Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

@component
Sad sam pogledao grafik. Znaci boost vuce koliko je deklarisano sve vreme dok radi.
Mislim da je na mojoj ploci boost ogrwniven na cini mi se 15 min konstantnog rada, vise i ne treba jer bi prokljucalo bilo sta.
Samo mi jos nije jasno da li se ova brojka odnosi ako popalim sva polja na boost ili se odnosi na jedno polje posto mi zvuci mnogo...
Cime meris potrosnju pa dobijes ovaj grafik?
Pa imaš par postova iznad kolika je snaga koje zone na jednom od modela indukcione ploče.
@maxy
Ne moze da radi sat vremena, kod mene je boost 15 min. Samo moram da proverim na koliko zona se to odnosi.
Nije bitno da li je na boostu ili hajde da kažem max snazi bez boosta. Kontinualan rad na max snazi recimo sat vremena bi doveo do oštećenja i suda i verovatno do pucanja ploče. Postoji bitan faktor, a to je ograničenje maksimalno dozvoljene temperature.

Mi za 5-6 godina korišćenja nismo uključili boost na više od jedne. Nikada nije bilo potrebe. U stvari uključivao sam radi testiranja da vidim da li će pametan osigurač da podnese i izmeri potrošnju.
Ne mogu da zamislim da neko pripremi nešto četiri posude i stavi ih sve u isto vreme i uključi ih da što pre proključa. Obično stavljaš jedno po jedno i kako prvo postigne temperaturu, smanjiš. Jedino da radiš u restoranu pa praviš hranu kao na traci, pa ti je svaki sekund bitan.

Ne samo osigurači od ploče, već bi većini iskočili i limitatori, a posebno ako u kući ima uključenih više uređaja (npr. Kotao za grejanje).

Procitacu sutra u uputstvu ploce u vezi toga jer se nisam bavio do sada potrosnjom bilo cega po kuci. Znam samo da je navedeno da se ploca povezuje na monofaznu struju pa me je zacudilo kako izdrzava ako povuce 7.300W a i dodatno su me zbunili danasnji postovi u temi :)
Svakako mi struja nije jaca strana pa proveravam sutra sta su sve napisali.

Monofazna sa osiguračem od 16 A dozvoljava max 3680 W.

Procitacu sutra u uputstvu ploce u vezi toga jer se nisam bavio do sada potrosnjom bilo cega po kuci. Znam samo da je navedeno da se ploca povezuje na monofaznu struju pa me je zacudilo kako izdrzava ako povuce 7.300W a i dodatno su me zbunili danasnji postovi u temi :)
Svakako mi struja nije jaca strana pa proveravam sutra sta su sve napisali.
To ti je prikljicna snaga od 7.300W,u uputstvu imas koliko svaka ringla vuče na max, da li su veće ringle na 2100W ili više, i manje ringle su na 1800W(barem je kod mene tako). J kada sam menjao tablu sa osiguracima stavio sam za svaku fazu poseban osigurac od 16A.

Sad vidim da kod vecine ploca pise prikljucna snaga 7.300W, sta god to bilo.

Kod mene je potrosnja podeljena u dve kategorije.

PowerFlex zona za kuvanje:
  • max snaga 2.100W
  • max snaga Booster 3.000W
  • max snaga TwinBooster 3.650W
Ploca:
  • max snaga 3.400W
  • max snaga Booster 4.800W
  • max snaga TwinBooster 7.300W

Pa bilo bi dobro ili na dve ili na tri faze da je priključiš kako bi iskoristio maksimalno mogućnosti ploče.

Koliko se secam u uputstvu pise da se povezuje na monofaznu. Imam i trofaznu uticnicu pored.
Prelistacu sutra uputstvo da vidim detaljno sta sve pise da ne gusim temu jer sam laik.

Trebalo bi da postoje tri ili dve opcije povezivanja. Nikad do sada ne videh full size monofaznu ploču. Napiši koji je proizvođač i model.

Ako ti nije mrsko pogledaj posto se razumes. Znam da postoji sema na kucistu sa donje strane ploce ali ne znam mogu li naci sliku. Ne znam ni koliko ampera imaju osiguraci kod mene ali nikad nisam imao problema da spadne osigurac zbog necega. Plocu je povezivao rodjak elektricar.
Ploca je Miele KM 7564 FL.
Nadjoh samo ovu sliku kad smo je montirali ali se ne vidi jasno sema povezivanja.

Prilozi

• 20241021_160810.jpg
    20241021_160810.jpg
    120.6 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Nađoh neko uputstvo na miele sajtu i imaju tri šeme povezivanja, dakle može trofazni priključak, ako je verovati https://media.miele.com/downloads/8b/fb/05_F6154D09FD0B1EEC979E0603307A8BFB.pdf

Ako nisi stručan sam da uradiš, pozovi električara ili nekoga ko zna. Trebaće ti kvalitetan petožilni kabl, trofazna viljuška ili kleme za trofaznu struju (ne znam kakav priključak je u zidu).

Osigurači su ti u tabli i piše na njima i sigurno su 16 A.

Da li si ti siguran da je ploča vezana na monofazni priključak?

Hvala ti jos jednom na trudu.
Za trofaznu struju su bile kleme iz zida. Elektricar mi je danas ispricao kako je povezao, pominjao je i vrstu kablova i rekao da ne brinem kad sam pomenuo ovih 7.300W ali dzaba sve to kad se ne razumem i nisam zapamtio. Javicu mu da mi napise. Mislim da nije povezano nista na trofazni prikljucak. Provericu sutra kad povadim sve fioke u radnom delu iza kojih se nalazi.
Prosle godine u ovo vreme smo sve u stanu povezali i sve radi bez ikakvih problema ali me je zbunila prica u temi u vezi potrosnje i da ne moze biti povezano na monofazni prikljucak.

Nema veze sto su kleme, ako su vezane svih 5 žica na kleme onda je vezano na trofazni, ako su na klemu vezane samo 3 žive onda je monofazna I to je to.

Ploca se uglavnom kaci na 2 faze, zazo stoji ta prikljucna snaga 7.2KW. Rerna ide na jednu fazu. Svaki od tih uredjaj ima opciju da se prikljuci i na jednu fazu. Ako ne znate, pise u uputstvu.
Da, Miele po uputstvu moze i na sve 3 faze. Ne znam cemu to jer niko nikada nije ukljucio sve ringle odjednom :)

Sve zavisi kakav je izbor strujnih priključaka. Meni rerna nije ispod ploče, već je visoko podignuta i iz tog razloga sam vezao ploču na trofazni priključak, a rernu na monofazni. Postoje ploče koje nemaju mogućnost trofaznog priključka, već samo monofazni i sa dve faze.
Nema svrhe kupovati skupu ploču ukoliko nemate trofazni priključak, jer se potencijal uređaja ne može iskoristiti (a dali ste recimo 1000 eura za njega i imali velika očekivanja).

Hvala ti jos jednom na trudu.
Za trofaznu struju su bile kleme iz zida. Elektricar mi je danas ispricao kako je povezao, pominjao je i vrstu kablova i rekao da ne brinem kad sam pomenuo ovih 7.300W ali dzaba sve to kad se ne razumem i nisam zapamtio. Javicu mu da mi napise. Mislim da nije povezano nista na trofazni prikljucak. Provericu sutra kad povadim sve fioke u radnom delu iza kojih se nalazi.
Prosle godine u ovo vreme smo sve u stanu povezali i sve radi bez ikakvih problema ali me je zbunila prica u temi u vezi potrosnje i da ne moze biti povezano na monofazni prikljucak.
Možda postoji neki drugi razlog zbog čega je tako električar priključio ploču. Recimo, moguće da je odobrena snaga nedovoljna. Recimo najniža odobrena snaga za trofazni priključak iznosi 6.9 kW što jeste ograničavajući faktor za sve uređaje velike snage, jer se ovih 6.9 kW odnose na sve jednovremeno angažovane potrošače u kući i u tom slučaju monofazni priključak je najpametnija opcija. Čim ti je pominjao vrstu kabla, onda je stavio kabl odgovarajućeg poprečnog preseka.

Ploca se uglavnom kaci na 2 faze, zazo stoji ta prikljucna snaga 7.2KW. Rerna ide na jednu fazu. Svaki od tih uredjaj ima opciju da se prikljuci i na jednu fazu. Ako ne znate, pise u uputstvu.
Da, Miele po uputstvu moze i na sve 3 faze. Ne znam cemu to jer niko nikada nije ukljucio sve ringle odjednom :)
Jeste uključio sve odjednom. Da testira da vidi da li može :)
A kada je reč o svakodnevnom korišćenju onda duže vreme koristiš ispod 1kW, eventualno 2kW.

Ko nije data geek kao ja, može da preskoči sledeći deo ;)
Našao sam jedan primer gde se ručak uvao sat i po. I potrošnja je bila 3,8kW ali samo na 40 sekundi i to samo 2 puta za vreme kuvanja. Evo opet grafik koga interesuje (najviše zbog ericma koji se interesovao za potrošnju):

1758007354119.png
Ukupna potrošnja za ovaj ručak koji se kuvao sat i po je 1,12 kWh (za ceo dan je potrošnja na indukcionoj ploči bila 1,37 kWh).
Ne mogu da znam potrošnju po zonama, nego samo za celu ploču ukupno. Ovaj drugi pik oko 12:07 je kada je uključena druga zona i držano 40-tak sekundi da postigne temperaturu, nakon čega je i ta smanjena. Pretpostavljam da je ono nešto posle 1:02 (od 3,2 kW, a kasnije 2,2 kW) nešto što se radi kad se sprema hrana i potrebno da se završi ručak. Verovatno se uključuje treća i četvrta zona. Ne znam. Moj domet su jaja, špagete i slično :)
To je naš standardni ručak. Nismo ni blizu da iskoristimo pun monofazni potencijal, a kamoli trofazni.

Ploča nije koštala baš 1000€, ali preko 500€ je bila sigurno. I baš smo zadovoljni. I mislim da skuplje ploče nisu samo monofazna vs trofazna, a smatram našu u skuplju. To je u stvani zanemaljivo. Skuplje bolje održavaju temperaturu na svakom podeoku (nema ono ugasi se pa se ponovo upali), podesiš da se sama ugasi, javlja da li je vruća ploča i kvalitetnije delove pa verovatno duže i traje. Naša ima neko brendirano staklo, što nisam znao, nego mi žena rekla zato što je radila u laboratoriji i to je neki prozvođač koji pravi stakla za industrijsku laboratorijsku opremu.

@maxy Verujem da je sve lepo povezao i predvideo. Sinoc videh u uputstvu za moju plocu da mogu da rade istovremeno dva polja u Boost rezimu.
Cesto puta spremamo na 3 ringle ali su uglavnom na jacini izmedju 3 i 5 tako da je sve to ok i necu nista dirati jer sve radi bez greske.
Hvala na pojasnjenjima jos jednom.

@component
Hvala jos jednom na infu oko potrosnje :)
Nego, opet nisam razumeo ili lepo procitao cime meris sve ovo i kako dobijas grafik?

Poslednja izmena:
@maxy Verujem da je sve lepo povezao i predvideo. Sinoc videh u uputstvu za moju plocu da mogu da rade istovremeno dva polja u Boost rezimu.
Cesto puta spremamo na 3 ringle ali su uglavnom na jacini izmedju 3 i 5 tako da je sve to ok i necu nista dirati jer sve radi bez greske.
Hvala na pojasnjenjima jos jednom.

možete li napisati koji model ploče koristite? hvala

Miele KM 7564 FL

Možda postoji neki drugi razlog zbog čega je tako električar priključio ploču. Recimo, moguće da je odobrena snaga nedovoljna. Recimo najniža odobrena snaga za trofazni priključak iznosi 6.9 kW što jeste ograničavajući faktor za sve uređaje velike snage, jer se ovih 6.9 kW odnose na sve jednovremeno angažovane potrošače u kući i u tom slučaju monofazni priključak je najpametnija opcija. Čim ti je pominjao vrstu kabla, onda je stavio kabl odgovarajućeg poprečnog preseka.
Svaki iole krsteni elektricar ce gledati da poveze na sto vise faza iz razloga da vam rastereti fazu. Osim ploce koja ce povucu XYZ vati iz uticnice mozda imate jos neki veci potrosac na istom osiguracu pa da vam ne bi iskakao osigurac. To opet zavisi kako vam je razvucena struja u stanu/kuci ali na to ne mozete da uticete previse sada. To je razlog zbog cega se razdvaja na sto vise faza. 2 su obicno vise nego dovoljne za plocu.

У пракси могуће, мада на истом осигурачу не би смео да се налази било који други потрошач. Проблем може правити лимитатор ако је фаза преоптерећена.

У пракси могуће, мада на истом осигурачу не би смео да се налази било који други потрошач. Проблем може правити лимитатор ако је фаза преоптерећена.
Pusti sto ne bi smelo. U praksi mozes svakakve primere da sretnes. Stanovi stari po 60 godina, samouki "majstori" povezivali, vezali fazu na uzemljenje, bije struja iz slavine itd. Do sutra mogu da ti pricam sta sam sve sretao a nisam neko ko se bavi time. Pritom i ljudi sami vole da "skarabudze". Lik gurnuo 16 licni u osigurac jer mu je stalno crkavao. Kaze, resio sam problem. Pogorelo mu pola instalacija po kuci, iskucio osigurac na banderi na kraju od njegovog "popravljanja i resavanja problema".

Da, ali izbor tehnologije nije razlog za obaranje snage. Međutim, moja je povezana na tri faze i instalirana snaga je 7.9 kW (8.3 sa powerboost). Naravno postoje opcije i na dve faze i na jednu (mada na jednoj fazi gubi smisao i verovatno bi ograničavala snagu što u ovom slučaju dovodi do poluupotrebljivosti).
Do sada ni u jednom scenariju upotrebe nije dolazilo do obaranja snage (nismo koristili sve četiri ringle na max jednovremeno, ali dve na max i jedna na nekoj srednjoj vrednosti - jesmo)
Kod mene je na jednoj fazi, nisi shvatio kako radi. Jedino što se gubi je da sve 4 rade u powerboost ili kako koji proizvođač krsti najveću snagu. Ja to nikad ne koristim duže od neki minut, i to kad stojim pored. U kom to realnom scenariju ti je potrebno sve 4 na maksimalnoj snazi taj minut ili dva? Spremaš ručak, nije pitanje života i smrti da treća ringla dobije pun gas sa kašnjenjem od minut.

Na maksimalnih 9 mi rade sve 4, i to takođe nikad ne koristim.

Hajde molim te pročitaj šta sam napisao.

Poluupotrebljivost je malo preuveličano zar ne?
Pa sve zavisi od toga koliko i kako je koristiš. Kod nas u kući se redovno kuva sve i svašta, ali razumem da postoje i drugačiji scenariji upotrebe.

Da javim, nosio sam plocu po kucama od prijatelja i ploca isto se ponasa kao i kod mene gubi snagu

Nazad
Vrh Dno