Šta je novo?

Banka Intesa

Pao sistem ili šta god, bankomati ne rade, probao isplatu na nekoliko mesta…

Nije im prvi put da jurim po gradu vikendom bankomate koji radi.

Prvi put sam imao situaciju da vratim robu koja je kupljena na rate, tj. konkretno na 3. Da li je normalno da mi se vrati celokupan iznos i da nastavim da da plaćam jos 2/3 rate iako su mi skinuta sredstva samo u iznosu 1/3 rate.

Odradice oni storno i vratice naplacena sredstva.

Možda se nisam najbolje izrazio, storno je odrađeno, vraćen mi je ceo iznos robe 15000din a platio sam samo prvu ratu od 5000din.
Samo mi nije logična ovakva procedura....

Da, trgovac nastavlja da čeka rate, a tebi su vratili keš. Mnogo jednostavnije i za tebe i za trgovca. Dok neki pametnjakovići ne krenu da to koriste kao besplatnu pozajmicu.

Upravo tako, odmah mi došla ideja da mogu tako recimo jeftino da pozajmim npr. 100000din i vratim kroz deset meseci 100500din.

A kog trgovca ces naci da mu platis nesto na 12 rata. Da li moras da preuzmes robu pa da je vratis da bi se placanje storniralo.

Davao nedavno Raiff beskamatni kredit na (čini mi se) 12 meseci, do 240k, za kupovinu u nekom od lanaca koji prodaju tehniku. Ljudi kupovali, vraćali, besplatan novac...
@everton za Magnifica nema ni tih 500 troška

Da li neko zna kako se obračunava kurs kada se usluga na stranom web site-u plaća u USD, ako klijent Intesa banke koristi Visa Inspire karticu i na računu ima samo dinare?
Visa exchange rate je za EUR>USD, a iznos u EUR pomnožen sa 120,0434 koliki je današnji prodajni kurs, a toliko bi trebalo da bude i rezervacija. Visa inspire je svakako samo dinarska kartica, a promenom core sistema 2018. je razvezana sa deviznog i istom je dodeljen drugačiji broj partije.

Visa exchange rate je za EUR>USD, a iznos u EUR pomnožen sa 120,0434 koliki je današnji prodajni kurs, a toliko bi trebalo da bude i rezervacija. Visa inspire je svakako samo dinarska kartica, a promenom core sistema 2018. je razvezana sa deviznog i istom je dodeljen drugačiji broj partije.
Je li se Visa Exchange Rate i Intezin prodajni kurs evra obračunavaju na sam dan kupovine ili na dan kada se evidentira plaćanje (datum koji je vidljiv u eBanking sistemu), ili možda neki mix?

Koji je minimalni iznos deviza za koji može da se pregovara o kursu?

Intesa je mnogo kruta banka. Prvi put čujem da za 1.000 eur može da se pregovara. U pregovaranje ne računam bolji kurs za 0.05 ili 0.1 dinar.

Poslednja veća transakcija koju sam kod njih imao, savetnica mi je rekla "pretpostavljam da imaš dobru menjačnicu?". Rekao sam koji kurs mogu da dobijem taj dan i odgovor je bio u fazonu, daj da ne gubimo vreme da tražim odobrenje, toliko ne mogu da dobijem, idem da proverim jel može taj iznos bez najave, pa idi što pre.

^ Nekad su bili odlični s kursom sećam se pre 7-8 godina sam mogao kupiti evra po 0.2 din više od srednjeg kursa NBS bez pregovaranja. Sada su katastrofa.
Mada, gledam i menjačnice se izbezobrazile. Ranije je po objavljrnom kursu za manje iznose razlika između donjeg i gornjeg bila dinar, a sada nemaš ispod dva. Naravno za veće sume se pregovara i bude značajno povoljnije

^ Nekad su bili odlični s kursom sećam se pre 7-8 godina sam mogao kupiti evra po 0.2 din više od srednjeg kursa NBS bez pregovaranja. Sada su katastrofa.
Mada, gledam i menjačnice se izbezobrazile. Ranije je po objavljrnom kursu za manje iznose razlika između donjeg i gornjeg bila dinar, a sada nemaš ispod dva. Naravno za veće sume se pregovara i bude značajno povoljnije

Ne sećam se baš tog 0.2 od srednjeg, ali ako kažeš, sasvim moguće u nekom trenutku.

Stariji članovi foruma će se setiti vremena većih fluktuacija kursa, NBS u 16h obavi kurs za sutra, a Intesa sadrži kurs do ponoći. A dnevne promene su nekad bile i po više od dinar, čas gore, čas dole. Lepe pare smo im uzeli na kursnim razlikama 😄

Broj menjačnica se drastično povećao. Male, lokalne, menjačnice su prinudjene da drže veći raspon, jer im je dnevni obrt jako mali. I po pravilu nemaju sredstva za veće transakcije.

Veće, menjačnice, sa ozbiljnijim obrtom, i dalje drže raspon 0.6-0.7 dinara. S tim što je kod njih i dogovaranje kursa za dosta veće iznose. 10k eur ne smatraju ozbiljnim iznosom, menja se na šalteru.

Stariji članovi foruma će se setiti vremena većih fluktuacija kursa, NBS u 16h obavi kurs za sutra, a Intesa sadrži kurs do ponoći. A dnevne promene su nekad bile i po više od dinar, čas gore, čas dole. Lepe pare smo im uzeli na kursnim razlikama 😄
Objavljivali su kurs u 15h, tačno se sećam, još sam sedeo u kancelariji 😊

• Like
Reagovanja: PJ
Bilo je odredjenih pitanja u vezi virtuelnih kartica kod Inteze. Ali ovoga se ne secam pa da pitam.
Ako formiram virtuelnu kreditnu karticu i sa njom platim da li cu imesecne izvode dobojati za tu virtuelnu karticu ili ce rata biti prikazana na keditnu karticu za koju je vezana.
I drugi pitanje da li uplatu za rtau treba da izvrsim na virtuelnu karticu ili mogu na kreditnu na koju je ona vezana.

Virtuelna nema svoj izvod i svoj promet, sve dolazi na karticu za koju je vezana. Štaviše, kada gledaš listing matične kartice/računa, mislim i da nije posebno naznačeno da je trošak napravljen virtuelnom.

To znaci sve se promene odvijaju na osnovnoj tj realnoj kartici.
Predpostavljam da ako se kupuje na rate da virtuelna mora da ima rok vazenja koji je stariji od dospeca zadnje rate.

Mislim da ne možeš na rate virtuelnom, ali nisam siguran.
Da dodam i za regularne kartice (Master, Visa Inspire...): na POS-u moraš korsitit fizičku karticu, da bi bilo omogućeno plaćanje na rate. Ako koristiš GPay, ne može na rate (aparat ni ne nudi). Bar je moje iskustvo takvo

Jel ima neka agencija da prodaje avio karte na rate za debitnu karticu?
Gledam onaj spisak na Intesinom sajtu ali sve agencije pominju samo kreditne kartice.

jel radi inteza danas od 8:00, pise sve zatvoreno, nije vise nova godina?

1736572682933.png

Nazad
Vrh Dno