Šta je novo?

DOOM: The Dark Ages

Malo mi je "trapavo" sve. Slayer je težak i sporiji nego u prethodne dve igre, pa me kretanje pomalo asocira na Gears of War. I cut scenes su relativno kratke, čini mi se.

Delim mišljenje. Za prvih 6 misija, ethernal mi je generalno bolja igra. Videćemo još. Secret sobe se za sad sve smešno lako nalaze

probao speed na 110 ili 120%?

Prešao prvih 5 misija i iskreno jeste drugačiji od prošlih, ali ja lično osetim da je to moderan DOOM sa malo izmenjenom formulom i ja sam baš sam zadovoljan. Napucavanje odlično urađeno a udaranje demona pesnicom je još bolje.

Glavna razlika u odnosu na Eternal je što ovde ne možeš da igraš da kartu da izbegavaš napade, zato imaš štit da ih blokiraš ili odbijaš na neprijatelje. I zbog toga napravili da imaš osećaj da si teži i sporiji. Možeš da izbegneš napad sa štit gore i zaletiš se u manjeg neprijatelja.
Igram na "Hurt Me Plenty" default podešavanja težine i kako se sećam dok si na zemlji brzina je manje više ista, jeste ovde ima kratki sprint na Shift dok u Eternal bio onaj Dash, i lakše si leteo brzo po svim osama.

Što se tiče grafike nisam stigao da igram malo Eternal kad su dodali podršku za Ray Tracing, prešao sam kompletnu igru pre tog update-a.
Detaljniji su modeli u ovoj igri i osvetljenje je baš dobro urađeno (možda je do RT-a). I ne znam što ima trebalo da implementiraju destrukciju svega i svačega, ne vidim poentu toga u ovoj igri.

Bilo mi potrebno malo navikavanja što ima baš raznih efekata što projektili lete na sve strane što indikatori statusa neprijatelja (dazed, glory kill ...).

Najbolje od svega što igra izgleda isto ili bolje od neke UE5 a radi savršeno, nisam primetio shuttering.
Imam stabilnih u proseku 105 FPS (varira 105-110, ponekad padne na 95, a u koridorima bude i 120).
DLSS DLAA, FG x2, Texture Pool 4096, sve Ultra Nightmare, jedino blur na sredinu na 24:10 3840x1600.
Delim mišljenje. Za prvih 6 misija, ethernal mi je generalno bolja igra. Videćemo još. Secret sobe se za sad sve smešno lako nalaze
To sam i ja primetio. Vidljiva cela mapa i kad se približiš secretima umesto ? vidiš šta je.
Verovatno su hteli da izbace onaj upgrade što si u prošlim imao da vidiš gde je automap (za otkrivanje mape).

Poslednja izmena:
Za sada mi sve mršavo, muzika nije na nivou čika Mika, napucavanje mi nekako nedefinisano, kao da nisam tu, nekako nemam osećaj dubine, meli mi isto onako, nije up close and personal već ni tamo ni vamo.
Dobra stvar je što može da potrči malo, eto.
I sporedni likovi za sada nekako smetaju.
Za Doom 2016 i Eternal nije mi žao para, odigrao sam ih gomilu puta i dan danas su na SSD-u, za dark Ages nema šanse da bih dao 80€, za neko vreme, kada debelo padne cena, verovatno ću uzeti. Za sada mi je ovih 950 dinara odgovarajuća cena. :p
Sa skaliranjem tekstura može ultra setting 60 frejmova, 1080p. Bez skaliranja ista podešavanja duplo manje frejmova. Malo sam čačka podešavanja i dobio nešto preko 40 frejmova, igrivo je.
Ne deluje mi nešto predivno da bi opravdalo zahtevnost.
Eternal sa RT cepam samo tako i to sa skoro svime na max, i to su šarenije, otvorene mape, pogoto kad se izađe na čistinu u SUPER GORE NEST, gomila neprijatelja i drži sa na 50-60 fps.
Eto, neki prvi utisak.

Poslednja izmena:
hmmm, igrao sam sve na high, samo texture ultra, 4K rez, FSR quality, Frame Gen OFF. Sad sam ostavio sve isto, podigao sve na ultra nightmare, i dalje FRS quality i FG OFF, i imam bukvalno 3-5fps manje. Zar ne bi trebalo to osetnije da udara po frejmovima?

Ne znam, kod mene udara na fps, hahaha :D
Doduše, bez fsr-a, ono old school podešavanja.
Dobro, malo je bolje, pogotovo je bilo zabavno treće poglavlje. Tehnički gledano, impresivno koliki je nivo, bez ikakvog dodatnog učitavanja, generalno je loading baš brz.
Definitivno mi nedostaje finishing neprijatelja, čupanje ruku, sečenje na pola, baš sam zavoleo taj pristup. :(
Ovaj samo nabode nogom i to je to, jedino onog debelog što sredi lepo. Neki neprijatelji se jednostavno previše ponavljaju i dosadni su u pm.
Definitivno me podseća na neke pucačine od pre 15 godina, recimo na Painkiller-a.

Napati se sa Gamepass, 5 puta skidao igru dok nisam uspeo da je pokrenem i izbegnem error. A sada se pokreće ali ne radi save...

A sama igra, pa recimo da ne kapiram zašto ovo u 1440p sve max sa DLSS Quality ne radi u 500 fps. Jer je grafika srednja žalost, teksture niske rezolucije, modeli sa malo poligona, svuda šareni efekti da to prikriju. Možda se nisu primila Ultra Nightmare podešavanja, ne znam. Imam preko 80 fps, glatko ko bebina guza ali kako izgleda nije ni čudo.

Gameplay je previše konzolaški za moj ukus, stavio Nightmare, ajde kao da se ne zalećem previše sa težinom, za sada laganini a ni ne koristim gejming opremu. Kada promašiš puškom tu je power glowe, kada neće to, tu je execute, ako ne prođe tu je shield bash, sve vraća health i krpi me, moraću podići nivo težine, ovo je konzolitis na kub. Još samo airstrike da uvedu..

Field of view podigao na max, i dalje je vrlo klaustrofobično, na defaultnih 90 kao 45 FOV u drugim igrama, ne kapiram koji je to fazon, mada je ionako igra dizajnirana kao da sam konj i samo piči i gledaj napred, tako da joj FOV slajder i ne treba...

Muzika vrh u glavnom meniju, krene igra i nema muzike pa skoro uopšte, ne čuje se, što bi rekao ovaj batica
wtf-gif.gif

Čim vidim kako da rešim ovaj Gamepass bug sa sejvom guraću još malo da vidim jel kasnije postaje bolje ali ovako na startu ovo je Doom za Timmy-ja iz South Parka...

Edit:

To je ovaj bag, svi gamepass bagovi ove igre me zapatili...

Poslednja izmena:
Podigao sam nivo težine i postavio speed na 120%, sad je malo bolje ali i dalje mi se osnovne mehanike ne dopadaju.

Čistokrvna PC pucačina nema šta, počeo sa tastaturom i mišem sada igram preko gamepada koji ima jedno 30ms latency. Rezultat na Nightmare težini, manje više isti. Čak je lakše izvoditi kerefeke sa štitom na gamepadu nego na mišu i tastaturi...

U 1440p sve max uz DLSS Transformer Performance oko 100 fps, uglavnom preko.
U 4K sve max uz DLSS Transformer Performance oko 60 fps.

U ovoj igri trenutno ne radi DLSS to FSR gen mod jer renderuje isti frejm, dok ne reše bag ništa od frame generationa na 3080, mada nije ni potrebno da budem iskren.

@Envoy Brate, ti ili si toliko utreniran ili sam ja propao skroz? :D
Jesi li ugasio auto-aim? Glupo pitanje, ali morao sam.

E sad, moja iskustva.
Save radi ok, nikakvih problema, igra radi ok.
Bila je smor deonica sa onom životinjom, ali preživeo sam.
Sada kada sam nakupio oružje i malo se sredio, mogu da igram i dobar je osećaj, ono kao u trejlerima.
Bilo je par mesta gde sam izginuo kao Mančester, ali sada je ok.
Ima lepih i velikih nivoa, ja sam išao na varijantu da sve istražim, koliko mogu, samo što to potraje dosta, sinoć sam legao u 2:30.
Za oružje što ispaljuje kosti od lobanja, imao sam malo radikalnije ideje od developera, šteta što nije urađeno nešto na taj fazon, kao wood chipper, da otkida glave ovim slabijim demonima i da ih ispaljuje kao što i sada radi. Taman da ne jurim municiju. :p
Sve u svemu, sada je zabavno, ali mi je svakako malo manje doom od prethodnih.

Čistokrvna PC pucačina nema šta, počeo sa tastaturom i mišem sada igram preko gamepada koji ima jedno 30ms latency. Rezultat na Nightmare težini, manje više isti. Čak je lakše izvoditi kerefeke sa štitom na gamepadu nego na mišu i tastaturi...
au bre, ja sam Doom 2016 pokusavao kad je izasao na PS4 da igram, pazi kad sanse nije bilo na gamepadu, svaka ti cast ako mozes sa tim da igras

au bre, ja sam Doom 2016 pokusavao kad je izasao na PS4 da igram, pazi kad sanse nije bilo na gamepadu, svaka ti cast ako mozes sa tim da igras
Iskustvo je čudo. Živ čovek se na sve navikne. Ja sam 2009 se još "džonjao" na Orange Boxu, na kontroleru sam kao maloletni esports igrač iz Azije, a na mišu i tastaturi blamaža totalna.

Iskustvo je čudo. Živ čovek se na sve navikne. Ja sam 2009 se još "džonjao" na Orange Boxu, na kontroleru sam kao maloletni esports igrač iz Azije, a na mišu i tastaturi blamaža totalna.
Meni cura kad je videla koliko se patim, kupila u svajcarskoj adapter za M&KB za PS4, i onda sam ko covek cepao Doom, Wolfensteine i BF1 i BF4 i raznorazne COD-ove :D

Mogu, jer je igra tako dizajnirana. Nije poenta u preciznom ciljanju i headshotima nego u dodge i dobrom kretanju a uz autoaim koji je po default uključen i šotku sve se pokupi na ekranu ovako ili onako. Ma može i da se snajpuje uz autoaim naravno. E sad, nije gamepad neka krdža nego su hall effect analogi super precizni, nema deadzone a i igra ima odličnu podršku za gamepad za razliku od prethodnika (Doom 2016 ne podržava gamepad na PC). Jednostavno ne vidim prednost miša u igri koja ima ovakav dizajn, pa nije ovo Q3 Arena da je bitno biti precizan, potpuno drugi tip igre, zato i kažem da je konzolaška pucačina. Zapravo nije ni loše ovako, udobnije igrati na 55 inča TVu nego ispred monitora.

Za sada kada umrem to je jer nisam imao podignut štit ili bolje kretanje, ciljanje uopšte nije poenta ovde...
Kada bi pokušao da igram kao FPS purista, mislim da bi ostao bez municije.

Takođe dizajn nivoa je isto arkadan, svaki kraj isti sa boss fajtom, a često ima klasično konzolaških momenata koji nemaju veze sa FPS.
Koliko je Awoved RPG, toliko je Doom Dark Ages FPS, eto tako bi to ocenio.

Poslednja izmena:
Hajde da počnem sa jednom narodnom: Ne znam, nisam pametan!!!
Kao ljubitelj fps doom mi je bio uvjek br1. Narocito 2016 kao i eternal. Kakve su to igre brate!!! Ovo poslednje je neka verzija kornjače sa downgradeom u svakom smislu. Slayer je trut trutova. Oružja i njegova super noga koja šuta sve živo u pakao. Pad sa visine i ubistva zemljotresom. Pogodak stitom u jednu metu a njih 20 izvrsi samoubistvo. Gameplay i samo izmišljanje ovog novotarstva me je nateralo da preko game passa odmah uninstall odradim sebi da olakšam. Do mene je znam. Ne zelim da se menjam i idem u korak sa vremenom deset koraka nazad. Oni nisu normalni šta su uradili. Zanimljiv podatak da su u startu izgubili sigurnih 65% kupaca. Tj eternal je za prvih 24 sata kupljen od strane 100000 steamovaca samo a ovaj mračnih vremena samo 30tak hiljki. Ostat će po meni kao mrlja na doom podlozi o koju će se saplitati svi ovi što su plaćeni na yt da dižu je u zvijezde

Igrivo je tek na 120% brzini ili brže. Na 100% što je def je kretanje slayera tromo ubi bože. Naravno, to ne rešava druge probleme koje si naveo. Ali je bar sve brže i ima nekog smisla tako. Sa druge strane, iako zabavni, nivoi kada "voziš" nešto su generalno promašaj.

A i onaj kralj je ozbiljan cringeman. Zapravo me priča više podseća na Tiny Tina Wonderlands, što je malo jača sprdačina.

Ne znam ja aim assist i te gluposti gasim uvek.
Onaj štit se budži, pa zavisno šta je aktivirano, seče više protivnika u jednom. Možda u nekom momentu bude OP, ali ***.
Mislim, ima raznih perkova u oba prethodna dela, ni tamo nije čista situacija.
Što se tiče municije, 2016 je imao sanduke sa sa municijom i naravno kad sečeš demone sa motorkom, ispada municija iz njih, logično, zar ne. :D
Zapita se čovek šta ti demoni jedu u paklu. :D
Eternal ima eksplozivne buriće i kada se dovoljno razvije slejer, ti burići pri eksploziji bacaju municiju, a kasnije se spawnuju burići još jednom, i naravno seča motorkom opet daje municiju. Samo što je eternal sa šarenijom municijom.
Sve je stvar na šta možemo i želimo da se naviknemo.
Meni je eternal ispočetka bio trešina, pogotovo zbog silnog platformisanja, prvih par dana sam ga pljuvao, posle sam navikao i prešao sam ga minimum 3 puta, +ekspanzije 2 puta, i ko zna koliko puta sam igrao master nivoe ili pojedine deonice koje baš volim.
Šta znam, dark ages je nekako upolovačen, svugde je i nigde, ima uticaja starijih fps-ova, ima i tih dodge smaranja, pozitivno je što su neki nivoi baš veliki.
Ali, igram, doom je doom.

Ja sam na osmom ili devetom chapteru. Sve više me ascoira na Gears of War. :D I mnogo je lakši od prethodna dva na Hurt Me Plenty nivou težine, baš neuporedivo. U Eternalu sam ginuo ko glineni golub, ovde nisam stradao ukupno 10 puta od početka igre.

Situacija se lomi na petom poglavlju, ili se obesiš ili nastaviš :D

Kako ste prešli sa zmajem? Toliko je iritantno da mi dođe da odustanem od igre, nikako ne uspevam da pređem one tenkove sa štitovima.

I ja sam prs'o tu, ali kad sam počeo da dodžujem, prešao sam nekako. Trebalo mi je vremena. :p
Pretpostavio sam da će biti smor sa zmajem.
Zmaj nema neku poentu, osim da ne bude da vozi neku običnu letelicu.
Ono sa mechom je solidno urađeno.

Mene sad ova nakaza na kraju chapter 9 maltretira, izginuo nekoliko puta i odustao za sinoc dosta.
Dva tri puta uspem da ga napucam kombo stit-melee, izbaci health i dosta municije, ali nikako ne uspevam da ga dovrsim, lupam ga i kuglom i grenade launcherom, ali ko da mu nista ne radim
1747806591447.png

Presao 4 misije i pao uninstal. Daleko je ovo od Doom-a kojeg volim. Meni je cak i Ethernal bio meh, suvise arkada, manje horor naspram Doom 3. Ali to je samo moje misljenje.

@Adanos Doom 3 je van standarda, više je survival horor nego krljanje kao originalni doom.
Da me ne razumeš pogrešno, ja volim Doom 3 i ekspanzije, ko zna koliko puta sam odigrao, ali je manje čist shooter, više horor i brecalica. Jednom sam igrao u 3 ujutru, posle izlaska u grad, i nešto sam se nezgodno namestio, iskoči Imp, ja se brecnem, vrat mi je tako krcnuo, mislio sam da je nešto puklo. A odigrao sam ga već 2 put pre toga. :p
Ima svoje ravnopravno mesto u franšizi.
Dan danas žalim što nisam kupio fizičku kopiju dok je mogla da se nađe za male pare.
Ja igram i dalje, mislim, ima 22 nivoa, ako gledaš da sve sakupiš i pobiješ, ima da se igra dosta dugo.

Apsolutno, igrao sam doom od 95. godine Doom, pa Doom 2, ali nekako mi je Doom 3 ipak bas onakav Doom kakav zelim :D I mene je ispresecao par puta iskok u mracnim hodnicima i toaletu.

Nazad
Vrh Dno