Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2025)

Druže skini nešto u hfps sve će ti biti jasno. Film preko 24 izgledao kao amaterski kamerom da je snimano. Isto kao onaj filter na tv za sport kada ostane uključen pa kada pustiš film izgleda kao sapunica neka. Probaj nema šanse da ne vidiš o čemu se radi.
Meni je bolje u 50/60fps, ja bih odavno to postavio kao standard i za film - ali post produkcijski fitleri na tv-u koji dizu FPS nisu isto, oni stvaraju taj los amaterski snimak i artifakte. u 24/30fps slika jednostavno ne moze biti tecna, meni to oduvek smeta i nije mi jasno zasto se koristi.

Kada je video ili film snimljen u pravih 48/50/60fps, kao sav sport recimo, uvek je 50fps+, to izgleda fantasticno. Pogotovo na Plazmi i starim CRT-u vise rezolucije koji imaju savrseno ostru sliku u brzom pokretu (potpuno prirodno i tecno). Avatar u 3d-u sa visokom fpsom je i dalje nesto najbolje sto sam video na TV-u do sada (Plazma). Meni je bas zao sto je 3d propao.

Novi ekrani Oled/LCD su problematicni sa 50/60fps, jer i pored 120-144-240HZ refresh rate-a jako mute sliku u brzom pokretu i to ne deluje ok, sport je recimo dosta los (sample and hold prikaz frejma je problematican na nizim fps), tek sa 120fps+ postaje iole ostrija slika u pokretu, idealno 240fps+.

Ko je recimo igrao Counter Strike na Crt-u pa presao na LCD, zna koja je razlika. LCD i sa 100FPS je mutio sliku i stvarao blur kod brzih pokreta, crt vec na 60FPS savrseno ostro izgleda u brzom pokretu.

Poslednja izmena:
Brkate lončiće, igrami film ili serija izgleda neprirodno. Imaš filmove i serije u HFR i bez filtera na TV , što reče kolega izgledaju kao da je snimano u pozorištu.

Meni ne izgleda tako, volim tecnu sliku/prirodnu- vise mi smeta sto non stop vidim seckanje slike kao slideshow na 24fps - kod iole brzeg kretanja kamere u filmu/seriji je jako primetno. Ne razumem kome se to svidja, i sta je tu "filmski".

Zamisli da je sport u 24fps, snimam je u 50/60fps pa ne izgleda kao snimamo amaterskom kamerom. Tv program isto nekad ide u pravih "50/60 fps" (ne samo dupliran 24/30), vesti recimo, inace ne bi mogao ni da citas brzu pokretnu traku sa tekstom ili bi lose izlgledalo..

Poslednja izmena:
Odgledah sinoć The fantastic four.... https://www.imdb.com/title/tt10676052/ .Au jedva. Tako sam se smorio. Ono sa ženskim silver surferom je tragedija, toliko ne ubedljivo. Nažalost gubim veru da će uskoro da se pojavi neki film vredan pažnje i da nije nešto sažvakano milion puta!

Meni ne izgleda tako, volim tecnu sliku/prirodnu- vise mi smeta sto non stop vidim seckanje slike kao slideshow na 24fps - kod iole brzeg kretanja kamere u filmu/seriji je jako primetno. Ne razumem kome se to svidja, i sta je tu "filmski".

Zamisli da je sport u 24fps, snimam je u 50/60fps pa ne izgleda kao snimamo amaterskom kamerom. Tv program isto nekad ide u pravih "50/60 fps" (ne samo dupliran 24/30), vesti recimo, inace ne bi mogao ni da citas brzu pokretnu traku sa tekstom ili bi lose izlgledalo..
Za sport niko nije to napisao da je bolje 24fps, to je apsurd da se gleda tako.

Ajde pošto ti je boje tako, koji film si gledao u HFR. Daj konkretan naziv snimka jel nema šanse da ikome to može biti bolje. Sumnjam da prìčaš napamet bez uvrede.

Znam da sam u manjini, ali oduvek me je to kopkalo i smetalo. Pokretna slika, a trza, nije tecno - s tim sam se davno igrao 2009. :). https://forum.benchmark.rs/threads/hd-filmovi-dupliranje-fps-a.216750

Pa nisam nista skoro gledao, Avatar u 48fps, koji me je oduvao. Generalno 3D sa 48/50/60 fps-om na Plazmi je nesto najbolje sto sam video do sada na TV-u (samo mu fali OLED HDR i malo jace osvetljenje, to bi bio savrsen TV).

Skoro nista nije ni bilo od filmova/serija. Igram se nekada sa dupliranjem frejmova na plazmi (ima ok frame insert algoritam), ili gledam neke demo materijale i YT u 60fps gde kod ima, i mene to odusevljava kada je materijal u pravih 60fps i skroz ostra slika u brzom pokretu, sta god bilo, ima dosta stvari na YT u 60fps, nista ne izgleda amaterski, taj efekat je kod lose implementacije filtera na LCD-u/OLED-u.

Bas cu pogledati sta ima aktuelno - Ne vidim ja neku razliku film/serije/sport/emisije, svaki materijal mi je bolji u 50/60fps. Mozda preterujem malo, ali ja sam se i vratio sa OLED-a na Plazmu zbog bolje slike u pokretu, najvise kod sporta.

1. Avatar je animiran i nije igrani film u tom smilsu da se javlja "sopa opera" efekat.

2. Screen tearing jeste užasan efekat ima negde na HD tehnicka diskusija temi klip iz REDa sa Vilisom što sam kačio baš smeta.

Pogledaj igrani film bilo koji u HFR i shvstićeš o čemu ti pričamo. Nisi ti u manjini nego nisi do kraja proverio to o čemu pričaš, ponovo bez uvrede.

Igrani film gde dvoje glumaca imaju dijalog ili bilo kakva dramska scena izgleda bogohulno u HFR i to niko ne može da me ubedi da može da gleda.

1. Avatar je animiran i nije igrani film u tom smilsu da se javlja "sopa opera" efekat.

2. Screen tearing jeste užasan efekat ima negde na HD tehnicka diskusija temi klip iz REDa sa Vilisom što sam kačio baš smeta.

Pogledaj igrani film bilo koji u HFR i shvstićeš o čemu ti pričamo. Nisi ti u manjini nego nisi do kraja proverio to o čemu pričaš, ponovo bez uvrede.

Igrani film gde dvoje glumaca imaju dijalog ili bilo kakva dramska scena izgleda bogohulno u HFR i to niko ne može da me ubedi da može da gleda.

1. To je malo subjektivno ali "soap efekat" najcesce nastaje ako se 24/30 naknadno nekom tehnikom ubrza na 50/60. Ostalo je vise navika na 24, pa ti cudno. Pogledacu bas sta ima aktuelko od filmova/serija u hrf.

2. Judder jeste poseban problem. Ali bez judder-a ja i dalje vidim slide show, ne znam kako to moze biti ok.

Ne slazemo se ali javicu utisak posle nekog hrf fima, vecina ne vidi da OLED ima losu pokretnu sliku i u 50/60fps, sve je totalno zamuceno kod brze scene. Tako da i film u hfr na oledu nije to to dok nema 120-240fps.

Preporuka za Radical 2023 (meksicki)

Mhm da, kada nadješ film koji ne izgleda kao sapunjara u HFR javi da vidimo to čudo.

^
Turista vrlo dobar, jeste da sam ga davno gledao ali stvarno ne znam šta je u njemu bilo komično da ga tako tegaju.

Together (2025)

Kao prvo - vrlo originalno, hrabro, inventivno. Ljubiteljima Supstance će se sigurno dopasti, kao meni recimo, ako ne i više, mada generalno imam gard, čak i odbojnost prema body hororima, tako da mi se sve svede na prvih sat vremena kao vrlo dobrih i onda mi se finale ispusti kao balon.
A nisam ni ljubitelj satire kada se provlači kroz filmove, mada je ovde više poslužila za temu o vrlo ozbiljnoj boljki reako bih, kodependenciji - izraz koji potiče iz psihologije i odnosi se na nezdrav obrazac odnosa. Osećaj da bez druge osobe "ne postojiš", strah od napuštanja, ostajanje u lošim odnosima jer je strah od samoće jači... I to je u filmu jako dobro prikazano kroz fizičko stapanje likova u jedno, gde više ne funkcionišu kao dve osobe već kao jedno bolesno "mi"

Ono što mi je bilo fascinantno je gluma Dave Franco i Alison Brie (opasna mala) u ulozi bračnog para, kad na kraju provalim da su oni u stvarnom životu bračni saborci. E ima tu sada nekih suvišnih stvari, aj što se pominje taj mit iz Platonove Gozbe i Aristofanova beseda, ali mi provlačenje kulta suvišno u celoj priči. Sačekću još malo za ocenu dok mi se utisci slegnu, ali za ljubitelje žanra preporuka.

Mhm da, kada nadješ film koji ne izgleda kao sapunjara u HFR javi da vidimo to čudo.
Pustio Gemini Man HFR, samo ja gledam na plazmi koja inace dobro izgleda i sa 24fps - nema ovde soap efekta, prirodno izgleda, samo skroz tecno. Nikakva sapunjara sto ti kazes.

Razumem sta kazes, ali imas propust u logici oko "cinematic/umetnickog" utiska (van bioskopa), verovatno dosta gledas filmove na LCD/OLED-u sada, gde 24fps vise ne izgleda kako treba. 24fps je usvojen kao kompromis nekada davno, jer je tu bio minimum da naredjane slike deluje tecno, i svi ekrani/projektori su to kompenzovali.
Razvili su se tako da se dobije sto tecnija slika i veca pokretna rezolucija, pa samim tim i "cinematic" feel. (za 24fps crt ima 50 poluslika, plazma 25 impulsa po frejmu, projektor dodatno treperenje). Na LCD/OLED-u tek sa oko 40fps+, pokret izgleda približno glatko kao na CRT/plazmi/projektoru pri 24 fps, inace je mutno i krzavo.

Sada bi kompromis mogao biti 48fps za neki tecniji prikaz na modernim ekranima, a da se zadrzi "cinematic" utisak.

Poslednja izmena:
Jel gledao neko mozda ovo? Ima odlicnu ocenu za ovaj deo, prvi deo nesto slabiju. Uglavnom, razmisljam se da li je vredno da stavljam na spisak. Naravno, u tom slucaju bih odgledao oba dela.

Odgledao sam pre desetak dana i prvi i drugi deo.
Iskreno prvi deo mi je bolji od drugog. Drugi ništa specijalno, može da se odgleda, ali sam očekivao da je dosta zanimljivi pošto su svi Kinezi "poludeli" za ovim filmom.
Treba imati u vidu da je Nezha jako popularan deo njihove mitologije i folklora, koji je nama na zapadu potpuno nepoznat, tako da i to utiče na razumevanje i doživljaj filma.

Pustio Gemini Man HFR, samo ja gledam na plazmi koja inace dobro izgleda i sa 24fps - nema ovde soap efekta, prirodno izgleda, samo skroz tecno. Nikakva sapunjara sto ti kazes.

Razumem sta kazes, ali imas propust u logici oko "cinematic/umetnickog" utiska (van bioskopa), verovatno dosta gledas filmove na LCD/OLED-u sada, gde 24fps vise ne izgleda kako treba. 24fps je usvojen kao kompromis nekada davno, jer je tu bio minimum da naredjane slike deluje tecno, i svi ekrani/projektori su to kompenzovali.
Razvili su se tako da se dobije sto tecnija slika i veca pokretna rezolucija, pa samim tim i "cinematic" feel. (za 24fps crt ima 50 poluslika, plazma 25 impulsa po frejmu, projektor dodatno treperenje). Na LCD/OLED-u tek sa oko 40fps+, pokret izgleda približno glatko kao na CRT/plazmi/projektoru pri 24 fps, inace je mutno i krzavo.

Sada bi kompromis mogao biti 48fps za neki tecniji prikaz na modernim ekranima, a da se zadrzi "cinematic" utisak.
Mislim da je vise do prakticnog dela jer je snimano iskljucivo na filmskim trakama. Oni koturi mogu da budu ogromni, u zavisnosti od duzine filma, od vrste itd. Transport toga i čuvanje košta, a i veca je verovatnoća bila tad da se osteti sam film posto su korisceni ekstremno delikatni i zapaljivi materijali.
U svakom slučaju je 24fps ono sto daje smek filmu, isto kao granulacija (prelazak na hd digitalne formate), letterbox (koga bih zabranio smrtnom kaznom bez obzira na film), color-grading, itd...
Framegen sada dozvoljava kakvu god hoćeš frejmazu preko pc-a i neke filmove poboljsava, uglavnom CGI based blokbastere. Ali na vecini izgleda isuvise cudno.

Novi supermen je deciji film, u stilu gardijana, ali gluplji.
4/10
Film je odlican i licno bih ga preporucio da ide u pozadini dok rastavljate tastaturu, cistite kapice i menjate prekidace.
Ako radite brzo, nek vam bude telefon u blizini. Zlu ne trebalo.

Ok koji je naziv snimka koji si gledao da bacimo oko

Ma bez 120FPS ne gledam ništa, šta znaju Nolan i ekipa šta je dobro za mene...

Upravo to kao što se industrija sa SD, HD, 4K ...8K prebacivala tako bi se i na HFR prebacila da to valja.

Da li je neko gledao 84 Jegopmiteo iz 2025 ?

Odgledao sam pre desetak dana i prvi i drugi deo.
Iskreno prvi deo mi je bolji od drugog. Drugi ništa specijalno, može da se odgleda, ali sam očekivao da je dosta zanimljivi pošto su svi Kinezi "poludeli" za ovim filmom.
Treba imati u vidu da je Nezha jako popularan deo njihove mitologije i folklora, koji je nama na zapadu potpuno nepoznat, tako da i to utiče na razumevanje i doživljaj filma.
Hvala za info, mislim da cu preskociti.

Ok koji je naziv snimka koji si gledao da bacimo oko
Ovaj sam. Gemini Man (2019) (2160p UHD BluRay x265 HFR DV HDR DDP 7.1 English - DarQ
Ali nece ti se svideti :). Za film i jeste malo previse 60fps, 48 mislim da bi bilo ok na OLED-u, poput bioskopskog utiska sa 24. (jer i dalje ostaje blur, blaze je ali tecno izgleda)

Moja poenta je samo da u bioskopu je to i dalje ok i kako je zamisljeno, a na novim ekranima losije nego pre. Jednostavno stara tehnologija i projektori su superiorniji za pokretnu sliku za sve ispod 120fps-a. (ne znam da li se secate kako 60fps izgleda na crt-u/plasmi, u sportu recimo, savrseno, to vise nema na OLED-u ni priblizno, ne kazem da treba za film, ali jeste pomereno)

Poslednja izmena:
Oko ko kod jastreba, mislim pretjerujemo. Draza mi je smetnja na starom crt ekranu, nego kad zakocka ova digitala, bar je slika tekla nije blokirala.
Hvala za preporuku Radical.

I know what you did last summer (2025)
Realno, glupost od filma. Jedini plus je Madelyn Cline koju je uživanje gledati. Stvarno glupost.
5/10

Ovaj sam. Gemini Man (2019) (2160p UHD BluRay x265 HFR DV HDR DDP 7.1 English - DarQ
Ali nece ti se svideti :). Za film i jeste malo previse 60fps, 48 mislim da bi bilo ok na OLED-u, poput bioskopskog utiska sa 24. (jer i dalje ostaje blur, blaze je ali tecno izgleda)

Moja poenta je samo da u bioskopu je to i dalje ok i kako je zamisljeno, a na novim ekranima losije nego pre. Jednostavno stara tehnologija i projektori su superiorniji za pokretnu sliku za sve ispod 120fps-a. (ne znam da li se secate kako 60fps izgleda na crt-u/plasmi, u sportu recimo, savrseno, to vise nema na OLED-u ni priblizno, ne kazem da treba za film, ali jeste pomereno)
10 min razgovor na jahti kao da gledam Hallmark. Deluje kao da niko ne zna da glumi. Druže ako ovako gledaš filmove onda do ...

Za ljubitelje tematike.

Inace oko diskusije za fps, uz sve navedeno normalno da ce na plazmi bolje izgledati kada su bili manji ekrani, sada ljudi u većini slučajeva kupuju velike dijagonale kojima treba bas dobar materijal za prikaz, recimo domaci kanali u 720 tesko da se mogu gurati na 65".

Uživao sam, proletelo mi je dva i po sata. Iz ugla uživanja i sinematografije stvarno zabavan trkački film... Kompromis je što iz ugla fana F1 moraš filmu da oprostiš autentičnost praktično u prvoj trci, da pristaneš da gledaš rolerkoster a ne nešto što je uopšte u logici ili duhu prave F1. No, ne fali tih malih adrenalinskih momenata koji su kao preneseni sa tv-a, dovoljno da se uživiš a ponekad i naježiš, naročito zahvaljujući zvuku. Sviđa mi se Pitova uloga, praktično je ista ona viđena mnogo puta u njegovom fazonu ekscentričnog avanturiste, ali leži filmu.

Brate, upetljao si se samo tako i sad nešto pokušavaš da pojasniš i da se povadiš.

Ne stoji tvoja priča nikako. Ja imam Panasonic plazmu, 65" ST60, i probao sam 48fps, 60fps. To je dobro samo za sport i za potpuno animirane filmove, ali ne za sve.
Za sve ostalo, sto rece kolega, Hallmark u najboljem slučaju. Soap effect

Jesam se upetljao :). Govorim o tome kako je na plazmi i projektoru dosta ok 24fps, na OLED-u nije, losije je, tu treba veci fps. Ni 60fps mi nije ok na OLED-u za druge stvari, mutna slika.

Agree to disagree 🙂

Poslednja izmena:
Vrh Dno