Ja nedavno kupio dva SHARP-a

Bila je stvarno dobra cena pa reših da uzmem. Jedan mali UA-PN1E-WS01 (6400din) i jedan UA-HG30E-B (7000din).

Najviše sam ih uzeo zbog Plasmacluster tehnologije, rek'o da probam i to čudo. Pored njih više godina već koristim Xiaomi prečišćivače, trenutno imam 4 Lite i Smartmi 1 (kojima sam u principu i više nego zadovoljan). Pre njih imao 3H i 3C.
E sad, što se SHARPa tiče, za tu cenu su naravno odlični, ali po nekoj ceni Xiaomija, ja ih nikada ne bih uzeo. Ono što se meni ne dopada je sledeće:
-Ovi modeli koje sam ja uzeo su tihi, ali jedino na toj najmanjoj brzini. Imaju tri brzine low/med/hi (plus auto), ali već na medium je meni to neprihvatljivo bučno. Lično sam mišljenja da ta najmanja brzina kod prečišćivača ne služi ničemu. Da bi to čistilo vazduh to mora da vrti pošteno (low ili auto jedino noću dok se spava). Nedostaje neka brzina između low(sleep) i medium. Kod Xiaomija je to bolje rešeno naravno pošto "ručno" može da se namesti brzina 0-100%, ili preko automatizacije na aplikaciji.
-Model UA-HG30E-B ima opciju ovlaživanja vazduha, što je zanimljivo, ali lično neću koristiti tu opciju, bar za sada. Stvar je prvo u tome što mi je vlažnost u kući ok, a druga stvar je što je taj filter robija što se tiče održavanja. Kamenac, kao i buđ će se stvariti relativno brzo, a da bi se to izbeglo mora da se koristi pored destilovane vode i neka hemija, koja onda opet isparava u vazduh, što meni gubi smisao prečišćivača. Da perem to jednom nedeljno u kupatilu, ne pada mi napamet.
-Ne postoji displej sa prikazom PM čestica, ja sam navikao da ga stalno imam na Xiaomiju/aplikaciji na telefonu pa mi nekako fali taj detalj.
-Ne postoji aplikacija niti daljinski,
-Što se filtera tiče kod ovih modela je po specifikaciji vek trajanja 1 ili 2 godine. Kod ovih skupljih modela vidim da stoji da mogu trajati do 10 godina (kao kod Daikina), ali lično opet u taj detalj se ne bih oslonio. Čak i da je tako mislim da bi filter trebalo menjati na 2 godine max. Jednostavno posle dve godine kad budete videli koliko je taj HEPA filter pocrneo, ne bih ga vratio u prečišćivač pa i da piše da traje 100 godina. Mislim da je to fizički nemoguće, pošto se čestice prljavštine zadržavaju tu, a misao da mi je prljavština stara 10 godina pored glave mi se baš ne dopada. Ta prljavština se neće dezintegrisati ili nestati. Ista površina filtera da kod nekih proizvođača traje 1 godina a kod drugih 10 godina, uz istu količinu prečišćenog vazduha...teško mi da poverujem

-Uslovno prednost ovde nad Xiaomijem je što je HEPA filter četvrtast pa možete ubaciti filter od bilo kog drugog proizvođača, ako su dimenzije približne, ili se koriguje skalperom i zalepi selotejpom da ne ispada ugalj

-I na kraju ta Plasmacluster tehnologija zbog koje sam kao i uzeo uređaje... Nakon nekih 10ak dana korišćenja nisam primetio nikakvu razliku. Eto
Da, oba uređaja su naravno stigla ganc nova, zapakovana fabrički, ispravna 100 posto, nisu izložbeni ili bilo šta slično.