Šta je novo?

[A1] Kucni net

Mislim da je tebi jesnostavno bazna stanica preopterećena, zato loš down, dobar up. Kad krene 5G, verovatno će se stanje na 4G poboljšati jer će se 4G rasteretiti.

Mislim da je tebi jesnostavno bazna stanica preopterećena, zato loš down, dobar up. Kad krene 5G, verovatno će se stanje na 4G poboljšati jer će se 4G rasteretiti.
Pa za paket je upload odlican. Jedino sto me muci jeste ta brzina od 230 koja se dobija 30 metara dalje. Da li je moguce da ruter hvata jaci signal sa prepoterecene stanice i dobijam losiji net. Bi li bolji ruter mogao uhvatiti slabiji signal koji bi mozda bio brzi?
Ukratko koliko je realno da cu nabavkom boljeg rutera zaista dobiti vecu brzinu ukoliko je ova stanica preopterecena?

Sa ovim ZTE MF26R jacina signala je -83/-92 dBm. a brzina varira.. 4-15Mbps/12Mbps.. Upload je konstantno dobar..
Jačina signala je dobra za mnogo brži protok ali taj njihov ruter je đubre. Nisam više na A1 mego MT:S zato što su bazne stanice oko mene bile bile preoptrećene, skoro nikada nije bilo ni tih 20Mbps, za to kratko vreme sa B535-333 je stizalo nešto manje bolje a sada na MTS sa istom jačinom signala i baznom stanicom na istom stubu ide 80-100Mbps.

JA na telefonu
Jačina signala je dobra za mnogo brži protok ali taj njihov ruter je đubre. Nisam više na A1 mego MT:S zato što su bazne stanice oko mene bile bile preoptrećene, skoro nikada nije bilo ni tih 20Mbps, za to kratko vreme sa B535-333 je stizalo nešto manje bolje a sada na MTS sa istom jačinom signala i baznom stanicom na istom stubu ide 80-100Mbps.
Ja na telefonu (s24 Ultra) imam MTS i dobijam iste brzine. IZgleda da je ovde preopterecenje.. Pa me zanima dal bi bolji ruter pomogao da dobijem bar stabilnih 20-40Mbps download
Nazalost ovo je meni trenutno jedina opcija. Pretpostavljam kada se prodaju stanovi u zgradi da ce stanari poceti da uvode optiku na svoju ruku, pa cu onda moci i ja da uvedem. Ili ako SBB da neki popust tipa 12x1.
A i ko zna kad ce 5G da se rastereti malo stanica

Svakako preci sa 1000/500 na 10/10 je prava kletva :D

JA na telefonu

Ja na telefonu (s24 Ultra) imam MTS i dobijam iste brzine. IZgleda da je ovde preopterecenje.. Pa me zanima dal bi bolji ruter pomogao da dobijem bar stabilnih 20-40Mbps download
Nazalost ovo je meni trenutno jedina opcija. Pretpostavljam kada se prodaju stanovi u zgradi da ce stanari poceti da uvode optiku na svoju ruku, pa cu onda moci i ja da uvedem. Ili ako SBB da neki popust tipa 12x1.
A i ko zna kad ce 5G da se rastereti malo stanica

Svakako preci sa 1000/500 na 10/10 je prava kletva :D
Proveri u telefonu vidi koji je CAT ako je preko CAT 9 videćeš da li bi bolji ruter bio pomoc ili se ne bi puno menjalo

Proveri u telefonu vidi koji je CAT ako je preko CAT 9 videćeš da li bi bolji ruter bio pomoc ili se ne bi puno menjalo
Moracu testirati veceras posle ponoci..
Evo MTS (telefon) daje 65Mbps, a A1 (ruter) daje 12.. Definitivno stanice imaju zagusenje :/
Sta da se radi.. bolje i ovo nego da punim telefon 5 puta dnevno zbog hotspota..

Moracu testirati veceras posle ponoci..
Evo MTS (telefon) daje 65Mbps, a A1 (ruter) daje 12.. Definitivno stanice imaju zagusenje :/
Sta da se radi.. bolje i ovo nego da punim telefon 5 puta dnevno zbog hotspota..
Bolje u toku dana ubaci A1 karticu u telefon da vidis kako radi u telefonu. Ako ti je veci od CAT9, da li je?

Bolje u toku dana ubaci A1 karticu u telefon da vidis kako radi u telefonu. Ako ti je veci od CAT9, da li je?
Ne znam kako u telefonu, a i kod *#0011# nece ds radi. Mozda ima neki drugi
Svakako u netmonster aplikaciji stoji kombinacija B1,B3 i B20. To bi valjda znacilo cat9. Ako,dobro citam
Ali i sa time na MTS je opao signal na -103 i sad pokazuje 22Mbps.

Ne znam kako u telefonu, a i kod *#0011# nece ds radi. Mozda ima neki drugi
Svakako u netmonster aplikaciji stoji kombinacija B1,B3 i B20. To bi valjda znacilo cat9. Ako,dobro citam
Ali i sa time na MTS je opao signal na -103 i sad pokazuje 22Mbps.
Vidi koji je telefon pa na gsm areni bi trebalo da se pomene koja je kategorija. Ali ako vidis 3CC to je najmanje CAT9 uređaj. Ali napisi model ili sam pogledaj naa gsm areni sta je. A ako nema tamo vidis koji je chipset pa nadjes za njega koji je modem

Vidi koji je telefon pa na gsm areni bi trebalo da se pomene koja je kategorija. Ali ako vidis 3CC to je najmanje CAT9 uređaj. Ali napisi model ili sam pogledaj naa gsm areni sta je. A ako nema tamo vidis koji je chipset pa nadjes za njega koji je modem
7CA (samsung S24 Ultra)

Malo sam testirao karticu kucnog neta u telefonu. U dnevnom boravku je malo bolje. Medjutim testiram u sobi (spoljni zid ka predajniku) i lagano ode na 40-50. Ali to samo kad uhvati band2100. KAda je na 1800 dodje oko 15. Enigma sto na toj strani predajnik nema band1 vec samo band3 i band20.. A na kontra strani predajnik ima band 1,3,20
Izadjem ispred zgrade i budu brzine do 10Mbps.. Na 50 metara od mene ka baznoj stanici (band3,20) koja je ka mojoj spavacoj sobi gde sam hvatao 40-50, bude 60-80, a na kontra stranu ka drugoj baznoj stanici (band 1,3,20) isto oko 50m od ulaza bude 130-230..

E sad pri svakom merenju screenshotovao sam brzinu i podatke iz netmonster na telefonu. Pokusavam da provalim oko citanja ali na prvu bih rekao da ovaj netmonster lupeta.
Kako je moguce da sam 130-230 dobijao na baznim stanicama eNB 178 i 179 koje su udaljene od mene 1-2km nego dve bazne stanice koje su odmah do mene. I da stvar bude zanimljivija, tih 130-230 merim napolju na lokaciji gde sam zaklonjen sa dve zgrade, a ja sa terase gledam celo brdo Mirijeva i te dve bazne stanice i ne mogu ni 20 da dobijem iz dnevnog boravka
Jedino ako ovo citanje iz netmonstera nije tacno.
Po ovom netmonsteru NIJEDNOM nije uhvatio signal sa najblize bazne stanice koja je udaljena 200 metara vazdusnom linijom.
Evo recimo sa rutera za network information, moze li iko da pomogne da pronadjem ovu baznu stanicu
network.jpg

Poslednja izmena:
7CA (samsung S24 Ultra)

Malo sam testirao karticu kucnog neta u telefonu. U dnevnom boravku je malo bolje. Medjutim testiram u sobi (spoljni zid ka predajniku) i lagano ode na 40-50. Ali to samo kad uhvati band2100. KAda je na 1800 dodje oko 15. Enigma sto na toj strani predajnik nema band1 vec samo band3 i band20.. A na kontra strani predajnik ima band 1,3,20
Izadjem ispred zgrade i budu brzine do 10Mbps.. Na 50 metara od mene ka baznoj stanici (band3,20) koja je ka mojoj spavacoj sobi gde sam hvatao 40-50, bude 60-80, a na kontra stranu ka drugoj baznoj stanici (band 1,3,20) isto oko 50m od ulaza bude 130-230..

E sad pri svakom merenju screenshotovao sam brzinu i podatke iz netmonster na telefonu. Pokusavam da provalim oko citanja ali na prvu bih rekao da ovaj netmonster lupeta.
Kako je moguce da sam 130-230 dobijao na baznim stanicama eNB 178 i 179 koje su udaljene od mene 1-2km nego dve bazne stanice koje su odmah do mene. I da stvar bude zanimljivija, tih 130-230 merim napolju na lokaciji gde sam zaklonjen sa dve zgrade, a ja sa terase gledam celo brdo Mirijeva i te dve bazne stanice i ne mogu ni 20 da dobijem iz dnevnog boravka
Jedino ako ovo citanje iz netmonstera nije tacno.
Po ovom netmonsteru NIJEDNOM nije uhvatio signal sa najblize bazne stanice koja je udaljena 200 metara vazdusnom linijom.
E to sto pricas ima veze sa propagacijom signala.. kad imas neku geometriju lako moze MIMO da se ostvari ako se signal reflektuje od vise različitih zgrada jos ako te BS nisu opterećene. I eto ti brzine.

@Miki919 pitanje je samo dal mogu sa boljim ruterom da prvo uhvatim signal sa ove BS 200 metara, a onda da ga zakljucam i dal bih imao bolji net.?
Trazim ovaj cell id na baznim stanicama cellmapera. Koliko su azurni? Mozda ima neka BS da nije na toj mapi a ja se nakacio na nju. Jer sve pogledah oko mene pa i sire i nigde taj cell id..

@Miki919 pitanje je samo dal mogu sa boljim ruterom da prvo uhvatim signal sa ove BS 200 metara, a onda da ga zakljucam i dal bih imao bolji net.?
Trazim ovaj cell id na baznim stanicama cellmapera. Koliko su azurni? Mozda ima neka BS da nije na toj mapi a ja se nakacio na nju. Jer sve pogledah oko mene pa i sire i nigde taj cell id..
Mislim da net monster i cell maper prikazuju različite oznake. Mala sansa ako telefon ne izvlači koji je CAT xy neki velik protok. Mozda bi bilo bolje da zakljucas na onu drugu baznu stanicu. Ili da pozicioniras ruter da se na nju poveze.

Za "zakljucavanje" na odredjenu baznu stanicu samo ruteri sa cell lock.

Mislim da net monster i cell maper prikazuju različite oznake. Mala sansa ako telefon ne izvlači koji je CAT xy neki velik protok. Mozda bi bilo bolje da zakljucas na onu drugu baznu stanicu. Ili da pozicioniras ruter da se na nju poveze.
Sad sam ponovo testirao A1karticu u telefonu. U dnevnom boravku hvata BS 179 (udaljenost oko 1.1km) i tu je brzina oko 10-15Mbps trenutno. Pravac idealan nema nista da blokira sa terase. U spavacoj prebaci na BS 178 (oko 1.2-1.3km od mene) i tu brzina bude oko 50Mbps.
Dakle sa terase se vide idealno i BS 178 i BS 179.. Samo je eto signal za BS179 jaci jer je bliza. U spavacoj vec postoji zid pa verovatno uhvati BS 178. IAko ponekad skoci na BS 179 i BS 989

Za "zakljucavanje" na odredjenu baznu stanicu samo ruteri sa cell lock.
Da li bi ruter mogao da prepozna tj uhvati signal ove blize bazne stanice?
Voleo bih to nekako da probam pre nego sto kupim takav ruter.

… koliko imaš uslova da pomeriš ruter po stanu…?! Idi sa njim i prati iz aplikacije na koji ti se kanal povezuje… meni je najčudnija kombinacija B20 sam ili sa još nekim ‘unidentified’ kanalom(B1 ili B3), kada brzina bude solidna, uz naravno jači signal B1… nikako da sednem i da proverim još neku poziciju, ali moji se ne žale i vidim da brzina bude ok… ruter je možda na nezgodnijem mesu u kući, kuća u centru grada i okružena svim i svačim… za B1 i B3 verujem da bi ruter sa višim CA pomogao, uz band lock… a svakako čekam antenice za ovaj postojeći, kako bi mogao još malo da eksperimentišem…

Pa ne bas, zato sto se ruter povezuje na minipc (pfsense), od kog ide dalje na ubiquit AP, na tv i racunar. Privremeno cu to sve raskaciti pa drzati modem u spavacoj sobi gde je jaci signal, dok nenapravim neki 10inch rack. Pa da sve to popakujem i stavim gde treba. Do tad cu valjda naci i bolji ruter :)

Imaš na KP ZTE MC888 i MC888 PRO. Oni imaju cell lock ili preko softvera ili preko skripte sa https://miononno.it/routers.

Možda ti neko da i da isprobaš da vidiš kako radi, ako nećeš da pukneš pare i rizikuješ. Mislim da je neko pisao ovde da je od ovog lika sa crnim modelom dobio da isproba.

Ima i MC801a (a i siguran sam jos dosta modela, pogledajte kod miononna).

Aaa, sorry, KP nisam nista gledao, mislio ovako generalno.

meni cell lock na MC888 PRO ne radi, jednostavno ne želi da se poveže na lockovanu stanicu, tj. kada je cell lock podešen nema interneta.

možda zato što je t mobile ruter, mada sa skriptom ima tu opciju

meni cell lock na MC888 PRO ne radi, jednostavno ne želi da se poveže na lockovanu stanicu, tj. kada je cell lock podešen nema interneta.

možda zato što je t mobile ruter, mada sa skriptom ima tu opciju
Zato sad gledam da nabavim zyxel M904 model. Ili,neki noviji tipa NR5101. Ima nativnu podrsku i za band i cell lock. A za razliku od MC888 modela ima i opciju za eksternu antenu
Sinoc odradio test A1 kartice na telefonu
1884.jpg

Kod mene na MC801a radi cell lock. 24/7.
Zato preko noci kad A1 ugasi b3 band, nestane i internet.

Koji je to novi ruter koji nude? Ja imam trenutno MF293N, pa me zanima da li je upgrade ili downgrade.

Traže li da im vratim i stari ruter, ili mogu i da ga zadržim u slučaju da mi daju neki škart?

Vrh Dno