Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Kamenac se ugreje, i nastavlja lagano da zagreva vodu i kad se grejač ugasi. Ali je problem u količini raspoložive vode, pa se bojler realno brže prazni

Verovatno misliš na kamenac u samom bojleru, i to jeste tako. Ali i na grejaču se skuplja kamenac, to je ono što @Dali74 kaže, i stvara se sloj koji pravi problem pri zagrevanju vode, ujedno i povećava potrošnju struje.

Kamenac se hvata za grejač ali puca kad se uključi grejač (toplo-hladno) i pravi talog na dnu bojlera a da bi se nakupilo taloga da pokrije dobar deo grejača treba da je veoma tvrda voda i za godinu nema šanse da se to dogodi. Najveći gubitak tople vode je zbog neispravnog nepovratnog ventila pogotovo leti kada je dosta slab pritisak u mreži, razlika u pritisku potrebnom za bojler i za bateriju je 0,1bar pa vidite koliko vode prvo krene iz bojlera da bi se izjednačio pritisak a tek u stambenoj zgradi kada petoro ispod puste vodu makar iz vodokotlića.
Na kraju sve ovo nema nikakve veze sa utičnicama a postoji tema bojler za kupatilo.

Kamenac se hvata za grejač ali puca kad se uključi grejač (toplo-hladno) i pravi talog na dnu bojlera a da bi se nakupilo taloga da pokrije dobar deo grejača treba da je veoma tvrda voda i za godinu nema šanse da se to dogodi.

Jel ti hoćeš da kažeš onda da kamenac na grejaču ne utiče na zagrevanje vode i potrošnju struje?

Na kraju sve ovo nema nikakve veze sa utičnicama a postoji tema bojler za kupatilo.

Ovde se slažemo, samo je spika evoluirala u ovom pravcu silom prilika.

Utiče na potrošnju struje kada se nakupi na grejaču pa do sledećeg starta grejača ali u malom procentu jer nije sloj 1cm, veliki uticaj ima kada je grejač dobrim delom u kamencu odnosno kada bojler par godina nije otvaran.

Utiče na potrošnju struje kada se nakupi na grejaču pa do sledećeg starta grejača ali u malom procentu jer nije sloj 1cm, veliki uticaj ima kada je grejač dobrim delom u kamencu odnosno kada bojler par godina nije otvaran.
Stvarno smo otisli u offtopic,ali itekako zna da se talozi na grejacu (slika je sa neta),ja predprosle godine jedva sam mogao da izvadim iz bolera grejac ne ybog talozenog na dnu ,nego debelo zapepljen na grejac. Ali i na palicu sam godisnje menjao grejac u bojleru od hiljadu litara zato sti nisi mogao da izvadis kroz rupu grejac a da je ne ostetis skroz. A taj grejac je bio na sredini bojlea otprilike 70ü80 cm od dna. Jednotavno voda je takva.

bojler-830x0.jpg

Poslednja izmena:
Stvarno smo otisli u offtopic,ali itekako zna da se talozi na grejacu (slika je sa neta),ja predprosle godine jedva sam mogao da izvadim iz bolera grejac ne ybog talozenog na dnu ,nego debelo zapepljen na grejac. Ali i na palicu sam godisnje menjao grejac u bojleru od hiljadu litara zato sti nisi mogao da izvadis kroz rupu grejac a da je ne ostetis skroz. A taj grejac je bio na sredini bojlea otprilike 70ü80 cm od dna. Jednotavno voda je takva.
Napisah u prvom postu da količina kamenca zavisi od tvrdoće vode a svaki grad se razlikuje po tvrdoći vode i kod tebe je isti sistem otpadanja kamenca sa grejača ali pravi problem kragna (cevka od danca do prirubnice) na bojleru napuni se kamencem i posle se samo pravi kupa. Kod bojlera sa klasičnom flanšnom teže ide sa pravljenjem kupe.
Ne znam ko meri količinu kamenca na vagi ali ja iz bojlera 80 litara na 4-5 godina izvadim 2-3 litre kamenca što je u kg mnogo više od te zapremine.

Sad možemo da se vratimo i regularnoj temi.
Evo koliko je klima potrošila za tačno 12 sati neprekidnog rada :

Screenshot_20250725_195211_com_tuya_smart_ThingRCTSmartPanelActivity.jpg

Potrošnja je negde oko 1.85kW/h

Midea je u pitanju, ne znam tačno koji model i koje dimenzije, znam samo da je 10+ godina stara i zrela za zamenu.

Podešena je na 22, ali danas nije uspela da spusti ispod 25. Hladi dnevnu sobu i deo hodnika, otprilike 25m2.

Jako važno: koja je izolacija i kakva je stolarija? Da li se drže negde otvorena vrata ili prozori?
22 kWh je svakako baš dosta. Poređenja radi, mi smo danas potrošili 13 kWh za hlađenje cele kuće od 140m2. Ali imamo dosta dobru izolaciju i stolariju, a roletne se spuštaju na prozorima na kojima sija sunce.
Piše da ste potrošili 70 kWh za ceo jul, što nije puno. Šta se to danas desilo da je toliko potrošila klima?

Kakva god da je izolacija, morala bi da spusti ispod 25c na 25 kvadrata da je ispravna klima.

U pitanju je sprat kuće koji je inače ne hladi, ali sad je bila neka vanredna situacija pa je bilo neophodno. Spoljnu izolaciju ima, ali ono što je ostalo da se uradi je vuna na ploči ispod krova i paropropusna folija. Zato je nesnosan boravak kada su vrućine. U prizemlju čak 7 stepeni hladnije i nrman

Poenta je bila prikazati koliko troši klima kada radi sve vreme u pokušaju da dostigne podešenu temperaturu. Redak slučaj, ali eto, cifra je više nego zanimljiva.

Moja npr nikad ne povuče toliko na hlađenju, čak i kad je setovana temp 3-4c ispod trenutne temp u sobi, ide do nekih 700-800w..
Posle kad dostigne temp spusti na 200-300w

Setuj na najnize, otvori sve prozore i vrata sirom, ima da se zaznoji :D

Primetio sam čak i da kondenz ne kaplje u količini kako je to nekad bilo, a na ovim ekstremnim vrućinama bi trebalo da bude i više nego inače, tako da definitivno nešto nije u redu. Definitivno zrela za zamenu :)

Nekoliko dana pre Nove godine kupio sam u Gigatronu Woox pametnu utičnicu i radila je dobro do pre neki dan. Bila je klima povezana na nju. Odjednom nije merila i nisam klima radila kada je bila u njoj. Stalno se čulo neko cakićanje nonstop kada se uključi u struju i nisam mogao nikako da je resetujem, ni fizički ni putem aplikacije. Prijavio sam kvar i reklamaciju u Gigatronu. Malopre mi je stigla poruka da nije odobrena reklamacija i da nije ustanovljena nesabraznost šta god im to značilo. Imam osećaj da sam namagarčen i da neće da mi daju drugu ili povrat novca a ona stvarno ne radi. Da se razumemo, nije to 100 dukata i uzeću drugu ali ne kod njih. Imam već 3 preko Temua no name i rade odlično. Isto kineske. Nije mi stalo do ove i do para ali imam osećaj da se ponašaju džukački. Napisali su mi u mejlu da imam prava na neko poravnanje preko suda. Ako je imao neko iskustva sa takvim problemom molio bih da me savetuje. U prilogu ću postaviti sms poruku i gmail poruku od njih. Još me nisu zvanično ni zvali telefonom niti vratili utičnicu. Nisu problem ni pare, ni utičnica već princip je u pitanju! Hvala unapred svima.

Prilozi

• Screenshot_20250804-191008.Gmail.png
    Screenshot_20250804-191008.Gmail.png
    154.6 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot_20250804-191044.Messages.png
    Screenshot_20250804-191044.Messages.png
    84.7 KB · Pregleda: 31
To svakome salju! Tako i meni kad sam moju Woox reklamirao zbog istog kvara! Posle tacno 7 dana od ove email, dobio sam poruku da ce biti zamenjenja uticnica itd.
Ja nisam hteo Woox nego uz doplatu uzeo odmah Tapo P115!

Poslednja izmena:
Kakva im je to fora? Serviseri nemaju vremena da se bakću sa testiranjem, pa šalju odbijenicu po sistemu APP?

Kakva im je to fora? Serviseri nemaju vremena da se bakću sa testiranjem, pa šalju odbijenicu po sistemu APP?
Tako i meni bilo pa sam ovde isto ljude pitao :)
Meni obe Woox riknule! Jedna posle 6meseci, a druga posle 9meseci! I na obe sam dobio bas istu onu e-mail i sms! I tacno posle 7 dana od e-mail/sms dobijem poruku da ce biti zamenjenja itd.
Jos mi on u gigu kaze: to svako dobija, sto je prepun servis itd. :rolleyes:
Sreca pa sam pre toga vec kupio dve Tapo P115 za klime! Ove dve Woox riknule na TV da ne stoje bezveze u fioci! Za ove Woox sam za prvu dobio ponovo Woox, a za drugu sam uzeo odmah uz doplatu jos jednu Tapo P115!
Woox prdi u fioci, a Tapo P115 drnda na Tv/Pc:D

Takodje se tacno vidi gore na sms po datum:
Reklamacija je zavedena 28.07
Danas posle tacno 7 dana dobio sms i e-mail da je odbijena!
E sad traje jos tacno 7 dana dok dobije ponovo poruku da je reklamacija resena :)

Poslednja izmena:
Tako i meni bilo pa sam ovde isto ljude pitao :)
Meni obe Woox riknule! Jedna posle 6meseci, a druga posle 9meseci! I na obe sam dobio bas istu onu e-mail i sms! I tacno posle 7 dana od e-mail/sms dobijem poruku da ce biti zamenjenja itd.
Jos mi on u gigu kaze: to svako dobija, sto je prepun servis itd. :rolleyes:
Sreca pa sam pre toga vec kupio dve Tapo P115 za klime! Ove dve Woox riknule na TV da ne stoje bezveze u fioci! Za ove Woox sam za prvu dobio ponovo Woox, a za drugu sam uzeo odmah uz doplatu jos jednu Tapo P115!
Woox prdi u fioci, a Tapo P115 drnda na Tv/Pc:D

Takodje se tacno vidi gore na sms po datum:
Reklamacija je zavedena 28.07
Danas posle tacno 7 dana dobio sms i e-mail da je odbijena!
E sad traje jos tacno 7 dana dok dobije ponovo poruku da je reklamacija resena :)
Hvala. Nadam se da će tako biti. Samo u mom gradu u Gigatronu je slab izbor utičnica. Ova je bila među zadnjima i rekli su da ne znaju kad će naručivati druge. Smešno i tužno da preko Temua nalazim i nabavljam ono što ovlašćeni uvoznici i ovlašćena prodaja nemaju...

Temu će (nažalost) sahraniti mnoge maloprodaje. Ili će se naći balans kad cena na Temua skoči na nivo od tek maaalko ispod lokalnih maloprodaja. Znajući Kineze, prvo će gledati da sahrane konkurenciju, a onda kreće monopolističko divljanje sa cenama. To su napravili u građevinakoj industriji u periodu Korone

Samo u mom gradu u Gigatronu je slab izbor utičnica. Ova je bila među zadnjima i rekli su da ne znaju kad će naručivati druge.
Neka naruce iz druge Giga prodavince! Tako sam ja radio! Ovde u JA nisu imali Tapo, pa su narucili iz Gige u BG :)
Tebe to nista ne kosta dodatno!
Na netu imaju svasta u ponudi ako slucajno nema kod tebe u Gigu oni moraju to svakako da naruce!
Tvoja Woox je svakako crkla tu nema popravke tu ide nova! Kad dobijes poruku da sve reseno oko reklamacije, onda pozoves tvoju Gigu i pitas da li mozes uz doplatu(+500.-) da uzmes Tapo P115, sto neces da rizikujes ponovo sa Woox! ;)

Poslednja izmena:
Neka naruce iz druge Giga prodavince! Tako sam ja radio! Ovde u JA nisu imali Tapo, pa su narucili iz Gige u BG :)
Tebe to nista ne kosta dodatno!
Na netu imaju svasta u ponudi ako slucajno nema kod tebe u Gigu oni moraju to svakako da naruce!
Tvoja Woox je svakako crkla tu nema popravke tu ide nova! Kad dobijes poruku da sve reseno oko reklamacije, onda pozoves tvoju Gigu i pitas da li mozes uz doplatu(+500.-) da uzmes Tapo P115, sto neces da rizikujes ponovo sa Woox! ;)
Hvala, slažem se sa tvojim razmišljanjem i predlogom.

E, kakav sam baksuz, to samo meni može da se desi. Stigla mi poruka jutros da su mi prihvatili reklamaciju i da mogu da dobijem novu utičnicu. Ja danas posle posla pravo u radnju i objasnim im da bih uz doplatu uzeo Tapo P 115 umesto novca ili one predhodne. Dečko kaže nema problema. Sve može ali mi tu nemamo! Ja rekoh misli u radnji nemaju. Rekoh, pa nema veze naručite iz druge vaše radnje pa ću čekati da stigne koji dan. Kaže, ne razumete, nema uopšte u bilo kojoj radnji više na stanju. 😂 Kako nema kad sam jutros proveravao i gledao!? Kaže, to bilo jutros! I ništa, ja uzeh opet istu samo novu i ispravnu. 😂 Ko ne veruje nek uđe u njihov sajt i videće da je više stvarno nema u ponudi. Zadnja je prodata meni ispred nosa!

E, kakav sam baksuz, to samo meni može da se desi. Stigla mi poruka jutros da su mi prihvatili reklamaciju i da mogu da dobijem novu utičnicu. Ja danas posle posla pravo u radnju i objasnim im da bih uz doplatu uzeo Tapo P 115 umesto novca ili one predhodne. Dečko kaže nema problema. Sve može ali mi tu nemamo! Ja rekoh misli u radnji nemaju. Rekoh, pa nema veze naručite iz druge vaše radnje pa ću čekati da stigne koji dan. Kaže, ne razumete, nema uopšte u bilo kojoj radnji više na stanju. 😂 Kako nema kad sam jutros proveravao i gledao!? Kaže, to bilo jutros! I ništa, ja uzeh opet istu samo novu i ispravnu. 😂 Ko ne veruje nek uđe u njihov sajt i videće da je više stvarno nema u ponudi. Zadnja je prodata meni ispred nosa!
Bas sam pogledao preko google izlazi Oops 404 :LOL:
Pa dobro neka radi Woox ali prati tu Woox ono sto ti je riknulo i sto se culo klick/klack to znaci da non stop pali/gasi (uredaj)
Da ne rikne na kraju(daleko bilo) i sam uredaj zbog Wooxa :)

Bas sam pogledao preko google izlazi Oops 404 :LOL:
Pa dobro neka radi Woox ali samo prati tu Woox ono sto ti je riknulo i sto se culo klick/klack to znaci da non stop pali/gasi (uredaj)
Da ne rikne na kraju(daleko bilo) i sam uredaj zbog Wooxa :)
Hvala. Valjda će ova bolje raditi. Na vreme sam video i primetio to i više nisam uključivao klimu na nju, već direktno na zidnu utičnicu. Klima radi odlično. I sad sam povezao sa novom i nova za sada odlično radi. Nisam video da li na staroj da li je moglo da se uradi neki bekap i sačuvaju podaci ali sam slikao potrošnju dok je radila skoro do zadnjeg dana. Sada na novoj nema nikakvih starih podataka. Kao da sam počeo od nule i samo nova merenja beleži.

Nazad
Vrh Dno