Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)
Zdravo svima, narucio sam 5 led sijalica koje su bile na popustu na Shoppsteru, odmah nakon sto su narucene su nestale sa lagera i posle sat vremena opet postale dostupne na sajtu za znatno vecu cenu i skinut je popust. Danas sam obavesten mejlom da je porudzbina otkazana jer nemaju vise sijalice na lageru, a sijalice stoje sve vreme na sajtu, doduse po vecoj ceni. U kontakt centru kazu da je to iz drugog lagera, pa zato ima u ponudi, a i za ''moje'' i za ove na sajtu stoji da je dobavljac Shoppster d.o.o. Da li su duzni da mi prodaju sijalice po ceni naznacenoj na sajtu u trenutku kupovine ili imaju pravo da ih odbiju zbog navodno istrosenog lagera? Da li kupca uopste treba da zanima odakle oni dobavljaju robu ili je jedino relevantna cena na sajtu i ponuda u datom trenutku? Napominjem da je sve uredno placeno karticom
Nemaju pravo da promene cenu ali imaju pravo da odustanu od ugovora pre nego je izvršen, isto kao i kupac da odustane od kupovine. To što oni tako varaju je druga priča. Normalno bi bilo da za rasprodaju ili sniženu cenu navedu bar da su količine po toj ceni limitirane.
Sta ra radim? Odneo Sam telefon u servis 09.10. I niko mi nista ne javlja. Telefon je u garanciji, rekli su mi da ce biti gotov max za 2 nedelje, sutra ce biti 3. nedelja Kako sam ga odneo. Koliko Treba da prodje dana da bi trazio pare nazad I da kupim drugi telefon?
Zdravo svima, narucio sam 5 led sijalica koje su bile na popustu na Shoppsteru, odmah nakon sto su narucene su nestale sa lagera i posle sat vremena opet postale dostupne na sajtu za znatno vecu cenu i skinut je popust. Danas sam obavesten mejlom da je porudzbina otkazana jer nemaju vise sijalice na lageru, a sijalice stoje sve vreme na sajtu, doduse po vecoj ceni. U kontakt centru kazu da je to iz drugog lagera, pa zato ima u ponudi, a i za ''moje'' i za ove na sajtu stoji da je dobavljac Shoppster d.o.o. Da li su duzni da mi prodaju sijalice po ceni naznacenoj na sajtu u trenutku kupovine ili imaju pravo da ih odbiju zbog navodno istrosenog lagera? Da li kupca uopste treba da zanima odakle oni dobavljaju robu ili je jedino relevantna cena na sajtu i ponuda u datom trenutku? Napominjem da je sve uredno placeno karticom
Zdravo, ostali su pri tome da je porudzbina otkazana zato sto nemaju vise sijalice na lageru po nizoj ceni, pa su nove zalihe po punoj uzeli od drugog dobavljaca. Ne lezi vraze, nekoliko sati kasnije istog dana se ponovo pojavljuje akcija i promotivna cena koju sam platio, odnosno stare zalihe
Ukratko:
28.10. narucujem 5 sijalica po ceni od 259 din, hteo sam 6, nisam mogao toliko, zovem CC, kazu mi da ima 5 na stanju po toj ceni
na sajtu se pojavljuju nove zalihe bez popusta i po novoj punoj ceni od 379, narucujem i tu jednu
29.10. mi otkazuju porudzbinu sa nizom cenom sijalica, ostavljaju jednu sijalicu sa punom koju takodje otkazujem iz principa, jer sta ce mi jedna sijalica
juce vracaju akciju i promotivnu cenu, tj. istog dana nakon sto su mi je otkazali, i to u kratkom roku😆
Nisam, porudzbina je uspesno kreirana, ali nije zakljucen ugovor o kupoprodaji jer je stigla samo potvrda o kreiranju, nisam dobio potvrdu dostupnosti artikala, tek kasnije je stigao mejl sledece sadrzine: Proizvod(i) iz Vaše narudžbine su rasprodati i nismo u mogućnosti da izvršimo isporuku
Dobijanje potvrde da je porudzbina kreirana ne znaci da je prodavac prihvatio ponudu kupca, vec samo da je istu primio, te samim tim ugovor nije ni zakljucen. U tom slucaju ostaje ti samo da trgovcu pripretis da ces podneti prijavu trzis.inspekciji zbog poslovne prakse koja se smatra obmanjujucom, sto bih na kraju i uradio (prodavac je znao ili je morao znati kakvo je stanje zaliha u trenutku oglasavanja, posebno sto je isti proizvod ponudio po drugoj ceni samo dan kasnije, kao i da nece biti u stanju da isporuci robu po toj ceni u kolicini i u roku koji je oglasen). Takva praksa postoji i kada ugovor nije zakljucen. Na kraju, iako drektno nije vezano za ovaj slucaj ali je od znacaja za ubuduce zbog pogresnog tumacenja zakonske regulative, nijedan propis ne ovlascuje trgovca da odustane od zakljucenog ugovora o prodaji na daljinu, to je iskljucivo pravo kupca/potrosaca. Trgovac moze da raskine ugovor, ali je u tom slucaju duzan da kupcu/potrosacu naknadi stetu, koju ovaj opet dokazuje u posebnom postupku.
U tom slucaju ostaje ti samo da trgovcu pripretis da ces podneti prijavu trzis.inspekciji zbog poslovne prakse koja se smatra obmanjujucom, sto bih na kraju i uradio (prodavac je znao ili je morao znati kakvo je stanje zaliha u trenutku oglasavanja, posebno sto je isti proizvod ponudio po drugoj ceni samo dan kasnije, kao i da nece biti u stanju da isporuci robu po toj ceni u kolicini i u roku koji je oglasen).
Nije morao, trgovina nema obavezu da drži lager u realnom vremenu na sajtu. Pri tome ogroman procenat lagera koje maloprodaje oglašavaju ni ne postoje na stanju, već se poručuju od dobavljača/uvoznika po kreiranoj porudžbini.
Pri tome ni većina dobavljača, neki i za najveće brendove na tržištu, nemaju lagere u realnom vremenu, već šibnu excel tabelu jednom u mesec, mesec i po dana, sa stanjem robe na lageru njihovog magacina. Tako da i to ide na upit od maloprodaje, na veleprodaju. Gde čekaš da komercijalista odgovori na mejl ili se javi na telefon.
Tako da u slučaju da je kupac platio karticom, a robe nema, obaveza je da mu se isporuči u okvirno oglašeno vreme na sajtu, a ako to nije moguće da mu se vrate novci u opet zakonski definisanom periodu.
Kupoprodaja se obavlja iz obostranog interesa kupca i prodavca, niti možete nekoga naterati da kupi niti nekoga da proda po ceni koja mu ne odgovara čak i kada je pogrešio. Zakon to ne poznaje.
Prodaja je zaključena tek kada kupac i prodavac razmene novce i dobra, I tada nastupa obligaciona prava između njih na koja se mogu pozivati.
Malo procitajte propise pa onda komentarisite, a pri tom procitano treba i razumeti. Bukvalno nista od navedenog u prethodnim komentarima nije tacno. Zna se kada je ugovor o prodaji na daljinu zakljucen, koje su obaveze ugovornih strana, i kakve su posledice neispunjenja istih. Besmislenim i nesuvislim komentarima se ne pomaze, vec odmaze.
Kupoprodaja se obavlja iz obostranog interesa kupca i prodavca, niti možete nekoga naterati da kupi niti nekoga da proda po ceni koja mu ne odgovara čak i kada je pogrešio. Zakon to ne poznaje.
Prodaja je zaključena tek kada kupac i prodavac razmene novce i dobra, I tada nastupa obligaciona prava između njih na koja se mogu pozivati.
Naravno da ga moze naterati na ispunjenje KADA je ugovor zakljucen. Ovde to nije slucaj, posto nema ugovora. Ugovor (a ne neka prodaja) o prodaji na daljinu je zakljucen kada je ugovorna strana koja je uputila ponudu, primila obavestenje da je ponuda prihvacena. Ponudu za zakljucenje ovakvih ugovora moze dati kako trgovac/prodavac, tako i potrosac/kupac.
Nije morao, trgovina nema obavezu da drži lager u realnom vremenu na sajtu. Pri tome ogroman procenat lagera koje maloprodaje oglašavaju ni ne postoje na stanju, već se poručuju od dobavljača/uvoznika po kreiranoj porudžbini.
Pri tome ni većina dobavljača, neki i za najveće brendove na tržištu, nemaju lagere u realnom vremenu, već šibnu excel tabelu jednom u mesec, mesec i po dana, sa stanjem robe na lageru njihovog magacina. Tako da i to ide na upit od maloprodaje, na veleprodaju. Gde čekaš da komercijalista odgovori na mejl ili se javi na telefon.
Tako da u slučaju da je kupac platio karticom, a robe nema, obaveza je da mu se isporuči u okvirno oglašeno vreme na sajtu, a ako to nije moguće da mu se vrate novci u opet zakonski definisanom periodu.
Naravno da ga moze naterati na ispunjenje KADA je ugovor zakljucen. Ovde to nije slucaj, posto nema ugovora. Ugovor (a ne neka prodaja) o prodaji na daljinu je zakljucen kada je ugovorna strana koja je uputila ponudu, primila obavestenje da je ponuda prihvacena. Ponudu za zakljucenje ovakvih ugovora moze dati kako trgovac/prodavac, tako i potrosac/kupac.
Mozda nisam bio dovoljno jasan, mislio sam na isto sto i ti.
Mora da postoji volja obe strane; zahtev -roba, zahtev -ugovor, potvrda, odobrenje, mora da postoji obostrani feedback za kupoprodajom
Zamolio bih za pomoc sa sledecim problemom u vezi online kupovine.
Telefon kupljen online u gigatronu 05.11.2025. i isporucen par dana kasnije. Nisam odmah otvarao telefon bio sam u guzvi oko posla i otvorim ga prekljuce 10.11. Malo mi cudno bilo sto je dosao sa ~33% posto baterije (nesto sam bio ubedjen da dolazi izmedju 40-60% mada znam da nema pravila). Uzmem odmah da proverim datum aktivacije (slika u prilogu) kad imam sta da vidim, datum aktivacije 17.03.2025. odnosno pre skoro 8 meseci.
Mozda malo naivno, ali sam im odmah napisao sledeci mail
Postovani,
Ovim putem koristim priliku da vas kontaktiram u vezi porudzbine #xxxxxx odnosno telefona Honor Magic 7 pro kupljenog putem vase web stranice 05.11.2025.
Ranije danas, nakon otvaranja kutije, primetio sam da je telefon dosao sa nesto manjim procentom pune baterije od ~30% (obicno bude oko 40-60%) sto mi je bilo cudno pa sam uzeo da proverim datum aktivacije na Honor.com.
Nakon unetog serijskog broja dobio sam povratnu informaciju da je telefon aktiviran 17.03.2025. Odnosno pre ~8 meseci kada je i pocela da vazi internacionalna garancija. Pogledati slike u prilogu.
Imajuci gore pomenute informacije u vidu i da nisam bio unapred obavesten da ce mi biti prodat otvoren/koriscen/aktiviran primerak, hteo bih da izrazim zelju za korekciju cene, ili ako to nije moguce, odustanak od kupovine na daljinu u roku od 14 dana.
Mozete mi odgovoriti na ovaj email ili putem telefona na 064/xxxxxxxx
i dobio odgovor
Poštovani,
Zahvaljujemo se na strpljenju.
Nakon detaljne provere sa kolegama iz nadležnog sektora, kao i distributerom, dobili smo povratne informacije da je uređaj aktiviran 10.11.2025.godine.
Zamolili bismo Vas, da nam prosledite, gde ste videli navedeno u vezi pomenutog datuma, kako bismo obavili dodatne provere, s obzirom da je vidljivo u sistemu da je uređaj aktiviran u novembru.
Hvala na razumevanju.
Ton njihovog odgovara me je bas izbacio iz takta jer su u fazonu "ma istripovao si evo vidis da smo promenili sad pise da je aktivacija 10.11. gde si to video da je aktiviran 17.03.2025??
Zvao sam efektivu malo pre i objasnio situaciju gde mi je batica rekao da to spada u obmanu i pod reklamaciju, pa da ne bih mogao da iskoristim opciju odustanka od kupovine na daljinu.
Iako telefon deluje da je u 10/10 stanju, nakon manipulacije sa datumom, ne bi me iznenadilo da je ostecen refurb sa nekom manom koju su zakrpili. Ne bi me iznenadilo ni da su svi telefoni na akciji sa nekom falinkom jer zasto bi ih prodavali toliko ispod cene?
Ako neko moze da me posavetuje sta mi je najbolja opcija bio bih mu zahvalan. Da li se praviti tuta i odneti telefon nazad sa razlogom odustanka od kupovine na daljinu u roku od 14 dana, traziti umanjenu cenu ili reklamirati/traziti nov uredjaj?
Zamolio bih za pomoc sa sledecim problemom u vezi online kupovine.
Telefon kupljen online u gigatronu 05.11.2025. i isporucen par dana kasnije. Nisam odmah otvarao telefon bio sam u guzvi oko posla i otvorim ga prekljuce 10.11. Malo mi cudno bilo sto je dosao sa ~33% posto baterije (nesto sam bio ubedjen da dolazi izmedju 40-60% mada znam da nema pravila). Uzmem odmah da proverim datum aktivacije (slika u prilogu) kad imam sta da vidim, datum aktivacije 17.03.2025. odnosno pre skoro 8 meseci.
Mozda malo naivno, ali sam im odmah napisao sledeci mail
Postovani,
Ovim putem koristim priliku da vas kontaktiram u vezi porudzbine #xxxxxx odnosno telefona Honor Magic 7 pro kupljenog putem vase web stranice 05.11.2025.
Ranije danas, nakon otvaranja kutije, primetio sam da je telefon dosao sa nesto manjim procentom pune baterije od ~30% (obicno bude oko 40-60%) sto mi je bilo cudno pa sam uzeo da proverim datum aktivacije na Honor.com.
Nakon unetog serijskog broja dobio sam povratnu informaciju da je telefon aktiviran 17.03.2025. Odnosno pre ~8 meseci kada je i pocela da vazi internacionalna garancija. Pogledati slike u prilogu.
Imajuci gore pomenute informacije u vidu i da nisam bio unapred obavesten da ce mi biti prodat otvoren/koriscen/aktiviran primerak, hteo bih da izrazim zelju za korekciju cene, ili ako to nije moguce, odustanak od kupovine na daljinu u roku od 14 dana.
Mozete mi odgovoriti na ovaj email ili putem telefona na 064/xxxxxxxx
i dobio odgovor
Poštovani,
Zahvaljujemo se na strpljenju.
Nakon detaljne provere sa kolegama iz nadležnog sektora, kao i distributerom, dobili smo povratne informacije da je uređaj aktiviran 10.11.2025.godine.
Zamolili bismo Vas, da nam prosledite, gde ste videli navedeno u vezi pomenutog datuma, kako bismo obavili dodatne provere, s obzirom da je vidljivo u sistemu da je uređaj aktiviran u novembru.
Hvala na razumevanju.
Ton njihovog odgovara me je bas izbacio iz takta jer su u fazonu "ma istripovao si evo vidis da smo promenili sad pise da je aktivacija 10.11. gde si to video da je aktiviran 17.03.2025??
Zvao sam efektivu malo pre i objasnio situaciju gde mi je batica rekao da to spada u obmanu i pod reklamaciju, pa da ne bih mogao da iskoristim opciju odustanka od kupovine na daljinu.
Iako telefon deluje da je u 10/10 stanju, nakon manipulacije sa datumom, ne bi me iznenadilo da je ostecen refurb sa nekom manom koju su zakrpili. Ne bi me iznenadilo ni da su svi telefoni na akciji sa nekom falinkom jer zasto bi ih prodavali toliko ispod cene?
Ako neko moze da me posavetuje sta mi je najbolja opcija bio bih mu zahvalan. Da li se praviti tuta i odneti telefon nazad sa razlogom odustanka od kupovine na daljinu u roku od 14 dana, traziti umanjenu cenu ili reklamirati/traziti nov uredjaj?
Dosta proizvodjaca (ne znam konkretno za Honor, ali znam za Dell, Lenovo i slicne) kod sebe u bazi kao pocetak garancije drze datum isporuke veleprodaji koja je od proizvodjaca originalno porucila uredjaj. Ukoliko dodje do probijanja trajanja garancije po ovoj informaciji a uredjaj je prodat posle tog datuma, radi se dokazivanje datuma kupovine proizvodjacu prilaganjem fiskalnog racuna ili fakture gde je vidljiv datum prodaje krajnjem kupcu.
Dakle, to sto si video na sajtu kod dosta proizvodjaca nije datum aktivacije, vec prakticno datum kada je uredjaj evidentiran da je izasao iz skladista proizvodjaca.
nije tema kako proizvođači gledaju datume za garanciju. postoje zakoni i prema njima se gleda. ionako je za prve 2 godine odgovoran prodavac, na ime saobraznosti.
10 Novembar kad sam ga otvorio i dopunio. Medjutim neka moja paranoja je ta da ako je aktiviran u martu da su mogli da zamene bateriju i brojac bi krenuo od pocetka.
Dakle, to sto si video na sajtu kod dosta proizvodjaca nije datum aktivacije, vec prakticno datum kada je uredjaj evidentiran da je izasao iz skladista proizvodjaca.
Kako mislis? U Honor grupi svakom ko je kupio telefon tokom ove akcije, datum aktivacije je vezan za datum kupovine. Nemoguce da su svi dobili direktno iz magacina proizvodjaca.
nije tema kako proizvođači gledaju datume za garanciju. postoje zakoni i prema njima se gleda. ionako je za prve 2 godine odgovoran prodavac, na ime saobraznosti.
10 Novembar kad sam ga otvorio i dopunio. Medjutim neka moja paranoja je ta da ako je aktiviran u martu da su mogli da zamene bateriju i brojac bi krenuo od pocetka.
Kako mislis da je aktiviran u aprilu kada pise da je aktiviran 31.1.?
Kako mislis? U Honor grupi svakom ko je kupio telefon tokom ove akcije, datum aktivacije je vezan za datum kupovine. Nemoguce da su svi dobili direktno iz magacina proizvodjaca.
Slazem se, medjutim, ne mislis li da nije u redu dobiti koriscen telefon kao nov iako uz njega ide 2g saobraznosti.
nije u redu ako jeste korišćen uređaj prodat kao nov. vidi u odgovarajućem podforumu kako se može utvrditi kada je prvi put korišćen @Typhoon.X je dao objašnjenje moguće situacije @jaksa je dao dobar predlog ako si 98,7+% siguran da su ti poslali korišćen uređaj
Ma ako je bilo vakuum pakovanje (deluje da jeste po njegovom pisanju) onda je ovo sto su @Typhoon.X i @marinko98 pisali.
Ako je i dalje paranoican, ima 14 dana pa nek vrati telefon, ima pravo.
I to je to, kraj price.
Stigao mi danas ssd iz exceed, medjutim u kartonskoj koverti uz ssd samo fiskalni racun bez garantnog lista, dok na sajtu stoji da je za konkretan ssd garancija 60 meseci. Koliko sam upucen na fiskalni racun ide samo standardna garancija od 2 godine, dok je za produzenu garanciju neophodan i garantni list. Da li je neko skoro uzimao nesto u ovoj radnji i dobio garantni list? Oni verovatno mogu da mi odgovore da je celokupnu garanciju dovoljno da imam originalnu ambalazu i da se resava preko serijskog broja, ali to je rekla-kazala... Sad dal je to njihovo standardno ophodjenje kod slanja da ''izvacare'' ili je samo greska (neko ko je slao zaboravio da ubaci i garantni list) ne znam. U omrazenom giga mi na RAM memoriju odma na licu mesta kad sam preuzimao dali i fiskalni racun i garantni list na dodatnih 96 meseci garancije.
Pisi im na mail (eventualno zovi, ali ja bih poslao i jedan mail) da ti posalju popunjen, pecatiran garantni list. Reci im da su duzni po zakonu da ti posalju.
To je mnogim prodavnicama "praksa" da ne posalju garantni list i da pricaju kako je "samo fiskalni dovoljan".
Emmi (dok je radio) pre nekih 6-7 godina, uzimao SSD, licno u radnji, isto probali tu foru da je samo fiskalni dovoljan, ali trazio/zahtevao garantni i napisali mi.
Ananas prosle (ili preprosle, leti vreme) kad sam uzimao VOX TV (koji ima 3 godine garanciju), isto nisu poslali pa sam im slao jedan mail pa su istu foru probali da je dovoljan fiskalni pa sam im ponovo slao mail da su duzni (zakon) i tek posle odobrili i poslali garantni (i u digitalnom obliku, slikali, i u fizickom preko kurirske sluzbe).