Šta je novo?

Toplotna pumpa

To je super dobro izolovan prostor, čim je u pitanju 4kW za 133m2. Kad je kuća energetski efikasna onda se račun ni ne oseti i nije te briga koji način grejanja koristiš.

A mi smo danas uključili grejanje. Prošle nedelje smo se hladili, a sad se grejemo. Samo 5 dana TP nije morala da radi u prelasku između sezona.
Ovo nam je ovogodišnja potrošnja:
1759214200987.png

Kolika je kvadratura koju grejes? Koliko si trosio kwh pre ugradnje TP?

Mislim da je ovo trenutno best-buy opcija za TP.
Samo treba proveriti da li imaju produženu garanciju kao opciju.
2975e

Prilozi

• Screenshot_20251001_074230_Firefox.jpg
    Screenshot_20251001_074230_Firefox.jpg
    78.6 KB · Pregleda: 155
To je super dobro izolovan prostor, čim je u pitanju 4kW za 133m2. Kad je kuća energetski efikasna onda se račun ni ne oseti i nije te briga koji način grejanja koristiš.

A mi smo danas uključili grejanje. Prošle nedelje smo se hladili, a sad se grejemo. Samo 5 dana TP nije morala da radi u prelasku između sezona.
Ovo nam je ovogodišnja potrošnja:
Pogledajte prilog 506906
Hoće li sledeći Januar da uđe u crveno?

@miksan

Ono što sam gore pokazao za TP je čista potošnja toplotne pumpe. Imam ispred TP pametni osigurač koji meri potrošnju.
A ovo je naša potrošnja stuje sa računa za struju (dakle cela kuća, računajući i TP):
1759312207361.png

@jozza
Ne znam da li ćemo ili u crveno. Verovatno hoćemo. Zavisi od toga koliko će biti hladna zima. Kao što vidiš decembar i januar smo skoro uvek preko nove granice od 1200kWh.

@miksan

Ono što sam gore pokazao za TP je čista potošnja toplotne pumpe. Imam ispred TP pametni osigurač koji meri potrošnju.
A ovo je naša potrošnja stuje sa računa za struju (dakle cela kuća, računajući i TP):
Pogledajte prilog 507052

@jozza
Ne znam da li ćemo ili u crveno. Verovatno hoćemo. Zavisi od toga koliko će biti hladna zima. Kao što vidiš decembar i januar smo skoro uvek preko nove granice od 1200kWh.
Jarane, kakva crvena zona. Neka bude i dupla crvena zona, tvoje vrijeme i ostale *******cije oko drva ne može se porediti, a i onako je to 1 ili 2 mjeseca ili vrati se na drva ili plin. Šala mala.

Za Midea monoblok i sve njene kopije.

Kako se izbacuje vazduh iz sistema pred sezonu.

Upalio sam svoju TP midea 12 kW split, cca 130 kvadata.. radijatori. Vanjska temp je bila od 2-8 stepeni.. trosila je dnevno 23 kWh. Meni je ovo exstra, kakva je kod vas situacija

Imama TP Bergen 8kw, grejem oko 100me i u ovim prelaznim periodima se jako cesto pali i gasi. Podesena je na 36C sa deltom 5. Dobio sam savet da na povratu ugradim bafer od 50l koji bi radio kao volumizer tj. da poveca zapreminu vode u sistemu ali su mi iz firme koja je radila grejanje objasnili da ne bih nista postigao jer sistem brzo zagreje tu vodu jer bafer sam po sebi ne odaje toplotu.

Imate li iskustva sa baferom na povratu kao volumizer? Ko je upravu?

Nemam iskustva sa baferom, ali bi verovatno povlačio topliju vodu iz volumajzera nego li iz poda, pa bi pumpa u startu išla sa manjom snagom i duže bi radila do ponovnog gašenja. Jedino sumnjam da bi samo 50L bilo dovoljno, jer ta tvoja pumpa izvrti 50L za dva minuta.

Imama TP Bergen 8kw, grejem oko 100me i u ovim prelaznim periodima se jako cesto pali i gasi. Podesena je na 36C sa deltom 5. Dobio sam savet da na povratu ugradim bafer od 50l koji bi radio kao volumizer tj. da poveca zapreminu vode u sistemu ali su mi iz firme koja je radila grejanje objasnili da ne bih nista postigao jer sistem brzo zagreje tu vodu jer bafer sam po sebi ne odaje toplotu.

Koliki je interval rada, a kolike su pauze?

Upalio sam svoju TP midea 12 kW split, cca 130 kvadata.. radijatori. Vanjska temp je bila od 2-8 stepeni.. trosila je dnevno 23 kWh. Meni je ovo exstra, kakva je kod vas situacija

Mislim da bi trebalo da ti manje troši.
Zavisi kakav objekat imaš, koje temperature "juriš", kako si je podesio..

Meni je na 15kw u 24h, veća kuća tj 190m2, 70% radijator, 30% podno. 8cm stirpor, dobro izolovan tavan.

24c u kući, vremenska kriva za polaz vode.
Limitirana amperaža. TP ima svoj "krov" nije izložena kiši /snegu...

Nesto me zbunjuje, ako podesim krivulju grijanja jel onda trebam iskljuciti sobni termostat koji prekida cirk. pumpu i staviti cirk. pumpu da radi 24/7 jer ce toplotna pumpa regulisati temperaturu vode pomocu vanjske temperature. Ako moze mala pomoc oko toga.

Sobni termostat svakako treba da ima udela u kontroli temperature, ako ništa drugo, a ono bar da ne dozvoli sa u kući bude 26°C umesto 22°C

Nesto me zbunjuje, ako podesim krivulju grijanja jel onda trebam iskljuciti sobni termostat koji prekida cirk. pumpu i staviti cirk. pumpu da radi 24/7 jer ce toplotna pumpa regulisati temperaturu vode pomocu vanjske temperature. Ako moze mala pomoc oko toga.
[/QUOTE
]
Cir pumpa radi 24/7

Kod mene je nakon nekoliko experimentisanja sa krivom sobni ugašen.

Oscilacija mi je 23-24c

Ali trebalo mi je par nedelja.

Ja sam ugradio LG 9kw monoblok. Majstor je hteo klasičan bafer od 100l (TP na bafer, bafer cirkulacionom pumpom na radijatore), ali je na moj zahtev stavio na povrat i rekao da to neće da radi. Kod mene je problem predimenzionisane pumpe jer mi je u planu podizanje sprata pa da ne uzimam 2x pumpu. 64 kvadrata, debelo predimenzionisani T22 radijatori. LG ima u kontroleru opciju za podešavanje kapaciteta koja se u uputstvu samo navodi da postoji ali nema opis (za klime npr ima detaljan opis). Ograničio i cirkulacionu pumpu na 50%. Koristim auto (AI) mod, iliti weather compensation, na -10 = 42 stepeni, na 18 = 28 stepeni. Na žalost ne modulira lepo na preko 12 stepeni kada voda treba da bude oko 30-31, odradi posao za 10ak minuta pa pauza. Na 34-35 već radi non stop naročito ako se stavi delta t da bude 6 stepeni. Ali tada bude pretoplo. Još uvek eksperimentisem ali sad sam na podešavanjima koje daju 24-25 stepeni u kuci. Evo i potrošnje

Prilozi

• IMG_1333.png
    IMG_1333.png
    75.6 KB · Pregleda: 35
  • IMG_1334.png
    IMG_1334.png
    72.9 KB · Pregleda: 18
Ja sam najzad naručio TP M-Thermal MHA-V8W/D2N8-B Midea, split, piše da je monofazna. Da li će ona biti preveliko opterećenje za jednu fazu i da li imate neki link sa uputstvima kako da podesim krivulju grejanja?
Hteo bih da probam bez sobnog termostata da je koristim.

20 minuta je OK. Verovatno je tako u podešavanjima. Meni je bilo 15 minuta. Igrao sam se sa raznim vrednostima i mislim da mi sada stoji sat vremena. Imam veliki bafer pa se ne oseti u komforu da treba češće da se pali.

20 minuta je OK. Verovatno je tako u podešavanjima. Meni je bilo 15 minuta. Igrao sam se sa raznim vrednostima i mislim da mi sada stoji sat vremena. Imam veliki bafer pa se ne oseti u komforu da treba češće da se pali.
Koliki si beše bafer stavio? Ili beše volumajzer?

Ja sam podesio krivu grijanja i upalio sam krivu grijanja preko aplikacije na mobu ali na pumpi uvijek pise da je je voda 41 stepen. Stoji tako kada je hladnije i toplije vani.. Midea je

Nazad
Vrh Dno