Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zaista ne znam sto ljudima ne verujete o potrosnji njihovih klima? ;) Ako lazu, pre svega lazu sebe pa onda vas.
Pojedini forumasi su upoznati sa mojim slucajem pre svega @LukasP i @Xepoj87 jer sam ih maximalno smarao svojim pitanjima o klimama posto iskreno pojma nisam imo. @Xepoj87 je bas nahvalio toshibu te mi je usla u top 3. Jos jednom ih se zahvaljujem na nesebicnoj pomoci. Skoro dva meseca sam citao o klimama (ne samo ovaj forum) gledao klipove, isao po maloprodajama gledao klime, raspitivao se o svemu i svacemu. Kada sam sve detaljno prostudirao ostala je samo jedan dilema a to je Daikin ili Toshiba (micu sam veoma brzo eleminisao jer sam na vise mesta video da ima neki problem sa elektronikom) Klimu sam pre svega trazio za grejanje jer sam izbacio dve ta peci (jedna od 6kw, druga 3kw) koje su mi hebale sve po spisku sa racunom za struju (svaki mesec ulazio debelo u crveno)
Na kraju sam se odlucio za toshibu shorai edge i nisam nimalo pogresio. Ali nimalo. Stan se nalazi na prvom spratu (55 kvadrata + 5 ako racunate kupatilo) Ispod mene je stan, iznad mene je takodje stan. Jednom vertikalom mog stana je takodje stan. Drugom vertikalom nema stana. Izolacija je 10 cm stavljena pre par godina. Letos sam zamenio stolariju i postavio pvc sest komora i troslojno staklo u celom stanu.
E Toshiba greje za sve pare... Vec sam pisao da je najveca prednost ove klime sto kompresor moze da se stavi da radi na 50% snage i verovali vi meni ili ne tada trosi najvise 800 wati (a duva na najvecem mogucem maximumu) Takodje ima opciju eco... kada se ukljuci trosi jos manje struje. U Petak sam je uhvatio da modulira na 160 wati :oops:
Jedina mana klime je sto duva mlak vazduh (ne hladan) nego mlak kada dostigne zadatu temperaturu i to bas zna da nervira (digao krilca na najvise pa duva u plafon i time resio "problem") Takodje pojavila mi se vlaga u stanu ali mislim da to nije zbog klime nego pvc prozora. Zato sam kupio odvlazivac i resio problem.
Defrost?? Pa maltene ne znam sta je to...

Ja sam se ovom klimom spasio, toplije mi je u stanu a o racunima za struju da ne pricam.

Nije mi cilj da se hvalim ili ne daj Boze lazem, mator sam konj (imam preko 50 godina) i to mi ne prilici.

Klima je za svaku preporuku.. Ukoliko neko misli da sam mentol i da lazem slobodno moze da dodje i licno se uveri. Samo se najavite da se dogovorimo o terminu.
To je ok potrosnja toliko i meni troši jedna u pitanju je kuća koju niko ne greje sa strane. Noću i kad nema nikog kući rade na 21. Meni je nerealno kako pojedini pišu da troši 2kw za 24h. Na temi o mitsubishi klimamama niko problem sa elektronikom nije imao.

Prilozi

• Screenshot_20241222_233451_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241222_233451_Smart Life.jpg
    41.4 KB · Pregleda: 133
  • Screenshot_20241222_233422_Smart Life.jpg
    Screenshot_20241222_233422_Smart Life.jpg
    44.2 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Otisla do 2100W i pocela da spusta, nazalost hendikepirana zver od strane softvera🙂 Spoljna temp oko 0c.

Elem dok pisem ovo, radila je normalno i samo odjednom da gaščinu, odvrne ventilator na turbo i odmah se smiri (ne postepeno, vec kao da ga je neko direkt ukljucio u struju odjednom). Ne znam koji joj je k..

Prilozi

• 26F41EDC-7223-499D-AC82-C053D57BFC89.png
    26F41EDC-7223-499D-AC82-C053D57BFC89.png
    86.6 KB · Pregleda: 88
Mozda Mitsubishi Electric LN ili RW modeli

Posto se u zadnje vreme forsiraju na forumu a i na netu toplotne pume,
moj neki laicki zakljucak (znaci,nemam nidze veze...)
misljenje za malu kucicu 60-80m2 je da je bolje 2 klime tipa LN, nego ulaziti u pricu od 10K+ evra, tj. u krstene toplotne pumpe.
Pa i da jedna klima (inverter) crkne, ostane druga da radi, niko nece crchi od zime..

Podno grijanje (i intimno brijanje)... kapiram da je mnogo bolje, ali mnogo ulaganja i projekcije..
Za 2x vce prostore ne mogu da kazem da se ne isplati TP, ali nisam u toj prici, niti pratim.
(deca odlaze iz takvih kuca, a straci ostaju)

Toplotna pumpa je bolje rjesenje za veće objekte koji imaju mnogo odvojenih prostorija koje je inace tesko grijati klimama. Npr veca kuca sa 4-5 prostorija na jednom spratu i toliko gore... Za manje objekte ako je još ok raspored daleko daleko isplativije klime (ako je ok izolacija naravno)

Kod mene Gree Muse od 15:30 odradila 5xDF... prvi 2 komada razmak od 2h20min sad vec ide na 1h15-30min... Sreca pa kratko traju 5-8min :LOL:
A Amber 9 Premium jos suva kao barut 💪
Koja to razlika u masine :ROFLMAO:

Prilozi

• vreme.png
    vreme.png
    208.9 KB · Pregleda: 40
  • musa.png
    musa.png
    71.4 KB · Pregleda: 37
  • amber.png
    amber.png
    44.9 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Evo je i moja Musava, df na svaka 2h otprilike. Puno trosi za prostor manje od 20m2 al sta da se radi, bitno da racuni ni pored toga nisu veliki- Novembar 642kWh / 50€.

Prilozi

• 023DB214-E096-40C5-91F8-6A0EA9D280E0.png
    023DB214-E096-40C5-91F8-6A0EA9D280E0.png
    90.5 KB · Pregleda: 65
Kod mene veje sneg, napolju 0c, amber comfort ide u df na 4h, setova na 24c, ifeel uključen. Df traje oko 12minuta ali se otopi cela i temp u prizemlju padne za 0.4c.

Ja sam baksuz. I nordic i 18kmta u isto vreme sad odose u df :)
Meni se isto juce KM i Lu dogovorile da me prcaju, taman usao nakon 2 h lopatanja i da dignem T, mokar, sledjen, kad ono - mauna :)
Danas me zena natjerala da upalim kotlovnicu, "hladno" joj, 24 stepena u dnevnoj, ja u potkosulji hodam :mad:

@optokapler kakav je to prostor kada manje od 20 kvadrata ne moze ~2kW toplotne energije (a mozda i vise) da pregreje satima?

Ma itekako moze, vec je ovo kršina pa gura ko blesava. Daikin greje sličan prostor sa 250w/h..

250 x recimo cop neka bude 5 = 1250W, a gree 700 x neka bude 2.5 cop = 1750W, kako sa 500W manje toplotne energije greje "slican" prostor? :)

A da ne pricamo da nije cop samo 2.5 u slucaju broj 2... a pitanje da li je 5 u prvom, ali eto neka bude :)

Posto se u zadnje vreme forsiraju na forumu a i na netu toplotne pume,
moj neki laicki zakljucak (znaci,nemam nidze veze...)
misljenje za malu kucicu 60-80m2 je da je bolje 2 klime tipa LN, nego ulaziti u pricu od 10K+ evra, tj. u krstene toplotne pumpe.
Pa i da jedna klima (inverter) crkne, ostane druga da radi, niko nece crchi od zime..

Podno grijanje (i intimno brijanje)... kapiram da je mnogo bolje, ali mnogo ulaganja i projekcije..
Za 2x vce prostore ne mogu da kazem da se ne isplati TP, ali nisam u toj prici, niti pratim.
(deca odlaze iz takvih kuca, a straci ostaju)
Klime su ekonomično grejanje. Ako govorimo o komforu upotrebe, ipak su iza toplotne pumpe, električnih i gasnih kotlova.
Sa toplotnom pumpom rešavaš problem grejanja vode i grejanja kupatila.
U svakom slučaju, ko se odluči za TP sa podnim ili radijatorskim grejanjem, trebaće mu i bar jedna klima.

Klime su ekonomično grejanje. Ako govorimo o komforu upotrebe, ipak su iza toplotne pumpe, električnih i gasnih kotlova.
Sa toplotnom pumpom rešavaš problem grejanja vode i grejanja kupatila.
U svakom slučaju, ko se odluči za TP sa podnim ili radijatorskim grejanjem, trebaće mu i bar jedna klima.
Zasto bi nekome trebala ( ako govorimo o grijanju ) bar jedna klima?

Evo je i moja Musava, df na svaka 2h otprilike. Puno trosi za prostor manje od 20m2 al sta da se radi, bitno da racuni ni pored toga nisu veliki- Novembar 642kWh / 50€.
Jesam li nešto propustio ili stvarno troši 600w u proseku, to jest dnevno 14.4 kilovata za prostoriju od 20 kvadrata?

Jesam li nešto propustio ili stvarno troši 600w u proseku, to jest dnevno 14.4 kilovata za prostoriju od 20 kvadrata?
Posedujem dve muse 12 i jednu amber ultra 12. Sve zavisi od izolacije, da li je kuca ili stan ila li pasivnog grejanja...
Vidi recimo potrošnju u 12kvm muse, radi 24h fix fan 3 temp 23c.
Posedujem dve muse 12 i jednu amber ultra 12. Sve zavisi od izolacije, da li je kuca ili stan ila li pasivnog grejanja...
Vidi recimo potrošnju u 12kvm muse, radi 24h fix fan 3 temp 23c.
A vidi ista podesavanja i ista kvm u prizemlju sobe koja nema izolaciju iznutra kao ona soba od malopre vec samo spolja 10cm stiropor,i naravno pvc stolarija.

Prilozi

• Screenshot_2024-12-24-11-34-40-26_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    Screenshot_2024-12-24-11-34-40-26_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    70.5 KB · Pregleda: 53
  • Screenshot_2024-12-24-11-39-30-50_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    Screenshot_2024-12-24-11-39-30-50_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    70.5 KB · Pregleda: 40
Nazad
Vrh Dno