Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Kako sam gledao grafikone RX 9070 XT review-a, i ako RX 9060 XT koristi tacno prepolovljene specifikacije (32 CUs, 128bit/20Gbps) ispalo bi ~ RTX 4060 Ti 16GB performansi, bar je tako bilo ranije sa RX 570/560 itd

Microcenter nema više 9070xt ni u jednoj radnji, ali ima dva modela 9070 po MSRP, čak za Gigabyte triple fan model nude povraćaj tako da je $522,49.

a to nas ovde na benchu interesuje zbog?

Dobro, tebe ne bi interesovalo i da je ovde, ako ćemo iskreno :D

Nismo nismo. Kad pomislim na trade off u zamjenu za lokaciju u blizini Microcenter radnje... ne hvala.

Microcenter je neki reper za cene u Americi, svi su +/- par % oko tih cena a na to se gleda i u Evropi.

^ pa nisam bas siguran (video).

9070XT je brza od 9070 oko 12-15%, a skuplja 9%. OBICNO se cenovno favorizuju slabije kartice u smislu da su bolji perf/$.

Npr kartica postize 100% performansi i kosta 100% cene, ona koja postize 120% performansi referentne obicno kosta 130% cene referentne (ili i vise). Ima izuzetaka, ali uglavnom je ovako.

edit: svez primer je 5080 vs 5070 TI. 12-15% vise performansi za 30% visu cenu (po MSRP). Isti cip, ista kolicina memorije (doduse nesto brze, ali ne moze da opravda toliku razliku u ceni).
9070 je, realno, $499-$519 MSRP karta.

Poslednja izmena:
Da, to je tacno 14% brza a 9% skuplja, to nema logike, jedino objasnjenje je pokusaj upsell-a.

1741354654671.png

9070 OC modeli su bezmalo kao XT, a XT oc na ~10% od 5080. Naravno, pričam za raster, ostale gluposti me ne zanimaju.
Čudne brojke su dobijali pojedini, jer su dobijali 9070 OC modele za testove, a obične 9070xt. U principu, 9070 je gornja granica stock 9070xt, a XT gornja granica ~10% slabija od 5080.

Obrnuta psihologija da kupci kupe karte prethodne generacija (uz upsell)
To bi imalo smisla da prethodna generacija nije EOL. Ovako je clearance sale stare generacije u pitanju, tu su cene uvek bolje.

Tzv rasprodaja dok traju zalihe. 6700 je bio jeftiniji od 7600, a brzi. Ali 6700 ne mozes vise da nadjes (ne racunam onaj cudan lagger Powercolor 6700 kod nas u par radnji).

Pricamo o perf/$ u okviru jedne iste generacije, tu vazi "diminishing returns", uglavnom mora nesrazmerno finansijski da se investira za nesto brzu kartu. Bude poneki "izrod" tipa 7800XT koji je po aspektu perf/$ ispred cele serije, pa i za sad 9070XT. Ali pre izuzetak nego pravilo.

Poslednja izmena:
Ako se nastavi "suša" kod NV, AMD partneri bi mogli da štancaju 9xxx do besvijesti samo da održe iole konkurentne cijene, sve bi se prodalo u sekundi.

Samo je bitno da se ovakav potez pokaze dobrim, da bi mogli da nastave da ga primenjuju i ubuduce.
Eno gledam nv krenula da spusta cene 5070 i Ti verzija kako mi prenose neki ljudi, sto znaci da oseca ovo nv.
Sad pitanje je koliko ROP-ova bese manje radi i na tim primercima i koliko crnih ekrana ce da iznenadjuje kupce posto sam citao da driveri i nisu bas ispeglali problem.

To bi imalo smisla da prethodna generacija nije EOL.
EOL jeste, ali ima previse ponude, a nece da spuste cene
Ovako je clearance sale stare generacije u pitanju, tu su cene uvek bolje.
osim sto cene nisu bile bolje, nego cak i losije od pre nekoliko meseci, a preko noci nestadose karte xD

Cena i kolicina ponude novih karata formiraju koliko stare padaju dok se ne rasprodaju

I dalje su visoke cene kod dobavljača za 7800xt kao i 7700xt, ne isplate se.

Ljudi, kod nas je uvek trebalo 3-4 meseca za stabilizaciju cena od datuma izlaska.
Tako da verujem da će kroz 3 meseca imati 9070xt modela po 700-750, dok će 5070ti spasti na 850-900.
Što se tiče starih serija, moje mišljenje je da sada 7900xtx/4080/s polovne ne vrede više od 700, mada ih niko normalan i ne prodaje osim preprodavaca za nenormalne pare.

Posto sam poslom u US-u , juce posle 3h cekanja uspeh nekako da ugrabim u lokalnom mikrocentru - jedinu po msrp sto je ostala u tom momentu ASROCK RX9070XT SL. - zvanicno moja prva "bela" grafika ikada ... :) Danas proverih i vidim nemaju xt modela uopste vise imaju jos par 9070 non XT .

Posto sam cekao sa zamenom 1 generaciju 6800xt otisla iz kucista i zamenjena sa 9070XT - ja sam poprilicno srecan. poprilican improvement u stvarima sto sam do sad uspeo da istestiram (3dMark, CyberPunk, Diablo4, Lost ARK )

Sama grafika je izuzetno tiha , memorija je malo on the warmer side sto se mene tice ide stock do 90c kao i hotspot ... sam GPU temp je dosta nizi. Tu dolazimo do cinjenice da grafika lagano ide 90mv u offset undervolt i tako se temperature snize za ~5c a score se poveca za par procenata u svemu sto sam probao. Ako se ide i na negativan power u amd drajverima - npr -10% , ode potrosnja na ispod 300 - ne prelazi ~270w i score se vrati na onaj originalni default bez undervolta.
A posto mi je sve spakovano u ITX kuciste and it's a bit crowded , tako sam za sad i ostavio.
Jedno malo odusevljenje - grafika ima fizicki switch za iskljucavanje RGB-a ... Mom odusevljenju nije bilo kraja. Proc u masini je 5800x3d.
Dosao oko 10am ... Kazu da od ponoci su ljudi kampovali i da je red bio skroz oko zgrade...
viber_image_2025-03-06_12-20-01-634.jpg

Jedan od poslednjih da sam dobio kupon za msrp model ... Pure luck ...
viber_image_2025-03-06_12-20-02-289.jpg
Stari 6800xt Pulse safirka vs Asrock 9070xt
viber_image_2025-03-06_21-02-41-888.jpg
Mrzim RGB ... :)
viber_image_2025-03-06_21-07-20-024.jpg
6800xt Score
6800xt.jpg
9070xt Score
9070xt_3dMark.png

6800xt Score
6800xt_cpb.jpg
9070xt Score
9070xt_cpb.jpg
Note - svuda na netu stoji da je boost clock 2970 mhz za ovaj model, cak i GPU-Z to potvrdjuje. Medjutim u realnom radu ista ide i blizu 3100 dosta cesto sto mi je dosta cudno ali ne zalim se. Moguce da je i zbog undervolta , nisam obratio paznju kako se ponasala pri stock podesavanjima.
gpu-Z.jpg
Sve u svemu , za cenu po kojoj je nabavljena - prezadovoljan i performansama a i ponasanjem kartice i samom izvedbom modela i kulturom rada.

Poslednja izmena:
Sta je to sa temperaturama memorije? Izgleda da je to normalno na 9000 seriji, nije do modela karte?

Sta je to sa temperaturama memorije? Izgleda da je to normalno na 9000 seriji, nije do modela karte?
kolko sam ispratio po redditu/forumima/yt zaista izgleda da je to standard za ovu seriju across the board za hotspot/memoriju malo povisene temp ... Mozda ima par izuzetaka ali 90% sto videh je tako ... Sa ovim undervoltom , sam to smanjio u mom slucaju na meni psihicki prihvatljivije vrednosti makar za hotspot ... Ali izgleda da je to to za ovu generaciju. Doduse ... U bolje provetrenom kucistu i pri manjoj ambijentalnoj temperaturi (testirao sam na 24c) - kapiram da bi to izgledalo bolje.

Nisu stavljati dobar thermal putty :D

ne mozes da iskljucis rgb?

vrh, sad videh u poruci :)

Posto sam poslom u US-u , juce posle 3h cekanja uspeh nekako da ugrabim u lokalnom mikrocentru - jedinu po msrp sto je ostala u tom momentu ASROCK RX9070XT SL. - zvanicno moja prva "bela" grafika ikada ... :) Danas proverih i vidim nemaju xt modela uopste vise imaju jos par 9070 non XT .

Posto sam cekao sa zamenom 1 generaciju 6800xt otisla iz kucista i zamenjena sa 9070XT - ja sam poprilicno srecan. poprilican improvement u stvarima sto sam do sad uspeo da istestiram (3dMark, CyberPunk, Diablo4, Lost ARK )

Sama grafika je izuzetno tiha , memorija je malo on the warmer side sto se mene tice ide stock do 90c kao i hotspot ... sam GPU temp je dosta nizi. Tu dolazimo do cinjenice da grafika lagano ide 90mv u offset undervolt i tako se temperature snize za ~5c a score se poveca za par procenata u svemu sto sam probao. Ako se ide i na negativan power u amd drajverima - npr -10% , ode potrosnja na ispod 300 - ne prelazi ~270w i score se vrati na onaj originalni default bez undervolta.
A posto mi je sve spakovano u ITX kuciste and it's a bit crowded , tako sam za sad i ostavio.
Jedno malo odusevljenje - grafika ima fizicki switch za iskljucavanje RGB-a ... Mom odusevljenju nije bilo kraja. Proc u masini je 5800x3d.
Dosao oko 10am ... Kazu da od ponoci su ljudi kampovali i da je red bio skroz oko zgrade...
Pogledajte prilog 483698

Jedan od poslednjih da sam dobio kupon za msrp model ... Pure luck ...
Pogledajte prilog 483699
Stari 6800xt Pulse safirka vs Asrock 9070xt
Pogledajte prilog 483700
Mrzim RGB ... :)
Pogledajte prilog 483703
6800xt Score
Pogledajte prilog 483704
9070xt Score
Pogledajte prilog 483705

6800xt Score
Pogledajte prilog 483706
9070xt Score
Pogledajte prilog 483707
Note - svuda na netu stoji da je boost clock 2970 mhz za ovaj model, cak i GPU-Z to potvrdjuje. Medjutim u realnom radu ista ide i blizu 3100 dosta cesto sto mi je dosta cudno ali ne zalim se. Moguce da je i zbog undervolta , nisam obratio paznju kako se ponasala pri stock podesavanjima.
Pogledajte prilog 483712
Sve u svemu , za cenu po kojoj je nabavljena - prezadovoljan i performansama a i ponasanjem kartice i samom izvedbom modela i kulturom rada.
Kolika je stvarna razlika u odnosu na 6800XT u performansama, npr u CP77 i koja rezolucija?
Ja jos uvek teram moju 6900XT (ali neka jaca verzija sa XTXH chipom) i ne mogu reci da nisam zadovoljan kako tera igre u 4K. Ne znam da li mi se uopste i isplati da prelazim na 9070XT, pa te zato pitam

Kolika je stvarna razlika u odnosu na 6800XT u performansama, npr u CP77 i koja rezolucija?
Ja jos uvek teram moju 6900XT (ali neka jaca verzija sa XTXH chipom) i ne mogu reci da nisam zadovoljan kako tera igre u 4K. Ne znam da li mi se uopste i isplati da prelazim na 9070XT, pa te zato pitam
imas kad kliknes spoiler - benchmark bas u CBP sam odradio sa identicnim podesavanjima 6800xt vs 9070xt - oko 50% ugrubo je sto vidjam i po testovima i igrama . Naravno kod tebe ce to biti malo manje jer imas 6900xt ali i dalje lep skok kapiram.

@Bosla
To sto bustuje 3100 je normalno, cak i za non oc model, nego se partneri dosetili da naplate binovanje na foru, pa oc karte imaju bios koji busta 3100 bez icega. E sad, kada se undervotuje karta, +clock, dodje na bezmalo isto, tj. moze razlika izmedju binovane i obicne karte da bude 2-3% razlike, ako i toliko. To su one slepacke Nv fore sto su naucili, pa OC model kosta 50e gore, kao da smo mi sisali vesla. Sve XT karte bustuju preko 3200 lagano, moze jedna u 100 da nece, ali svaka ce na 3100.

Nazad
Vrh Dno