Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Meni se isto juce KM i Lu dogovorile da me prcaju, taman usao nakon 2 h lopatanja i da dignem T, mokar, sledjen, kad ono - mauna :)
Danas me zena natjerala da upalim kotlovnicu, "hladno" joj, 24 stepena u dnevnoj, ja u potkosulji hodam :mad:
Tebe zezaju klime. Mene zeza Eps od jutros nestade strujam evo upravo dosla. sa 23 pade na 18 stepeni u kuci. Steta sto nije potrajalo duze. Da objasnim zeni zasto ocu malo furunce kao back up :)
Posedujem dve muse 12 i jednu amber ultra 12. Sve zavisi od izolacije, da li je kuca ili stan ila li pasivnog grejanja...
Vidi recimo potrošnju u 12kvm muse, radi 24h fix fan 3 temp 23c.

A vidi ista podesavanja i ista kvm u prizemlju sobe koja nema izolaciju iznutra kao ona soba od malopre vec samo spolja 10cm stiropor,i naravno pvc stolarija.
A cek ovo ti iste klime ista stolarija samo razlika 10cm izolacija u jednoj?

Vracamo se u restrikcije, sto vise klima treba:)
Ajmo u devedesete ziveli !:)
I kod mene nestalo struje, kazu redovno odrzavanje od 1h vremena. Jel tako u svim gradovima?

Kakve su nove Gree klime, Clivia i Airy?
Gledam lagano da stedim pare na prolece detu da ugradjujem klimu, a mislim da parapetnu bas i necu naci za neke manje novce

Airy koliko znam ne spusta ispod 400w, neki turcin je kacio na YT. Clivia se bolje pokazala neko je pisao u Gree temi da ide ispod 300W (ne drzite me za rec, proverite u gree temi)

Tebe zezaju klime. Mene zeza Eps od jutros nestade strujam evo upravo dosla. sa 23 pade na 18 stepeni u kuci. Steta sto nije potrajalo duze. Da objasnim zeni zasto ocu malo furunce kao back up :)

A cek ovo ti iste klime ista stolarija samo razlika 10cm izolacija u jednoj?
Obe prostorije imaju spoljnu izolaciju od 10cm stiropora. Ista podesavanja. Samo ova prostorija sto troši manje ima i unutrašnju izolaciju od 5cm vune na zidovima i podu i 10cm vune na spustenom plafonu 😄

Kod mene vlaga 100%, nešto sitno pada, defrost na sat bio jutros, sad na dva i više sata, baš loši uslovi za klime koje su generalno rasterećene jer ih imam 5. Fujitsu 12 LGC obe greju vece povrsine od 25 i 27m2, devetka LLCA u hodniku pokriva 12m2 i njoj je ređi defrost, ista takva kod klinca nisam uhvatio da je radila, verovatno jeste pošto je čist izmenjivač, ta soba je 13m2.
VOX IVA5 12JR nisam uhvatio defrost još, ona je u spavaćoj 12m2, ima nešto leda ali ništa alarmantno. Ne znam da li ona ima neki vremenski kontrolni defrost kao Fujitsu.

Ja onda da pevam jer ti za oko 30tak kvadrata izaci ces na ovaj mesec na oko 400kwh a imas i izolaciju. Ja grejem sa dve klime Hiseance nordic i 18kmta skoro 80 kvadrata. Kupatilo je naj dalje. Gde je 20-21 a u hodnicima i sobama 23. Nemam izolaciju samo novi prozori i vrata i izaci ce me odprilike 600kwh za ceo sprat

Ja ne kapiram ovaj I feel. Iskljucio danas I feel i otislo sve u pm. Pali gasi stalno i spustila se sobna temp. Sad vratio I feel pa cu da vidim. Uglavnom podivljala klima kad sam ugasio I feel i ista podesena temp.

Sta ima tu da se kapira toliko.Ifeel je funkcija da meri sobnu temperaturu sa daljinca,a bez nje meri sa senzora u klimi.Naravno da je pouzdaniji ovaj na daljincu,jer na klimi sve zavisi gde je.Brze se ugreje i hladi i zato kod nekih klima blesavi.I kod mene je uvek na Ifeel i klima bolje radi i odrzava temperaturu.

Dosla je klima sebi, radi sad ok sa ukljucenim I feel , dijagonalno od klime stoji na 5m i na 130-140cm od poda

Kod mene na vivaxu isto brljavi ifeel. Bez njega klima prebacuje 1.2c i to je to. Sa njim prebaci po 3-4 stepena. Verovatno je u pitanju mala kvadratura sobe.

@recognituon Da je bila da se kupi 20-25cm fasadna kamena kupio bih je, to je najbolja moguca investicija pri gradnji kuce, ali nasi ljudi to ne shvataju, na zalost. Cast izuzecima.
Ne kazem kosta to sve, ali kad se uporedi cena recimo stiropora 10-15 i kamene vune, nije to neka drasticna razlika. Naravno bitno je staviti i adekvatan zavrsni fasadni sloj (full silikon, eventualno silikat), zbog vlage i provetrenosti, koja je 2-3x skuplja od akrilne fasade.
Ostalo mi je bilo viska materijala za izolaciju i dogovor sa stovaristem je bio da visak mogu da vratim. Medjutim bilo je natezanja oko vracanja kamene vune, jer kako sef velikog stovarista kaze, kod nas u srbiji jedan od 100 stambenih objekata postavi 10cm kamenu vunu, a 15icu stavlja bas retko ko. Vecih debljina i nema da se kupi, bar nije bilo pre godinu i po dana kad sam ja kupovao.
To su i meni rekli za stiropor 20-ku "Kome ja to sad da prodam?"

@Milos977 i @ribolovacr.Evo kod mene na Aux-u (tajno ime Tesla),sa Ifeel funkcijom sve radi odlicno.Namestena konstantno na 24C.Toliko je i u sobi uvek.Kad prebaci temperaturu za 1C,retko kada za 2C.Stane,saceka da padne malo temperatura i za nekih 5-10min krene.Soba 16m.Softver je ja mislim jedan od vecih problema kod tih Kineskih jeftinijih klima.Ko tu uopste gleda od ovih nasih preprodavaca,sta i kako je namesteno.I ono sto se vidi da nije dobro,prave se da ne vide,a kamo li ono sto se nevidi.

Muke moje i ženske logike...
Drugarica me nekidan ubjeđuje da nemam pojma (inače pametna i JAKO samouvjerena žena) i da moja klima ne radi dobro i da je neispravna!

Da moja Fujitsu 12 KMCC nakon 3-4 h MORA potpuno da ugrije prostor:
visine 3 m, podne površine nekih 65 m2,
kojem je preko jedno 70% jednog zida površine 8,5x3 metra u Alu stolariji sa dvoslojnim staklima
pritom NEGRIJAN, grije se 3x sedmično po 3 sata prije svakog korištenja

Dakle sve desetke tona betona, cigle, keramike i žezelja, jedna 12KMCC treba da za par sati natera na 22 stepena :)
I još naglašava - POGOTOVO SADA KADA JE VANI SNIJEG, ONDA JE UNUTRA PUNO LAKŠE UGRIJATI!

Mene ubedjivao jedan covek da on/off klime nemaju defrost pa mu stara klima zaledi toliko da cese ventilator - pa je zato uzeo novu inverter.. I onda me zove posle par dana kad su temp pale oko 0, kaze defrost svakih 45min. Reko trazio si defrost, dobio si🙂 (Klima Quadro od 300€, spoljna jedinica od plastike, neizolovan prostor..)

Izabrao klimu koju mora da ugradi blize podu,a ne plafonu😉😃

@Milos977 i @ribolovacr.Evo kod mene na Aux-u (tajno ime Tesla),sa Ifeel funkcijom sve radi odlicno.Namestena konstantno na 24C.Toliko je i u sobi uvek.Kad prebaci temperaturu za 1C,retko kada za 2C.Stane,saceka da padne malo temperatura i za nekih 5-10min krene.Soba 16m.Softver je ja mislim jedan od vecih problema kod tih Kineskih jeftinijih klima.Ko tu uopste gleda od ovih nasih preprodavaca,sta i kako je namesteno.I ono sto se vidi da nije dobro,prave se da ne vide,a kamo li ono sto se nevidi.
Pa meni tako radi bez ifeel,stavim 23 greje do 23,5 pa se upali kad padne na 23,odrzava sve kako treba ne gresi nista,to sam samo testirao i video da na mom voxu to ne vredi pet para,e sad dal je to samo kod mene ili svih voxa ne znam.

Pa meni tako radi bez ifeel,stavim 23 greje do 23,5 pa se upali kad padne na 23,odrzava sve kako treba ne gresi nista,to sam samo testirao i video da na mom voxu to ne vredi pet para,e sad dal je to samo kod mene ili svih voxa ne znam.
Da, Vox odrzava temp tacno, nema pregrejavanja, zaletanja, temp oscilira jedan stepen mozda. I feel ne radi dobro na Voxu, a i ne treba mu, dobro radi bez njega, izgleda kontra og Gree klima! Jedino sto nema nisku modulaciju, ali za velike prostorije to je ekstra. Kad bi Vox-Aux imao snagu kao jedan Gree, mozda bi bio i najbolja kineska klima, ali prrrc, dosta su slabije u poredjenju sa Gree klimama, ali zato imaju bolju kulturu rada, pa kome sta treba.

Nazad
Vrh Dno