Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

mene bi bilo sramota da imam 1000eur za graficku i da mi onako izgleda unutrasnjost kucista, ali to sam ja

Vidim ja da ce se karta kupovati na godisnjem, u Srbiji. :ROFLMAO:

U kom ludilu to moze biti dobra cena? 10% brze od 7900xt a 20% skuplje
U ludilu gde je 7900xt nitro 790.
Nisam ni rekao da je dobra, nego ok.
Da je isto 790, bila bi super cena za Nitro i Devil modele.
Iskren da budem, kada kupujem grafiku ne razmišljam o 50-60e razlike kada su karte ispod 900 recimo, dok ne razmišljam o 100e razlike kada je karta 1200.
Malo ljudi ovde razmišlja isto, to je jednostavno tako.
Neki bi 9070xt za 650, neki su zadovoljni na 750, a neki bi dali i 850 za top model, kada vide da za najsmrdljiviju 5070ti moraju da daju 1100.

Poslednja izmena:
Nitro je zestoko precenjen, samim tim i neinteresantan.
Treba izbegavati celu 9070 seriju dok se cene ne unormale, ne pijem uopste pricu da ce poskupeti jer bukvalno su po sadasnjim cenama neisplative i sa losijim odnosom cena/performanse nego 7900 gre/xt/xtx, 7800...

Neki su izgubili iz vida da je 9070xt dobra za 600e, ne za 800e.

Nitro je zestoko precenjen, samim tim i neinteresantan.
Treba izbegavati celu 9070 seriju dok se cene ne unormale, ne pijem uopste pricu da ce poskupeti jer bukvalno su po sadasnjim cenama neisplative i sa losijim odnosom cena/performanse nego 7900 gre/xt/xtx, 7800...

Gledaj, meni je dobra i za 750, jer nemam da nađem 7900xtx za te pare, niti 4080/s, 5070ti, polovno niti novo.
Sasvim je moguće da si u pravu, da će cene dole, nego samo mlate da bi rasprodali sve i da bi partneri uzeli što više para, jer na 5xxx nisu zaradili ništa.

Pa ako neko misli da ce to da se prodaje na 900e, onda stvarno neki veruju u bajke.
Potrazi 7900xt za 680, bolja kupovina.

"Unormaliće" se tako što će se rasprodati 7xxx serija, jer se više ne proizvode, a kad prodaju MSRP kontigent 9xxx porašće cijene, kao što su sve cijene visoke bez obzira na "tabor", i to je nova realnost. 9070XT je "dobra za 600" ali dok je 5070Ti 50% skuplja za skoro iste performanse, "dobra" je i za 800.

A dobro, kome nije žao da ga šišaju,nek kupi, niko mu ne može pomoći.
Nova realnost je ono na šta kupci pristaju, al da će se Amd naprodavati karata za 800+ i to jedva bržih od 7900xt, toga sigurno neće biti.

Nažalost, ljudi kupuju NV 5xxx seriju i za $5000 i za $10000. Ako imaš ideju kako da organizujemo globalni štrajk i bojkot proizvođača GPUa, slobodno reci.

Ne, ne kupuju ni za 5k a kamoli vise, ne vadi cene iz naftalina. Ima po 3400e + 5090 kartica koliko volis, i niko ih ne kupuje, stoje.

Ista poenta.

Naprotiv, dokazano je da kad potrose tih par hiljada pajsera koji "zive novu realnost", karte ostanu da se suše. Da mogu da ih naprave više od par K mesečno, išlo bi to na 800-900e.

Naprotiv, dokazano je da kad potrose tih par hiljada pajsera koji "zive novu realnost", karte ostanu da se suše. Da mogu da ih naprave više od par K mesečno, išlo bi to na 800-900e.
Prvi deo si u pravu, drugi nigde veze.
Samo će da ostave lager koji ima, partneri neće naručivali nove čipove, a Nv će vafere da preusmeri na ono što ide kao alva, caskom se to promeni.
5xxx yield je kastrofa, zato nema karti ili pak ima felericnih, a AMD-u je yield odličan ali se uvlače partnerima i daju im više prostora za zaradu, s tim što očigledno da moraju da imaju "msrp" kartu, koja više neće imati ni u Americi da se kupi kada Tramp udari porez.

Ortak pokusava da naruci Pulse XT model, nestalo svuda, BC, Atom.. Verujem da im lager bio 5 karte, sumnjam da su stotine uzete u Srbiji day one.

image.png

Možda je bilo 20 Pulse XT karata u Srbiji koliko sam video po VP-u

@Labello

Stigla nova tura u Srbiju kod domaćih, ali je 10% skuplje. Ne vidim da li je AMD digao cenu ili dobavljač. Ali skuplje 10% su cene. Otuda one prve niske cene, sad izgleda prošao grejs period.

Kažu samo prva tura po najavljenoj MSRP u USA, naredne 150 dolara skuplje. U Evropi će takodje cena gore pa I kod nas. Ovo ko Intel Battlemage, od revolucije do očajnog perf/$ odnosa. Sreća po obe firme pa nV nema u ponudi ni po kojoj ceni :D

Da mi je neko rekao da će mi polovnjak 3080 10GB po 500 evra biti ovako dobar dil dve godine kasnije...

Stigla nova tura u Srbiju kod domaćih, ali je 10% skuplje. Ne vidim da li je AMD digao cenu ili dobavljač. Ali skuplje 10% su cene. Otuda one prve niske cene, sad izgleda prošao grejs period.
Teško bilo imati bilo kakvu realnu diskusiju od predstavljanja kada je svaki youtube reviewer hvalio AMD do nebesa. A to ljudi rade s dobrim razlogom, isti pljuju snažno po nVidiji, opet s razlogom. Jer nVidija je full AI company, gejming su kulturiška napustili, plasirali sve ukupno svih modela manje od 50k primeraka globalno, najgori paper launch čitave serije grafičkih od kada pratim.
Samim tim dinara nisu plasirali u marketing grafičkih za gejming i to Gamers Nexus, Hardware Unboxed i ekipa znaju, zato i pljuju po nVidija jer znaju da njih više nemaju koristi. AMD verovatno pustio neku crkavicu i kao rezultat AMD is back. Ma nije nego, a i AMD uradio maltene istu foru samo malo podmazao da se o tome ne priča naširoko... firme spojene ko spojeni sudovi, nVidija 90% profita AI i datacentri, AMD se nada da će od toga nekim čudom otkinuti svojih 20% za 5-10 godina. Svira im i jednima i drugima za PC gejming.

nVidijinih 90% PC gejming tržišta je 2 milijarde dolara kvartalno, 99% datacenter/AI tržišta u ovom momentu je preko 40 milijardi kvartalno. AMD ako dobaci 10% od toga oni su prebacili svoj trenutni prihod puno puta, samo budala u ovom momentu ne bi sve karte bacio na AI, uz zamazivanje očiju gejmerima lažnim obećanjima jer to ne košta ništa.

Jao, pored ovakve realnosti ćemo još teorijama zavjere da se bavimo sad...

Vrh Dno