Šta je novo?

Prečistač vazduha

Da li je možda neko uzimao ovaj jeftini prečišćivač? Iskustva, mišljenja?

Ja sam slučajno dobio njihov difuter sa paketom eteričnih ulja, ono je totalna katastrofa po pitanju kvaliteta, totalna sprdnja i igračka.
Verujem da je isto i sa prečišćivačima.
Ne bacaj pare.

DA li neko imas iskustva sa: ZEPTER THERAPYAIR® SMART ?
Imam klasican therapyair ion. Smart me nesto nije privukao jer ima samo jedan filter i kraci period garancije. Za therapyair ion sve preporuke, bez greske je. Zao mi je sto ranije nisam kupio. Uredjaj je predobar i vredi svaki dinar. Filtrira i duvanski dim, ne osecaju se cigarete uopste. Šlajmu vise nemam od kako ga koristim. Nema ovde niko da vam da konkretan odgovor, jer je ovde tema definitivno Xiaomi i usisavanje filtera.

• Like
Reagovanja: Ira
Ja nedavno kupio dva SHARP-a :) Bila je stvarno dobra cena pa reših da uzmem. Jedan mali UA-PN1E-WS01 (6400din) i jedan UA-HG30E-B (7000din). :)
Najviše sam ih uzeo zbog Plasmacluster tehnologije, rek'o da probam i to čudo. Pored njih više godina već koristim Xiaomi prečišćivače, trenutno imam 4 Lite i Smartmi 1 (kojima sam u principu i više nego zadovoljan). Pre njih imao 3H i 3C.
E sad, što se SHARPa tiče, za tu cenu su naravno odlični, ali po nekoj ceni Xiaomija, ja ih nikada ne bih uzeo. Ono što se meni ne dopada je sledeće:
-Ovi modeli koje sam ja uzeo su tihi, ali jedino na toj najmanjoj brzini. Imaju tri brzine low/med/hi (plus auto), ali već na medium je meni to neprihvatljivo bučno. Lično sam mišljenja da ta najmanja brzina kod prečišćivača ne služi ničemu. Da bi to čistilo vazduh to mora da vrti pošteno (low ili auto jedino noću dok se spava). Nedostaje neka brzina između low(sleep) i medium. Kod Xiaomija je to bolje rešeno naravno pošto "ručno" može da se namesti brzina 0-100%, ili preko automatizacije na aplikaciji.
-Model UA-HG30E-B ima opciju ovlaživanja vazduha, što je zanimljivo, ali lično neću koristiti tu opciju, bar za sada. Stvar je prvo u tome što mi je vlažnost u kući ok, a druga stvar je što je taj filter robija što se tiče održavanja. Kamenac, kao i buđ će se stvariti relativno brzo, a da bi se to izbeglo mora da se koristi pored destilovane vode i neka hemija, koja onda opet isparava u vazduh, što meni gubi smisao prečišćivača. Da perem to jednom nedeljno u kupatilu, ne pada mi napamet.
-Ne postoji displej sa prikazom PM čestica, ja sam navikao da ga stalno imam na Xiaomiju/aplikaciji na telefonu pa mi nekako fali taj detalj.
-Ne postoji aplikacija niti daljinski,
-Što se filtera tiče kod ovih modela je po specifikaciji vek trajanja 1 ili 2 godine. Kod ovih skupljih modela vidim da stoji da mogu trajati do 10 godina (kao kod Daikina), ali lično opet u taj detalj se ne bih oslonio. Čak i da je tako mislim da bi filter trebalo menjati na 2 godine max. Jednostavno posle dve godine kad budete videli koliko je taj HEPA filter pocrneo, ne bih ga vratio u prečišćivač pa i da piše da traje 100 godina. Mislim da je to fizički nemoguće, pošto se čestice prljavštine zadržavaju tu, a misao da mi je prljavština stara 10 godina pored glave mi se baš ne dopada. Ta prljavština se neće dezintegrisati ili nestati. Ista površina filtera da kod nekih proizvođača traje 1 godina a kod drugih 10 godina, uz istu količinu prečišćenog vazduha...teško mi da poverujem :)
-Uslovno prednost ovde nad Xiaomijem je što je HEPA filter četvrtast pa možete ubaciti filter od bilo kog drugog proizvođača, ako su dimenzije približne, ili se koriguje skalperom i zalepi selotejpom da ne ispada ugalj :)
-I na kraju ta Plasmacluster tehnologija zbog koje sam kao i uzeo uređaje... Nakon nekih 10ak dana korišćenja nisam primetio nikakvu razliku. Eto :)

Da, oba uređaja su naravno stigla ganc nova, zapakovana fabrički, ispravna 100 posto, nisu izložbeni ili bilo šta slično.

Poslednja izmena:
Evo ja ću da dodam da bih i ja za spavaću uzeo uvek veći/jaču uređaj, upravo zbog tišine/buke.
Bolje je veći prečišćivač pa da vrti što veću količinu vazduha uz minimalnu brzinu ventilatora. Što je urađaj manjeg kapaciteta, to će biti bučniji, naravno ukoliko želite da on uopšte prečišćava nešto, pošto mora da se vrti brže. Evo ovaj mali SHARP što sam uzeo..iskreno..pa to ne služi ničemu :) Na low je to tako mala količina vazduha da je smešno, jedino da ga stavite u špajz.

Evo ja ću da dodam da bih i ja za spavaću uzeo uvek veći/jaču uređaj, upravo zbog tišine/buke.
Bolje je veći prečišćivač pa da vrti što veću količinu vazduha uz minimalnu brzinu ventilatora. Što je urađaj manjeg kapaciteta, to će biti bučniji, naravno ukoliko želite da on uopšte prečišćava nešto, pošto mora da se vrti brže. Evo ovaj mali SHARP što sam uzeo..iskreno..pa to ne služi ničemu :) Na low je to tako mala količina vazduha da je smešno, jedino da ga stavite u špajz.
Da, bas iz tog razloga sam se odlucio za veci uredjaj😊
Inace za ovlazivanje koristite destilovanu vodu. Ja koristim destilovanu za samostalne ovlazivace u kuci. Ne trosi to puno vode kad je upaljen stalno na zadati vrednost. Samo se povremeno pali da doda do zadate vlaznosti.

Da, bas iz tog razloga sam se odlucio za veci uredjaj😊
Inace za ovlazivanje koristite destilovanu vodu. Ja koristim destilovanu za samostalne ovlazivace u kuci. Ne trosi to puno vode kad je upaljen stalno na zadati vrednost. Samo se povremeno pali da doda do zadate vlaznosti.
Kolika ti je vlažnost u stanu bez ovlaživača i za koliko je on podigne?

22-24% je bez ovlazivaca. Ovlazivac podesim na 50% jer je to neka sredina normalne vlaznosti vazduha. Zavisi od prostorije. Deciju sobu od 15ak kvm podigne za nekih dva sata i kasnije samo odrzava vlaznost. Dnevna mi je nesto veca kvadratura, oko 60kvm i treba nekih tri sata sigurno iako za taj prostor imam veci ovlazivac.

Inace sam pokusavao sa onim posudicama za vodu i mokrim peskirima na radijatore, ali nema sanse. Nema efekat jer mi termostat ugasi gasni kotao i ohlade se radijatori. Ko ima grejanje na cvrsto gorivo bez gasenja toplote radijatora, onda nema neke potrebe za ovlazivacima.
Dobra ti za dnevna od 60 kvadrata, sviđa mi se taj koncept velikog prostora ...
Hvala. Kuca je u pitanju pa imam nesto vise prostora, ali generalno dnevna soba sto veca-tim bolje.

22-24% je bez ovlazivaca. Ovlazivac podesim na 50% jer je to neka sredina normalne vlaznosti vazduha. Zavisi od prostorije. Deciju sobu od 15ak kvm podigne za nekih dva sata i kasnije samo odrzava vlaznost. Dnevna mi je nesto veca kvadratura, oko 60kvm i treba nekih tri sata sigurno iako za taj prostor imam veci ovlazivac.
Neverovatno niska relativna vlažnost.
Šta je prouzrokuje? Kolika je temperatura u prostoru?
Moram da priznam da nisam nikada video tako nisku vlažnost, a promenio sam dosta stanova/kuća.

Neverovatno niska relativna vlažnost.
Šta je prouzrokuje? Kolika je temperatura u prostoru?
Moram da priznam da nisam nikada video tako nisku vlažnost, a promenio sam dosta stanova/kuća.
Ne znam stvarno u cemu je problem. To je samo sa Zapadne strane. Istocna strana je relativno ok na 40% vlaznosti.

Pazario sam malo pre praznika Xiaomi 4 preciscivac. Postavio ga u dnevnu sobu jer tu provodimo naviše vremena, i prvih 20ak dana je držao vrednosti na auto modu na jednocifrenim vrednostima. Od pre 10ak dana je počeo da diže vrednosti na 40,50,60 iako su prozori u stanu zatvoreni, i da jako sporo obara.

Pomislih da nije možda zaprljan senzor, odeljak za filter ili sam filter od nekakve prašine, otvorim sve i ocistim, medjutim i dalje ista situacija.

Nije mi jasno iz kog razloga je prvo vreme držao vrednosti nisko, a poslednjih dana nikako da obori.

Trenutno je situacija sledeća iako u stanu niko ne boravi, sve je zatvoreno. Da naglasim, stolarija je nova i sve dobro dihtuje, a i svakako je do pre 10ak dana držao jednocifrene vrednosti kada je sve zatvoreno.

Prilozi

• IMG_3238.png
    IMG_3238.png
    139.2 KB · Pregleda: 21
Poslednja izmena:
Pazario sam malo pre praznika Xiaomi 4 preciscivac. Postavio ga u dnevnu sobu jer tu provodimo naviše vremena, i prvih 20ak dana je držao vrednosti na auto modu na jednocifrenim vrednostima. Od pre 10ak dana je počeo da diže vrednosti na 40,50,60 iako su prozori u stanu zatvoreni, i da jako sporo obara.

Pomislih da nije možda zaprljan senzor, odeljak za filter ili sam filter od nekakve prašine, otvorim sve i ocistim, medjutim i dalje ista situacija.

Nije mi jasno iz kog razloga je prvo vreme držao vrednosti nisko, a poslednjih dana nikako da obori.

Trenutno je situacija sledeća iako u stanu niko ne boravi, sve je zatvoreno. Da naglasim, stolarija je nova i sve dobro dihtuje, a i svakako je do pre 10ak dana držao jednocifrene vrednosti kada je sve zatvoreno.

U to vreme je i napolju bilo dosta manje zagađenje. Slična je situacija i kod mene. Stavi manuelno na neku veću vrednost kada ti zatreba ako auto ne diže dovoljno koliko ti treba.

Kad prikazuje niske vrednosti misle da je pokvaren, ako to slučajno ne misle tad … onda čim počne da prikazuje visoke vrednosti pomisle da je pokvaren…🙂

U to vreme je i napolju bilo dosta manje zagađenje. Slična je situacija i kod mene. Stavi manuelno na neku veću vrednost kada ti zatreba ako auto ne diže dovoljno koliko ti treba.
Ali oko nove godine su bila znatno veća zagadjenja nego sada, pa je uspeo da održava na auto jednocifrene vrednosti na istom mestu, tj. u istoj prostoriji.

Zbog toga mi nije jasno zašto sada drži dvocifrene, ide čak i jako visoko preko 30,40 iako je stan zatvoren, a stolarija nova i dihtuje fantastično.
Kad prikazuje niske vrednosti misle da je pokvaren, ako to slučajno ne misle tad … onda čim počne da prikazuje visoke vrednosti pomisle da je pokvaren…🙂
Varirao je i tada kada otvorim vrata terase u dnevnoj, dakle senzor je reagovao, ali je uspevao da spusti nisko vrednosti kada se sve zatvori i ostajao u tom stanju.

Dakle, pitanje je bilo logično, a ovakav odgovor suvišan.

Krajnje mi je nelogično da je do pre 10 dana uspevao da održava jednocifrene vrednosti, a od tada na ovamo ne uspeva.

Ista je situacija kod mene.

Da si malo duže na temi video bi da moj odgovor itekako ima smisla. I ništa lično i loše...

Pošto ne znam odakle si napisaću proizvoljno... Ako si npr. iz Zaječara (pogledaj link) npr. blizu postavljenog merača, nema šanse da ti uređaj pokazuje jednocifreno koliko god stolarija dihtovala, jer ona ne zatvara prostor hermetički inače bi se ugušio u njemu.

Isto je i kod mene. Koristim purifier 4 tek 3 dana. Preko dana, negde od 11h pa dok ne legnem uveče je super. Čak i kad otvaram da izađu životinje napolje i da se vrate sve je ok. Tokom noći ne može da spusti ispod 20 a ako noću otvorim vrata makar samo na sekund, podigne na 200 i više. Ovo jutro je sam prečistio vazduh a juče je sat vremena tukao na max i zapravo sam tad pomislila da je pokvaren 😂 Nova stolarija, svi prozori podešeni na zimsko.

Imate ventilaciju u stanu, aspirator, ulazna vrata. I ako ne prolazi uz stolariju, ima kuda prođe.

Jedino što nam je pokvareno je vazduh pa moramo da koristimo ova sokoćala aposolutno nepotrebna do skoro.

Ne kažem da uređaj ne može biti neispravan, ali doći ovde i reći pokazuje malo ili pokazuje puno je neozbiljno.
Mogu da razumem da se napiše napolju senzor u blizini pokazuje 247 a pored otvorenog prozora uredjaj pokazuje 3... to već nešto govori.

Jedino što nam je pokvareno je vazduh pa moramo da koristimo ova sokoćala aposolutno nepotrebna do skoro.

Ne kažem da uređaj ne može biti neispravan, ali doći ovde i reći pokazuje malo ili pokazuje puno je neozbiljno.
Mogu da razumem da se napiše napolju senzor u blizini pokazuje 247 a pored otvorenog prozora uredjaj pokazuje 3... to već nešto govori.
Kako nepotrebna do skoro? Bukvalno ceo život udišem(o) katastrofalan vazduh, čak je u vreme sankcija/90s bilo i gore, jer su ljudi (u većoj meri nego danas) ložili stari nameštaj, sunđere, krpe, odeću, mokra drva, a sve firme su bile na mazutu i najgorem mogućem uglju.
Nije ni danas nešto mnogo bolje, ali je suština da ceo život pamtim katastrofalan kvalitet vazduha u toku 6-7 meseci godišnje. Dešavalo se da trčim sprinteve posle škole, da bih što pre izašao iz naslage žutog smoga koji je bukvalno nagrizao oči i pluća.

Iz ovog ugla gledano, da su ovakvi uređaji postojali pre 20-30 godina (možda i jesu, a da nisam znao, prvi put čuo za njih pre 15 godina), kupio bih 4 komada, za celu kuću.

Od pre 10ak dana je počeo da diže vrednosti na 40,50,60 iako su prozori u stanu zatvoreni, i da jako sporo obara.
Ovih dana je sve veće zagađenje, a verovatno imaš i ne baš sjajnu izolaciju. Probaj da namestiš neki custom mod, jer očigledno automatika nije dovoljna za ovaj period sve većeg aero zagađenja. I biće sve gore u sledećih 10 dana, jer rastu temperature, a neće biti jakog vetra u većem delu države.

Vrh Dno