Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Raspitam u smislu da mi izdaju novi zeleni karton, ovaj da zamene/promene datum, kupim drugi šta već je potrebno da nemam sa tim problema.

Kud postavi ovde pitanje 😀

ne mozes ovaj da zamenis, mozes samo da uzmes jos jedan koji vazi do kraja tranutne polise osiguranja. jer zeleni karton je bas to- polisa osiguranja koja traje identicno kao i osiguranje koje uzimas pri registraciji

Raspitam u smislu da mi izdaju novi zeleni karton, ovaj da zamene/promene datum, kupim drugi šta već je potrebno da nemam sa tim problema.
Ne menjas nista, vec odes i kupis jos jedan zeleni karton za registraciju koja ti traje do xx.xx.2025. godine. Za registraciju koja ti traje do xx.xx.2026 vec imas!?

Zeleni karton ti je samo potvrda osiguranja koje već imaš, namenjena insotranstvu. Makedonija nije u sistemu koji je uspostavljen, navodno bi od sledeće godine trebalo da to postanu, i tada će zeleni karton biti samo relikt prošlosti.

Pa neka proba čovek. Uvek može da ga kupi na graničnom prelazu za 100 EUR 😀

Kod Makedonaca je 50€ za 15 dana graničnog osiguranja.
Ostanu pasoši kod policajca, preparkiraš auto, kupiš granično osiguranje 50 m dalje i vratiš se sa tim papirom peške po pasoše.

Znaci da si uzeo zeleni karton po toj staroj polisi i staroj registraciji.
Kada registrujes auto (ako vec nisi) dobices novu polisu od 2. Sep 2025 do 2. Sep 2026 i onda moras da uzmes i nov zeleni karton. Ako si vec registrovao auto onda samo uzmes zeleni karton za taj period a do 2. Sep nosis i koristis ovaj koji si vec kupio a posle toga taj novi.

Znaci da si uzeo zeleni karton po toj staroj polisi i staroj registraciji.
Kada registrujes auto (ako vec nisi) dobices novu polisu od 2. Sep 2025 do 2. Sep 2026 i onda moras da uzmes i nov zeleni karton. Ako si vec registrovao auto onda samo uzmes zeleni karton za taj period a do 2. Sep nosis i koristis ovaj koji si vec kupio a posle toga taj novi.
Pa da, sada imam dva. Jedan do 2. septembra i drugi od 2. septembra.

Da, da, posle stari bacis. Ja isto vozim dva, a presek mi je 20. Avgust.

Ovo što su pajica i PJ (za bajs i kvalitet asfalta) rekli ti je uzrok svih tih razlika pre nego kvalitet goriva.

Uvek će mi biti interesantan ego vozača koji misli da savršeno može da kontroliše sve okolne faktore na koje nema uticaj, a da je pritom perfektan vozač i tačno poznaje i oseća svoj auto i sve promene.

Sve i da su tačne te razlike u potrošnjama koje svi navode, sigurno je da za njih postoji razlog a da ti znaš tačno da je samo "kvalitet" goriva je apsolutno nemoguće.
Jedan od tih faktora kod kojih je lako utvrditi razliku, a nije tako vidljiv kao kvalitet puta ili pad/uspon je jačina vetra. Čeoni vetar koji ne mora da prelazi 20kmh podiže potrošnju od 0,5 do 1l na brzini od 130 kmh i znatno više što se brže ide (podrazumevajući da konstantno duva istom jačinom i da se krećeš istim pravcem, što je retko slučaj).

Mnogo tu varijabli ima, džabe se lupa glava kad ne mogu da se kontrolišu.
Ima najviše veze sa kvalitetom goriva. U zadnje dve-tri godine proputovah podosta, mahom turistički, okolne zemlje. Gorivo sam sipao u Rumuniji, Hrvatskoj, Italiji, Makedoniji i Grčkoj. I tvrdim da imamo najlošije gorivo. Potrošnju nisam pratio, jer nema svrhe, kao što rekoste - dosta varijabli. Ali ono što znam - da mi se motor drugačije čuje kada sipam gorivo preko.

Pre tri godine, spremamo se za Grčku, 10tak dana do polaska, kažem ja ženi čuje mi se čudno auto (motor). Ona mi potvrdi. Odem kod drugara koji se razume malo više od mene. Sedne u auto, upali, provoza - i kaže mi da tripujem. Zatim odvezem do dva majstora u gradu koja mi isto kažu. Ali ja osećam da to nije to. Pošto sam išao za bg, imam prijatelja koji radi u ovlašćenom servisu, ne košta me ništa pregled. Odvezem do njega. I on mi kaže da tripujem. Ništa. Pokupimo se mi i odemo u Grčku (normalno, imam uplaćenu auto pomoć). Na izlazu iz Makedonije, pred Grčku granicu, natankam auto do vrha. Posle 50tak kilometara, pitam ja ženu, jel se auto čuje drugačije - ona kaže da. I tako je bilo sve vreme boravka u Grčkoj. Pošto imamo uvek aktivan odmor od 15tak dana, sipao sam i gorivo u Grčkoj, pa posle na izlasku iz Makedonije ka Srbiji. I auto se nije čuo sve dok smo trošili makedonsko gorivo. Počeo da se čuje ponovo kada sam ponovo prešao na naše. Brat od prijatelja, kod kojeg sam išao u ovlašćeni servis, ima isti auto kao ja, samo 2010 (ja 2011) godište. I isti problem imao kao ja. I isto vozio u ovlašćeni servis. Na slavi se sretnemo i krene priča. I lik isto ode u Grčku. Pri povratku potvrdi mi da mu se motor drugačije čuo sa sipanjem makedonskog goriva.

Ista situacija u Hrvaskoj. Posle sipao i u Italiji dva puta, pa opet u Hrvatskoj u povratku. Čak sam sipao jeftiniji dizel - od 1.2eu a ne onaj 1.7eu (2023) jer mi je radnik na pumpi rekao da nema potrebe da sipam skuplji.

U Rumuniju idem često zbog posla. Kad god mogu sipam tamo gorivo. I isto ne čujem auto.

U Srbiji sipam isključivo na OMV pumpama (ima je u Požarevcu). Lukoil izbegavam u širokom luku (najlošije gorivo u Srbiji) ali u Makedoniji i Lukoil ima dobro gorivo (kao i Mak Petrol).

@vojinjo I sta kazes, samo ti i gospodja ste culi da nesto nije kako treba?! Sta ce zena, digla ruke, lakse joj da potvrdi da si u pravu nego da se raspravlja. :ROFLMAO:

I ja posle 10 sati vožnje oguglam, pa više ne čujem dizel pod haubom uopšte. Kao da vozim EV.

Nikad vam nije palo na pamet da je nešto možda do vašeg vozila, a ne do goriva?
Jer recimo i ja sam svuda u okruženju sipao, ranije dizel pa posle benzin, nikad ništa primetio nisam?
Ne mislim na period od pre 30 godina, već od pre 10-15 recimo pa na ovamo.
Mnogo se lakše oseti uticaj spoljne temperature, ređeg vazduha, uzbrdice koja je okom teško vidljiva, lošeg asfalta, loših guma i sl.

Ja uvek sipam visokooktanski benzin u Makedoniji,Grckoj i naravno ovde kod nas (Gdrive NIS pumpe) i iskreno nisam primetio neku razliku u radu i ponasanju auta...

Ustvari,sa Gdrive benzinom nešto više predjem nego sa običnim...tj manje se troši...

Idem tek za nedelju dana, 24. na 25. Odnosno nedelja na ponedeljak, tako da ne verujem da ce biti gužve, polako se bliži kraj sezone a i kako si napisao ne volim da silazim sa auto puta.
Inače jedno pitanje koje se tiče zelenog kartona i Makedonije. Registracija na autu mi ističe 2. septembra pa sam morao da ga registrujem pre zato što bi istekla registracija dok sam u Grčkoj. Uzeo sam zeleni karton ali piše da važi tek od 2.9.2025 do 2.9.2026. Dakle zeleni karton mi ne pokriva period do 2. Septembra. Da li će Makedonci praviti problem oko toga na granici?
Nece te pustiti da udjes u Mkd bez zelenog kartona. Uz pasose traze i zeleni karton.

Nikad vam nije palo na pamet da je nešto možda do vašeg vozila, a ne do goriva?
Jer recimo i ja sam svuda u okruženju sipao, ranije dizel pa posle benzin, nikad ništa primetio nisam?
Ne mislim na period od pre 30 godina, već od pre 10-15 recimo pa na ovamo.
Mnogo se lakše oseti uticaj spoljne temperature, ređeg vazduha, uzbrdice koja je okom teško vidljiva, lošeg asfalta, loših guma i sl.
Moj kolega je do prosle god. sipao samo na NIS-u u Astri J dizel i motor mu nije ravnomerno radio, reko sam mu da sipa na OMV ili MOL cisto da vidi razliku, jer ja sipam iskljucivo samo kod njih, i gle cuda motor radi smirenije tako da definitivno ima i do goriva.
Inace jednom sam uzeo od sestre Toyotu Yaris 2001 god., sipao benzin na Lukoil kod aerodroma na auto putu, i upalila mi se lampica check engine 😂 kako sam isao ka NS stao na onoj NISovoj i dosuo 10 L i lampica se ugasila.

Примети се да је на свачијој омиљеној пумпи најбоље гориво.

Moj kolega je do prosle god. sipao samo na NIS-u u Astri J dizel i motor mu nije ravnomerno radio, reko sam mu da sipa na OMV ili MOL cisto da vidi razliku, jer ja sipam iskljucivo samo kod njih, i gle cuda motor radi smirenije tako da definitivno ima i do goriva.
Inace jednom sam uzeo od sestre Toyotu Yaris 2001 god., sipao benzin na Lukoil kod aerodroma na auto putu, i upalila mi se lampica check engine 😂 kako sam isao ka NS stao na onoj NISovoj i dosuo 10 L i lampica se ugasila.

SVI prodavci goriva u Srbiji,osim MOL-a,dobijaju gorivo od NIS-a :)

@Ulrich
Hoces da kazes da jeftinije gorivo da se uveze iz recimo Madjarske i plati carina+troskovi transporta nego da se gorivo kupi u srboji direkt iz NIS-ove rafinerije?!
Izvini ali ja ne verujem u to.
Moze da se desi da bude gorivo iz uvoza ako postoji neki poremecaj u proizvodnji ili nesto slicno ali ovako....Mozda neke manje kolicine iz ovih ili onih razloga ali generalno nema mi ekonomske racunice da se uvozi gorivo.

Radio je mali Alvirovic test goriva, jeste da ne treba nikom verovati previse ali na osnovu tog njegovog testiranja gorivo je manje vise isto sa svima u okruzenju.

Ko hoce, moze da pogleda pa izvedite sami zakljucak.

Мени потрошња оволико варира, а сипам у принципу на једној пумпи, свака част свакоме ко може да примети уштеду у потрошњи реда 0,1 литар/100 км зависно од тога где је наточио гориво.
1755680165363.png

Pa da gorivo toliko ne valja, dizne bi se menjale na malom servisu. Starost vozila u Srbiji je u proseku oko 17 godina.
Ne znam šta vozač očekuje od svog vozila završnog razreda srednje škole.

Kada krenem na neki duži put, bez obzira da li je u pitanju Srbija ili inostranstvo, uvek mi je rekordno niska potrošnja jer motor radi u dugačkim periodima u optimalnim obrtajima na autoputu. Ove godine prosek 5.3 l do Grčke i nazad (Jtdm 140/150 ks). Nas četvoro u autu, pun gepek, sa delom puta pod klimom i maksimalno dozvoljenom putnom brzinom. U Grčkoj svakodnevna vožnja na kratkim relacijama (do plaže i nazad). Potrošeno 85 litara goriva, od čega 30 l sipano u MKD, a ostalo NIS Gdrive dizel.

Pa da gorivo toliko ne valja, dizne bi se menjale na malom servisu. Starost vozila u Srbiji je u proseku oko 17 godina.
Ne znam šta vozač očekuje od svog vozila završnog razreda srednje škole.

Ja ocekujem od 0 do 100 za nesto vise od 7 sekundi i bar 230km/h max brzinu.......ipak je to (ocuvana i odrzavana) Honda :ROFLMAO:

Ako si Honda fan, onda si verovatno po malo "bolestan". To nije slučaj kod većine drugih brendova :D

Odeš na Toyota forum i umreš od dosade :D
Najveća promena na autu je zamena sezonskih guma :D

Nazad
Vrh Dno