Šta je novo?

[A1] Kucni net

Taj sam i ja dobio za 100/10 mbs. Ali retkokad izvučem preko 50 mbs, kakva je situacija kod tebe sa brzinom?
Kod mene je izgleda neopterećena stanica i dobra lokacija. Out of the box, samo ga stavio pored tv-a i ide 60-70mbit, u večernjim satima i kad je bilo malo nevreme je išlo na 40. Probao na kao malo boljem mestu na spratu 90mbit ali mi ne odgovara zbog drugih uređaja. Još mi nisu raskačili sbb koji je na 200, kad to raskače, videću ako radi dobro strimio i ostalo i neću ništa da diram.
Generalno, zadovoljan sam.

… mala promena pozicije, ume da napravi razliku… u selu BS kao da je samo za mene postavljena, ide preko brzine koju plaćam… u centru grada, drugi Kućni net, mora se tražiti lokacija za brzine iz paketa…

… mala promena pozicije, ume da napravi razliku… u selu BS kao da je samo za mene postavljena, ide preko brzine koju plaćam… u centru grada, drugi Kućni net, mora se tražiti lokacija za brzine iz paketa…
Pa mogu da razvičem od njega kabl, pa da kupim neki wifi 6 uređaj da baca posle wifi, ili da nešto slično napravim za brži signal, ali ako ovako bude radilo a 99% da hoće, nema potrebe za cimanjem.
Hvala za kontakt, završio sam za sat vremena sve. Pričao sam sa agentom kad je došao da namesti, kaže da za xplore tv treba 5-10mbit tako da možda probam i to.

… radiće sigurno, ukoliko je brzina konstantno visoka, bez drastičnih padova… moji u oba slučaju gledaju Eon i ne žale se…

Uzeo pre mesec dana 100/10mb , brzina varira od 20do 100mb upload drzi oko 20, signal isto preko dana oko -85-90db, uveče -100db. Ovo je slika od jutros..

Prilozi

• Screenshot_20250918_102106_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.jpg
    Screenshot_20250918_102106_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.jpg
    56.2 KB · Pregleda: 118
Dakle, svako veče posle ponoći, tačnije posle 1-1:30, download padne na 1, 2, 3 mb, dešavalo se da bude i ispod 1mb. Imam paket 50/10. Upload je uvek dobar, često ide i preko 10. Preko dana download radi solidno, brzina je negde između 20 i 30, proverim po par puta.
Da li još neko ima slične probleme? Da li je moguće da oni nešto tu smanjuju signal, štede, isključuju, nemam pojma... ? Zar ne bi trebalo da je opterećenost mreže u ovo doba manja, samim tim i brzina veća?

Dakle, svako veče posle ponoći, tačnije posle 1-1:30, download padne na 1, 2, 3 mb, dešavalo se da bude i ispod 1mb. Imam paket 50/10. Upload je uvek dobar, često ide i preko 10. Preko dana download radi solidno, brzina je negde između 20 i 30, proverim po par puta.
Da li još neko ima slične probleme? Da li je moguće da oni nešto tu smanjuju signal, štede, isključuju, nemam pojma... ? Zar ne bi trebalo da je opterećenost mreže u ovo doba manja, samim tim i brzina veća?
Gase 1800 i 2100 mhz u tom periodu najverovatnije
Ako je samo B20 aktivan znaci da radi samo 800 mhz

Kod mene je bilo obrnuto, posle ponoći ili rano jutro ubrza skoro do maksimuma, oko 8-9h opadne puno, popodne minimalan protok. Pogledaj u ruteru šta se događa, frekvencije i koji toranj. Ako uggase neke frekvencije ond je mogućeda te prebace na neko udaljno mesto.

@Wilnam10

Ako imaš ruter sa Band Lockom, probaj da zaključaš Band na B1+B3 i vidi da li je poboljšano. Meni jeste. Noću gase razne bazne stanice zbog uštede. U tom trenutku se dešava da se ruter poveže na dalju baznu stanicu, a pošto je B20 frekvencija sa najširim dobačajem (ali najmanjom brzinom protoka), ruter je prepozna kao najbolji signal i veže se na nju, umesto na B3 koji i sa slabijim signalom da veću brzinu protoka.

Samo da javim da su antenice stigle i da se signal malo poboljšao… taman koliko samo čekivao, tako da je preporuka za urbanu sredinu… par je, na poznatom siteu, oko 3usd… vredi, kome treba malo gaina-a u signalu…

Prilozi

• IMG_0141.jpeg
    IMG_0141.jpeg
    31.6 KB · Pregleda: 101
Poslednja izmena:
@Wilnam10

Ako imaš ruter sa Band Lockom, probaj da zaključaš Band na B1+B3 i vidi da li je poboljšano. Meni jeste. Noću gase razne bazne stanice zbog uštede. U tom trenutku se dešava da se ruter poveže na dalju baznu stanicu, a pošto je B20 frekvencija sa najširim dobačajem (ali najmanjom brzinom protoka), ruter je prepozna kao najbolji signal i veže se na nju, umesto na B3 koji i sa slabijim signalom da veću brzinu protoka.
Ako nemaš ruter sa band lockom kao ja :), ZTE mf296r, onda podesis ruter na rucno biranje mreze i odaberes samo 4g i svako jutro restartujes ruter da bi se rekonektovao na b1+b3..
A ove antenice sam i ja uzeo, doduše sa kp za par hiljada i signal se poboljšao na -85db do -100db..

… meni je sada 82-85dBm, nekada i 80dBm… SiNR je ranije išao i u minus, sada i do +13dB… ništa spektakularno, ali doprinelo je stabilnosti signala…

Pa sta sad na kraju? Jel valja taj ZTE sto daje A1 ili ne? Razmisljam se da kupim za majku na selu. Ja izvlacim 150 dl na telefonu a na nekom matorom A1 ,jedva 20. Ne bih ulagao velike pare ,pogotove ne u polovne,izraubovane sto se valjaju po KP.

… ako su te brzine, plus na selu… zovi agenta i pitaj da li i dalje može na probu, ali sumnjam da je tamo BS preopterećena…

Imam problem,ja imam net tamo tj karticu ,bez ugovora. Meni treba samo neki krsten uredjaj.

Nedelja jutro 6h.

Prilozi

• Screenshot_20250921_060145_Chrome.jpg
    Screenshot_20250921_060145_Chrome.jpg
    59.3 KB · Pregleda: 67
Opet pišem...
Zašto se mučite sa modemima.
Wifi utičnica ( da dopunjava telefon)i stari mobilni telefon završavaju posao do dolaska 5g.
Zasto svi misle da ce sa 5g biti bolja brzina na modemu 4g/5g?
5g signal je slabiji od 4g. Pa ko garantune da ce taj modem hvatati 5g? Mozda forsira jaci signal 4g. A onda se sve svudi na to, koliko ce ljudi preci na 5g. Znam mnogo ljudi koji 5g na telefonu drze iskljucenim i ne zele da prelaze na 5g

Meni nije do telefona nego kod kuće yer nemam šanse za optiku niti kabl. Trenutno 80-100/60Mbps (MT:S) je sasvim dovoljno jer ne delim nisakim.

… sigurno da će biti bolje sa 5g, plus rasterećenje 4G bandova doprinosi manjim varijacijama brzine… naravno da će 5g, sa gušćim rasporedom baznih stanica koji je neophodan, biti pouzdan i brz… samo je pitanje, kada će krenuti… pretpostavljam da ti ljudi, koji ne žele da jednog dana uključe 5g na telefonu, nemaju ni lične karte sa čipom…?!

@sasha015 Kako telefon da povežem na ruter koji nema wifi?Koristim kao backup link.
Dodas repeater sa ethernetom i spojis na switch ili sta god imas od opreme,
Preporuka da je telefon 3CA i da repeatujes na 5GHz, Tu ti je prednost sto ne moraš da imas od zgodne pozicije za signal do repeatera kabel. Tako da telefon moze da visi na nekom prozoru dok je repeater iza ormara i kud idu kablovi. Ili ako imas više uređaja možeš uzeti neki tp link što podržava DDWRT i da stavis iza NATa

Poslednja izmena:
Nisi me skapirao :) Poenta je bila da pokažem kolegi da ne koriste svi na isti način kućni net tj da nije bitan samo wifi.
Čisto onako,kad sam se već dotakao toga,ruter mi ima usb pa može sa usb stikom...

Nisi me skapirao :) Poenta je bila da pokažem kolegi da ne koriste svi na isti način kućni net tj da nije bitan samo wifi.
Čisto onako,kad sam se već dotakao toga,ruter mi ima usb pa može sa usb stikom...
Jesi probao jel radi sa USBom? Za Windows instalira drajver kad koristis usb as lan i jako je osetljiv na signal, ima li dovoljno snage da dopunjava? Jel bi te mrzelo da probas. Jer bi mi mogla biti alternativa bezicnoj konekciji

Nemam usb dongle,nikako da ga kupim,sve danas-sutra :) Ruter mi je Mikrotik a on podržava samo neke određene usb modeme.

Nazad
Vrh Dno