum isteka trenutnog plana ne uklapa u datum prelaska.

@rovello
Imala je prekid od par dana, zaboravili uplatiti kredit. Ali to je samo jedna stvar. Kako to da ima više od 12 ciklusa besplatno?

Koliko traje prepaid kredit(konkretno Mega plan u A1) ako se ne troši uopšte, odnosno ako kartica nije u telefonu kao u mom slučaju, a imam aktiviran Mega plan?

Mega plan ti traje 30 dana. Dok kredit traje 3 meseca. Ako imas kredita obnavlja ti se. Ako imas free plan obnavljanti se dok ti vazi kredit 3 meseca od datuma uplate

Izvinjavam se, moja greška. Kredit je uplaćen, ali nije aktiviran(sad sam stavio karticu i proverio, pa je ponovo izvadio-čekam da mi stigne još jedan telefon).
Znači taj kredit od 1200 din koliko imam uplaćeno, traje 3 meseca.

Preciznije, traje do 93. dana u ponoć, a ono što sam ja primetio je da se trajanje kredita kod A1 ne računa od datuma uplate, kao što je slučaj kod mts-a, nego od datuma isteka kredita (ako uplatite danas, a kredit vam ističe npr. 21. decembra, trajanje kredita vam se produžuava za 93 dana od tog datuma, a ne od današnjeg).

Да ли имате проблема са верификацијом броја и активацијом 2FA на Google налогу? Yettel i mts бројеви, за оба пише да Google тренутно не подржава испоруку порука оператеру.

Kako to da ima više od 12 ciklusa besplatno?
To jeste dobro pitanje, zato kažem da bi najbolje bilo proveriti šta su joj javljali ako čuva poruke. Ne znam koja im je tačno politika u slučaju prekida, ali možda recimo prekinuti ciklus kreće od nule. Primera radi, ako joj je treći ciklus prekinut petog dana zbog isteklog kredita, naknadnom uplatom kredita je možda taj treći ciklus krenuo ispočetka i tako je dobila automatski dodatnih pet dana. E, sad, jeste 50 viška mnogo, ali nije nemoguće. Svakako, bez provere samo možemo da prepostavljamo, ali ostaje suština da njoj to traje i da slobodno može da koristi. I ako bi se ispostavilo da je njihova greška, neće je sigurno naknadno teretiti za cenu planova.

Preciznije, traje do 93. dana u ponoć
Baš ću proveriti posle, ali ne sećam se da sam to primetio. Čak mi je u glavi da sam primetio suprotno, ali moraću svakako da proverim.

a ono što sam ja primetio je da se trajanje kredita kod A1 ne računa od datuma uplate, kao što je slučaj kod mts-a, nego od datuma isteka kredita (ako uplatite danas, a kredit vam ističe npr. 21. decembra, trajanje kredita vam se produžuava za 93 dana od tog datuma, a ne od današnjeg).
Ovo mi više liči na bag nego na feature, ali super ako je tako! Videću i to da proverim, ali isto mi je u glavi da važi suprotno. 😅

Да ли имате проблема са верификацијом броја и активацијом 2FA на Google налогу?
Baš ovde, na ovoj strani, imaš da se neko žalio na isto u A1, tako da je izgleda neka globalna stvar. Kad si tačno primetio problem? Takođe, da li si već koristio te brojeve? Ako ne, pada mi na pamet da se nešto desilo uz ukidanje RCS-a. A možda su i stvarno naši operateri nešto menjali, npr. ovde je jedan član javio da mu Telegram traži pretplatu jer je slanje poruka kod nas navodno preskupo.

@nocniduh, evo, proverio sam i u meni poznatim slučajevima prvo jeste onako kako si naveo, ali drugo nije. Konkretno, kredit stvarno iz nekog razloga važi 93 dana umesto samo 90. Zanimljivo je da mi je to dosad promaklo. S druge strane, ne produžava se dodatnih 93 dana od datuma isteka prethodnog nego od datuma uplate. Evo i primera, na jednom broju je uplaćen kredit 19. maja, pa je trajao do 20. avgusta. Dopunjen je 3. avgusta i važenje je produženo do 4. novembra, što je 93 dana od uplate. Ne znam kako je tebi ispalo da se produžava od datuma isteka prethodnog, ali eto, moje iskustvo je ovakvo. Možda je bag, a možda i neka novina. Mogao bi još neko da podeli svoja iskustva.

Пре 2 дана. Никако верификација да прође.
Znači sveže. RCS je ukinut početkom septembra, pa sumnjam da se tad nešto zeznulo. Meni su se dosad brojevi tako i potvrđivali, sami od sebe, preko RCS-a. Sad nemam potrebu da neki potvrdim, pa ne mogu sam da probam, ali očigledno da postoji neka smetnja. A ima li rešenja... 🤷‍♂️

Istekao mi MEGA plan 12 meseci besplatno, na broju koji koristi član porodice. Nisu ponudili opciju za dodatnih 90 dana bez naplate, a nisu ponudili ni planove po promo cenama. Na ovom broju potrošnja je bila vrlo mala, možda zato nisu produžili. Bilo je lepo dok je trajalo.

Promo cene su strogo za stare korisnike, pa njih ni ne treba očekivati, ali jeste iznenađujuće što nisu ponudili produžetak. A1 je poznat po kalkulacijama gde bolje ponude daju onima koji ih malo koštaju, pa bi baš tom logikom pre bio slučaj da dodatnih 90 dana ponude onima sa malom potrošnjom.

Nazad
Vrh Dno