Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Zašto misliš da bi GRX povećao upotrebljivost u odnosu na Tiagra grupu?

tiagra je vrlo ogranicena iako joj samostalno nista ne fali. tiagra je max 2x10, nije kompatibilna sa bilo cime drugim, rezervni delovi poput plocica, paknova su nepostojeći van originala.
Ako voziš niže grupe, uvek možeš da odeš malo iznad bar do tiagre, ali kada uzmeš tiagru i pomisliš na 105 ili više, to ne može.
Moj prvi drumaš je bio tiagra i bio je predivan za vožnju. Srce me bolelo kada sam ga prodavao. Provozao ga da testiram da ne bude problema prilikom prodaje i oduševim se koliko je lagan i brz u odnosu na gravel. malo mi falilo da odustanem i vratim se na njega umesto gravela.

GRX je inače vrlo varljiva grupa. kod 105, ultegra, dura zna se šta je šta i u koju klasu spadaju. GRX ima 3 serije (400, 600 i 800) koje glume sve ove drumske pa kada kažeš GRX ne znaš da li se misli na nižu ili višu klasu.

Pa već sam pisao unazad neku stranicu na tu temu iz ličnog iskustva. Tiagra grupa više naginje ka drumskoj vožnji i korektna je za slabije uspone. Sama grupa je ograničena i nema previše kalkulacija i modovanja. GRX je mnogo funkcionalniji po tom pitanju, prilagodljiviji. Začudim se kad prodaju Gravele sa Tiagra grupom. To je po meni ogroman promašaj.
Tiagra mnogo lepo radi što se tiče drumske vožnje. Mami te da voziš i da ganjaš bajs. Još ako je isti laganiji, ide to opako dobro. Ono što sam mogao da izvučem da bih pokrio koliko-toliko većinu terena je 48-34T / 11-36T. I to je to, ne može dalje :). Da je prednji 34T moguće zameniti sa 30T, bilo bi extra, ali nema.

IMG-17931a03cb83c732224bd2d5e95f494f-V.jpg

Poslednja izmena:
Gde si bio na fittingu i koliko kosta?

U Kragujevcu. Naplatio mi 100 evra i u to ulazi sutra ako imam bolove, na dodatna podešavanja.

Juče na dobro truckanje, puče mi quad lock xD

Zato sam rešio da uzmem lepo bike kompjuter a da telefon držim u dzepu za slikanje i tako dalje.

Gledam garmibn 540 solar na kp, vidim da ima za uspone, koliko je još ostalo.

Da li je to oke model?

mozes i obican, od solar jedino sto valja je 1050

Za ceo dan dobiješ max 10% od tog solara. Kupi ext bateriju. Eno imamo temu o malim baterijama gde se neki biciklisti iz ove teme javljaju.
I nema tu zaboravio da napunim. Kada se jedan dan izgubiš u šumi, da vidiš kako ćeš da postaneš disciplinovan da se setiš unapred.
Gume, garmin, svetlo prednje, svetlo zadnje, telefon. To sve mora da bude provereno pred polazak. Onda obavezan alat, slatkiši, sajla, cvikeri. I redovne stvari poput novčanika, ključeva...

Za ceo dan dobiješ max 10% od tog solara. Kupi ext bateriju. Eno imamo temu o malim baterijama gde se neki biciklisti iz ove teme javljaju.
I nema tu zaboravio da napunim. Kada se jedan dan izgubiš u šumi, da vidiš kako ćeš da postaneš disciplinovan da se setiš unapred.
Gume, garmin, svetlo prednje, svetlo zadnje, telefon. To sve mora da bude provereno pred polazak. Onda obavezan alat, slatkiši, sajla, cvikeri. I redovne stvari poput novčanika, ključeva...

Ne idem kroz šume, inače ako uzmem solarca, planiram da ga punim dan pred rute.

Pored mene će uvek biti i telefon koji drži bateriju.

Ti kao da si zaboravio da vozim duže rute. 🤪

Okrepa uvek ide sa mnom. Raduje me sledeće, sada ne moram da teglim toliko sa sobom jer sada u Kg kada krenem od grada, usput ima dosta prodavnica i pumpi. No, ja ću svakako nositi okrepu iz razloga što ne volim da pravim pauze .

ako je 10eur razlika, onda uzmi solar :)

Ја сам 170, имам Canyon endurace, димензија XS. Имам и decathlon Rc120 у величини Ѕ, ког сам узео на почетку куроне, на слепо. Зезнуо сам се, сам то провалио много касније.

Naručio sam solarca. Skidam quad lock koji umalo da mi ubije telefon i stavljam napokon nešto malo ozbiljnije.

Telefon koji će mi služiti za neke hitne stvari ili slikanje predela, biće mi u zadnjem dzepu.

Jedva čekam subotu ujutru da raspalim ponovo rutu sa kojom sam se vratio sa bolovima u gornjem i donjem delu ledja.

Jesi ga pazario kod nas i koja je bila cena?
Samo bih voleo da umesto Tiagra grupe ima GRX ili CUES, značajno bi mu se povećala upotrebljivost ;)
U planet b. je uzet, nesto blizu 180k je kostao prvog vlasnika koji ga je drzao na terasi celo leto.
Ja sam ga od njega uzeo za 100k, kada sam video u kakvom je stanju nisam se dvoumio 2 sekunde.
Gume bukvalno nove (slika ispod), sad su naravno potrosene 😃

Da u pravu ste za tiagru, na ravnom je zmaj dok kad krenem put fruske gore (posto sam iz Beške) tu bih voleo da imam jos jedan-dva veca zupcanika. I sire gume ali onda gubi poentu na ravnom bi se mucio malo vise.

Koliko sam uporedjivao od scott gravela ga razlikuje pogonska grupa i volan, sve ostalo je skoro isto tako da ne znam u koju grupu obaj bajs spada

IMG_4428.jpeg

Ја сам 170, имам Canyon endurace, димензија XS. Имам и decathlon Rc120 у величини Ѕ, ког сам узео на почетку куроне, на слепо. Зезнуо сам се, сам то провалио много касније.
Gde si pogrešio, kod Decathlona ? Trebao si manji ili veći ?

Gledam recenzije za 540, kažu da je oke ali da nema touchscreen. Meni to nije bitno.

Kada sam vozio sa telefonom, koristio sam uglavnom dva ili tri tastera. Da li moguće sa ljudi pišu takve falinke i da su zavisni od tača?

Naravno da nema touch serija 5xx to ima serija 8xx

Na slabijim modelima nije potreban jer nema toliko opcija,
na jačim treba, jer je lakše kretanje kroz korisnički interfejs koji ima više detalja i navigaciju.
Navigaciju je teško koristiti na tastere.

Napomena
To nije touch kao na mobilnim telefonima.

Gde si pogrešio, kod Decathlona ? Trebao si manji ili veći ?
Требало је да узмем мањи!

Милане, ја имам 530, и апсолутно немам замерку што није touch. Ради ко сат, показује све што треба. Кад сам ја узимао, разлика у цени је била дупло (150 сам платио мој пре непуне 2 године), тако да ми серија 4 уопште није била занимљива.
Видећеш колико је лепше возити са овим у односу на телефон.

Требало је да узмем мањи!

Милане, ја имам 530, и апсолутно немам замерку што није touch. Ради ко сат, показује све што треба. Кад сам ја узимао, разлика у цени је била дупло (150 сам платио мој пре непуне 2 године), тако да ми серија 4 уопште није била занимљива.
Видећеш колико је лепше возити са овим у односу на телефон.

Slažem se da je tač lakši ali nije presudan.

Ja ću da namestim parametre za mene i neću više ništa da čačkam.

Rad sa tasterima mi ne pravi problem.

Mnogo puta na taču na telefonu loša vidljivost pa izadjem iz rute.

Kakvi su Decathlon bajsevi? Jel ima nekih modela da valjaju? Za neku light rekreativnu upotrebu, najčešće po BG-u i eventualno ponekad malo van grada.

pa ima dobrih

ovo je pro road bike, najjeftiniji od svih pro timova

salim se :D

ima ok bicikala, van rysel njihov brend, samo tesko sta moze da se nabavi u decathlonu kada krene sezona, sve se rasproda

Ja se danas zaprepastio kad sam skontao na kom sam zapravo pritisku vozio od kad sam prešao na tubeles.
Uzeo i lidlu neki digitalni merač al sam skontao da meri samo auto ventil kad sam dosao kući, rekoh nema veze držaću ga u auto pa cu makar proveriti nožnu pumpu koju imam tj. koliko je precizna a i svi ostali bicikli u porodicu imaju auto ventile.
I nožna pumpa pokazuje više za nekih 0,6 - 0,8 bara. Što znači da sam umesto 2 i 2,2 zapravo vozio na nekih 1.3-1.5 bara a možda i manje jer sam ih na toliko pumpao a proveravao na desetak dana kad padnu na ispod 2 bara.
Čitao sam kako tubeles mogu da se voze na manjem pritisku a samim tim imaju i bolju trakciju zato sam i nakon prelaska odlucio da ih pumpam na manje (sa unutrašnjom sam bio na 2.8 što je u praksi bilo oko 2.2 bara) i tu sam sam oduševio tubeles-om koliko guma ima gripa i koliko je udubna a i sve sam to pripisao tubelesu a u stvari sam malo preterao.
Mada u praksi zadnja guma ni u jednom momentu nije legla kad sednem na bajs da bi primetio da je očigledno premalo naduvana i odvozao sam skoro sve trail-ove na FG bez ikakvih problema izgleda da me spasilo samo što ne skačem tj. zaobilazim skakaonice jer bi ovo primetio na mnogo ranije :)

Poručio sam sad jos jedan merač Schwalbe airmax pro koji podržava i presta ventile da budem miran.

Ako je guma 1.3-1.5 bara, kakva god da je, to je i pod prstima meko.

Mora da je tu neka greška.

Ja pumpam gumu na otprilike 4.8 bara ili 70 psi a mogu da idem na 90 psi. Medjutim, volim malo mekše da budu, na svakom biciklom sam išao sa manjem pritisku.

Inače lik koji mi namešta bajs, ako sam ga dobro shvatio, pumpa na 9 bari. 🤣 možda grešim ali mislim da je tako rekao.

za mtb gume ok je i 20psi

tubeless naravno, ne pricamo o road gumi :)

Izgleda da je tako.
A ja se čudio kad pročitam da neko vozi na oko 20psi kad eto i sam sam tako držao.
Mislim da ću da ih držim na 26/27psi a u neki situacijama i vise jer ne vozim samo offroad a i da zadvoljim preporuku proizvođača od min. 1.8 bara

Ako pišete o pritisku, navedite bar i širinu gume (a možete i kilažu ako ste daleko od proseka na bilo koju stranu). Inače je besmisleno komentarisati pritisak, razlike u pritisku za 25mm i 50mm gume su ogromne.

Slažem se.
Gume su 57-622 mm, težina oko 90Kg mozda sad koju kilu ispod od kad sam krenuo više da vozim, haha ;)

Nazad
Vrh Dno