Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Kamenac se ugreje, i nastavlja lagano da zagreva vodu i kad se grejač ugasi. Ali je problem u količini raspoložive vode, pa se bojler realno brže prazni

Verovatno misliš na kamenac u samom bojleru, i to jeste tako. Ali i na grejaču se skuplja kamenac, to je ono što @Dali74 kaže, i stvara se sloj koji pravi problem pri zagrevanju vode, ujedno i povećava potrošnju struje.

Kamenac se hvata za grejač ali puca kad se uključi grejač (toplo-hladno) i pravi talog na dnu bojlera a da bi se nakupilo taloga da pokrije dobar deo grejača treba da je veoma tvrda voda i za godinu nema šanse da se to dogodi. Najveći gubitak tople vode je zbog neispravnog nepovratnog ventila pogotovo leti kada je dosta slab pritisak u mreži, razlika u pritisku potrebnom za bojler i za bateriju je 0,1bar pa vidite koliko vode prvo krene iz bojlera da bi se izjednačio pritisak a tek u stambenoj zgradi kada petoro ispod puste vodu makar iz vodokotlića.
Na kraju sve ovo nema nikakve veze sa utičnicama a postoji tema bojler za kupatilo.

Kamenac se hvata za grejač ali puca kad se uključi grejač (toplo-hladno) i pravi talog na dnu bojlera a da bi se nakupilo taloga da pokrije dobar deo grejača treba da je veoma tvrda voda i za godinu nema šanse da se to dogodi.

Jel ti hoćeš da kažeš onda da kamenac na grejaču ne utiče na zagrevanje vode i potrošnju struje?

Na kraju sve ovo nema nikakve veze sa utičnicama a postoji tema bojler za kupatilo.

Ovde se slažemo, samo je spika evoluirala u ovom pravcu silom prilika.

Utiče na potrošnju struje kada se nakupi na grejaču pa do sledećeg starta grejača ali u malom procentu jer nije sloj 1cm, veliki uticaj ima kada je grejač dobrim delom u kamencu odnosno kada bojler par godina nije otvaran.

Utiče na potrošnju struje kada se nakupi na grejaču pa do sledećeg starta grejača ali u malom procentu jer nije sloj 1cm, veliki uticaj ima kada je grejač dobrim delom u kamencu odnosno kada bojler par godina nije otvaran.
Stvarno smo otisli u offtopic,ali itekako zna da se talozi na grejacu (slika je sa neta),ja predprosle godine jedva sam mogao da izvadim iz bolera grejac ne ybog talozenog na dnu ,nego debelo zapepljen na grejac. Ali i na palicu sam godisnje menjao grejac u bojleru od hiljadu litara zato sti nisi mogao da izvadis kroz rupu grejac a da je ne ostetis skroz. A taj grejac je bio na sredini bojlea otprilike 70ü80 cm od dna. Jednotavno voda je takva.

bojler-830x0.jpg

Poslednja izmena:
Stvarno smo otisli u offtopic,ali itekako zna da se talozi na grejacu (slika je sa neta),ja predprosle godine jedva sam mogao da izvadim iz bolera grejac ne ybog talozenog na dnu ,nego debelo zapepljen na grejac. Ali i na palicu sam godisnje menjao grejac u bojleru od hiljadu litara zato sti nisi mogao da izvadis kroz rupu grejac a da je ne ostetis skroz. A taj grejac je bio na sredini bojlea otprilike 70ü80 cm od dna. Jednotavno voda je takva.
Napisah u prvom postu da količina kamenca zavisi od tvrdoće vode a svaki grad se razlikuje po tvrdoći vode i kod tebe je isti sistem otpadanja kamenca sa grejača ali pravi problem kragna (cevka od danca do prirubnice) na bojleru napuni se kamencem i posle se samo pravi kupa. Kod bojlera sa klasičnom flanšnom teže ide sa pravljenjem kupe.
Ne znam ko meri količinu kamenca na vagi ali ja iz bojlera 80 litara na 4-5 godina izvadim 2-3 litre kamenca što je u kg mnogo više od te zapremine.

Sad možemo da se vratimo i regularnoj temi.
Evo koliko je klima potrošila za tačno 12 sati neprekidnog rada :

Screenshot_20250725_195211_com_tuya_smart_ThingRCTSmartPanelActivity.jpg

Potrošnja je negde oko 1.85kW/h

Midea je u pitanju, ne znam tačno koji model i koje dimenzije, znam samo da je 10+ godina stara i zrela za zamenu.

Podešena je na 22, ali danas nije uspela da spusti ispod 25. Hladi dnevnu sobu i deo hodnika, otprilike 25m2.

Jako važno: koja je izolacija i kakva je stolarija? Da li se drže negde otvorena vrata ili prozori?
22 kWh je svakako baš dosta. Poređenja radi, mi smo danas potrošili 13 kWh za hlađenje cele kuće od 140m2. Ali imamo dosta dobru izolaciju i stolariju, a roletne se spuštaju na prozorima na kojima sija sunce.
Piše da ste potrošili 70 kWh za ceo jul, što nije puno. Šta se to danas desilo da je toliko potrošila klima?

Kakva god da je izolacija, morala bi da spusti ispod 25c na 25 kvadrata da je ispravna klima.

U pitanju je sprat kuće koji je inače ne hladi, ali sad je bila neka vanredna situacija pa je bilo neophodno. Spoljnu izolaciju ima, ali ono što je ostalo da se uradi je vuna na ploči ispod krova i paropropusna folija. Zato je nesnosan boravak kada su vrućine. U prizemlju čak 7 stepeni hladnije i nrman

Poenta je bila prikazati koliko troši klima kada radi sve vreme u pokušaju da dostigne podešenu temperaturu. Redak slučaj, ali eto, cifra je više nego zanimljiva.

Moja npr nikad ne povuče toliko na hlađenju, čak i kad je setovana temp 3-4c ispod trenutne temp u sobi, ide do nekih 700-800w..
Posle kad dostigne temp spusti na 200-300w

Setuj na najnize, otvori sve prozore i vrata sirom, ima da se zaznoji :D

Primetio sam čak i da kondenz ne kaplje u količini kako je to nekad bilo, a na ovim ekstremnim vrućinama bi trebalo da bude i više nego inače, tako da definitivno nešto nije u redu. Definitivno zrela za zamenu :)

Nazad
Vrh Dno