Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

On tvrdi da mu radi na 150-200w,stan je u pitanju od 140kv,dnevni boravak od 65 kv i trosi mu nesto smesno,e sad ako on laze mene lazem i ja vas😂

Pa kako da ti objasnim posto nisam ga bas skontao,lupam ne mozes da stavis ti 4 brzinu i da ona radi samo 4 nego ona sama vrati u 2 ioi 1 kako ona oce,ni meni to nije bilo jasno al znam da mi se zalio na ovo,kao da je auto fan ali podesen je fix fan,tako nesto.
Ne znam kako radi na 150-200w kad koliko sam ja skontao trosi u minimumu 900w po specifikacijama (ako neko moze nek pojasni ovo, bas me zanima).

Ja imam vec fujitsu 14 luca, i 12 luca i meni je vrh sto sama smanjuje brzinu fana. Ja ih drzim uvek na 3 ili 4 crtice (4 je maximum) i ona sama smanji fan kad dostigne tu zadatu temperaturu. Kapiram da bi kad dostigne npr 22° koliko je i zadata temp. ako je na 4 crte fan pocela da duva hladnjikav vazduh. Ovako sama smanji fan ali ne duva hladnjikavo.
Ce nam valjda javi utiske kako mu se ponasa u 90m2
Javljam,ne brinite. Nego kakva je ta uticnica koja meri i pokazuje na telefonu potrosnju itd? Ja imam PROSTO merac potrosnje u kuci ali njega ne mogu da stavim u salu jer je klima na visini od skoro 3 metra pa necu moci da pratim potrosnju osim ako se ne popnem na merdevine da vidim koliko trosi 😁.

Javljam,ne brinite. Nego kakva je ta uticnica koja meri i pokazuje na telefonu potrosnju itd? Ja imam PROSTO merac potrosnje u kuci ali njega ne mogu da stavim u salu jer je klima na visini od skoro 3 metra pa necu moci da pratim potrosnju osim ako se ne popnem na merdevine da vidim koliko trosi 😁.
Imas ovde sve sto se tice pametne uticnice

Ja koristim na obe klime Tapo P115

Ne znam kako radi na 150-200w kad koliko sam ja skontao trosi u minimumu 900w po specifikacijama (ako neko moze nek pojasni ovo, bas me zanima).

Ja imam vec fujitsu 14 luca, i 12 luca i meni je vrh sto sama smanjuje brzinu fana. Ja ih drzim uvek na 3 ili 4 crtice (4 je maximum) i ona sama smanji fan kad dostigne tu zadatu temperaturu. Kapiram da bi kad dostigne npr 22° koliko je i zadata temp. ako je na 4 crte fan pocela da duva hladnjikav vazduh. Ovako sama smanji fan ali ne duva hladnjikavo.

Onda ce ti legne ko budali samar.

A to 900w nije za modulaciju,ne znam za sta je mora neko drugi da to objasni,meni naprimer pise na voxu 2200w max a zna da povuce 3100w

Onda ce ti legne ko budali samar.

A to 900w nije za modulaciju,ne znam za sta je mora neko drugi da to objasni,meni naprimer pise na voxu 2200w max a zna da povuce 3100w
Nista, videcu onda i ja da stavim tu pametnu uticnicu pa da se sve isprati. Od trenutne potrosnje do dnevne i mesecne potrosnje.
Nista, videcu onda i ja da stavim tu pametnu uticnicu pa da se sve isprati. Od trenutne potrosnje do dnevne i mesecne potrosnje.

Jel moze neko ko se razume da desifruje ovu tabelu KAPACITET I INPUT POWER?

Jel moze neko ko se razume da desifruje ovu tabelu KAPACITET I INPUT POWER?
Ova srednja kolona je za tu klimu 24btu

Prilozi

• Screenshot_20250124_233848.jpg
    Screenshot_20250124_233848.jpg
    115.1 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Input power je nazivna potrosnja klime u kW da bi dala nazivnu snagu prilikom grejanja/hladjenja. Stvari se drasticno menjaju padom/porastom temperature i u zavisnosti od prostora u kom se nalazi.

Koja klima od 7000btu predlažete za sobu 12m2 do vrednosti 700evra. Bitna mi je da ima protiv promaje, Ekonomičnost, wifi mi nije bitan. Da daje čist vazduh jer bi se koristila samo za spavanje.

Jel ima neko broj od nekog servisera koji montira i demontira klime, secam se da je bio Dule pa ako ima neko njegov broj nek sibne poruku,
moze i ko ima svoje klime i ugradjuje

Koja je razlika onda kod Fujitsu klima da li je na auto fanu ili na fiksnom kada na fiksnom smanjuje isto kao i na auto?Potvrdjujem da smanjuje na fiksnom,imam kmta18.Par forumaša je savetovalo da se sa auto fan predje na fiksni(što sam i sam uradio),da bi se smanjio broj defrosta(nisam primetio smanjenje).U minusu većem spoljna jedinica je jako glasna,jako.

Koja je razlika onda kod Fujitsu klima da li je na auto fanu ili na fiksnom kada na fiksnom smanjuje isto kao i na auto?Potvrdjujem da smanjuje na fiksnom,imam kmta18.Par forumaša je savetovalo da se sa auto fan predje na fiksni(što sam i sam uradio),da bi se smanjio broj defrosta(nisam primetio smanjenje).U minusu većem spoljna jedinica je jako glasna,jako.
Ja imam 18kmta i ja sam primetio da kad je na auto forisra nize brzine i nikad nece da digne na najace. Posto mi je neizolovana kuca na -7 mi treba da radi na max da bi odrzavala temp. Sto se tice df ja sam probao sve varijante i ne menja system rada uvek ide u df cesto i to je to. Za velike minuse ako ti je SJ na terasi pa se bas cuje koristi ono silent sj bar uvece dok spavas. Meni je na takvom mestu iza kuce gde nema prozore ja je ne cujem. A komsije mislim da ne drze otvorene prozore na -7 pa da im bas smeta :)
Dajte mi punu oznaku jer tu što otvaram SKOL je 4.10
Ako si mislio na scop veruj mi realnije ti japanci daju naznake o eokonomicnosti nego bilo koji kinez. Zato Japanac sa scop 5.1 kosta 2000e pa na gore

Dajte mi punu oznaku jer tu što otvaram SKOL je 4.10
Novija:

Daikin FTXF20E/RXF20E Sensira​

Starija:

Daikin FTXF20D / RXF20D Sensira​

o si mislio na scop veruj mi realnije ti japanci daju naznake o eokonomicnosti nego bilo koji kinez. Zato Japanac sa scop 5.1 kosta 2000e pa na gore
Pa ne bas sve druze :)
Top Mica HI ZSX 185k = 1600€
Scop 5.1 Seer 9.7
Bas se pitam da li ona ima grejaca da se pali tokom DF sto je kao do -20c

Poslednja izmena:
.
Dobro je dok se nebune komsije 🤣
Meni je to glupo da se na fix fan smanjuje, za to i je fix fan da korisnik odabere kako ce duvati, u tom slucaju se samo temparatura izduva mjenja. Kod mene na fix fan ( pogotovo kad se miruje ako niko netrci po kuci ) dosta bolji jer finije mjesa vazduh i klima jednim mirnim "tonom" radi bez promjena.

Drugari javio mi se mali problem sa Perferom 42r,naime pre neki dan su momci bili radili redovan servis i sad je pocelo ds se cuje neko cesanje ili pucketanje(sta li je vec) u unutrasnjoj jedinici,nije to nista glasno ali uvece kad se legne i sve pogasi malo para usi...,svaka pomoc je dobrodosla ili cu u krajnjem slucaju zvati servis jer imam garanciju.pozz

Pa sta su joj sve radili na servis?
Obicno operu filtere i prskaju malo na izmenjivaca i to je to... I naravno fino naplate :)
Cesanje ili tiho skripi?

Poslednja izmena:
Pa to su i radili oprali sve i bilo ok,i sad se cuje neko cesanje kao da u nesto kaci ali jedva da se cuje,da pricamo nas dvoje ne bi se culo ali kad sam sam i kad je tisina tacno se cuje kako kaci o nesto...ne mogu da stavim snimak pise da zauzima mnogo memorije...

Pa to su i radili oprali sve i bilo ok,i sad se cuje neko cesanje kao da u nesto kaci ali jedva da se cuje,da pricamo nas dvoje ne bi se culo ali kad sam sam i kad je tisina tacno se cuje kako kaci o nesto...ne mogu da stavim snimak pise da zauzima mnogo memorije...
Stavi na youtube pa kopiraj link :)

Probaj da je na ove dve tacke pretisnes prema zidu ili malo prema teba da povuces(lagano ne cupanje)... Mozda ce da prestane... ali svakako bi ja odmah pozvao tih strucnjaci da to rese...

Prilozi

• daikin-klimaanlage-r32-wandgeraet-perfera-ftxm50r-50-kw-i-18000-btu~3.png
    daikin-klimaanlage-r32-wandgeraet-perfera-ftxm50r-50-kw-i-18000-btu~3.png
    174.1 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
Probaj da je na ove dve tacke pretisnes prema zidu ili malo prema teba da povuces(lagano ne cupanje)... Mozda ce da prestane... ali svakako bi ja odmah pozvao tih strucnjaci da to rese...
Ma da,u ponedeljak cu zvati...
Zvuci mi na turbinu...
Jel si probao plastiku na unutrasnju malo da pretiskas? Da li ce se promeniti zvuk...

Evo ti isti svuk samo mnogo jace se cuje kod Mice

E to je to ,samo sto je kod mene mnogo tise.I sta je bilo kod ove Mice?Turbina?

Ma da,u ponedeljak cu zvati...

E to je to ,samo sto je kod mene mnogo tise.I sta je bilo kod ove Mice?Turbina?
Da Turbina
Rekao ja isti zvuk samo kod tebe jos tiho :)
Jel si probao da je malo povuces prema tebi? Levo pa desno!
Znam da su neki ljudi to resili sto su na kraju nesto sitno podmetnuli dole i vec 2 godine se izgubio taj zvuk
Ali svakako imas garanciju pa zovi! Ce da vidis ako konta taj strucnjak da ce je na kraju samo malo pretisne prema zidu ili povuce prema njega :)

Poslednja izmena:
Da Turbina
Rekao ja isti zvuk samo kod tebe jos tiho :)
Jel si probao da je malo povuces prema tebi? Levo pa desno!
Znam da su neki ljudi to resili sto su na kraju nesto sitno podmetnuli dole i vec 2 godine se izgubio taj svuk
Ali svakako imas garanciju pa zovi! Ce da vidis ako konta taj strucnjak da ce je na kraju samo malo pretisne prema zidu ili povuce prema njega :)
Probao sam malo ali malo 😁 probacu sutra ako ne uspem zovem ih pa nek menjaju ili sta vec... A vidim ima na jutjubu dosta problema takvih...sad sta je problem ne znam...

Probao sam malo ali malo 😁 probacu sutra ako ne uspem zovem ih pa nek menjaju ili sta vec... A vidim ima na jutjubu dosta problema takvih...sad sta je problem ne znam...
Ma slobodno malo jace ne bas cupanje ;) Malo levo dole , pa na drugu stranu...
Bas cudno prvo sve bilo Ok, a posle servis se pojavilo kao da je cupao filtere pa nesto poremetio :unsure:

Isti slucaj imam i ja sa klimom u lokalu. Klima je demontirana iz boravka i stavljena u lokal, rjetko se koristi pa tako je ostalo. Nisam rastavljao ali i mene interesuje sta je to. Moracu i sam da ju rastavim da vidim. Kad se ubrza turbina kao da se manje cuje. Dali je disbalans ili nesto drugo neznam. Samo da napomenem klima se nije cistila samo premjestila i nista vise.

Zvuci mi na turbinu...
Jel si probao plastiku na unutrasnju malo da pretiskas? Da li ce se promeniti zvuk...

Evo ti isti svuk samo mnogo jace se cuje kod Mice

U sustini to je isti princip samo ovo je dosta glasnije. Kao da je nesto zapalo za turbinu i kad se pokrene kao da malo zapinje za nesto, sa mjenjaanjem brzine se i to "cesanje" drugacije cuje, brze ili sporije, sto znaci da definitivno turbina za nesto zapinje.

Nazad
Vrh Dno