jozza
Čuven
- Učlanjen(a)
- 26.04.2005
- Poena
- 845
U ovo mora grejač. Inače će da ledi i preliva isto kao i sad klima.Imas na netu dosta kadice za klime
Najbolje je ipak da pitas nekog limara da ti napravi kadicu![]()
U ovo mora grejač. Inače će da ledi i preliva isto kao i sad klima.Imas na netu dosta kadice za klime
Najbolje je ipak da pitas nekog limara da ti napravi kadicu![]()
Setovana 22c fan 4Sta greje ova klima i koliko ti trosi dnevno ovih dana?Hocu da uporedim sa mojom
Druze samo izolaciju kad bi mogao staviti bilo bi puno, puno bolje. Prevelike gubitke imas. Ja sam ovih dana na vikendici, takodje losa izolacija, temp je oko -10c juce, danas -12c i potroseno je 17kwh za 24c. Gledam na kuci gdje je perfekt izolazija pa ko da sam supu i stan usporedio koja razlika u potrosnji. Doduse na dunavu i duva strasno ali klima savrseno radi, tiha i temp odrzavanje kako treba. Ali iskreno 60m2 lose izolacije na takoj hladnoci uz vjetrove ja sam prezadovoljan. Sunca bude samo malo prije podne i to je toSetovana 22c fan 4
Kuca 40m2 + ponekad otvorena vrata kupatilo, i uglavnom otskrinut prozorcic na kuhinji zbog kuvanja i duvana,kuca nema izolaciju.Ponekad pustim kotao na pelet pa se klima pomaze. Kuca ima 2 spoljna zida, napred staklenu verandu, iza sobica kao spajz i garaza, supa.
Kod tih uticnica, ne samo sonoff vec i puno drugih mjerenje se vrsi preko nultog provodnika a ako je iko rastavio onda je vidio da oni pinovi koji idu u uticnicu su spojeni sa mikro sarafima koji znaju da izgore i zapale se. Cak da potrosac nije ni pola od deklarisanog maksimuma. Iz tog razloga ili treba prepraviti ili uzeti kvalitetniji spoj.Aha, ja koristim utičnicu Sonoff S60.
Planiram da uradim, u toj kuci su mi rofitelji a oblace se kao da su u sibiru. U toj kuci je oko 23c njima je ok, ja svakako uvek kad je minus pustam malo i kotao, prosli mesec za klime trosak oko 10k,opet velika razlika da samo grejem na pelet kao ranije.Druze samo izolaciju kad bi mogao staviti bilo bi puno, puno bolje. Prevelike gubitke imas. Ja sam ovih dana na vikendici, takodje losa izolacija, temp je oko -10c juce, danas -12c i potroseno je 17kwh za 24c. Gledam na kuci gdje je perfekt izolazija pa ko da sam supu i stan usporedio koja razlika u potrosnji. Doduse na dunavu i duva strasno ali klima savrseno radi, tiha i temp odrzavanje kako treba. Ali iskreno 60m2 lose izolacije na takoj hladnoci uz vjetrove ja sam prezadovoljan. Sunca bude samo malo prije podne i to je to
Nisam znao za te rizike...
Generalno, mislim da je dobrano pretjerivanje mjeriti svaku klimu i robovati.
Zamisli imaš u kotlovnici dijagram i papir, i pišeš koliko si vreća sasuo za taj dan/prošlu sedmicu, koliko je kotao potrošio?
Ili u drvarniku izmjeriš i iscrtaš metre drveta, i isto tučeš evidenciju, koliko se naložilo?
Ili imaš vagu, pa ugalj prije ubacivanja, vagneš?
Dobili smo najgospodskiji mogući sistem grijanja (ok, gas istina!) koji nam treba štediti vrijeme da ga trošimo na pametnije stvari, a mi se zaYebavamo i pipkamo oko toga je li uzima 4 ili 5 KWh dnevno!
OK ako paziš da ne uletiš u crvenu zonu - to je naravno validan argument za uticnicu, ali uticnica ne smanjuje potrosnju - opet, tu je mnogo bitnije tvoje ponašanje, nego drndanje po aplikaciji - pritvori prozor, smanji grijanje kad nisi tu, ili naprosto, obuci i neki duks sa rajfeslusom, ne mora zadana biti 25-26 i kratki rukav/boxerice, sasvim se normalno zivi i na 23 u kući, pa i niže.
Meni je naravno lakše o ovome govoriti i popovati iz BiH, jer mi je razlika u pipkanju svega i paženju maksimalnom, naspram varijante gdje ću cijeli dan i noć držati 23-24 stepena i neću dirati daljinski, doslovce u 5 do max 10 eura mjesečno, a za tu siću stvarno neću da sebi stvaram pritisak i išta pratim.
Ne znam, koliko vi realno možete da uštedite, ako stalno pazite i pipkate? Mislim, je li vrijedno toga?
Nije vredno,ukljuci klimu i baci daljinski😂Nisam znao za te rizike...
Generalno, mislim da je dobrano pretjerivanje mjeriti svaku klimu i robovati.
Zamisli imaš u kotlovnici dijagram i papir, i pišeš koliko si vreća sasuo za taj dan/prošlu sedmicu, koliko je kotao potrošio?
Ili u drvarniku izmjeriš i iscrtaš metre drveta, i isto tučeš evidenciju, koliko se naložilo?
Ili imaš vagu, pa ugalj prije ubacivanja, vagneš?
Dobili smo najgospodskiji mogući sistem grijanja (ok, gas istina!) koji nam treba štediti vrijeme da ga trošimo na pametnije stvari, a mi se zaYebavamo i pipkamo oko toga je li uzima 4 ili 5 KWh dnevno!
OK ako paziš da ne uletiš u crvenu zonu - to je naravno validan argument za uticnicu, ali uticnica ne smanjuje potrosnju - opet, tu je mnogo bitnije tvoje ponašanje, nego drndanje po aplikaciji - pritvori prozor, smanji grijanje kad nisi tu, ili naprosto, obuci i neki duks sa rajfeslusom, ne mora zadana biti 25-26 i kratki rukav/boxerice, sasvim se normalno zivi i na 23 u kući, pa i niže.
Meni je naravno lakše o ovome govoriti i popovati iz BiH, jer mi je razlika u pipkanju svega i paženju maksimalnom, naspram varijante gdje ću cijeli dan i noć držati 23-24 stepena i neću dirati daljinski, doslovce u 5 do max 10 eura mjesečno, a za tu siću stvarno neću da sebi stvaram pritisak i išta pratim.
Ne znam, koliko vi realno možete da uštedite, ako stalno pazite i pipkate? Mislim, je li vrijedno toga?
Previse isla u defrost i zapusila mu se unutrasnja kadica koja izbacuje vodu napolju ili je to crevo zaledilo sa spoljasnje strane. Obrati paznju kad se radi defrost klima ubaci ladan gas i na unutrasnjem izmenjivacu se stvori mali sloj inja dok radi defrost zbog razlike u temp i kad zavrsi to inje se pretvori u vodu i klima to treba da izbaci napolje kao leti kad ladi tako da verovatno je nesto od ta dva.Sta moze uzrokovati da pocne kapati voda iz unutrasnje jedinice na grijanju ?
To se valjda nocas desilo kosmijama...
Kontam da je zaledilo crijevo vani ali opet otkud da se popne voda iz unutrasnje kroz crijevo odvoda kondenza unutrasnje, nema mi smisla
Raskopcao sam im vanjsko crijevo, lula bila zaledjena, mada to najvjerovatnije nije uzrok. Prije ce biti da se sto kazes zapusio odvod iz unutrasnje jer su pušači ali ono najekstremnija verzija i klima je konstantno uljepljenaPrevise isla u defrost i zapusila mu se unutrasnja kadica koja izbacuje vodu napolju ili je to crevo zaledilo sa spoljasnje strane. Obrati paznju kad se radi defrost klima ubaci ladan gas i na unutrasnjem izmenjivacu se stvori mali sloj inja dok radi defrost zbog razlike u temp i kad zavrsi to inje se pretvori u vodu i klima to treba da izbaci napolje kao leti kad ladi tako da verovatno je nesto od ta dva.
Pa iskreno koliko se ljudi cimaju ovde oko klima, prate, bulje u brojeve, sabiraju i oduzimaju pa se posle tese lakse mi je to nego da sam lozio drva. Realno dodjes na isto. Koliko se vremena trosi na to preispitivanje klima i cackanje to ti je kao da si svakog dana uzeo par drva pa svakih dva sata ubacio u pec.Edit: Po mojoj gruboj racunici, trebace mi deset godina da uštedim na struji da bi otplatio klimu, tako da bas i nije neka ušteda. Ali je komfor ipak veći 😀
Ne rade to svi ljudi. Nekima je to hobi, neki traže savršen odnos potrošnje/grejanja, a nekima je dosadno. Uključiš klimu, pustiš da radi, na 2 nedelje ocisti filtere 15 minuta posla i ideš dalje. Nije to nuklearna fizika,a mnogo je lakse nego da se lože drva i jeftinije...Pa iskreno koliko se ljudi cimaju ovde oko klima, prate, bulje u brojeve, sabiraju i oduzimaju pa se posle tese lakse mi je to nego da sam lozio drva. Realno dodjes na isto. Koliko se vremena trosi na to preispitivanje klima i cackanje to ti je kao da si svakog dana uzeo par drva pa svakih dva sata ubacio u pec.
Ako hoces komfor onda razbacas radijatore po svim sobama i grejes se na gas. Jednom podesis sve i ne diras, a u stanu/kuci ako si uzeo dobre radijatore bude uvek toplo.
Mnogo cudno da tri klime se muce i idu u df,pogotovo ta azdaja amberEvo malo utisaka o potrosnji:
Amber premium-ultra 12k,narandzasto crvene slicice,Vox iva 5 12k crna slicica,za drugog voxa jos nisam nabavio pametnu uticnicu.Amber je ugradjen 24.11.,oktobar nije merodavan,kasno sam postavio merace.Temperatura podesena na 22-23,za mene dovoljno za sorc i majicu,realno klime to prebaciju za stepen dva.O osobinama kuce sam pisao ranije.Rekao bih da amber greje skoro celu kucu,ive tu i tamo pripomognu,uglavnom prde u prazno.Racun za novembar nesto preko 22.000 din,sto ce reci za grejanje manje od 2 metra drva.Ja zadovoljan.Zanimljivost:amber ide u DF na sat vremena,kakva je kod vas situacija ovih dana.ive su takodje isle u DF na sat otprilike,ali od ambera se nisam tome nadao.
Pa po potrosnji reko bih da radi bas muski i da se muci,ako sam lepo ukapirao u tom trenutku vuce skoro 2kwh sto je bas mnogo zato to i ne treba da te cudi,na koliko stepeni si ti to stavio?A ne,lose sam se izrazio,voxovi ne idu u df,oni slabo i rade,uglavnom vrte u prazno,isli su na sat vremena prosle godine kada nije bilo ambera.A amber me je iznenadio sa df,jeste da uslovi nisu sjajni za klime,ali ipak,i da,df na amberubtraje 10-15 min
i da,malopre sam uhvatio potrosnju na amberu preko 3000W.
Pa nemam ni ja izolaciju i meni trosi vox dosta,danas se zaustavio na 21kwh al ti si i mene preteko,mislio sam da ja drzim rekord,al sad mi je lakse kad vidim da ima jos teskasa,ovde uglavnom svima bas mala potrosnja 🤣🤣🤣Pa po potrosnji bi covek pomislio 35,al nije.22-23.Nedostatak izolacije cini svoje
Gde zivis?Koja je temp vani?Jel ti ukljucen ifeel?vuce manje,taj ss je posle defrosta,evo sad,odradila df,ali nije dovoljno opala temperatura da pocne da greje,vrti na 13w,pa ce onda da grune 3kw.imam nekoliko termometara,temperatura je priblizna zadatoj,stepen dva gore dole.
Po ovome ti je sigurno ukljucen I-Feelevo sad,odradila df,ali nije dovoljno opala temperatura da pocne da greje,vrti na 13w,pa ce onda da grune 3kw.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari