Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

^
Nije problem sve radi ali sa manje FPS-a. Sa 8c moze da se kaze da je dovoljno i da vise jezgara nece povecati broj frejmova, mada ima igara koje tek sa 10c daju svoj maksimum i sve preko toga nama uticaja. Zato je AMD 9900x3D najbolji CPU za igrice bez kompromisa.

Najbolji je zbog ogromnog cachea (u ugrama koje mogu da ga iskoriste) i dobrog ST skora, ne zbog hrpe jezgara.

Budalaštinu da 6 jezgara nije dovoljno za igre slušam još otkad je AMD izbacio svoj prvi 8-core procesor pre 100 godina, još tada je počelo proglašavanje 6-core procesora mrtvim. Meanwhile, i dalje samo šaka igara može propisno da iskoristi 8+ jezgara i čak su i 4c/8t procesori završavali posao dok nisu prestali da ih prave iz ekonomskih i logističkih razloga, ne zato što su bili preslabi za igre...

Moze ako malo kosta, mada ne moze ni tad sa ovih 4.5ghz. Sa oznakom K bi bi pravi hit kad se potera na 5.5~6ghz kao sto mogu vecina 14600k. Svakao 6c nije dovoljno za apsolutno sve igre.
Pa poenta je da ce moci da se digne na visi klok bez e jezgara na die-u.

@jurodivi Mozda bi bila budalastina da nisam licno pretestirao, al posto jesam meni nije. Prvo sam pogledao par nezavisnih testova na netu, nesto poput nas ovde na forumu sto bi smo uradili, pa sam se i sam uverio kada sam ponovi te iste testove. Narvno da je 6c dovoljno, ne treba se time optercivati, ipak ima podosta igara koje ce nagraditi 8c, ali ne i vise od 10c.
Secam se da je Watch Dogs Legion napravio najevecu razliku kao i Dying Light 2 Stay Human 6vs8vs10c provaj pa ces videti i sam.
Pa poenta je da ce moci da se digne na visi klok bez e jezgara na die-u.
Sta znaci die-u ?

Sta znaci die-u ?
Die je deo procesora koji sadrzi elektricna kola izgradjena od poluprovodnika silicijuma, odnosno jezgra, razne kontrolere i kes memoriju. Bartlett lake procesori fizicki nemaju e jezgra, dok i5 1240 iako ima samo 6p jezgra koja su se mogla koristiti, fizicki je imao i 4e jezgra pored ovih p jezgara, samo sto su bila ugasena(najverovatnije zbog defekta u proizvodnji).

Treba mi mala pomoc, OC sam blago proc na 5.4ghz, i stavio fixed voltage na 1.2v, medjutim frekvencija ne varira nego konstantno je na 5.4ghz pa to u idle povlaci i malo vecu temperaturu i potrosnju pa me interesuje kako da podesim da frekvenciju povecam na tu 5.4, 5.5ghz npr ali da ne bude konstantno fiksirana vec da seta kada je u idle, a kada je load da bude zakucana na tim vrednostima..

I da kada pokrenem cinebench obavezno smanji frekvenciju na 5.0 i rezultat je katastrofa, fazon 21k bodova, a ovaj proc na default treba da baca oko 23, 24k, verujem da je do power limita, ali u glupom biosu od moje maticne nema lepo opcije power limit, i verovatno je negde skriveno ali ja je ne pronalazim pa je mozda neko imao vise srece od mene sa GB maticnim plocama od mene :)

@Marko1996 Obara klok mozes da vidis u HWiNFO64 samo otvori Ring/LLC Clock, tu bi trebalo da ti pokaze pravi klok na kome radi svako jezgro u datom trenutku... "Problem" je sto je voltaza fiksirna na 1.2v tako da je i u leru 1.2v a kada nije fiksirana oscilira isto kao i klok sto automatski povlaci i nesto vecu potrosnju bez obzira sto je klok nizak u leru. Sta te briga za nesto vecu temperatru u leru ka da je to bitno i 10w vecu potrosonju. Isto ako se ne snadjes da otklucas CPU do kraja u biosu ako ti ne treba za multitasking to sto imas los R23 rez nista ti ne znaci jer ce u igrama raditi bilje. Ako razumes sta radis i resis to da sve bude pod konac. Treba i stabilnost pretisirati, ako imas WHEA gresaka koje isto tako mozes da vidis u HWiNFO64, ili se sistem restartuje to nije dobro.

Moj ti je predlog ako ne razumes sta radis da nista ne diras, mad je steta jer 14600k moze fino da se potera ako nije bas neki krs primerak... Moze da radi 5.5/4.5 skoro svaki na svim jezgrima bez oscilacija bost kloka koji zaprvo ne bostuje sem ako potrosnja nije bas mizerna, vecina moze da se potera preko 5.5ghz za 100~300mhz vise na P jezgrima. Verovanto mozes na netu da najdes neko upuststvo kako da zabidjes ogranicenja poslednje verzije biosa, kod ASUS-a je to jednostavno, cak i pozeljno jer default sve radi katastorfa, a kada se rucno podesi sve leti.

i9 upgrade, SP96, mem controller rank ne mogu da vidim na mojoj ploči, ali mogu da isprobam 😁

1750792102187.png
1750793503297.png

Poslednja izmena:
Prodao sam svoj i5 12400f. Razmisljam se izmedju 14600kf ili 14700f.
14700 dosta je skup kao nov u odnosu na 14600 ali ako naleti neki polovan mozda i uzem ili ga jednostavno uzmem novog. Videcu sta cu, moracu da uzmem i hladjenje neko vazdusno uz to sve. Klokovanje nece biti zbog ploce.

Klokovanje nece biti zbog ploce.
Ne brini nece biti ni zbog procesora cak ces morati da obaras klokove ako ces ga hladiti vazduhom, i voltazu... Vidi uzmi conatactframe ivesticija 10e a potencijano moze mnogo da pomogne.

Ne brini nece biti ni zbog procesora cak ces morati da obaras klokove ako ces ga hladiti vazduhom, i voltazu... Vidi uzmi conatactframe ivesticija 10e a potencijano moze mnogo da pomogne.
Mozes da mi kazes po tebi na sta da idem na i5 ili i7?

@voki88
Pa ako ti treba za igeice idealna kupovina sa vazdusnim hladjenje a da je to intel bio bi zapravo 13700k. 14700k samo je fabricki nasvirani 13700k sa jos 4E jezgra (koja ne igraju nikakvu ulogu u gejmingu). Nije to neki novi CPU kao sto je intel hteo da predstavi 14gen to su isti samo rebredniradni 13gen procesori sa oko 200mhz podigntim kloko za sta je naravno potrebno vise struje i veca je potrosnja samim tim i vise se greju i tako u krug, to vazduh ne moze da hladi dovoljno efikasno da nikada ne udari u 100c pa cak i da je samo za igrice.
Ako ti treba samo za igrice lepo kupis 13700k za daleko manje para nego sto kosta 14700k, jos mu dodatno iskljucis HT koji ima negativan uticaj na igre, ne nesto mnogo ali svakako je negativan a procesor se daleko vise greje kada je u full loadu. Tako ces ga zastiti da nikada ne dodje do tih 100c i moci ces da ohladis procesor sa nekim kulerom od ~40-50e.

Ako ti masina u najvecoj meri treba za render ili za max full load perfomanse onda je 14700k bolji izbor najpre jer imas tih dodatnih 4E jezgra koju su korisna za tu nemenu. Ipak to nece moci da se haldi vazduhom efikasno tako da ces morati da ga svedas na 13700k klokove i da odradis offset da bi se zastitio od mogucnosti da se degradira. Poslednji biosi u velikoj meri resavaju taj problem ali po cenu velikog pada u performansama, to auto resenje previse obara klok i napon, znaci ne radi to na efikasan nacin nego da po svaku cenu zasititi cpu da ne dodje do degradiranja. Zato je bolje da sam odradis neka podesavanja, kao sto je offset i kloke prilagodjen performansama hladujenja, da ti procesor koji treba da radi na 5.5ghz ne bi radio na 4.5ghz u full loadu.

Hvala ti na ovom detaljnom objasnjenju. Videcu sada sta cu da uzmem.

Vrh Dno