Šta je novo?

Raiffeisen bank

Zašto bi uopšte bežao iz Rajfa, čak i da je vest tačna? Kad (ako) se i ostvari, i ako nešto budi menjali na lošije, tada ima smisla bežati - ako je ostalo gde da se pobegne...
Pozdrav

Ni VISA ni DINA nove fizičke kartice mi ne rade. Pokušao u restoranu da platim piće, ubacimo kartice u terminal, pin, pin ok, odbijeno. Šta može biti problem?

Hvala druže. Prvi put čujem za ovo. Uvek je do sad bilo provučem karticu i tjt bez obzira na iznos. Kako sad odjednom ovo tretiraju kao podizanje gotovine? Mislim slepački...kakvo podizanje gotovine, klasično plaćanje na pos terminalu. Inače, da do u paru se podudara. Jel to sad uvek pri plaćanju većih iznosa ili zavisi od nečeg drugog? Primetih da je šalter ovima u autocentru bio izlepljen nalepnicama alta pay.

Tebi su bar naglasili. Ovi ništa. Nije stvar u 350 dinara nego me iznerviraju takve sitnice. Sto je najgore imao sam i kes kod sebe moga sam i tako platiti. Još mi ona kaže ako možes karticom...nešto joj lakše posle...sta ja znam.
Nekada sam imao taj slučaj, ali spomenuli su mi da je prilična provizija. Ne mogu da se setim šta se tada plačalo za registraciju i zašto sam to obavljao u nekoj agenciji...
Imaš članak o tome. Uglavnom vodi računa kada su neki uslužni šalteri u pitanju:

Bedak. Barem za razliku od Raiffeisen-a ne mogu da ti napišu odgovor tipa "NEĆEMO DA ODGOVORIMO" (kao mojoj kevi).
Evo odgovorili su i meni i njoj da je odobrena isplata i da će nam pare biti uplaćene u narednih 7 dana. Što da bude lako kad može teško. Jer da su odmah u roku uplatili ili eventualno njoj par dana kasnije po dokazu da su rekli da važi i za penzije ispali bi carevi. Ovako će na kraju opet morati da daju pare, ali su već pali u mojim očima jer sam morao danima da ih cimam.

Zašto bi uopšte bežao iz Rajfa, čak i da je vest tačna? Kad (ako) se i ostvari, i ako nešto budi menjali na lošije, tada ima smisla bežati - ako je ostalo gde da se pobegne...
Pozdrav
U slucaju da je istina uopste da AIK preuzima Rajf, mislim da nas ista dobro ne bi cekalo u toj banci, ovo iskreno mislim. U slucaju da se obistini, ja odoh u OTP, nije ni ona slatka pita al je "donekle" bolja od AIK-a, moje misljenje, ne mora da znaci da je tako... A inace sto se tice bezanja, slazem se da generalno nema gde da se pobegne...
Meni je Rajf odlican, jer koristim iracun i kredit preko njih, samo sam se zeznuo sto nisam ukljucio osiguranje, mada ne znam ni koliko se isplati osiguranje kredita...

klasično plaćanje na pos terminalu
Već je u suštini objašnjeno, ali da se kratko nadovežem. Usluge mogu da naplaćuju samo trgovci. Budući da ni Pošta, niti menjačnice, niti mesta koja vrše registraciju vozila ne prodaju direktno svoje usluge (taj novac u konačnici ne završava ne njihovom računu nego na računu onoga kome je uplata namenjena), ni ne mogu da imaju trgovačke POS terminale za te potrebe. Svaka "naplata" preko njihovih POS terminala zapravo je podizanje gotovine realizovano uz pomoć neke platne institucije (poput Alta Pay). To može u neku ruku da se izjednači sa bankomatom, ali nije sasvim tačno, jer može da se tarifira i odvojeno. Npr. Yettel nudi besplatno podizanje na tuđim bankomatima, i to se ne odnosi na POS terminale.

Ova nova viza plastika je krenula sad od jula meseca, ali na sajtu i na apple pay iz nekog razloga još stoji stari izgled

Ne znam da li je pisao neko u temi (iskreno mislim da nije), i takodje uzmite ovu informaciju sa rezervom jer je informacija iz trece ruke.

AIK kupuje Rajfajzen
AKO bi došlo do toga odlazim momentalno, svaka povezanost sa MK grupom kod mene izaziva blagu mučninu i gađenje.
Koja banka je najbliža Raiffeisenu po funkcionalnosti bankomata i nivou ebanking/mbanking usluga?

Već je u suštini objašnjeno, ali da se kratko nadovežem. Usluge mogu da naplaćuju samo trgovci. Budući da ni Pošta, niti menjačnice, niti mesta koja vrše registraciju vozila ne prodaju direktno svoje usluge (taj novac u konačnici ne završava ne njihovom računu nego na računu onoga kome je uplata namenjena), ni ne mogu da imaju trgovačke POS terminale za te potrebe. Svaka "naplata" preko njihovih POS terminala zapravo je podizanje gotovine realizovano uz pomoć neke platne institucije (poput Alta Pay). To može u neku ruku da se izjednači sa bankomatom, ali nije sasvim tačno, jer može da se tarifira i odvojeno. Npr. Yettel nudi besplatno podizanje na tuđim bankomatima, i to se ne odnosi na POS terminale.
Sve jasno. Jedino me je zbunilo sto za istu uslugu nikad nije bilo tih dodatnih troškova. Ovo je prvi put...

Evo meni i dalje nisu stigle ni nova visa ni dina reizdate za klub racun stoji neurucena isticu krajem meseca.Dok su za iracun visa i dina one fizicke vec stigle.Videcemo kad ce ovo stici.Dotle iracun visa i interni transfer kroz app i to je to
Pozdrav

Ovo je prvi put...
E, da, hteo sam i to da pomenem, pa sam zaboravio. Znam da to jeste inače slučaj, ali nisam siguran zašto. Pretpostavljam da neke platne institucije (ili sama mesta za registraciju) imaju opciju da samostalno pokrivaju korisničke troškove (prosto ništa ne bude naplaćeno tvojoj banci, pa onda ni ona nema pravo da ništa naplati tebi), pa da je to razlog. Eto, nije sigurno, ali to mi jedino ima smisla, jer su neki već pominjali da su istom karticom plaćali registracije na više mesta, a da im je negde naplaćeno, a negde ne. To bi značilo da nema veze sa tvojom bankom/karticom. Čini se, međutim, da Alta Pay nema tu opciju, jer je svakome ko je plaćao na njihovim POS terminalima naplaćeno nešto dodatno, ali opet, nije sigurno, samo je tako prema dosadašnjim iskustvima.

Evo meni i dalje nisu stigle ni nova visa ni dina reizdate za klub racun stoji neurucena isticu krajem meseca.
Očekuješ da ti stignu na kućnu adresu? Možda sam pomešao, ali meni je nešto u glavi da tako šalju samo kartice ugovorene na daljinu (iRačun, onlajn kreditna, šta još ima), što Klub valjda nije.

Ne znam da li je pisao neko u temi (iskreno mislim da nije), i takodje uzmite ovu informaciju sa rezervom jer je informacija iz trece ruke.

AIK kupuje Rajfajzen
Ovo nije prvi put da se o ovome prica. Prve price su pocele pre oko godinu dana..... tako da je mozda istina.

Ukrupnjavanje banaka ide na štetu klijenata jer se smanjuju izbor i konkurencija. Naknade rastu ali kvalitet usluge baš i ne.

Godinama se provlači priča da su fizička lica bankama samo teret, da niko ne želi da se njima bavi i da se smanjuje broj klijenata usled emigracije i negativnog prirodnog priraštaja. Tako da možemo samo da očekujemo pogoršanje po pitanju bankarskih usluga, makar dok ne uđemo u EU i otvorimo tržište.

Ukrupnjavanje banaka ide na štetu klijenata jer se smanjuju izbor i konkurencija. Naknade rastu ali kvalitet usluge baš i ne.

Godinama se provlači priča da su fizička lica bankama samo teret, da niko ne želi da se njima bavi i da se smanjuje broj klijenata usled emigracije i negativnog prirodnog priraštaja. Tako da možemo samo da očekujemo pogoršanje po pitanju bankarskih usluga, makar dok ne uđemo u EU i otvorimo tržište.
Ovo si rekao kao da postoje 2 banke kod nas, kao da je konkurencija na minimum...a daleko je od istine

Ovim tempom ukrupnjavanja ćemo se svesti na 2 - 3 banke u dogledno vreme.

Banke će podizati naknade za fizička lica kako bi ostale profitabline, jer će iznos kredita koji uzima stanovništvo u jednom trenutku stići do vrhunca a zatim stagnirati. Broj obavezno osiguranih lica za PIO je obmanjujuć jer tu ulaze i strani radnici sa privremenim boravkom, a oni se kod banaka ne zadužuju. Treba gledati koliko se domaćih državljana godišnje penzioniše a koliko stupi u radni odnos. Takođe kvalitet tog radnog odnosa opada, a samim tim i kreditna sposobnost. Veliki broj lica koja se penzionišu su imala ugovore za stalno. Sada tu takvi novi ugovori retkost.

Mislim da ti je razmišljanje malo previše apokaliptično. Mislim, tačno je da se struktura zaposlenih menja ali to nije samo proces koji se odvija kod nas već je to globalni trend uslovljen novim pravilima na globalnom tržištu. Probleme koje ima Srbija u tom smislu su problemi koji postoje manje-više svuda u iole razvijenom svetu pa nešto nisam primetio da banke napolju idu u takav panic mode niti im profitabilnost trpi zbog svega toga, baš naprotiv, u poslednjih X godina su profiti banaka na istorijskom maksimumu uprkos zabrinjavajućim demografskim trendovima.

Mada slažem se da bi banke trebale da budu dosta liberalnije kada je u pitanju kreditna politika, mada opet, ni to nije samo srpski problem, slično je i napolju (sa izuzetkom Severne Amerike, možda).

Cifre govore za sebe, samo pogledaj prosečnu starost i koliko smo stanovnika izgubili između dva popisa. Samoobmana je misliti da taj trend može u rikverc. Hajde da smo na pragu ulaska u EU pa da se nadamo nekim masnim parama koje bi se ovde slile, ali ni od toga nema ništa. Možemo samo privući najveću sirotinju iz Afrike i Azije, i to privremeno.

Zato uopšte nisam optimističan da će situacija sa bankama da se promeni u korist klijenata. Google Pay sa RF karticama bi bio dobar indikator da nisam u pravu. Očigledno je da zbog tog manjka RF ne gubi klijente, pa zašto menjati nešto bez potrebe.

Cifre govore za sebe, tačno, i govore da banke zarađuju više nego ikad. Dovoljno je pogledati finansijske izveštaje bilo koje bankarske grupacije od Kovida pa na ovamo pa videti ogroman skok u prihodima.

Takođe je tačno da je odliv stanovništva veliki, ali veliki je i u EU i oni takođe imaju negativan prirodni priraštaj u većini slučajeva, čak i zemlje koje imaju jak priliv imigranata. Inače, Google Pay u jednoj banci na brdovitom Balkanu nije nikakav indikator apsolutno ničega - velika većina ljudi jednostavno ne želi da plaća satovima i telefonima iako poseduje adekvatne uređaje. Mi koji smo tehnološki entuzijasti koji visimo po forumima smo manjina po tom pitanju i to je jednostavno tako. Možda se taj trend nekada preokrene, ali za sada je tako. Bilo bi interesantno videti konkretne cifre u nekoj od banaka ali to teško da ćemo da dočekamo ikada.

Inače, Google Pay u jednoj banci na brdovitom Balkanu nije nikakav indikator apsolutno ničega - velika većina ljudi jednostavno ne želi da plaća satovima i telefonima iako poseduje adekvatne uređaje
Pa i ne bih rekao, moj utisak je da bar svaka treća osoba koja plaća karticom plaća nekim vidom mobilnog novćanika, a ne fizičkom karticom.

Cifre govore za sebe, tačno, i govore da banke zarađuju više nego ikad. Dovoljno je pogledati finansijske izveštaje bilo koje bankarske grupacije od Kovida pa na ovamo pa videti ogroman skok u prihodima.

Takođe je tačno da je odliv stanovništva veliki, ali veliki je i u EU i oni takođe imaju negativan prirodni priraštaj u većini slučajeva, čak i zemlje koje imaju jak priliv imigranata. Inače, Google Pay u jednoj banci na brdovitom Balkanu nije nikakav indikator apsolutno ničega - velika većina ljudi jednostavno ne želi da plaća satovima i telefonima iako poseduje adekvatne uređaje. Mi koji smo tehnološki entuzijasti koji visimo po forumima smo manjina po tom pitanju i to je jednostavno tako. Možda se taj trend nekada preokrene, ali za sada je tako. Bilo bi interesantno videti konkretne cifre u nekoj od banaka ali to teško da ćemo da dočekamo ikada.
Realno tema je RF u Srbiji. Šta se događa u EU nije baš relevantno s obzirom da nismo ni članica. U nekim državama raste populacija usled imigracije, u nekima opada.
RF kod nas ne podržava Google Pay/wallet, u nekim državama gde posluju podržava. Mislim da je jedini razlog zašto forsiraju RaiPay jeste to što im se može. Tamo gde postoji konkurenkcija ti fazoni ne prolaze.

Banke kod nas ostvaruju profit, ali čini mi se da je veliki udeo te dobiti upravo od naknada koje su potpuna pljačka i ide se u smeru daljeg pljačkanja.
Jednostavno mislim da su kola krenula nizbrdo i da nema zaustavljanja. Svaka godina je sve gora za fizička lica. Možemo samo da biramo na koji ćemo probušeni čamac da se prebacimo i to je to.

Pa i ne bih rekao, moj utisak je da bar svaka treća osoba koja plaća karticom plaća nekim vidom mobilnog novćanika, a ne fizičkom karticom.
Kod mene je slično, ali mi koji učestvujemo ovde na forumu živimo u svom tech bubble-u i onda je vrlo lako da se stvori utisak da skoro svi oko nas koriste NFC plaćanja, što je mnogo daleko od realnog stanja na terenu. Obrati malo više pažnje kad se budeš sledeći put kretao malo van svog uobičajenog okvira i videćeš i sam. Jednostavno masu ljudi ne interesuje tematika i uglavnom i dalje koriste kartice, iz navike.
Realno tema je RF u Srbiji. Šta se događa u EU nije baš relevantno s obzirom da nismo ni članica. U nekim državama raste populacija usled imigracije, u nekima opada.
RF kod nas ne podržava Google Pay/wallet, u nekim državama gde posluju podržava. Mislim da je jedini razlog zašto forsiraju RaiPay jeste to što im se može. Tamo gde postoji konkurenkcija ti fazoni ne prolaze.

Banke kod nas ostvaruju profit, ali čini mi se da je veliki udeo te dobiti upravo od naknada koje su potpuna pljačka i ide se u smeru daljeg pljačkanja.
Jednostavno mislim da su kola krenula nizbrdo i da nema zaustavljanja. Svaka godina je sve gora za fizička lica. Možemo samo da biramo na koji ćemo probušeni čamac da se prebacimo i to je to.
Banke ne ostvaruju samo kod nas profit već i u EU i u većem delu sveta, a problemi koji postoje u Srbiji što se tiče emigracije nisu ništa specifični za Srbiju već taj problem imaju sve zemlje u regionu i 90% zemalja EU.

Donositi ovakvu vrstu zaključka na osnovu podrške za Google Pay u jednoj jedinoj banci je smešno. Ono što se dešava kod nas je nešto što se desilo skoro svuda u EU, a to je ukrupnjavanje bankarskih grupacija. Jedino što EU realno vadi je drastično veće prisustvo raznoraznih fintech kompanija tipa Revolut i N26 ali to u dobrom delu slučajeva i nisu banke u klasičnom smislu, tj. imaju bankarsku licencu u samo jednoj EU zemlji i zahvaljujući passporting pravilima mogu da nude razne usluge i u drugim zemljama članicama pa se tako kreira utisak da tu postoji mnogo više banaka, dok je zapravo broj "punokrvnih" banaka prilično mali, sa izuzetkom Luksemburga koji je praktično banka država.

Da neka banka u EU uvede ovakve naknade kao RF pored postojećeg šmirglanja od 1% na inostrane transakcije karticom i očajnog deviznog kursa, izgubila bi istog trenutka pola klijenata. Ovde im neće faliti dlaka s glave. Jedina šargarepa na štapu je SEPA i to je to, osim toga ne vidim ništa opipljivo što bi ukazalo da se bakarska omča ne steže jače oko fizičkih lica.

Mislim da debelo precenjuješ "velikodušnost" banaka u EU ali kako god, opet kažem, postoji ogromna razlika između fintech firmi i pravih banaka na koje se primenjuje mnogo strožija regulativa, plus unutar EU nije toliko ni bitan "devizni kurs" jer je EUR domaća valuta za razliku od Srbije

Revolut ima bankarsku licencu u Litvaniji i raj je za fizička lica koja ne zanima zaduživanje, već im treba banka da primaju platu, koriste e i m-banking za SEPA transfere i plaćaju karticom (NFC i online). Ko hoće da ulazi u kredite ili koristi redovno bankomate, tradicionalne banke su mu bolja opcija. Ali za sve ostalo nisu.

U Srbiji imaš samo šmirglanje na svakom ćošku. Upravo mislim da je ovo RF šmirglanje osmišljeno u slučaju da NBS ponovo uvede neko ograničenje za visinu mesečnog održavanja računa. Ugradili su se u skoro svaku moguću transakciju (sa tendencijom dodatnog ugrađivanja), tako da su potpuno pokriveni što se tiče intervencija NBS.

Super, samo to je nešto što odgovara samo klincima dok ne dođu u neke ozbiljne godine, a onda im zatrebaju krediti, lizing i ostale blagodeti kapitalizma i Revolut automatski ispada iz igre kao opcija.

Što se tiče Raiffeisena, ne znam šta ima da te tu čudi, RFB je uvek imao vrlo gadne naknade i bio jedna od najskupljih banaka kod nas, iRačun je samo mamac da se privuku klijenti i malo lakše uteraju u tor pred šišanje. Ko hoće da prođe jeftinije a koristi svašta nešto od kreditnih proizvoda, Raiffeisen obično bude najlošija opcija.

Nazad
Vrh Dno