Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

samo kazem da se tako ne kupuje bicikl, samo bacis pare. ali ok, tvoj je novac

da je nov, ok. imas vremena da vratis ako ne odgovara. polovan….
Jasno sta oces da kazes. Verovatno je necu uzeti bas iz tog razloga sto nisam siguran.
Uskoro ako ne nadjem neku u blizini videcu onda da odem u planet bike i da probam polar shadow i to je to :D

Poslednja izmena:
Ne mogu da čekam treći maj ako mi verujete. Meni samo prednji menjač ne radi tako da sutra peglam na manji zupčanik napred a zadnji ću da šaltam. Prosto ovo vreme mami.

Jel bi ja mogao da zbudzim na mom MTB da ,sa sadasnjih 3x10 , da ga prebacim na 1x12 npr? Izvodljivo,isplativo?

Jel bi ja mogao da zbudzim na mom MTB da ,sa sadasnjih 3x10 , da ga prebacim na 1x12 npr? Izvodljivo,isplativo?
Pa morao bi da zamenis celu grupu, a ostaje i pitanje tockova, a onda i rama.
Moras da vidis da li nabla podrzava 12s. Takodje, ako su tockovi za v-brake, prelazak na diskove verovatno nije moguc. Ako si vec na diskovima, onda je malkice manji problem.
I ram mora da podrzava kacenje diskova, odnosno disk kocnica.
Verovatno ti se vise isplati da prodas svoj bajs za 200-300 eur, ako vredi toliko i da onda to sto si mislio da ulozis, recimo 200-300 eur, dodas na tu sumu i uzmes bajs od 500-600eur.

Vredi puno vise. Evo sta imam .

Prilozi

• IMG_0306.PNG
    IMG_0306.PNG
    239.3 KB · Pregleda: 56
izvodljivo je, ali i skupo

treba zamena tockova (microspline hub ako ces shimano ili micro xd ako ces sram), zamena rama (treba truaxle i siri su da stane 12s kaseta), zamena vile (truaxle), kao i ceo groupset, lanac...

za 1x11s bi bilo jeftinije, ne treba zamena rama i tockova mozes koristiti qr osovine i zadnji hub (racunaj oko 500eur minimum)

ja sam presao sa 3x9 shimano deore na 1x11 sram nx/gx

Sve si mi rekao,skuplja pita od tepsije. Znaci ne isplati se ulagati nego prodati pa uzeti vec gotov proizvod. Razumeo.

A 1x10? Jel si razmisljao o tome. Bukvalno ti treba samo prednji lancanik za 1x. Eventualno uzmes deore 10 brzina kasetu 11-42 i to je to. Jeste da ti menjač nema clutch ali mislim da ti sa narrow wide lancanikom nece spadati lanac

Bio da vozim bajs, očaj ako ćemo iskreno ali očekivano.

Vozio sam sa neispravnim brzinima, mislio sam da mi zadnji radi kako treba ali očigledno sam pogrešio te su mi radile samo neke brzine.

Za pravi doživljaj, mora sve da bude ispravno.

Što se tiče same bicikle, zgodna je jer kad poželim mogu da menjam položaj koji mi odgovara što kod trekinga nisam imao.

Inače jedan problem mi je goreći, ne znam gde da napravim kružnu rutu. Dok sam živeo u Zaječaru, imao sam razne varijacije kružnih ruta ali i Kragujevcu je potpuno drugačije.

Ne volim da idem od tačke A do tačke B pa da se vratim istim putem.

A 1x10? Jel si razmisljao o tome. Bukvalno ti treba samo prednji lancanik za 1x. Eventualno uzmes deore 10 brzina kasetu 11-42 i to je to. Jeste da ti menjač nema clutch ali mislim da ti sa narrow wide lancanikom nece spadati lanac
Sustinski ja koristim 3 brzine , ne treba mi ni 10. Nisam razmisljao o resenjima jer se ne razumem u problematiku,samo zelje sam izneo😁.
Ma potpuno pogresan bicikli imam,za moje potrebe ali to je duza prica .Ukratko, estetski mi se najvise svidja MTB, ne svidja mi se polozaj tela kod drumasa,mislim da bi bio previse presamićen. Sa betona ne silazim,tako da se zna sta bi mi trebalo ali ja se opirem a ,iskreno,nisam no probao drumasa,samo cenim da mi ne bi legao.

Realno uzmes najjeftiniju opciju. Uzmes na AliExpresu chainring skines postojece, skines prednji shifter i menjač i to je to. Jedino ce ti trebati nov lanac ili da skratis postojeci.

Posle zamene lanca počeo da preskače i to samo kad je nazad na najmanjem zupačinku od 10 zuba, baš kad ga nategnem.
Na ostalim brzninama nema preskakanja, ali moracu jos malo detaljnije da testiram ostale brzine pod vecim opterecenjem na uzbrdici.

Da li da probam samo da zamenim ta dva najmanja zupacanika posto idu u paru ako na ostalim nemam problema ili je to znak da je kaseta svakako pri kraju?

Prva opcija je oko 18 evra, dok je cela kaseta 100e ili 50e ako cu icu na Deore SLX opciju umesto XT.

Edit:
Da dodam da pre zamene lanac nije preskako ni na ovom najmanjem a zamenjen je na nesto ispod 0.5% potrosenosti.

mislim da nema narrow wide za 10speed lance

Posle zamene lanca počeo da preskače i to samo kad je nazad na najmanjem zupačinku od 10 zuba, baš kad ga nategnem.
Na ostalim brzninama nema preskakanja, ali moracu jos malo detaljnije da testiram ostale brzine pod vecim opterecenjem na uzbrdici.

Da li da probam samo da zamenim ta dva najmanja zupacanika posto idu u paru ako na ostalim nemam problema ili je to znak da je kaseta svakako pri kraju?

Prva opcija je oko 18 evra, dok je cela kaseta 100e ili 50e ako cu icu na Deore SLX opciju umesto XT.

Edit:
Da dodam da pre zamene lanac nije preskako ni na ovom najmanjem a zamenjen je na nesto ispod 0.5% potrosenosti.
Cela kaseta mora da se menja

Moguce je i da nov lanac treba malo da se razradi sa kasetom, 100-200km.

Postoji odavno neko pravilo da se lanac i kaseta menjaju zajedno jer se razradjuju zajedno i tako se i trose.
Za bolje kasete na aliexpressu mogu da se kupe samo najmanji zupcanici sto je definitivno mnogo povoljnije od cele kasete, mada mora da se ceka.

Pirelli P Zero Road 700x32C su položile test. Jeste ruta bila ravna, ali na istoj brzini, značajno manji effort nego sa gumama sa kramponima. Kada je dobar asfalt, samo klizi. Kada je loš put, mnogo je neprijatnije za vožnju, ali to možda ima veze i sa pritiskom u gumama.

Vožnja je bila malo preko 140km, od Zemuna do Smedereva, na festival Vitezovi i legende, gde sretoh dosta drugara, pa sam imao prilike da testiram novu kacigu za vožnju po beogradskim ulicama. Proces homologacije je u toku.

Screenshot_20250501-203811_Gallery.jpg

Postoji odavno neko pravilo da se lanac i kaseta menjaju zajedno jer se razradjuju zajedno i tako se i trose.
Za bolje kasete na aliexpressu mogu da se kupe samo najmanji zupcanici sto je definitivno mnogo povoljnije od cele kasete, mada mora da se ceka.
Ja sam najnormalnije vozio slx kasetu 4 godine. Svake sezone nov lanac i prednji lancanik jer je aluminijuma i lanac ga istrosi

I ja sam mišljenja da kaseta treba da izgura bar 2-3 lanca, jer zasto onda menjati lanac na 0.5%, kad možeš na 0.75% ili više kad svakako menjaš i kasetu?
Poručiću i novu kasetu zajedno sa jos jednim ili dva lanca i jos par potrosnih delova da imam na lageru, nece se pokvariti.
Dotle cu jos malo da testiram, ako se popnem par puta na FG kroz sumu bez preskanja lanca onda je mozda problem samo u ovom najmanjem.
Ima ga na bike discountu Shimano Sprocket Wheel for CS-M9100/M8100/M7100

I ako se pokaže da je cela kaseta ipak za zamenu sta raditi sa ovim lance koji je će imati oko 200km, da li njega mogu na novu kasetu ili ipak bolje novi da stavim?

Mene su serviseri pre 15tak godina naucili da je otprilike na 3 lanca jedna zadnja kaseta.

Mozda se nesto promenilo u medjuvremenu ne pratim nove stvari odavno.

Prilozi

• Screenshot_20250501_214420_Edge.jpg
    Screenshot_20250501_214420_Edge.jpg
    101.7 KB · Pregleda: 26
Probaj dal ti na oba prednja lančanika preskače u toj brzini, koliko vidim imaš 2x. Jer meni je preskakalo donje brzine zbog istrosenog prednjeg lančanika. I tada sam shvatio da je nebitno dal je raceface ili AliExpres lančanik jer je aluminijum i lanac ga istrosi podjednako.

Danas sam napokon namestio brzine kod servisera.
Istrošenost lanca mi na 0.75, kaže da mogu sa izguram ovu sezonu a da već za sledeću lanac i lančanik.

Oko 60000 hiljada košta mada možda mogu da uzmem preko firme pa košta i manje, ultregra 8000.

Kmc lanac, zadnji i prednji menjač i pogon.

Šamarajke i kočnice ne bi dirao.

11sp lanci se menjaju na 0,5%
Ako ćeš da menjaš i kasetu i pogon i zadnji menjač, onda možeš da teraš dok ne krene da preskače. Ako je prethodni vlasnik potrošio lanac do 0,75%, sasvim je moguće da su kaseta i pogon već sada za zamenu.

Inače, negde (Cade Media podcast?) sam čuo interesantnu teoriju kako optimizovati trajanje lanca i kasete/pogona: kupiš tri lanca i rotiraš ih na svakih 1000km. Tako se kaseta troši ravnomerno sa istezanjem lanaca i trebalo bi da duže traje (može tri puta duže da se vozi i sa lancem koji je istegnut preko 0,5%)
Ne verujem da ću da probam, ali ovo možda ima smisla za one koji svakako skidaju lanac svakih X kilometara zbog pranja/podmazivanje/potapanja u vosak...

To ti je prvi lanac zamenjen ili?

Tek sad videh pitanje.
Ne znam koji je ali prvi u mojoj reziji.
Bicikli sam uzeo polovan krajem oktobra, cini mi da sam tad merio lanac i da je bio kao nov od tad sam presao nesto oko 1700Km sa njim pre ove zamene.

@cisco Seviser mi rekao da teram ovu sezonu, zubi su u redu. Malopre bio na jednu turu, menjači rade perfektno, lanac ne šteka ni malo a čak nije ni podmazan mnogo.

Nazad
Vrh Dno