Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hm,što činiti? :) Kupio sam 7.12.2024. klima uređaj Hisense energy pro X bele boje,i poslednjih 5,6 dana ona troši 20,22, kwh za 24h sata rada, a prošle nedelje potrošnja je bila 13,15 kwh.Šta uraditi da smanjim ovu potrošnju,da li promeniti podešavanja,klima je na 3 crte ventilator a temperatura je uvek na 23c.Na aplikaciji ConnectLife potrošnja je za 18 dana ili ti 400 sati rada potrošila 250kwh.Interesuje me da li je ova aplikacija tačna ili da kupim neku smart utičnicu koja meri potrošnju kilovata.Kako se obračumavaju u dinarima ti kilovati.Hvala na savetima.

I moja IVA5 precizno održava temp, sad je držim na 19,5C a ona napravi 22.5, idealno za spavanje pošto je u spavaćoj sobi. To je jedina mana što prebacuje ali kad meračem izmeriš jednom znaš koliko prebacuje temp i nema problema.

Dosta slabije od Gree a modulacija za velike prostorije. Nigde veze. Pa kako će zagreje kad udari minus ako nema snagu veliku prostoriju. Visoka modulacija za prelazni period... sve u svemu za sve a za ništa😀😀😀😀😀
Da, Vox odrzava temp tacno, nema pregrejavanja, zaletanja, temp oscilira jedan stepen mozda. I feel ne radi dobro na Voxu, a i ne treba mu, dobro radi bez njega, izgleda kontra og Gree klima! Jedino sto nema nisku modulaciju, ali za velike prostorije to je ekstra. Kad bi Vox-Aux imao snagu kao jedan Gree, mozda bi bio i najbolja kineska klima, ali prrrc, dosta su slabije u poredjenju sa Gree klimama, ali zato imaju bolju kulturu rada, pa kome sta treba.

Dosta slabije od Gree a modulacija za velike prostorije. Nigde veze. Pa kako će zagreje kad udari minus ako nema snagu veliku prostoriju. Visoka modulacija za prelazni period... sve u svemu za sve a za ništa😀😀😀😀😀
Imam Vox 18 ticu i grejem 50+ kvm, greje za sve pare. U prelaznom periodu postavljena na 20, svuda 22°c, sada na ovim temp meri tacno, da bi u sobi bilo 22 mora da se postavi na 22-23 i odrzava temp u stepen. Sta je dobro na Vox klimi, kada dostigne temp i ugasi se, temp ne padne vise od 0,7-0,8°c i aktivira se, nema pada temperature od 2-3°c Grejanje pocinje lagano, blago, nema udar kao kod Gree klima, nemam merac, ali holenderima i izduvu treba 5 minuta da postanu mlaki, toliko lagano krene da radi, zato i ne pregreva prostoriju. Kako sam shvatio Gree posle pauze i aktiviranja krene ludacki da greje, ne znam nemam Gree, zato mislim i da pregreva prostoriju ako je mala, manja od 30 kvm.

I moja IVA5 precizno održava temp, sad je držim na 19,5C a ona napravi 22.5, idealno za spavanje pošto je u spavaćoj sobi. To je jedina mana što prebacuje ali kad meračem izmeriš jednom znaš koliko prebacuje temp i nema problema.
Slazem se, imam novi model Vox klime, klon Aux J-Smart klime, ona ne prebacuje temp kao sto mislis. Fora je da je tako namerno fabricki namestena zbog razlike izmedju temp uz plafon i na podu. Kada je izolacija dobra kao kod tebe onda ispada da prebacuje za dva stepena, ali posto ja jos nisam postavio izolaciju razlika izmedju plafonske i podne temperatute je 2, 3, 4 stepena, u zavisnosti od spoljne temp, pa kada je hladnine kao sada, kada stavim klimu na 23 sobni term meri 22, a kada je napolju +15°c postavim na 20 a na sobnom term bude 22. Problem je sto sonda meri temp uz plafon a mi sedimo na metar visine, gde se i nalazi sobni term pa otud razlika u temp. Evo sada, na postavljenih 23 u sobi 22 recimo, i sto je dobro tako tera ceo dan, ne diras nista. Zbog ovog snega bude 4-5 defrosta dnevno, a dok nije bilo snega samo jedan dnevno, ujutru rano.

Ova Vox klima o kojoj pricam, stoji kod mojih roditelja kuci, ljudi penzioneri, 75+ godina, o klimi znaju koliko i ja o nuklearnom akceleretoru, pojma nemaju sta su sonde, I-Feel, modulacija itd, a greju se bez problema. Sve sto treba da urade u toku dana je da pojacaju ili smanje za jedan stepen i to je to, nikakav i-Feeel, nista. Objanio sam im da su brojevi na displeju klime u stvari jacina grejanja, i ako im hladno podignu za jedan, ako im toplo smanje za jedan, i to radi ekstra. Uvece kad odu na spavanje aktiviraju Sleep mod i temp ode za dva ili tri stepena manje, ujutru iskljuce Sleeep mod i klima krene da radi dva tri stepena jace, tada i ode u defrost, sto je nirmalno, i to je to. Kazem, Vox-Aux klime nisu neki kvalitet u smislu tezine SJ, kvaliteta limarije SJ, hoce da zvecka tanak lim, SJ i UJ su bucne, ali bucne su zbog ventilatora ne komoresora, kompresor se ne cuje nista od ventilatora, UJ je recimo iznad prosecno kvalitetna, nista ne krcka i ne zveci, od fensi funkcija nema nista, bar ova moja, ima grejac SJ i samociscenje, nista drugo, ali zato kultura rada u velikoj prostoriji i bez greske, i meni je to cudno ali tako je.

Imam Vox 18 ticu i grejem 50+ kvm, greje za sve pare. U prelaznom periodu postavljena na 20, svuda 22°c, sada na ovim temp meri tacno, da bi u sobi bilo 22 mora da se postavi na 22-23 i odrzava temp u stepen. Sta je dobro na Vox klimi, kada dostigne temp i ugasi se, temp ne padne vise od 0,7-0,8°c i aktivira se, nema pada temperature od 2-3°c Grejanje pocinje lagano, blago, nema udar kao kod Gree klima, nemam merac, ali holenderima i izduvu treba 5 minuta da postanu mlaki, toliko lagano krene da radi, zato i ne pregreva prostoriju. Kako sam shvatio Gree posle pauze i aktiviranja krene ludacki da greje, ne znam nemam Gree, zato mislim i da pregreva prostoriju ako je mala, manja od 30 kvm.
Koliko ti trosi sada dnevno kw u tih 50kv ovih dana?

Ja imam Aux J-Smart, precizno odrzava temperaturu, a tisu spoljnu jedninicu jos gledao nijesam, vise se cuje LMCE koja je iznad nje, a stoji mi ispod prozora. Lim jeste tanak, ali nikada brujala nije, doduse kod mene nekih minusa nema. Sto stavljate uvece u Sleep mod, samo smanje za 2 stepena, jer posto je na sleep modu duvanje na minimum, pa je u stvari hladnije u prostoriji nego sto ocitava njen senzor, pa kada je vrate veca je razlika u temperaturi, zaleti se i ide u defrost.

To da je samouverena verujem, a da li je i pametna, ne zameri ali to je diskutabilno. Pametni ljudi obično znaju svoje limite i retko odvaljuju gluposti na teme o kojima ništa ne znaju.
Stvarno je žena klikeraš, ali je taj tip koji mora biti u pravu i sve zna. Ženama je "klima klima", ne gleda da je ovo voluminozan negrijan prostor, da je samostojeća kuća, da je inverter 12000 btu, ona je nekad negdje vidjela da u zgradi griju poslovni slične veličine inverterom (zasigurno 18kom ili i većim (koji naravno ne gase dan i noć) i to ti je AMIN, znači tako može svudje i mora uvijek.

Ja imam Aux J-Smart, precizno odrzava temperaturu, a tisu spoljnu jedninicu jos gledao nijesam, vise se cuje LMCE koja je iznad nje, a stoji mi ispod prozora. Lim jeste tanak, ali nikada brujala nije, doduse kod mene nekih minusa nema. Sto stavljate uvece u Sleep mod, samo smanje za 2 stepena, jer posto je na sleep modu duvanje na minimum, pa je u stvari hladnije u prostoriji nego sto ocitava njen senzor, pa kada je vrate veca je razlika u temperaturi, zaleti se i ide u defrost.
Ja sam moju morao na jedno mesto selotejpom da zalepim jer je na odredjenoj modulacini zvečala ko kanta, sta ces, tanak lim, sad nema da zucne! Sto se tice Sleep moda, njima je lakse, kad krenu da spavaju i klima spava, kad ustanu bude klimu da radi i tako. Jedino mi nije jasno, kad ukljucim Sleep mod, za kolimo stepeni smanji temperaturu, to ne mogu nigde da vidim, a sto se tice izduva ne smanjuje jacinu posto drze u prvu brzinu fix fan 24h, i to zadovoljava potrebe izduva, ta prva brzina je bas jaka, nema potrebe za drugom, duvalo bi previse.

Stvarno ga nijesam palio, ali mislim da temperaturu ne smanjuje, vec samo izduv na minimum. To jest, na primjer fix fan na njemu je na nekim klimama fix fan 2.

@monstrum očigledno je da ne zna ništa o grejanju klimama. Pošto gospođa sve zna pitaj je koliko je upoznata sa Daning- Kruger efektom.

Stvarno ga nijesam palio, ali mislim da temperaturu ne smanjuje, vec samo izduv na minimum. To jest, na primjer fix fan na njemu je na nekim klimama fix fan 2.
U Sleep modu radi po principu prvi sat vremena smanji temp za jedan stepen, drugi sat vremena smanji temp za jos jedan ili dva stepena od temp koja je bila pre ukljucivanja Sleep moda. Tako nastavlja da radi jos 8 sati i onda automatski iskljucuje Sleep mod i nastavlja da radi normalno kako je radila pre Sleep moda, znaci poveca temp za dva ili tri stepena, to jos nisam siguran za koliko tacno!

Ja sam moju morao na jedno mesto selotejpom da zalepim jer je na odredjenoj modulacini zvečala ko kanta, sta ces, tanak lim, sad nema da zucne! Sto se tice Sleep moda, njima je lakse, kad krenu da spavaju i klima spava, kad ustanu bude klimu da radi i tako. Jedino mi nije jasno, kad ukljucim Sleep mod, za kolimo stepeni smanji temperaturu, to ne mogu nigde da vidim, a sto se tice izduva ne smanjuje jacinu posto drze u prvu brzinu fix fan 24h, i to zadovoljava potrebe izduva, ta prva brzina je bas jaka, nema potrebe za drugom, duvalo bi previse.
Na kom mestu si zalepio taj selotejp? Imam isti problem, samo na određenoj moduaciji , neka srednja jačina, na kojoj bude jako retko zveči kao kanta. Moram je ugasiti od sramote...

Da stvarno je, ali nije zaledila, nego kaplje sa krova direkt na nju, sneg se otapa. Stavio sam karton i ciglu odozgo, valjda ce da pomogne.

Radila je ona i sa onim ledom, sve je ok.
Pricam ja Vox je tenak!
Tenak koji zveci doduse!
Na kom mestu si zalepio taj selotejp? Imam isti problem, samo na određenoj moduaciji , neka srednja jačina, na kojoj bude jako retko zveči kao kanta. Moram je ugasiti od sramote...
Prednji panel mi zveci, pritisnem prstom malo ispod i udesno od ventilatora i zanemi odmah. Ako ne mozes da nadjes uslikacu.

Da li postoji neka ''kadica'' za spoljnu jedinicu koja se kaci na nosace sa donje strane, da sakuplja kondenz i onda da se sa jednim crevom sprovede u oluk?
Klima ispusta kondenz na lulu inace, ali kada radi defrost onda ne moze na lulu sve da postigne i onda curi na svim rupama, a na tom delu mi je nesto bitno pored kuce i sve curi po tome...

Da li postoji neka ''kadica'' za spoljnu jedinicu koja se kaci na nosace sa donje strane, da sakuplja kondenz i onda da se sa jednim crevom sprovede u oluk?
Klima ispusta kondenz na lulu inace, ali kada radi defrost onda ne moze na lulu sve da postigne i onda curi na svim rupama, a na tom delu mi je nesto bitno pored kuce i sve curi po tome...
Imas na netu dosta kadice za klime
Najbolje je ipak da pitas nekog limara da ti napravi kadicu :)

Prilozi

• Screenshot_20241226-225718~3.png
    Screenshot_20241226-225718~3.png
    220.8 KB · Pregleda: 108
  • Screenshot_20241226-225923~2.png
    Screenshot_20241226-225923~2.png
    77 KB · Pregleda: 103
Nazad
Vrh Dno