Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

U sustini to je isti princip samo ovo je dosta glasnije. Kao da je nesto zapalo za turbinu i kad se pokrene kao da malo zapinje za nesto, sa mjenjaanjem brzine se i to "cesanje" drugacije cuje, brze ili sporije, sto znaci da definitivno turbina za nesto zapinje.
E to to,za nesto zapinje...da znam da je neka prssina nesto pami da cacnem,ali ovako ne znam...sutra cu zvati tog servisera pa da vidim sta ce reci...

E to to,za nesto zapinje...da znam da je neka prssina nesto pami da cacnem,ali ovako ne znam...sutra cu zvati tog servisera pa da vidim sta ce reci...
Ja kada sam ( serviser ) skinuo svoju klimu bila je okrenuta na poledjini u lokalu i tako je stajala 2-3 mjeseca. Izuzetno je bila tiha ali kad smo je montirali u lokal i kad je bilo tiho osjetio sam to neko zapinjanje. Mozda ce djelovati smjesno ali da je prasina mislim da bi se nekako pomjerilo radom turbine, ovo kao da je upalo ili uslo nesto unutra. Ja sam probavao natezati klimu sa raznih strana, mislio sam da je mozda nategnuta ali zid je potpuno ravan... Definitivno ima nesto na turbini. Ako bude srece ja cu je rastaviti pocetkom februara pa javim. Kolega koji je to radio ( tada nisam bio prisutan ) je inace zaista pedantan oko ugradnje ali nemogu reci da je on kriv kada ju nije ni rastavljao, samo onaj metalni nosac iza je montirao.

Turbina, zakacinje negde, mozda su je pomerili malo pa kači negde..cesta pojava

Ma odmah sam se setio da mi ovaj zvuk poznat, sto sam vec cuo taj zvuk na onu Micu gore...
Citao sam da se moze desiti kad unutrasnja ne nalegne lepo na zidu i zato moze turbina negde da zapinje...
Takodje ali ne mogu sad sliku da nadjem kako covek podmetnuo ispod plastike dole levo drvenu olovku i ne cuje se nista vise :LOL:

Brate svaka ti cast malo sam pomerio komplet unutrasnju jedinicu i prestalo je 😁😁😁
Bome ja sam pomjerao vamo, tamo bilo je isto ali nisam sad blizu nje pa cu opet pokusati kad budem u mogucnosti. Klima se skoro i nepali jer nesluzi nikome pa tako da i nije neki problem.

Ma odmah sam se setio da mi ovaj zvuk poznat, sto sam vec cuo taj zvuk na onu Micu gore...
Citao sam da se moze desiti kad unutrasnja ne nalegne lepo na zidu i zato moze turbina negde da zapinje...
Takodje ali ne mogu sad sliku da nadjem kako covek podmetnuo ispod plastike dole levo drvenu olovku i ne cuje se nista vise :LOL:
Taj problem imam i ja na moju Vox. Zid na koju je montirana klima nije ravan i kad su usrafili onaj nosac UJ on je poprimio krivu zida, i sad klima ne leze kako treba i kad je stavis da radi na jacu brzinu dolazi do vibracija cele UJ. Cim je malo podignem odmah prestaju vibracije. Da rasturam sve mrzi me iskreno, neka radi tako dok radi pa kad stavljam novu izravnjacu zid pa onda cu kaciti klimu.

Društvo mala pomoć. Posto je vreme lepo otoplilo ja sam kotao ugasio i upalio klimu da se dogrejavam. Inace Bosch climate 5000 18btu inverter sta se događa krene da greje podešena temperatura na 25c i tako ona radi 5 minuta i stane i krilce se zatvori na pola..i onda 2,3 minuta pa opet počne da radi i tako non stop. Ima li neko slično iskustvo?

Društvo mala pomoć. Posto je vreme lepo otoplilo ja sam kotao ugasio i upalio klimu da se dogrejavam. Inace Bosch climate 5000 18btu inverter sta se događa krene da greje podešena temperatura na 25c i tako ona radi 5 minuta i stane i krilce se zatvori na pola..i onda 2,3 minuta pa opet počne da radi i tako non stop. Ima li neko slično iskustvo?
Ne spusta nisko i zato ti radi kao on/off!
Pusti je na 27c ako duze radi nego 5min onda je to... Zbog visoke modulacije krece rezim on/off na zadatu 25c ili izvetri muski kucu pa je pusti na 25c

Poslednja izmena:
Kolika je prostorija, kakva je izolacija? Otkud 18-cu u sobu?

Kolika bude temperatura u prostoriji pre paljenja i pre gašenja? Možda duva "sebi pod nos"? Pojačaj vent na max, spusti krilca da duva skoro vertikalno na dole, i gledaj da u pravcu duvanja nema krupnijeg nameštaja

Au,al zdere struju ova Tesla(AUX) klima u 16m2.Za 30 dana,oko 6500 din.

Dosta je to velika potrosnja za 16 kvadrata. meni 12 nordic i 18kmta u 70-80 kvadrata potrosile 740kwh za 30 dana to jest 10000rsd

Ljudi ne moze to tako da se uporedjuje, nisu iste prostorije, uslovi, nacin koriscenja itd..Ne opterecujte se toliko potrosnjom, vec komforom koji klima donosi, ako ga donosi!

Uzeo sam plasticnu tacnu za klimu, ali eupa za osvod he veca od standarsnog creva za klimu fi16. Meni treba fi32 crevo. Gde mogu da nadjem da kupim? Nisam uspeo uopste

Prilozi

• IMG_2247.jpeg
    IMG_2247.jpeg
    93.5 KB · Pregleda: 68
Pozdrav svima, kako spojiti kabal od klima uredjaja Clivia 12 direktno u razvodnoj kutiji.Znaci konekcija je pun presek na licnasti kabal.Da li wago kleme ili luster klema(sa postavljanjem hilzni na licnasti provodnik). Lakse je sa wago klemom 221 da se odradi ali ipak da pitam za savet ili necije iskustvo.Hvala.

Pozdrav svima, kako spojiti kabal od klima uredjaja Clivia 12 direktno u razvodnoj kutiji.Znaci konekcija je pun presek na licnasti kabal.Da li wago kleme ili luster klema(sa postavljanjem hilzni na licnasti provodnik). Lakse je sa wago klemom 221 da se odradi ali ipak da pitam za savet ili necije iskustvo.Hvala.
221-412 ili 221-2411 bez problema.

Ok hvala,znaci wago kleme su bezbedne za upotrebu i mogu da izdrze opterecenje struje koju klima vuce jer postoje razlicita misljenja na netu.A da li da stavljam hilzne na licnste provodnike kad koristim wago ili bez njih

Ok hvala,znaci wago kleme su bezbedne za upotrebu i mogu da izdrze opterecenje struje koju klima vuce jer postoje razlicita misljenja na netu.A da li da stavljam hilzne na licnste provodnike kad koristim wago ili bez njih
Wago kleme ( orginal ) su sigurne, nemoj uopste da brines o sigurnosti. Vec dugo godina se koriste za razvlacenje instalacija koje su pod vecim opterecenjem neko klima, tako da opusteno. Hilzna se nestavlja u wago 221 i takodje pazi da imas propisanjo 11mm skinute izolacije. Primjera radi na trzistu vec dugo imas dozne za indukcione ploce itd... Evo slike npr.. tu idu dve faze za indukcionu i treca je za pecnicu, tako da tvoja klima je daleko ispod propisane snage koja pise na wago...

Prilozi

• Screenshot_2025-01-31-08-35-09-669_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2025-01-31-08-35-09-669_com.google.android.apps.photos.jpg
    75.2 KB · Pregleda: 48
Ok hvala.Postoje razlicita misljenja majstora na internetu koja zbunjuju malo sto se tice pravljenja spojeva upotrebom wago klema,uvrtanje ili luster klema.Hvala u svakom slucaju.

Ok hvala.Postoje razlicita misljenja majstora na internetu koja zbunjuju malo sto se tice pravljenja spojeva upotrebom wago klema,uvrtanje ili luster klema.Hvala u svakom slucaju.
Vjeruj da je tako nebi se razvlacile instalacije po zgradama wago klemama i to godinama. Uzmi u obzir da se u danasnje vreme sve dozne u plafonu nalaze iz kojih ide rasvjeta, uticnice itd. Luster kleme ( one na saraf ) su smece jer sjeku kabal... Al ako vec imas po meni neopravdan strah uzmi AFDD+ i miran si. Opet ja ti govorim iz iskustva a radim struju da nemas brige sa wago. Vecinom starije generacije nemaju povjerenje u wago ( a i ja sam preko 40g ) a kada ih pitas da navedu i jedan primjer gdje je doslo do paljevine nemogu ti naci ni jedan prakticni primjer. Prije pancer izleti nego wago. Govorim o pravilno razvedenim instalacijama.

Nazad
Vrh Dno