Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Gume ću 99% uzeti Continental GP 5000.
Odmakao sam se od 28, biće ili 30 ili 32.
To je toliko mala razlika, da u mojim vožnjama neće uticati na efikasnost. Bitno mi je da predjem na neke slick.
U 32 mogu da upotrebim unutrašnje koje već imam i ostaje mi ista rezervna. I to mi je nekako više zbog iskorišćenja onoga što već imam, da se ne vuče po garaži, a ne zbog cene.

Trenutne unutrašnje su mi Schwalbe (stock, fabričke) 28-47 :oops:
Možda mogu da ih upotrebim i na traktorsku prikolicu.
Rezervna mi je 32-47.

Na kraju sam završio sa Pirelli P Zero Road 700x32C. Nije šta želiš, već šta može da se uzme.

Namučio sam se da ih zamenim, ali ono baš. Prvo da skinem postojeće, a onda baš-baš da navučem nove. oko 40 minuta po komadu. Tačno ću da uplatim pomoć na putu za motocikle i prijavim bicikl, jer ako ovo budem morao da menjam na terenu, smoriću se samo tako. Kod kuće sam koristio kompresor, na terenu ručna pumpa, pa eto još jednog kruga veselja.
Pretpostavljam da je muka do dimenzije felne.
Čak sam na kraju uspeo da slomim jedan montirač, ali bar nisam napravio neku ozbiljnu štetu :)

Gume su up to 6 bara, stavio sam ih prednju na 6, zadnju na 6.3, dok otkačim kompresor, ode bar pola bara dole.
Provozao sam samo nekoliko stotina metara,, gore-dole niz ulicu, da vidim kako leži, prvi utisak - dobro je da nisam uzeo uže.
Da li ima veze sa modelom gume, šarom ili pritiskom (stare sam vozio na malo preko 4 bara), ali ozbiljno neudobnije na neravninama i nekako sam ceo manje stabilan levo/desno.

S druge strane, subjektivni osećaj otpora na putu je WAU! Videćemo kada izađem na neku vožnju, pa zakačim Edge, ali rekao bih da je incijalna ideja, da dobijem manji otpor kotrljanja i veću brzinu na istom efortu, realizovana. Sad k'o dete, jedva čekam da izađem da probam 🙃

Još da stavim SPD pedale i od gravela, eto ga road :rolleyes:

e da... zaboravio da kazem. continental na moje tockove namestiti nista lakse :) sa vitoria corsa sam se mucio jednu namestio zadnju sam odneo u servis, nisam mogao.... covek mi rekao nadam se da ih neces probusiti, jedva sam je stavio :D

za pireli ne znam :) ja kada sam kupovao, jedva sam nagovorio planetbike da uzmu gp5000 od 30mm, i kada sam isao po njih, daje mi lik jednu, ja rekoh pa treba mi dve, a on, pa imamo samo jednu, ima jos dve u BG..... 3 gume narucili za celu Srbiju :D

Haha, a ovog trenutka GP 5000 700x32C imaju samo u NS 😄

U mom poslu se bavim planiranjem zaliha, veoma sam ponosan kako to funkcioniše, ali znam koliko je proces zahtevan, pa mogu da kažem da imam određeno razumevanje za lager svake specijalizovane prodavnice.

Što se montaže tiče, prvo sam pomislio da je do mene, ali onda sam pregledao nekoliko YouTube snimaka i shvatim da je ovo moje ili do gume ili do felne. A pošto sam imao sličnu muku sa dve različite gume, verujem da je do felne. Slightly oversized.

Poslednja izmena:
Kod planet bajka definitivno nema nikakve logike u nabavci. Oni su ionako 990% godine u zimskom asortimanu.

Bitno da prodaju tonu bajseva sa sram opremom a rezervne delove ne nude naravno

Trenutne unutrašnje su mi Schwalbe (stock, fabričke) 28-47 :oops:
Možda mogu da ih upotrebim i na traktorsku prikolicu.
Rezervna mi je 32-47.

Na kraju sam završio sa Pirelli P Zero Road 700x32C. Nije šta želiš, već šta može da se uzme.

Namučio sam se da ih zamenim, ali ono baš. Prvo da skinem postojeće, a onda baš-baš da navučem nove. oko 40 minuta po komadu. Tačno ću da uplatim pomoć na putu za motocikle i prijavim bicikl, jer ako ovo budem morao da menjam na terenu, smoriću se samo tako. Kod kuće sam koristio kompresor, na terenu ručna pumpa, pa eto još jednog kruga veselja.
Pretpostavljam da je muka do dimenzije felne.
Čak sam na kraju uspeo da slomim jedan montirač, ali bar nisam napravio neku ozbiljnu štetu :)

Gume su up to 6 bara, stavio sam ih prednju na 6, zadnju na 6.3, dok otkačim kompresor, ode bar pola bara dole.
Provozao sam samo nekoliko stotina metara,, gore-dole niz ulicu, da vidim kako leži, prvi utisak - dobro je da nisam uzeo uže.
Da li ima veze sa modelom gume, šarom ili pritiskom (stare sam vozio na malo preko 4 bara), ali ozbiljno neudobnije na neravninama i nekako sam ceo manje stabilan levo/desno.

S druge strane, subjektivni osećaj otpora na putu je WAU! Videćemo kada izađem na neku vožnju, pa zakačim Edge, ali rekao bih da je incijalna ideja, da dobijem manji otpor kotrljanja i veću brzinu na istom efortu, realizovana. Sad k'o dete, jedva čekam da izađem da probam 🙃

Još da stavim SPD pedale i od gravela, eto ga road :rolleyes:
Kojih crnih 6 bara, mnogo ti je to. Ja 28mm duvam na 5 i 5,5, a težak sam...

Probam, da vidim kakva je razlika. Ove gume sam uzeo da osetim razliku u odnosu na krampone.
Možda probam i 28mm.

Nema u gumama više od 5.5, takav mi je navoj na kompresoru, uvek izgubim neki pritisak dok odvrenem. Imam drugi koji brže odvrenem, ali ide na 12V utičnicu, pa mi je cimanje sa kablovima.

Ovaj kalkulator mi kaže 4.4/4.2.
Kada stavim na 28mm, dobijem 5.45/5.2....a nisam težak :)

U mom poslu imamo jednu izuzetno važnu stvar, za koju postoje tabele, aplikacija, slajderi.... I na kraju nema ništa bez ličnog testiranja. Uvek objašnjavam ljudima, aplikacija je dobar start, kada nemaš ideju šta radiš (meni odavno aplikacija nije potrebna, procenim napamet), kada imaš nešto sa čime da počneš, jedino testiranje daje dobar rezultat. U pitanju je neka savitljivost karbonskih cevi, meni lično, odgovara 2 koraka smaknuto u odnosu na tabelu koja ima, okvirno, 14 podeoka. Na stranu što ljudi često u aplikaciju upišu pogrešne polazne podatke ili kao ovde, ne možeš da izabereš miks različitih podloga. Ili brzina, nekada ide gruvanje, nekada kruzing.

Moracu da menjam sediste, ne vredi, ovo fabrickom ktm-ovo mi izaziva bukvalne bolove, nem ogu duze od par km da vozim.

Sta biste mi preporucili (186cm, 100kg) od sedista sa ovog linka:

Prilozi

• 0C1F8FF4-83B9-474D-B946-7F59B29A9C97.jpeg
    0C1F8FF4-83B9-474D-B946-7F59B29A9C97.jpeg
    278.1 KB · Pregleda: 41
U kom delu imsš bolove? Izbegni kupovinu sličnog. Izmeri širinu sedalnih kostiju.

Sedalne kosti pa i okolo u tom delu.

Citkao sam malo, definitivno prvo da se "odmerim" pa da ganjam sedlo

Juče vozim autoputem prema Sremskoj Mitrovici, stajem na OMV, kad na ulasku u objekat stoji naslonjen jedan Specialized, stajem na kasu, prilazi tip, biciklistički dres, ja reko' "kako si dospeo ovde?"
Tip: no andrstend
Shvatim da je neki Rus ili Poljak, pokušam na engleskom, kaže ide, ne znam odakle, pa će prema Rumi I Šapcu. Reko' ne smeš da voziš auto putem. Što? Kažem mu da i ja vozim bicikl i da je je zabranjeno Zakonom o saobraćaju. I on nešto odgovori, kao niko ga nije sprečio da izadje na autoput, reko' ako naidje policija, pisaće ti kaznu. Kako je čuo kazna oči mu narasle. Reko' danas je Uskrs, verovatno nema nigde policije, ali gledaj da se što pre skloniš sa autoputa.
Znači ne smem na ovaj široki put od Rume prema Šapcu?
🙄
Puteve označene zelenim i plavim tablama izbegavaj, srećan put.
Šta da mu kažem.

Uskrs je, bukvalno nijedan kamion nisam video, ali zaista ne bih voleo da me na autoputu oduva neka drumska krstarica od 18m i 40 tona bruto.

:D

ja na 50kmh vec pocinjem da se pitam svasta u glavi, posle 60 sam se ozbiljno preispitao o zivotnim odlukama.
U jednom trenutku lik sa dugom kosom vadi telefon da vidi sta se desava na twitteru ili da odgovori na poruku... na 80kmh....

treba odgledati do kraja :D

Sa današnje vožnje. Ostvaren planirani poduhvat da se pređe cela FG :).

Screenshot_20250429-182248.jpg20250429_092549.jpg

20250429_111540.jpg20250429_095907.jpg20250429_112741.jpg20250429_112904.jpg20250429_130031.jpg20250429_150510.jpg20250429_150528.jpg

Već na prvom minuti prođoše pored policijskog auta. Ili mi se učinilo, pustio sam na TV, pa je premotavanje cimanje.
A pustio sam na TV, kao, neka vrti, dok čitam nešto.... Od drugog minuta do kraja sam gledao. Radi adrenalin od gledanja, tamo ne smem da zamislim.... Kada krene gužva, oni su sve vreme preko ograničenja brzine.... Ono provlačenje izmedju kamiona.... I onda se car u jednom trenutku uhvati za bravu na kolima 😳

I momenat gde zbog kamiona padne na 10km/h i u sledećoj sekundi već gruva 700+ W 😳 i ide preko 30km/h.

Ludnica!

@everton možda nisi išao 80km/h downhill, ali tvoja vožnja mi je mnogo bliža. Respect za pun krug 😎

Таман сам помислио Боже какве дилеје, и на крају препознам овог с косом... Лик је луд...

Moze neko da mi kaze misljenje za ovaj bajs.
Kako mu se cini oprema itd ja nisam strucan nesto.
Ram pise da je 54cm. Pogledao sam na netu od 53-57 se vodi da je dovoljno za visonu od 177-184. Ja sam 180 tako da verujem da ce da bude dobra. Iskreno na oko mi se bas dopada bicikla ,samo mi kazite kako se vama cini sa opremom i ovako misljenje neko.
Biciklu bi vozio po grad i na otvorenom tako nekih 50,60km

Korektan bajs, namenjen upravo tome što si naveo i nije za jače uspone. Više bih voleo da je i pogon Tiagra. Mislim da ćeš biti zadovoljan.

Ja sto vozim to je asfaltni put i spustim se nekada na losiji ili makadam ali to je veoma kratka relacija. Kada se uglavnom majem malo po prirodi ili izletista.
Jos uvek gledam i razmatram ali ova sto sam stavio oglas mi se bas svidja

Poslednja izmena:
Kako smo ovde uglavnom 40+, vožnja bicikla (imenica, muškog roda, nominativ BICIKL) je veoma zdrava. Ili možda...

Korektan bajs, namenjen upravo tome što si naveo i nije za jače uspone. Više bih voleo da je i pogon Tiagra. Mislim da ćeš biti zadovoljan.
Jedini problem sa biciklom l je velicina. Prodavac je naveo da je M a preporucena velicina za moju visinu 180 je L. Tako da cu nejverovatnije morati da trazim nesto drugo.

moras da odes i probas bicikl, svi smo unikatni i nema preporucene velicine rama za tebe. nije sve u visini coveka

samo kazem da se tako ne kupuje bicikl, samo bacis pare. ali ok, tvoj je novac

da je nov, ok. imas vremena da vratis ako ne odgovara. polovan….

Trećeg maja konačno bajs ide na sredjivanje i verovatno u toku dana ide na na dužu test vožnju. Jedva čekam. Previše negativne energije čuvam u sebi i to mora da iskoči kroz biciklizam.

Problem kod mene je sledeći, u Kragujevcu u delu gde sam ja, odmah kreću brda iako mi to odgovara, više volim da se zagrejem na ravnom pa onda brda. Biće malo navikavanja na to.

Nazad
Vrh Dno