Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

@Bosla
To sto bustuje 3100 je normalno, cak i za non oc model, nego se partneri dosetili da naplate binovanje na foru, pa oc karte imaju bios koji busta 3100 bez icega. E sad, kada se undervotuje karta, +clock, dodje na bezmalo isto, tj. moze razlika izmedju binovane i obicne karte da bude 2-3% razlike, ako i toliko. To su one slepacke Nv fore sto su naucili, pa OC model kosta 50e gore, kao da smo mi sisali vesla. Sve XT karte bustuju preko 3200 lagano, moze jedna u 100 da nece, ali svaka ce na 3100.
Nista , veceras cu onda posle posla da se poigram malo da vidim kolko u suprotnom smeru kad se malo odvrne power i poveca clock hoce da ide cisto iz radoznalosti.

AMD je sa 9070 opet uradio ono što je uradio sa 5700XT serijom. Tada su ponudili grafiku koja je bila hardverski u rangu tada podosta skuplje 2070 Super, ali su imali i apsolutno jezive drajvere koji su u potpunosti ubili kvalitet te grafičke karte. A samim tim i gubitak mušterija i prezir zajednice.
Kada sam ja uzeo 5700XT skoro godinu dana od pojave imao sam samo par dana sa Catalyst drajverima sa kojima mi se jednom resetovao kompjuter i to je bio moj jedini problem sa njima. Sa pojavom Adrenalin drajvera nisam imao ni najmanji problem sa bilo kojom AMD grafičkom, a posle 5700XT imao sam RX6800 i RX7900XTX.

1741384893492.png

Čak i uz kurs 114 (prodajni) izađe 1000 dinara jeftinije nego kod nas, za ovaj model. 114.800 sa Amazona a 115.797 kod nas. Samo je garancija problem.

Pogledajte prilog 483725

Čak i uz kurs 114 (prodajni) izađe 1000 dinara jeftinije nego kod nas, za ovaj model. 114.800 sa Amazona a 115.797 kod nas. Samo je garancija problem.
ne reklamiram ih, ali kod njih imas isti model za 110k, i to vec u prodavnici u BG, Kirovljeva 17.

Ne planiram ja da kupim 9070, ali dok sam poslao onu poruku i pogledao drugo, kartica je prodata na Amazonu.

Britanski overclockers je objavio neke podatke o broju 9070/9070XT koje su prodali. Ukupno su imali preko 5000 kartica. Prema rečima njihovog šefa nabavke poslednji put su, u slučaju grafičkih, imali ove količine kada je izašla 3080. Kaže da su još od januara naručivali sve što je bilo dostupno i pravili zalihe, tako da su verovatno imali više kartica neko svi ostali u VB kombinovano. Kako je prodaja dobro išla odmah su naručili nove količine, a očekuju sledeće nedelje još 1000-2000 kartica.

Iz ovog prvog kontingenta je oko 500 9070XT prodato po MSRP ceni od £569.99 (ovo je procena kupaca koji su pratili sajt, jer nisu zvanično rekli).

Sve u svemu nisu ovo neke ogromne količine, pogotovo imajući u vidu da ovog puta nema velike količine polovnih kartica iz rudnika i da su i AMD, a pogotovo NVIDIA odavno redukovali ili skroz zaustavili proizvodnju nekih modela iz prethodne generacije (prema ranijim informacijama proizvodnja 4090 je obustavljena još u oktobru).

Koliko sam gledao nijedna 9070xt ne može da stane u nzxt h1 (v1)? Razmišljao sam da zamenim moju vernu 6800xt čisto zbog malo boljeg RT-a.

Promaklo mi je. AMD je napravio i nazvao neku tehonolgiju poput nV frame generationa za fake frameove ili i to spada u lonac sa fsr4?

Inače cene su horor ispade Gig**ron najpovoljniji. Ironija

Pa ovo je stvarno sramota. Fake msrp. Treba ih bojkotovati. U pravu je Owen, krše zakon.

Ne trljaljam na nos nikome ali drago mi je da sma uzeo 4080s za 900e. Grafika nije smela da košta više od 85.000 dinara. Opet cena po frameu ostaje ista.

Otkud znaš da nisu dobavljači digli cene? Kad su videli da je pomama tolika da uzmu još para dodatno, a pravdaju se sa AMD-om da je digao cene. Pa nije jedan batch od 1000 kartica po MSRP cenama...

Pa ovo je stvarno sramota. Fake msrp. Treba ih bojkotovati. U pravu je Owen, krše zakon.

Ne trljaljam na nos nikome ali drago mi je da sma uzeo 4080s za 900e. Grafika nije smela da košta više od 85.000 dinara. Opet cena po frameu ostaje ista.

Tebe treba banovati iz ove teme, da si mi ziv i zdrav.
Najveci fake msrp ima Nv, ali ti ocigledno si corav sto se njih tice.
5070ti ne sme vise od 90 da kosta, ali opet kosta 150, zato bi valjalo da malo odsetas iz ove teme.

Tebe treba banovati iz ove teme, da si mi ziv i zdrav.
Najveci fake msrp ima Nv, ali ti ocigledno si corav sto se njih tice.
5070ti ne sme vise od 90 da kosta, ali opet kosta 150, zato bi valjalo da malo odsetas iz ove teme.
Izvini, ali nije na tebi da udaljavaš ljude i tema zato što imaju mišljenje koje ti se ne sviđa...relax.

Izvini, ali nije na tebi da udaljavaš ljude i tema zato što imaju mišljenje koje ti se ne sviđa...relax.

Čovek ima 2 ili 3 acc i čak mu se iz nicka vidi da mu je drugi acc da troluje po forumu i AMD botuje. Ima 7900xtx i hvali svoga konja u svakoj replici kao da ima 5090 a ne rdna 3 last gen karticu.
Bitan mi je kao semafor u GTA.

Buildzoid lepo objašnjava neke stvari...

Nisam znao za kanal. Hvala

Otkud znaš da nisu dobavljači digli cene? Kad su videli da je pomama tolika da uzmu još para dodatno, a pravdaju se sa AMD-om da je digao cene. Pa nije jedan batch od 1000 kartica po MSRP cenama...

Pa znamo od svega sa od HW do mailova koje su AMD reviewovi slali na koje nisu hteli da odgovore. To uopšte nije upitno da je AMD digao cene.

Uostalom, neka me neko ispravi ako grešim.

Zanimljivo je videti sad poremenje cost/frame, jer su svi day 1 koristili 600usd kao reper. Pitanje da li bi sada 9070 bila na prvom mestu.

Predstavio je AMD fake frame tehnologiju sad ili samo uspcaling?

Poslednja izmena:
Buildzoid lepo objašnjava neke stvari...
<s> Objasnio ih i ja pre nekih mesec i po dana, nego me niko ovde nije slusao. 🤣🤣🤣 </s>

Sto se zarade tice... cipove koji su u kartama koje sada stizu na trziste je AMD isporucio partnerima pre mesec dana najmanje. Ko zna kakvi su sve dogovori napravljeni oko alokacije cipova i procentu koji mora u karte koje kostaju oko MSRP-ja.

Evropa se dobro drzi, Velika Britanija, Nemacka, mi (ako se nije rasprodalo od sinoc), jos uvek ima RX 9070 za $630-$680 MSRP

A ovo je jos uvek prva tura, jos nije stigla sledeca xD

Amerikanci doduse, su skuvani, cene su nebesko visoke xD

AMD je sa 9070 opet uradio ono što je uradio sa 5700XT serijom. Tada su ponudili grafiku koja je bila hardverski u rangu tada podosta skuplje 2070 Super, ali su imali i apsolutno jezive drajvere koji su u potpunosti ubili kvalitet te grafičke karte. A samim tim i gubitak mušterija i prezir zajednice.
Kada sam ja uzeo 5700XT skoro godinu dana od pojave imao sam samo par dana sa Catalyst drajverima sa kojima mi se jednom resetovao kompjuter i to je bio moj jedini problem sa njima. Sa pojavom Adrenalin drajvera nisam imao ni najmanji problem sa bilo kojom AMD grafičkom, a posle 5700XT imao sam RX6800 i RX7900XTX.
Nije isto, tad je RDNA bila ganc nova arhitektura, AMD tradicionalno kuburi sa problemima kad skoci na novu arhitekturu (prvi macici...).

Ovo sad je refresh refresha refresha.

Zato ne znam kako ce da prodje UDNA (1.0) koji ide posle RDNA 4.0.

<s> Objasnio ih i ja pre nekih mesec i po dana, nego me niko ovde nije slusao. 🤣🤣🤣 </s>

Sto se zarade tice... cipove koji su u kartama koje sada stizu na trziste je AMD isporucio partnerima pre mesec dana najmanje. Ko zna kakvi su sve dogovori napravljeni oko alokacije cipova i procentu koji mora u karte koje kostaju oko MSRP-ja.
AMD je našao način da proda GPU-ove po originalno planiranim cenama - puste malecku količinu u opticaj po lažnom MSRP pa kad se to rasproda za nekoliko dana zavrnu slavine na subvencijama i roknu cene koju su prvobitno hteli da naplaćuju, lol.

S tim sto je malecka kolicina veca od kolicine cele kobinovane Blackwell konkurencije.

Ali da, dick move, sto bi rekli ameri.

Vidjećemo sad kad krene drugi kontigent šta će da urade. Očigledno da mogu da prodaju 9070xt po MSRP bukvalno koliko god proizvedu, posebno ako NV situacija ostane ista. Da li će da rizikuju pozitivni pomak brenda ka tržišnom udjelu za malo kratkoročne zarade, ili ne.

Da li će da prodaju 9070XT po MSRP ili da za isti wafer prodaju 5x 9700x procesora za duplo veće pare, bez obaziranja na hlađenje, VRAM i PCB...hmmm 🤔

naredni off-topic povlači za sobom udaljavanje iz teme

Da li je izasao review nekog krstenijeg kanala, a da su probali 9070 sa recimo 5600X ili 5700X procesorima? Ovo sto nalazim je uglavnom uparivano sa 9700X / 9800X3D. Ima nekih review-ova iz kojih mozda moze da se interpolira, ali sa 7900 XT, a i tu se fokusiraju na 1080p.

Interesuje me bottleneck u 1440p, 4k za recimo 5700/7700/9700.

Poslednja izmena:
Da li je izasao review nekog krstenijeg kanala, a da su probali 9070 sa recimo 5600X ili 5700X procesorima? Ovo sto nalazim je uglavnom uparivano sa 9700X / 9800X3D. Ima nekih review-ova iz kojih mozda moze da se interpolira, ali sa 7900 XT, a i tu se fokusiraju na 1080p.

Interesuje me bottleneck u 1440p, 4k za recimo 5700/7700/9700.

Meni radi OK 5700x (i to malo undervoltovan) sa 7900xtx u 2160p (verovatno ne bi bilo tako u 1080p).....nema ili ima nekog minimalnog bottlenecka....verovatno bi tako bilo slicno i sa 9070x posto je po testovima koje sam video manje od 10% sporija od 7900xtx.....negde cak i brza (?) ako testovi nisu fake...

Hvala za info.

U 1080 bottleneckuje CPU sigurno, nego sve vise ljudi prelazi na high refresh 1440p ili cak 4k TV (npr OLED), a tu (pogotovo 4k) je mnogo veca sansa da je GPU bottleneck.

Obicno se pojavi CPU scaling test posle nekoliko nedelja od izlaska, na pocetku su svi preokupirani da prikazu vs konkurentski GPU na najnapucanijem CPU.

Da, nece kartu od 800e uparivati sa CPU od 100e za 1080p gejming na monitoru od 150e, ali u 4k je manji uticaj CPU (samo koliko?), pa tu ostaje pitanje da li uloziti razliku u ceni izmedju mid i high end CPU u TV (npr OLED umesto IPS).

Poslednja izmena:
Rade dobro i sa slabijim cpu. Video sam neki lik sa red devil varijantom 9070xt i 5700g procesorom ima bolji 3d mark nego 5070ti (nisam zagledao detalje procesora i memorija itd).

Javljam u ponedeljak koliki je bottleneck sa 12400F u 3440x1440 i 4k. Proci ce test sto se mene tice ako nema seckanja I taj 1%low bude pristojan

Grafikon za 4090, trebalo bi da bude ok

Prilozi

• relative-performance-games-38410-2160.png
    relative-performance-games-38410-2160.png
    152.2 KB · Pregleda: 55
Nazad
Vrh Dno